رماتیسم: اقداماتی برای تسکین آرتریت و آرتروز ساییدگی غضروفی و التهاب، عوامل ایجاد خشکی و درد مفاصل هستند. آرتروز و آرتریت، از جمله رماتیسم های بسیار شایع محسوب میشوند. داروهای ضد التهاب آرامش مؤثری را با خود به همراه دارند اما بعضی اقدامات و به کار گیری برخی ترفندها نیز میتوانند به تسکین یافتن دردهای رماتیسمی تان کمک کنند. این اقدامات که عوارض جانبی هم ندارند را امتحان کنید. گرما و سرما برای تسکین رماتیسم گرم کردن مفاصلی که درد میکنند، میتواند درد را کاهش دهد. یک حمام گرم نیز میتواند منبع آرامش باشد. و این در حالی است که سرما، نیز در مواد التهاب مفاصل مؤثر است. برای کم شدن دردهای رماتیسمی تغذیه تان را پر کنید از امگا 3 امگا 3 خاصیت ضد التهابی دارد، همین ویژگی باعث میشود که بتواند در کاهش درد مؤثر باشد. به این منظور میتوانید از مکمل های غذایی کمک بگیرید، در غیر این صورت خوراکی هایی را که حاوی امگا 3 هستند، بیشتر بخورید، مثلاً: ماهی سه بار در هفته، روغن کلزا، دانۀ کتان و میوه های روغنی مانند گردو. تغذیه ای سرشار از ویتامین C برای تسکین آرتریت و آرتروز ویتامین C آنتی اکسیدانی است که به محافظت از سلول ها از جمله سلول های مفصلی کمک میکند. حواستان باشد که به میزان کافی از این ویتامین در منوی روزانه تان وجود داشته باشد، به طور منظم از خوراکی هایی مانند، کیوی، پرتقال و دیگر مرکبات بهره ببرید، البته باید میزان قابل توجهی از سبزیجات سرشار از ویتامین C مانند فلفل، بروکلی، سیب زمینی و ... را در تغذیه تان بگنجانید. برای تسکین آرتریت و آرتروز، مراقب وزن تان باشید اضافه وزن باعث ایجاد و شدت گرفتن آرتروز میشود، خصوصاً در نواحی زانوها و ران ها، زیرا این مناطق مجبور به تحمل فشار بیشتری هستند. بنابراین اگر وزن تان مناسب است، مراقب باشید که بیشتر نشود و اگر اضافه وزن دارید، در جهت کاهش این اضافه وزن تلاش کنید. کفش های مناسبی انتخاب کنید کف نرم کفش ها، میتوانند از شدت ضربه ها بکاهند و از مفاصل مراقبت کنند، پاشنه های تخت و مدل های پوشاننده، به همان میزان که از پاها محافظت میکنند از زانوها هم محافظت خواهند کرد. آرتروز، آرتریت: تا جایی که میتوانید تحرک داشته باشید آنچه که در پایان باید خاطر نشان کرد و مورد توجه بسیار زیادی قرار گیرد، این است که تا جایی که میتوانید تحرک داشته باشید، یعنی در اوقاتی غیر از زمان هایی که دچار بحران های رماتیسمی میشوید، تکانی به خودتان بدهید. هر چه کمتر تحرک داشته باشید، کمتر میتوانید تحرک داشته باشید! باید یک جابهجایی و تحرک مناسب برای خود در نظر بگیرید. به این منظور باید، بنابر توانایی تان و البته به طور بسیار منظم، فعالیت جسمی داشته باشید و ورزش کنید. پیاده روی، ایروبیک، یوگا و... تمام شان ورزش هایی هستند که به واسطۀ آنها میتوانید ساختمان عضلانی بدن و مفاصل تان را حفظ کنید. شنا هم در موارد آرتروز، ورزش ایده آلی است، آب به حفظ و تقویت مفاصل تان کمک میکند.
بافت همبندی نواری شكلی به نام نوار ایلئوتیبیان از ماهیچهای در قسمت خارجی مفصل ران منشأ گرفته و پس از عبور از ناحیه خارجی زانو به قسمت فوقانی درشت نی منتهی میشود.
ساییده شدن این نوار به قسمت برجسته تحتانی استخوان ران باعث التهاب و درد در سمت خارجی زانو میشود. این اتفاق بیشتر اوقات هنگام دویدن رخ میدهد. سفت بودن این نوار، سفت بودن ماهیچههای ران و لگن، متفاوت بودن اندازه پاها و دویدن روی سطوح شیبدار نیز باعث بروز این حالت میشود. حركات زیر به برطرف شدن این حالت كمك میكند.
حركت اول:
پاهای خود را به حالت ضربدری قرار داده و خم شوید و سعی كنید انگشتان پای خود را لمس كنید. 30 ـ 15 ثانیه در همین وضعیت بمانید و بعد به حالت ایستاده باز گردید. 3 بار این حركت را تكرار كرده و بعد جای پاهایتان را عوض كرده و مجدد این كار را تكرار كنید.
حركت دوم:
در كنار دیوار به پهلو بایستید و یك دست را به دیوار تكیه دهید پایی را كه دورتر از دیوار قرار گرفته است از مقابل پای دیگر به حالت ضربدری عبور دهید. دقت كنید كه كف هر دو پای شما روی زمین قرار گیرند. مفصل ران خود را به سمت دیوار خم كنید. 15 ثانیه این كشش را حفظ كنید. پس از این كه این حركت را 3 بار تكرار كردید جای پاها را عوض كرده و حركت را مجدد تكرار نمایید.
حركت سوم:
رو به دیوار ایستاده و هر دو دست خود را همسطح چشمانتان روی دیوار قرار دهید. یك پا را عقبتر قرار دهید و پاشنه آن را به زمین بچسبانید. پای عقبتر را به سمت داخل بچرخانید و به آرامی به سمت دیوار خم شوید تا در پشت ران كشش را احساس كنید. 30 ـ 15 ثانیه در همین حال بمانید. این حركت را 3 بار در هر پا تكرار كنید.
گردندرد، مشکل نسبتا شایعی است که برای بعضیها همهروزه اتفاق میافتد. اما خوشبختانه بسیاری از علایم درد گردن را میتوان با حرکات کششی، تمرینات مقاومسازی و حفظ حالات صحیح استقرار گردن کاهش داد یا کاملاً از بین برد و حتی بالاتر از همه اینها، گاهی میتوان به همین ترتیب از بروز گردندرد جلوگیری کرد...
تحت هیچ شرایطی در صورتی که گردن درد شما همراه با احساس بیحسی در قفسهسینه، شانه و کتف، بازو و دست بود، حرکات و تمرینات زیر را انجام ندهید زیرا این تمرینات بیشتر در شرایطی توصیه میشوند که درد در اثر وضعیتهای نامناسب و فشارها و ضربههای کوچک و سبک به وجود آمده باشند. در غیر این صورت اگر در اثر صدمات شدید و یا در حالی که درد بیدلیل و خود به خودی به وجود آمده است، حتماً به پزشک مراجعه نمایید. حفظ سلامت و صرف وقت برای آن بهتر از تأسف خوردن برای عواقب کارهای نسنجیده است. ضمن اینکه در هر حال باید درمانهای اولیه گردندرد را هم پشت سر بگذارید: 1. گرمادرمانی: یک دوش آب گرم بگیرید و اجازه دهید که آب مستقیما به گردن شما برسد. همچنین میتوانید از جکوزی، پدهای گرم و بطری آب گرم استفاده کنید. فشار آب را تا اندازهای که پوست کمی قرمز و اندکی گرم شده باشد میتوانید نگه دارید. 2. استراحت: از انجام حرکات و کارهایی که درد شما را شدیدتر میکنند خودداری کنید و به گردنتان استراحت دهید. در حالی عضلات کتفتان شل و ریلکس میباشد، سرتان را به یک طرف بچرخانید تا احساس کشش در گردن کنید، به طوری که نگاهتان به روی کتف و شانه باشد. 6 ثانیه مکث کنید و این حرکت را برای هر طرف 3 بار انجام دهید.
سر خود را به جلو خم کنید، بهطوری که چانهتان به قفسهسینه برسد. برای ایجاد کشش بیشتر میتوانید با کمک انگشت به آرامی از پشت سر فشار اندکی وارد کنید تا بیشتر به سمت قفسهسینه خم شود. زمانی که احساس کشش کردید به مدت 6 ثانیه مکث کنید و سپس به حالت اولیه برگردید. این حرکت را میتوانید 3 بار تکرار کنید.
کف دست را روی پیشانیتان قرار دهید (مانند حالت قبل) اما این بار رو به جلو فشار وارد کنید و در اینجا نیز سعی کنید سر و دست حرکت نکند. 10 ثانیه مکث کنید و 3 بار تکرار کنید.
دست خود را دوباره بر کنار سرتان بگذارید اما اینبار سر خود را به سمت شانه بچرخانید، به طوری که میخواهید بالای کتف و شانه را ببینید اما حرکتی نداشته باشید. 10 ثانیه مکث کنید و برای هر طرف 3 بار تکرار کنید.
گردن خود را به آرامی به بغل خم کنید و با دست نیز فشار اندکی برای ایجاد کشش بهتر وارد کنید؛ 6 ثانیه مکث کنید و به حالت اولیه برگردید. این حرکت را برای هر سمت 3 بار انجام دهید.
یک دست خود را یک طرف سرتان بگذارید و سر را به سمت دست فشار دهید اما سعی نکنید آن را فشار دهید. روی این حالت 10 ثانیه تمرکز کنید. این حرکت را برای هر طرف 3 بار انجام دهید.
استفاده از بالش مناسب: در صورتی که بیش از یک بالش زیر سرتان میگذارید، از بالشهای طبی استفاده کنید. بالش در صورتی که به درستی انتخاب شود، با حفظ فقرات گردنی در وضعیت صحیح از درد شما میکاهد.
آرتریت عبارتست از التهاب یک یا چند مفصل. مهم ترین علامت آرتریت شامل درد و خشکی مفاصل است که با افزایش سن بدتر می شود.
دو نوع مهم آرتریت عبارتند از: استئوآرتریت و روماتوئید آرتریت.استئوآرتریت معمولا در اثر فرسایش و استهلاک ایجاد می شود، در حالی که روماتوئید آرتریت یک اختلال خودایمنی می باشد.انواع دیگر آرتریت ها می تواند توسط کریستال های اسید اوریک، عفونت ها و حتی بیماری های زمینه ای مانند پسوریازیس و یا لوپوس بوجود آیند.درمان بستگی به نوع آرتریت دارد.یکی از اهداف اصلی درمان آرتریت عبارت است از کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی فرد بیمار.علائمشایع ترین علائم آرتریت در مفاصل بدن دیده می شود.بسته به نوع آرتریت، علائم و نشانه ها ممکن است شامل درد، سفتی، ورم، قرمزی و کاهش محدوده حرکت مفاصل باشد.
علت- استئوآرتریت:
شایع ترین نوع آرتریت می باشد که در اثر استهلاک و فرسایش غضروف مفصل بوجود می آید. غضروف در انتهای استخوان دارای پوششی سفت و براق می باشد. آسیب موجب ساییدن استخوان می شود و می تواند باعث درد و محدود شدن حرکات گردد. این استهلاک و فرسودگی می تواند در عرض چندین سال رخ دهد و یا می تواند باعث عفونت و یا آسیب مفصل گردد.- روماتوئید آرتریت: سیستم ایمنی بدن به پوشش مفصل حمله می کند و باعث ملتهب و متورم شدن مفصل می گردد. با پیشرفت این آرتریت، در نهایت موجب تخریب غضروف و استخوان می گردد.
افرادی که دچار آسیب مفصل می شوند، مانند کسانی که در ورزش مفصلشان آسیب می بیند، به احتمال زیاد مبتلا به آرتروز می گردند
عوامل خطر- سابقه خانوادگی:
برخی از انواع آرتریت ها، در خانواده ارثی می باشند. بنابراین اگر والدین شما مبتلا به این بیماری است، شانس ابتلای شما به این بیماری زیاد است. ژن ها می توانند شما را در معرض عوامل محیطی که باعث تشدید آرتریت می شوند نیز قرار دهند.- سن: خطر ابتلا به انواع مختلف آرتریت از قبیل استئوآرتریت، روماتوئید آرتریت و نقرس با افزایش سن بیشتر می شود.- جنس: زنان بیشتر از مردان به آرتریت روماتوئید مبتلا می شوند، در حالی که بیشتر افراد مبتلا به نقرس، مرد می باشند.-
صدمه به مفصل: افرادی که دچار آسیب مفصل می شوند، مانند کسانی که در ورزش مفصلشان آسیب می بیند، به احتمال زیاد مبتلا به آرتروز می گردند.-
چاقی: وزن زیاد روی مفاصل فشار وارد می کند و از بین مفاصل بدن بیشتر مفاصل زانو، لگن و ستون فقرات آسیب می بینند. افراد چاق در معرض خطر بالای ابتلا به آرتروز می باشند.
عوارضآرتریت شدید، بر روی دست ها و بازوها تاثیر می گذارد و باعث می شود به سختی کارهای روزانه خود را انجام دهید. در برخی موارد، مفاصل پیچ می خورند و تغییر شکل می دهند
.تشخیصپزشک مفاصلتان را معاینه می کند تا ببیند ورم، قرمزی و یا گرما دارد یا نه.او همچنین بررسی می کند که شما چگونه مفاصلتان را حرکت می دهید.پزشک ممکن است این آزمایش ها را از شما بخواهد:- آزمایش خون، ادرار و مایع مفصلی- آزمایش های عکسبرداری مثل سی تی اسکن، MRI، اشعه ایکس و سونوگرافی.- آرتروسکوپی : پزشک از طریق برشی در نزدیکی مفصل و با وارد کردن لوله ای انعطاف پذیر و کوچک به نام آرتروسکوپ، آسیب مفصل را می بیند. آرتروسکوپ، تصویر داخل مفصل را به صفحه نمایش (مانیتور) انتقال می دهد.
درماندرمان آرتریت بر اساس تسکین علائم و بهبود عملکرد مفاصل است. بیمار ممکن است چندین دارو و یا ترکیبی از داروها را مصرف کند.- ضد دردها، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، کرم ها و یا پمادهای حاوی منتول یا کپسایسین که حاوی فلفل تند می باشند، داروهای اصلاح کننده آرتریت و کورتیکواستروئیدها.- فیزیوتراپی: ورزش باعث بهبود دامنه حرکت و قدرت عضلات دربرگیرنده مفاصل می گردد. در برخی موارد، نیاز به آتل می باشد.- جراحی : اگر با این اقدامات بهبود نیافت، جراح تعویض مفصل و یا جوش دادن مفاصل را تجویز می کند.
درمان های خانگی- کاهش وزن: اگر چاق هستید، با کاهش وزن می توانید فشار روی مفاصل را کم کنید. با کاهش وزن تحرکات بدنی خود را افزایش می دهید و صدمه به مفاصل را به تاخیر می اندازید.- ورزش کردن: ورزش منظم می تواند مفاصل را انعطاف پذیر نماید. شنا کردن و یا ورزش های آبی از بهترین ورزش ها برای افراد دچار آرتریت می باشد، چرا که آب فشار روی مفاصل را کم می کند.- گرم و سرد کردن: گرم و سرد کردن مفاصل، درد ناشی از آرتریت را کم می کند.- وسایل کمکی:عصا، چوب زیر بغل، واکر، توالت فرنگی و وسایل کمکی دیگر از مفاصل محافظت می کنند و توانایی انجام کارهای روزانه را بالا می ببرید.
این را باید بدانید که فقط دارو موجب کاهش درد آرتریت نمی شود، بلکه شما می توانید با تغییرات شیوه زندگی و درمان های خانگی این درد را کاهش دهید
درمان های جایگزین- طب سوزنی: در این روش، سوزن های باریکی را در مناطق خاصی از پوست وارد می کنند تا انواع دردها از قبیل دردهای ناشی از آرتریت را کاهش دهد.- گلوکزآمین: محققان تازگی به این نتیجه رسیده اند که گلوکزآمین بهتر از دارونما نیست. اما به هر حال، افرادی که دارای درد متوسط تا شدید هستند و گلوکزآمین و دارونما را با هم مصرف می کنند، می تواند با درد آرتریت بیشتر کنار بیایند تا افرادی که هیچ چیزی مصرف نمی کنند.-
تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست ( TENS): با استفاده از این دستگاه، پالس های الکتریکی خفیفی تولید می شود. با این روش، عصب نزدیک مفصل دردناک تحریک می شود و باعث می شود که علامت های درد به مغز انتقال نیابد.- یوگا و تای چی: حرکات آهسته و کششی در این دو ورزش، به بهبود انعطاف پذیری مفاصل کمک می کند و دامنه حرکات را زیاد می کند.
داروهای ضددرد و آرتریتداروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی می تواند باعث افزایش بروز بیماری های قلبی شود و بر قلب، رگ ها و فشار خون اثر دارند و این داروها موجب احتباس مایعات بدن می شوند، پس افراد مبتلا به نارسایی قلبی باید از این داروها اجتناب کنند.این را باید بدانید که فقط دارو موجب کاهش درد آرتریت نمی شود، بلکه شما می توانید با تغییرات شیوه زندگی و درمان های خانگی این درد را کاهش دهید.اگر شما نیاز به دارو برای کنترل درد آرتریت دارید، دوز داروی مصرفی را کم و مدت زمان کوتاهی آنها را تحت نظر پزشک مصرف کنید.اگر شما از داروهایی که بدون نسخه پزشک در داورخانه ها فروخته می شوند، برای کاهش علائم آرتریت استفاده می کنید، موارد زیر را مد نظر داشته باشید:- به طور مرتب، فشار خونتان را بررسی کنید.- از نوشیدن الکل اجتناب کنید.- مکمل های گیاهی، تغذیه ای و سایر داروهایی که مصرف می کنید را به پزشکتان بگویید.
بوتاکس و آرتریتتزریق بوتاکس برای کاهش درد آرتریت در شانه، زانو و ران به ظاهر مفید است.هنگامی که مقدار کمی بوتاکس به عضله تزریق شود، باعث مسدود کردن انقباض آن عضله می گردد.در مطالعات مختلف نشان داده شده که بوتاکس برای کاهش درد آرتریت موثر است، اما هنوز که هنوزه نمی توان آن را ثابت کرد.