
بدل و ضد حمله
طبق قانون نیوتن برای هر عملی عکس العملی وجود داره، جودو نیز از این قانون مستثنا نیست و هر تکنیکی یک بدل داره البته هرچه انجام تکنیک برای پرت کردن حریف بی دقت تر باشه بدل کردن نیز راحت تر خواهد بود. طبیعتا بدل کردن بعضی فنون پرتابی سخت تر بوده، یا در بعضی موارد مثل سئوی ناگه نشسته یا تو مو ای ناگه بدل باید در نه وازا(خاک) صورت بگیرد. اما به دلیل دینامیک بودن جودو و سرعت بالای آن باید همواره آماده بود تا در بهترین زمان و حالت فن بدل رو پیاده کرد به همین دلیل در مسابقات بین المللی همواره جودوکاران و مربیان فیلم مسابقات حریف را میبینند تا از قبل با نحوه کار حریف آشنا شده و آمادگی نشان دادن عکس العمل رو داشته باشن. البته طبق معمول تمرین مناسب نیز به جودوکار این امکان رو میده تا سریعتر و با تاخیر کمتر(به دلیل آشنایی با بدل به فکر کردن کمتری نیاز بوده و زدن فن بدل سریعتر صورت میگیرد) به حمله حریف واکنش نشان بده.
اما هر چه هم که در بدل کردن تبحر پیدا کنید باید منطقی جودو کار کنید و همواره با حمله کردن و تبدیل فنون و بدل به پیروزی برسید. زیرا صبر کردن و منتظر حمله حربف بودن در جودو ریسک بالایی است و جز شکست نتیجه ی دیگه ای نخواهد داشت، چون اصولا در مسابقات جودو دفاع کردن هیچ وقت توصیه نمیشه!
ترکیب فنون
از طرف دیگه ترکیب کردن فنون رو داریم که میشه درصورت نا موفق بودن حمله اول با استفاده از یک فن مناسب(با توجه به چگونگی بی تعدل بودن حریف) کار ناتمام خود را تمام کنید و به پیروزی برسید. باید توجه داشت که در بعضی موارد میتوان فنون پرتابی را با فنون پرتابی دیگر یا فنون خاک یا فنون شیمه یا کانسس ترکیب کرد. آموزش جودو یادگرفتن هر فن در جودو مثل یادگرفتن لغت یک زبان خارجی است و باید یاد گرفت که چجوری با قرار دادن این کلمات در یک ترتیب و ساختار مناسب در کنار هم جملات صحیح ساخت. هر جودوکار باید بالاخره یاد بگیرد که با ترکیب فنون بهتر مسابقه بدهد.
بطور کلی دو نوع ترکیب داریم:
1.رنزوکو وازا(renzoku-waza)
2.رنراکو وازا(renraku-waza)
اولی ترکیب فنونی را شامل میشود که در یک جهت صورت میگیرند مانند تبدیل کو او چی گاری به او چی گاری که اول تعادل حریف بهم خورده و سپس در همان راستا(عقب حربف) فن دوم حریف را به زمین پرت میکند.
دومی نیز شامل فنونی است که با توجه به عکس العمل حریف با هم ترکیب میشوند، به این صورت که حمله اول حریف را وادار به نشان دادن عکس العمل میکند( بصورتی که باعث میشود به سختی مقاومت کند) و با تغییر جهت حمله او را پرتاب می کنید. مثلا شما با او چی گاری(جهت حمله: عقب حریف) حمله میکنید حریف شما مجبور میشود که یک قدم به عقب رفته و با دست شما را هل دهد در این موقع شما میتوانید با ایپون سئوی ناگه (تغییر مسیر فن از عقب حریف به سمت جلوی او) او را به زمین پرت کنید.
توجه داشته باشید که باید حمله اول واقعی و جدی باشد و در صورت نشان دادن واکنش شما تغییر جهت دهید و از فن دیگری استفاده کنید.(از حمله الکی پرهیز کنید.) چون ممکن است که حریف شما به دلایل مختلفی واکنش مناسبی را نتواند نشان دهد و با همان حمله اول پرتاب شود و احتیاجی به حمله دیگری نداشته باشد. همچنین شما با این کار احتمال بدل شدنتان را بشدت کاهش میدهید.