• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

با خواص ترنجبین آشنا شوید

saharrahin

New member
چاشنی برای روزهای گرم
ترنجبین به فارسی «ترانگبین» یا «ترنگبین» است که آن را به عربی «ترنجبین» می‌نامند.

ماده‌ای شیرین كه به شکل شبنم روی گیاه خارشتر با نام علمی “Alhagi maurorum” یا خاربز می‌نشیند. براساس تحقیقات این شیرابه‌های قندی در نتیجه‌ی عمل حشره‌ای به طور طبیعی و با ایجاد شكاف به خارج تراوش می‌شود.
گیاه خارشتر درختچه یا بوته خاری است که در بیابان‌ها و دشت‌های كم ارتفاع ایران مانند خراسان، یزد، تبریز، زرند، اطراف قم و بوشهر به طور خودرو فراوان دیده می‌شود.
mjhgf.jpg


طبیعت
براساس گفته‌ی حكمای طب سنتی، مزاج ترنجبين گرم و تر در اول و معتدل در حرارت و رطوبت است.

ترنجبین حاوى تركیبات قندى مختلفى چون گلوكز و فروكتوز، ساكاروز و ترى ساكارید است كه به راحتى در آب حل مى شود.
تركيبات شيميايی
ترنجبين داراى 15 درصد موسيلاژ، كلسيم، گوگرد، منيزيم و آلومينيوم است.
خواص ترنجبین
* ملین و مسهل است. اگر می‌خواهید از ترنجبین به عنوان ملین استفاده کنید، بر حسب سن بیمار بین 10 تا 70 گرم از آن را با كمى آب مصرف کنید. این گیاه اگر در مقدار کم خورده شود، ملین و اگر به مقدار زیاد مصرف شود، مسهل است.
* در تسکین درد سینه موثر است. ترنجبین سرفه‌ی بلغم را از ريه خارج مى‏كند.
* برای رفع عطش و تب مفید است.
* خاصیت ضدعفونی کنندگی خوبی دارد و میکروب‌ها را از بین می‌برد، به همین دلیل برای درمان بیماری‌های عفونی مفید است.
* خوردن ترنجبین با آب پنیر برای اخراج اخلاط سوخته، با ماالشعیر برای دفع اخلاط گرم و با كره برای باز كردن ادرار (در مواردی كه ترشح ادرار بند می‌آید) مفید است.
* اگر ترنجبین با آب زیره خورده شود، برای دفع صدای شكم كه با تب خفیفی توام باشد، نافع است.
* جوشانده‌ی آن معرق است.
* مالیدن روغن برگ‌های آن برای روماتیسم نافع است.
* گل‌های آن برای بواسیر مفید است.
* عرق گیاه ترنجبین اگر مدتی خورده شود، برای دفع سنگ كلیه و مثانه موثر است.
- مقوى كبد، معده و روده‌هاست.
- حرارت و التهابات درونى را تسكين مى‏دهد.
- غم و غصه را برطرف و گلو را نرم مى‏كند .
- بدن را گرم مى‏كند، در تب‌هاى حاد و پيش‏گيرى نرمى استخوان موثر است.
- ترنجبین براى صاحبان مزاج گرم مقوى باه و اعصاب است.
- گل‌های آن برای زخم‌هاى بد و جراحت‌ها التيام‌بخش است.
- براى تصفيه‌ی خون، كنترل سرطان و بيماري‌هاى پوستى مفید است.
آب ترنجبین
برای تهیه‌ی آب ترنجبین، مقداری ترنجبین را در آب جوش حل کنید. سپس مایع صاف روی آن را بر دارید و بگذارید کمی بماند تا مواد خارجی آن ته‌نشین شود. مایع صاف شده روی آن، قابل مصرف است.آب ترنجبین اگر صبح ناشتا خورده شود، موثرتر است. مقدار خوراكی معمول آن 12 تا 35 گرم است.
موارد احتیاط
* بیماران مبتلا به حصبه، اسهال خونی، بواسیر، خون ادراری و آبله از خوردن ترنجبین خودداری کنند.
* ترنجبین برای طحال و اشخاص گرم مزاج مضر است.
خواص مشترک شیرخشت و ترنجبین
- خاصیت ضدعفونی کننده دارند و میکروب‌ها را از بین می‌برند.
- به مقدار کم ملین و به مقدار زیاد مسهل هستند ولی اسهال آن‌ها با سایر مسهل‌ها فرق دارد. معده را پاک می‌کنند بدون آن که ایجاد یبوست کنند. اخلاط صفرا را نیز دفع می‌کنند.
- حرارت و تب بدن را از طریق افزایش ترشحات بدن کاهش می‌دهند.
- خوردن آب هندوانه و آب لیمو شیرین همراه شیرخشت و ترنجبین برای درمان زردی مفید است.
hgfd.jpg

- مقوی کبد، معده، کلیه و روده‌ها هستند.
- چنانچه شیر جوشیده را با شیرخشت و ترنجبین مخلوط و شیرین کرده و آن را به صورت بمالید، برای طراوت گونه بسیار موثر است.
- به سبب داشتن املاح زیاد و کلسیم برای معالجه و پیشگیری نرمی استخوان اثری نیکو دارند.
- شیرینی این دو برای دندان مضر نیست بلکه از کرم خوردگی و پوسیدگی دندان‌ها جلوگیری می‌کند.
- برای رفع علایم ناشی از سرماخوردگی مانند سینه و درد سینه پهلو به خصوص در فصل زمستان توصیه می‌شود. صبحانه یک لیوان شیر که با ترنجبین شیرین شده باشد، بنوشید.
- وجود قند در ترنجبین و شیرخشت برای مبتلایان به مرض قند مضر نیست.
- اگر می‌خواهید کودکان شما رشد کامل کنید تا می‌توانید شیرخشت و ترنجبین به آن‌ها بدهید. مخصوصا به اطفال شیرخوار به جای شربت قند، شربتی از این دو به آن‌ها بدهید تا استخوان‌بندی آن‌ها محکم شده و زود دندان در آورند.
- ترنجبین باعث لینت مزاج شده و برای صفرا، رفع سرفه و استفراغ مفید است. به عنوان ملین و مسهل نیز می‌توان از آن به خصوص برای بچه‌ها و افراد مسن استفاده کرد.
- شیرخشت مقوی کبد و امعاء و احشاء بوده و سرفه، تنگی نفس، برونشیت و خشونت حلق و شش را بر طرف می‌کند و چنانچه با ماالشعیر خورده شود بهتر است.
- شیرخشت در افراد گرم مزاج خاصیت تب‌بری دارد. برای درمان تب‌های شدید و حرارتی نیز توصیه می‌شود، هندوانه همراه شیرخشت مصرف شود.
- همچنین شیرخشت برای بسیاری از بیماری‌هایی که از حرارت و گرمی باشد، مانند حصبه و ... سودمند است.
- در تب‌های حاد، آبله مرغان، انواع حصبه و اسهال خونی، بواسیر و پیدا شدن خون در ادرار، از خوردن ترنجبین خودداری کرده و به جای آن شیرخشت میل کنید.
 
بالا