Reza Sharifi
مدير ارشد تالار
شب گذشته در بخشی از سریال معراجی ها ترانه طهران تهران اندیشه فولادوند با صدای رضا یزدانی پخش شد که با اعتراض سازندگان این ترانه روبرو شده. محمد علی حسین نژاد تهیه کننده تهران طهران در گفت و گویی اعلام کرد این ترانه متعلق به فیلم طهران تهران است و بدون اجازه در سریال معراجی ها استفاده شده اما واکنش اندیشه فولادوند تند تر بود. این ترانه سرا و بازیگر ضمن اعتراض شدید به استفاده بدون اجازه از ترانهاش در سریال معراجیها به ایسنا گفت: نمیدانم آیا من در این مملکت مردهام که کسی برای پخش ترانهام در یک سریال رضایت مرا نخواسته است؟ اگر این طور است، سنگ قبرم را نشانم دهند تا فاتحهای بر آن بخوانم. وی ادامه داد: چند ماهی است که مشغول کار در فیلمی هستم و به دلیل فشار کار، از رسانهها و حتی از زندگی روزمره خودم دور شدهام تا اینکه متوجه شدم ترانهای که برای فیلم «طهران تهران» در سال 87 سروده بودم و کارن همایونفر آهنگسازی آن را انجام داد و با صدای رضا یزدانی پخش شد، در بخشی از سریال «معراجیها» به کارگردانی مسعود دهنمکی از تلویزیون ایران پخش شده است. او با اشاره به اینکه «وقتی اخبار رسانهها را دیدم با این تیتر روبرو شدم که اندیشه فولادوند مهمان «معراجیها» شد»،گفت: من این ترانه را برای فیلمی به کارگردانی داریوش مهرجویی و مهدی کرمپور و تهیه کنندگی محمد علی حسین نژاد سروده بودم و نمیدانم به چه اجازهای آن را برای یک فیلم دیگر استفاده کرده اند. فولادوند با بیان اینکه بحثی درباره مسائل حقوقی این ماجرا ندارد و تاکیدش بر وجه معنوی اتفاق است، اظهار کرد: سوال من این است که آیا یک کارگردان وقتی میخواهد برای فیلم خود از یک آهنگ یا شعری استفاده کند نباید به این فکر کند که صاحب آن اثر رضایت دارد یا خیر؟ اصلا چه اشتراکی میان من با این فیلمساز نسبت به جنگ و مقوله وطن پرستی وجود دارد؟ وی با بیان اینکه چرا باید از اثر او در فیلمی استفاده شود که منافات تمام قد با دیدگاههایش دارد، ادامه داد: با خود فکر میکنم و قتی زنده هستم چنین اتفاقاتی میافتد، به همین دلیل نگران پس از مرگم هستم که آن موقع اشعار من به نفع کدام تفکر و اندیشه مصادره خواهد شد. فولادوند در پایان با خواندن این بیت از حافظ «جان رفت در می و حافظ به عشق سوخت/ عیسی دمی کجاست که احیای ما کند»گفت: اتفاقات مشابهی کمابیش پیش از این هم رخ داده است، اما اینجا دیگر نمیتوانم سکوت کنم و از اینکه چطور جهان بینی یک شاعر که به دلیل براساس جهان بینی فیلم دیگر، اثری را سروده به سرقت می رود، ناراحت هستم. از سوی دیگر کارن همایونفر آهنگساز فیلم «طهران تهران» گفت: باعث تاسف است که با وجود اجازه ندادن به استفاده از آهنگ این فیلم برای سریال «معراجیها»، شاهد پخش آن از تلویزیون بودیم. این آهنگساز در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری ایسنا، درباره حاشیههایی که نسبت به پخش و استفاده آهنگ فیلم «طهران ، تهران» به کارگردانی داریوش مهرجویی و مهدی کرمپور در سریال «معراجی ها» به کارگردانی مسعود ده نمکی ایجاد شده است، توضیح داد: دو روز قبل تدوینگر این کار با من تماس گرفت و پرسید که آیا«میتوانیم ترانه شما را برای «معراجی ها» استفاده کنیم؟» که من هم پاسخ دادم«خیر ، ابدا و اصلا».
وی ادامه داد: برایم جای تعجب است که این اتفاق در شرایطی میافتد که برای استفاده از این آهنگ با من تماس گرفته شد و وقتی من به عنوان خالق اثر اجازه ندادم، یک روز پس از آن، این آهنگ در آن سریال پخش شد و نمی دانم این کار مصداق چه چیزی است.
همایون فر اظهار کرد: این بسیار بد است که کسی برای فیلم خود از موسیقی یک فیلم دیگر که کارگردان دیگری دارد، استفاده میکند، اما در این ماجرا قصد من پرداختن به مسائل حقوقی و مادی نیست، چرا که پیش از این بسیاری از آثار من در تلویزیون به عنوان تیتراژ برنامهها یا موسیقی برنامه های حیات وحش و تیزر استفاده شده است و من هیچ گاه اعتراض نکردم ولی این ماجرا فرق می کند، چرا که برای کسب اجازه تماس گرفتند.
این آهنگساز با تاکید بر اینکه این اقدام توهین مطلق است، گفت: صاحبان این فیلم میتوانستند در صورت نیاز، آهنگسازی را دعوت کنند تا موسیقی دلخواه آنها را بسازد، اما میبینیم از ترانهای برای فیلمی استفاده میشود که تفکر آن هیچ ارتباطی با تفکر فیلم ندارد.
وی با اشاره به اینکه در رسانهای این آهنگ استفاده شده که همکاری زیادی با آن داشته است، ولی هیچ گاه برای استفاده از آثارش اجازهای گرفته نشده، بیان کرد: یک روزی میرسد که این اتفاقات خوب نیست و برخورنده میشود، چون می بینیم کسی به زور کار تو را غصب میکند و به نام خودش می زند. اینجا دیگر بحث پرستیژ است که متاسفانه وجود ندارد.
آهنگساز فیلمهای «سلطان»، «کاغذ بی خط» و «گزارش یک جشن» در پایان با ابراز تاسف دوباره از اینکه موسیقی یک فیلم بدون اجازه برای فیلم دیگری که اکران هم شده استفاده شده است ، گفت: تفکر من و اندیشه فولادوند به عنوان آهنگساز و ترانه سرای این آهنگ، نسبت به موضوع دفاع مقدس در آلبوم قبلی ما مشخص است و با آنچه در این فیلم میبینیم تفاوت دارد.
وی ادامه داد: برایم جای تعجب است که این اتفاق در شرایطی میافتد که برای استفاده از این آهنگ با من تماس گرفته شد و وقتی من به عنوان خالق اثر اجازه ندادم، یک روز پس از آن، این آهنگ در آن سریال پخش شد و نمی دانم این کار مصداق چه چیزی است.
همایون فر اظهار کرد: این بسیار بد است که کسی برای فیلم خود از موسیقی یک فیلم دیگر که کارگردان دیگری دارد، استفاده میکند، اما در این ماجرا قصد من پرداختن به مسائل حقوقی و مادی نیست، چرا که پیش از این بسیاری از آثار من در تلویزیون به عنوان تیتراژ برنامهها یا موسیقی برنامه های حیات وحش و تیزر استفاده شده است و من هیچ گاه اعتراض نکردم ولی این ماجرا فرق می کند، چرا که برای کسب اجازه تماس گرفتند.
این آهنگساز با تاکید بر اینکه این اقدام توهین مطلق است، گفت: صاحبان این فیلم میتوانستند در صورت نیاز، آهنگسازی را دعوت کنند تا موسیقی دلخواه آنها را بسازد، اما میبینیم از ترانهای برای فیلمی استفاده میشود که تفکر آن هیچ ارتباطی با تفکر فیلم ندارد.
وی با اشاره به اینکه در رسانهای این آهنگ استفاده شده که همکاری زیادی با آن داشته است، ولی هیچ گاه برای استفاده از آثارش اجازهای گرفته نشده، بیان کرد: یک روزی میرسد که این اتفاقات خوب نیست و برخورنده میشود، چون می بینیم کسی به زور کار تو را غصب میکند و به نام خودش می زند. اینجا دیگر بحث پرستیژ است که متاسفانه وجود ندارد.
آهنگساز فیلمهای «سلطان»، «کاغذ بی خط» و «گزارش یک جشن» در پایان با ابراز تاسف دوباره از اینکه موسیقی یک فیلم بدون اجازه برای فیلم دیگری که اکران هم شده استفاده شده است ، گفت: تفکر من و اندیشه فولادوند به عنوان آهنگساز و ترانه سرای این آهنگ، نسبت به موضوع دفاع مقدس در آلبوم قبلی ما مشخص است و با آنچه در این فیلم میبینیم تفاوت دارد.