[h=2]
عاریف مقدماتی از عنصر کربن ،کاربردها وخواص آن در ابتدا بهتر است مقدمه ای راجب به عنصر کربن ذکر کنیم.عنصر کربن در بسیاری از ترکیبات مختلف وجود دارد. در غذا، مداد، خودکار یا کاغذی که می نویسیم و حتی در سوخت و لباس همه ما کربن وجود دارد. کربن نقش مهمی در شیمی حیات دارد؛ نافلزی است که به طور طبیعی در تمامی سلول های جانداران وجود دارد. عدد اتمی6 و جرم اتمی12 دارد. 19درصد وزن بدن انسان را تشکیل داده و بخش مهمی از پروتئین ها، کربوهیدرات ها، چربی ها و اسیدهای نوکلئیک می باشد. کربن به همراه اتم هیدروژن عنصر اصلی تمام سوخت های فسیلی، زغال، نفت و گاز طبیعی است. کربن در مواد مصنوعی مانند کامپوزیت ها به صورت الیاف کربن، یا الیاف شیشه، به عنوان تقویت کننده استفاده می شود. مواد مرکب کربن سبک و مستحکم اند و کاربردهای وسیعی در زمینه هوافضا و خودروسازی دارند. از الیاف کربن در قایق های بادبانی و دوچرخه های پیشرفته استفاده می شود. کربن در کالاهای مصرفی مانند کامپیوترهای لپ تاپ، چوب های ماهی گیری و راکت های تنیس نیز استفاده می شود.
[h=2]
آلوتروپ های کربن آلوتروپ های (اشکال) متنوعی از کربن وجود دارد که در خواص، نانوساختار (ساختار مولکولی) و کاربردها، تفاوت بسیار زیادی با هم دارند. این اشکال شامل حالت های شکل(آمورف)، گرافیت، الماس و فولرین هستند. به ساختار غیرمنظم یا غیرکریستالی ساختار آمورف اطلاق می شود. مثلاً دوده، کربن آمورفی به شکل یک پودر سیاه رنگ است که از سوخت ناقص حاصل می گردد. شیشه، زمرد، واکس، لاستیک و پلاستیک ها نمونه های دیگری از مواد بی شکل هستند. کربن آمورف در شهاب ها نیز مشاهده شده است. سایر ساختارهای کربن اشکال کریستالی و خواص مشخصی دارند. گرافیت با رس ترکیب می شود و به عنوان مغزی در مداد استفاده می شود.
الماس برای مصارف زینتی و یا در نوک مته ها به کار می رود. الماس سخت ترین کانی جهان است الماس به این سبب سخت ومحکم است که اتم های کربنی که آن را تشکیل می دهند بسیار تنگا تنگ یکدیگر قرار گرفته اند.درصد کمی کربن، آهن را به فولاد تبدیل میکند. کربن گرافیتی در یک حالت ترد به صورت زغال برای پختن غذا، گریم و ... استفاده می شود. کربن بخشی از ترکیب باروت نیز است. همچنین قرص های زغال در پزشکی برای جذب سموم و زهر از سیستم گوارشی استفاده می شوند.
[h=2]
گرافیت در گرافیت شش ضلعی های ِ منتظم کربنی لایه هایی را ایجاد کرده اند که بر روی یکدیگر انباشته شده و هر لایه از طریق پیوندهای ضعیف وان در والس به لایه زیرین متصل است. هنگامی که لایه های گرافیتی در هم پیچیده شوند، نانولوله های کربنی را تشکیل می دهند. در واقع نانولوله، گرافیتیست که به شکل لوله در آمده باشد.در واقع گرافیت یک کانی بسیار نرم شامل پیوندهای ضعیف اتمهای کربن در دو بعد و درست شبیه به یک صفحه صاف است. ساختار تخت و صفحه ای گرافیت آن را به یک روان کننده طبیعی عالی تبدیل کرده است، چون به ورق های نانومتری اجازه می دهد که به راحتی روی هم بلغزند. اگر چه گرافیت نرم است، اما استحکام گرافیت و قابلیت آن در انتقال الکتریسیته این ماده را در فناوری نانو برجسته کرده است. گرافیت از لایه هایی از اتمهای کربن که به صورت شش ضلعی قرار گرفته اند تشکیل شده است. کربن به حالت گرافیت ارزان و بسیار مقاوم است. اگر صفحات گرافیت از هم جدا شوند، به هر یک از این صفحات گرافن گفته می شود.
دو دسته از گرافیت های طبیعی و مصنوعی وجود دارند. کانی های طبیعی گرافیت در پوسته زمین یافت می شوند و گرافیت مصنوعی از کُک نفت تولید می شود. گرافیت در کنار مدادسازی، برای ساخت بوته(ظرف مخصوص ذوب فلز) و قالب ها و ملاقه های حمل مواد مذاب استفاده می شود. مصرف عمده گرافیت به عنوان ماده الکتریکی در ساخت قطعات کربنی در موتورهای الکتریکی است. گرافیت بسیار خالص به مقدار زیاد در تولید میله های هدایت گر در راکتور هسته ای استفاده می شود.
گرافیت یک کانی بسیار نرم شامل پیوندهای ضعیف اتمهای کربن در دو بعد و درست شبیه به یک صفحه صاف است. ساختار تخت و صفحه ای گرافیت آن را به یک روان کننده طبیعی عالی تبدیل کرده است، چون به ورق های نانومتری اجازه می دهد که به راحتی روی هم بلغزند