معصومه بانو
متخصص بخش خانه و خانواده
«من مردي متاهل و ?? ساله هستم که ? سال است ازدواج کردهام. از همسرم از هر لحاظ راضيام و هر دو تحصيلات عالي در سطح دکتري داريم ولي به دليل ادامه تحصيل هنوز فرزندي نداريم...
مشکلي كه وجود دارد و من خيلي از آن رنج ميبرم، اين است كه احساس تنوعطلبي جنسي دارم؛ با اينکه هيچ زني را براي ادامه زندگي به همسرم ترجيح نميدهم و کاملا از او حتي از نظر روابط زناشويي راضيام، احساس ميکنم براي زنده و باطراوت ماندن ميل جنسيام، به روابط جديد نياز دارم اما در عين حال همسرم را خيلي دوست دارم و نميخواهم به او خيانت کنم./ پاسخ به اين خواننده عزيز را بايد با اين مقدمه شروع کنم که نوگرايي و تمايل به تجربه موقعيتهاي جديد، از ويژگيهاي بشر است و اگر اينگونه نبود، به جاي شرايط فعلي شايد هنوز شبيه به انسانهاي چند هزار سال پيش زندگي ميکرديم.بيشتر افراد دوست دارند غذاهاي متنوع بخورند، چيدمان خانه خود را گاه عوض و براي ديدن اماکن جديد رنج سفر را بر خود هموار كنند با اين حال در زندگي هر انساني، مفاهيمي وجود دارد که با تنوعطلبيهاي انسان همخواني ندارد؛ يکي از اين مفاهيم «تعهد يا مسووليتپذيري» است. فرض کنيد شما براي يک کار تجاري با فرد ديگري شريک و متعهد ميشويد تا سرمايه مادي و معنوي خود را حداقل تا زمان مشخصي و طبق يک قرارداد با او به اشتراک بگذاريد.اگر مدتي بعد ايشان عنوان کند که پيشنهاد شراکت بهتري به او شده كه موقعيت بهتر و مزاياي بيشتري دارد، صرفنظر از اينکه ملاحظات قانوني اين امکان را به او ميدهد يا نه، آيا اخلاقا كار او که تمام تعهدات پيشين را ناديده انگاشته و خود را در قبال آنها مسوول نداند، پذيرفتني است؟در ميان تعهدات انساني، ازدواج از مهمترين و پرمسووليتترين پيمانها محسوب ميشود. در کمتر تعهد ديگري تا اين حد همه جنبههاي زندگي يک نفر از فرمول «من» به «ما» تغيير ميکند. از طرفي هيچ مرد يا زني نميتواند ادعا کند که در زندگي خود حداقل به لحاظ ظاهري با فردي زيباتر يا جذابتر از شريک زندگياش مواجه نخواهد شد. به همين دليل بايد بتواند بر حس تنوعطلبي در اين خصوص فائق آيد.لازم است هرکس در اين خصوص بتواند خود را به اصول و قواعد خاصي پايبند کند. به نظر من فراگيرترين اين قواعد «اخلاق» است. فراگير بودن اين مفهوم به حدي است که حتي در کشورهاي غربي که استانداردهاي رفتار جنسي متفاوتي با ما دارد، موضوع تعهد در روابط بين زن و مرد (حتي وقتي به شکل رسمي درنيامده)برخلاف آنچه گاه تبليغ ميشود، از اهميت خاصي برخوردار است و اعتبار حتي معروفترين مشاهير هنري، ورزشي يا سياسي با مشخص شدن بيتعهدي آنها به خانواده به شدت نزد افکار عمومي مخدوش ميشود.اين مطالب را مطرح كردم تا بگويم مبادا با توجيه تنوعطلبي اجازه دهيد کوچکترين لطمهاي به زندگي مشترکتان وارد شود. البته در روابط زناشويي، تنوع، حفظ طراوت و جلوگيري از ايجاد يکنواختي بسيار مهم است. حد و مرز اين تنوع را رضايت هردو طرف از يک رفتار (که دربرگيرنده نظرهاي فرهنگي، اعتقادي و مذهبي هر يک از آن دو است) و آسيب نرسيدن به سلامت جسمي و رواني هر دو طرف تعيين ميکند.با رعايت اين دو شرط، هيچ زوجي نبايد محدوديتي براي نوع، زمان و مکان روابط خود قائل باشند و به اين ترتيب روابط آنها هميشه از تنوع و کيفيت لازم برخوردار خواهد بود به شرطي که بتوانند در مورد خواستههاي خود صميمانه با يکديگر صحبت کنند و بر اين تصور نباشند که طرف مقابلشان بايد خود به همه چيز واقف باشد. براي كمك بيشتر هم ميتوانيد به متخصصان سلامت خانواده و جنسي مراجعه كنيد تا از بروز مشكل در زندگي زناشويي و روابط عاطفي با همسرتان پيشگيري شود.