• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

باغ تخت شیراز

نیکا

متخصص بخش معماری

باغ تخت
یکی از آثار تاریخی شهر شیرازمی‌باشد. این باغ در ارتفاعات شمالی شهر و در دامنهٔ «کوه باباکوهی» واقع شده‌است و در یکی از پادگان‌های نظامی شیراز قرار گرفته‌است. باغ تخت به‌وسیلهٔ «اتابک قراچه» در سال ۴۸۰ هجری احداث گردید و به «تخت قراچه» معروف گشت. در سال ۱۲۶۰ هجری و همزمان با سلطنت آغامحمدخان قاجار، این باغ گسترده‌تر گردید و عمارت جدیدی در آن بنا شد که «تخت قاجار» نام گرفت.


باغ تخت در سال ۱۲۷۴ هجری شمسی








منبع:
ویکیپدیا

منبع عکس: http://safarpedia.ir





 
آخرین ویرایش:

نیکا

متخصص بخش معماری

باغ تخت قراچه



باغ تخت در سال ۱۲۷۴ هجری شمسی

باغ تخت در سال ۱۲۷۴ هجری شمسیبخشي از ساختمان و بقاياي آن در دامنه كوه باباكوهي قرار دارد. باغ تخت شيراز پيش از دوره گوركانيان وجود داشته است. اساس عمارت اوليه باغ توسط اتابك قراچه گذارده شده و به همين علت به اين نام موسوم گشته است. تيمور گوركاني پس از ورود به شيراز و ديدن اين باغ، در سمرقند يك باغ ديگر نيز به اين شكل احداث و نام آن را باغ تخت گذاشت.
عمارتي كه اتابك بنا كرده بود تا اوايل حكومت قاجاريه وجود داشت. اين باغ طبقات هفتگانه‌اي را شامل مي‌شده كه در جلوي عمارت قرار داشته‌اند.
آغامحمدخان قاجار در سال 1208 و محمدشاه در سال 1260 هجري قمري اين عمارت را بازسازي كردند و ساختمان‌هايي در آن ايجاد نمودند كه امروزه قسمت عمده آن از بين رفته ولي حوض‌ها و آبشار آن تا اواخر دوره قاجاريه نيز وجود داشته است.



منبع:
http://afs-landscape.blogfa.com
منبع عکس: http://safarpedia.ir
 
آخرین ویرایش:

نیکا

متخصص بخش معماری

www.safarpedia.ir-6303104.jpg


باغ تخت در سال ۱۲۷۴ هجری شمسی



www.safarpedia.ir-63031nwzcbd.jpg


باغ تخت در سال ۱۲۷۴ هجری شمسی




 

نیکا

متخصص بخش معماری
باغ تخت شيراز

باغ تخت که
اساس اوليه آن سال 480 هجري به همت اتابک قراچه گذارده شد و به نام تخت قراچه موسوم است درشمال شهر شيراز و در دامنه کوه بابا کوهي قرار گرفته است. در زمان آقا محمد خان قاجار(1260هجري ) محوطه و بناي جديدي احداث کردند که به تخت قاجار معروف است. در حال حاضر اين باغ قسمتي از يک پادگان نظامي است .

توصيفات جهانگردان از باغ تخت شيراز :

1. جکسن :
راه عمده اي را که از
تنگ الله اکبر به شيراز مي رود از دو سو باغ ها در بر گرفته اند . که از آن جمله هفتتن و چهل تن در جانب مشرق است که ميعادگاه درويشان مي باشد .در جانب مغرب نيز محوطه اي مشابههست که يکي از جالب ترين آن ها باغ تخت است که من به خصوص به تماشاي آن رفتم .اين باغ در نقطه مرتفعي که مشرف به شهر است . در شمال غربي شيراز قرار دارد و شاه پيروزمند قاجار آغا محمد خان آن را در محل باغ قديمي تري ساخته است که براي اين منظور بسيار مناسب بوده است .آن را صفه صفه ساخته اند و چشمه ها و جويبارها و نهر ها آب هايشان را به صورت آبشارهاي کوچک بر روي تخته سنگ هاي مرمريني که در ميان حوض هاي سنگي قرار دارند و ميريزند .کنار جويبارها را سنگ تراشيده کارگذاشته اند و در حاشيه خيابان ها و راهرو هاي باغ درختان سرونارنج صف کشيده اند . هنگامي که من به تماشاي باغ رفته بودم ٬ حوض بزرگ وسط باغ پر بود ولي آبشار ها از ريزش باز مانده بودند و من فهميدم که در خشکي تابستان همه چيز مي خشکد و جاي رطوبت و طراوت را گرد و خاک مي گيرد .ديوارهاي اطراف محوطه و پلکان هاي صفه سالم نمانده بودند و رو به ويراني داشته .عمارت کلاه فرنگي که زماني بر روي آخرين صفه به زيبايي سر بر افرشته بود .اينک ويران و متروک بود .با اين همه هنوز از جلال و شکوه آن چندان باقي بود که زيبايي لوکزامبورگ کوچک گذشته حکايت کند و هنوز براي شيرازيان جاي مناسب و دل انگيزي است که عصر ها بيايند و از هواي خنک دم غروب آن بهره مند شوند .

2. ويلبر :
عکسي که در
حدود نيم قرن قبل گرفته شده باغ را به صورت ويرانه اي نشان مي دهد .از آن موقع تاکنون ساختمان هاي ويران شده قسمت مرتفع را تجديد کرده اند .
ليکن استخر بزرگ آن اکنون خشک و خالي است و
حتي امروز که باغ ويران وخراب شده باز هم جالب توجه است .چون نمونه کاملي از باغي است که با چشمه اي آبياري مي شود و آب آن در يک استخر بزرگ جمع مي شود .اين قبيل استخرها را درياچه هاي کوچک مي ناميدند و بديهي است که تا سر حد امکان آن را بزرگ مي ساختند . نوع باغ هاي تپه مانند در باغ هايي که در سراشيبي و يا به طور پلکاني ترتيب داده شده ٬ در آذربايجان و هند نيز مشاهده مي شود . طرح هايي که بابر در زمان هاي قديم تهيه مي کرد ٬ احتمالا تحت تأثير و نفوذ طرح هاي ايراني بوده است .حقيقت اين است که به هيچ طريق نمي توان دانست که ايجاد اين نوع باغ ها چگونه در ايران رواج يافت .

3. ادوارد براون :
مقداري با فاصله به طرف شمال غربي ٬ باز هم دور تر از جاده و دامنه تپه ها ٬ باغ باشکوه ٬
اما رسيدگي نشده اي به نام باغ تخت است که به خاطر تراس ها و ساختمان هاي سفيد رنگي که در انتهاي دورتر آن احداث شده اند و از بالاي خيابان هايي که در طرفين آن را درختان ارغوان پوشانده اند به شه مي نگرد از بقيه متمايز تر است .

4. فرصت الدوله :
فرصت الدوله اشعار زير را درباره باغ هاي آباد شيراز در عهد قاجاريه
نقل مي کند که در آن از تعدادي باغ هاي مشهور نام برده شده است .
يکبار اگر گشايي آن روي دل گشا را صد شکر از
عنايت گويم ز دل خدا را
آن را که از رخت هست در خانه يک
جهان گل کي آورد به خاطر باغ جهان نما را
باغ نظر چو دارم ز آن عارض چو جنت
سوي ارم نخوانيد اين عاشق لقا را
از وعده بهشت است خشنود شيخ
وزان حور حاصل بود علي النقدرشک بهشت ما را
خوش گلشني ز کويش دارم که شه ندارد کو باغ تخت نبود داور من گدا را

5. مؤلف فارسنامه ناصري درباره اين باغ چنين نوشته است :
در جانب شمال شيراز به ساخت يک ميل کمتر حصاري از چينه کشيده . انواع درخت ها در آن کاشته اند و اکنون بيشتر آن خشکيده و قطع شده در جاي آن ها زراعت کنند و حصارش خراب و بي تعمير باقي است . در جنب صبوي اين باغ پارچه کوهي به بلندي سي ذرع به پهناي صد ذرع به مسافت صد گام از کوه جداشده ٬ در سال 480 اتابک قراچه والي مملکت فارس بر پشته اين پارچه کوه عمارتي ملوکانه ساخته نامش را تخت قراچه گذاشت و جدولي را از نهر اعظم شيراز جدا کرده ٬ از دامنه کوه شمالي شيراز در برابر اين پشته رسانيده٬ شتر گلويي را از زير زمين گذرانيده داخل اين عمارت نموده . حوض و باغچه آن را آب داد و بعد از سال ها خراب گشته جز نامي از آن باقي نبود و در سال 1208 به فرمان....... آغا محمد خان قاجار .........اساسي محکم و بنايي مستحکم در جاي عمارت تخت قراچه گذاشته ٬ تخت قاجارش فرموده و در سال 1261 بفرموده ........ محمد شاه قاجار ....اين عمارت را به چند مرتبه پرداخته ٬ طاق نماها ساخته ٬ صحن مرتبه ا درختان نارنج کاشته ٬ مرتبه ديگر حوض هاي کشکولي مرتب نموده و به اين ترتيب به آخر رسانيدند و در دامنه مرتبه آخرين آن ها درياچه وسيعي در جاي درياچه پيشينش و از خيانت کار کن يا کارفرما آب را زياده از هفته نگاه ندارد ٬در جانب اين درياچه درخت هاي سرو و کاج کاشته اند و عمارت تخت قاجار از زیور جواني روي به پيري گذاشته .


منبع:
http://safarpedia.ir
 

نیکا

متخصص بخش معماری
شاید باورش سخت باشد اما بنایی را که اگر هر کشوری صاحب آن بود به عنوان یکی از عجایب سیاحتی جهان در بوق و کرنا می کرد، پدربزرگان ما چند دهه پیش برای همیشه دخلش را آوردند و نیست نابود کردند؛ بنایی که شباهتی به باغ های معلق بابل داشت و بی نظیر و عجیب بود؛ باغ تخت شیراز با شکوه ترین باغ ایران که از قرن پنجم هجری طی سدهای متمادی شهرتش را حفظ کرد، بنای 9 طبقه این باغ بود. سازندگان باغ تخت هنر طراحی باغ و باغ آرایی را که یکی از کهن ترین هنرهای ایرانیان بوده در باغ تخت به اوجی رسانده بودند که تکرارش ناممکن است.


حتی پس از گذشت قرن ها از ساخت آن و دهه ها از تخریب آن، تنها با نگاهی به عکس های دوران قاجار می توان اوج شکوه این شاهکار را دریافت. موقعیت طبیعی باغ، بهترین جا برای بنای قلعه ای مستحکم بود؛ قلعه ای نظامی که بعدها جای خود را به تفرجگاهی دلپذیر داد، زیباترین چشم انداز را داشت و در شمال شیراز و در منطقه جعفرآباد توسط اتابک قراچه در 480 هجری قمری بنا شده بود و به همین علت آن را باغ تخت قراچه هم می نامیدند.

باغ تخت شیراز یکی از چهار باغ مشهوری است که ابن عربشاه در«عجایب المقدور» و شرف الدین علی یزدی در «ظفر نامه» پیش از دوره گور کانیان، از آن یاد کرده اند. شرف الدین علی یزدی درباره تیمور گورکانی هنگام ورود به شیراز می نویسد: «در شهر شیراز، حوالی تخت قراچه، مرکز رایت نصرت آیت گشت». تیمور پس از بازگشت به سمرقند به تقلید از باغ معروف شیراز، چهار باغی در حوالی سمرقند ساخت و یکی از آنها را تخت قراچه نامید فرصت الدوله شیرازی- مولف «آثارعجم» یا «شیرازنامه»... در اواخر قرن سیزدهم و اوایل قرن چهاردهم هجری به وضوح و دقت به توصیف آنچه در آن دوران از باغ تخت دیده می پردازد: « از در آن که داخل می شوند بوستانی است، دو خیابان وسیع دارد که در حواشی آنها سروهای دلپسند و چنارهای بلند به قطار است. در ضمن آنها درختان گل و ریاحین بوده و در سایر باغ هر گونه اشجار با اثمارموجود است. در سمت شمال و جنوب حوض آن باغچه هایی پر از نارنج و سرو است».


موقعیت طبیعی باغ، بهترین جا برای بنای قلعه ای مستحکم بود؛ قلعه ای نظامی که بعدها جای خود را به تفرجگاهی دلپذیر داد، زیباترین چشم انداز را داشت و در شمال شیراز و در منطقه جعفرآباد توسط اتابک قراچه در 480 هجری قمری بنا شده بود و به همین علت آن را باغ تخت قراچه هم می نامیدند

فرصت ادامه می دهد: « دو عمارت کلاه فرنگی دارد که دارای ایوان های متعدد است در سمت رو به قبله، هفت طبقه با کاشی های الوان برپاست و در هر طبقه دورسته پله به قرینه ساخته اند و از طبقه ای به طبقه دیگر بالا می روند و در میان پله ها از طبقه بالا تا پایین آبشارهای عریضی است که از فراز به نشیب آب می ریزد و در عرصه هر یک از طبقه ها حوض های کشکولی است و میانشان فواره قرار دارد. در دو طرف تالار عمارت به قرینه، ارسی ها و گوشواره ها و ایوان های متعددی ساخته اند به وضع های خوش و طرزهای دلکش. تالار مذکور دو رویه است که روی دیگرش به طرف خلوت و فضایی است که آن هم باغ، مانده است».

پس از تخریب عمارت در قرن پنجم، از دوره آغاز محمد خان قاجار دوباره این باغ گسترده شد و عمارت جدیدی در آن ساختند که «تخت قاجار» نام گرفت و در دوره های بعد تکمیل و مرمت آن ادامه یافت؛ از جمله در دوره فتحعلی شاه قاجار و حکومت حسینعلی میرزا فرمانفرما در فارس، بخشی از قلعه آن ترمیم شد.


محمد شاه قاجار هم در سال 1360 هجری قمری این عمارت را بازسازی کرد و حوض های و حمام و محوطه و ساختمان هایی به آن
اضافه کرد. در «فارسنامه ناصری» درباره افول این باغ و بنای آن آمده: «عمارت تخت از زیور جوانی عاری، روی به پیری گذاشته».

فرصت الدوله هم چنین نگاشته: «هزاران افسوس و دریغ که تمام آن بناها و سراها منهدم شده و در هم ریخته و رشته عمارتشان از هم گسیخته». حدود نیم قرن پیش عمارت باغ تخت به کلی تخریب شده و دیگر از آن خبری نیست.



منبع : http://rasekhoon.net
 
بالا