
پرورش کبک گوشتی
به منظور پرورش کبکهای گوشتی لازم است. از سالن و مادر مصنوعی استفاده شود. بدین منظور جوجههای یک روزه پس از انتقال از جوجهکشی به سالن پرورش منتقل و در زیر مادر مصنوعی قرار داده میشوند. در این شرایط درجه حرارت سالن 28 و حرارت زیر مادر مصنوعی 36 درجه سانتیگراد تنظیم میگردد. با افزایش سن جوجه کبکها هر هفته 1.8 درجه سانتی گراد از حرارت مادر مصنوعی کاسته تا به 28 درجه سانتیگراد رسانده شود. استفاده از محافظ در ابعاد 2×2 متر توصیه میگردد. دانخوری و آبخوری در داخل محافظ قرار داده میشود. رطوبت داخل سالن باید در حد 95 درصد تنظیم گردد تا از بروز مسائل و مشکلات پرورشی جلوگیری شود. جوجههای پرورشی پس از یک ماه به داخل قفسهای پرورش منتقل شده و به مدت 12 هفته در این سیستم پرورش داده شده و پس از زمان مقرر برای کشتار آماده میشوند.
ویژگیهای تخم کبک
تخم کبک به رنگ یکدست زرد متمایل به سفید با تعداد زیاد لکههای قهوهای با اندازهها و شکلهای متفاوت روی پوسته میباشد. وزن تخمها از 16 تا 25 گرم متفاوت (متوسط 21 گرم) و دوکی شکل، با طول متوسط 42 میلیمتر و عرض 31 میلیمتر هستند. ضخامت پوسته تخم حدود 0.238 و ضخامت غشاء داخلی پوسته 0.047 میلی متر است. نسبت وزن پوسته، زرده و آلبومین به کل وزن تخم به تریب 15.2 درصد ، 35 درصد و 49.8 درصد است.
تخمگذاری
کبک در شرایط طبیعی از اواسط اردیبهشت تا اواخر تیر تخمگذاری میکند و نظر به این که پرورش کبک به صورت صنعتی مدنظر است تا توجیه اقتصادی داشته باشد ٬ لذا بایستی سیستم نور مصنوعی، خوراک فرموله شده و جایگاه مخصوص با مدیریت قبل و بعد از شروع تخم گذاری تداوم تولید تخم در گله داشته باشیم. بنابراین تهیه کردن شدت روشنایی 15-10 لوکس نور در طول هر دوره تخمگذاری کبک از ملزومات تخمگذاری کبک ماده محسوب میشود.
تعداد تولید تخم به ازاء هر کبک مولد در دوره اول 35 تا 40 تخم ، در دوره دوم 50 تا 55 تخم و در دوره سوم 45 تا 50 تخم خواهد بود.
جمعآوری و ذخیرهسازی تخمها
در صورت استفاده از آشیانههای دسته جمعی، تخمها باید حداقل 4 بار در روز جمع آوری شوند. تخمها را پس از تمیز کردن با پارچه تمیز و خشک، حداکثر تا دو هفته و در دمای 15 درجه سانتی گراد و رطوبت حدود 75 درصد و به شکلی که سر کوچک تخمها رو به پایین باشد نگهداری میکنند و بهتر است روزانه آنها را تحت زاویه 45 درجه بچرخانند. تخمهایی که بیش از 14 روز نگهداری میشوند امکان جوجه کشی کمتری دارند و 2 روز دیرتر از تخم بیرون میآیند.