• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

تغيير الگوي اعتياد از ترياک به کراک

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
الگوي اعتياد در کشور به سرعت در حال تغيير بوده و مصرف مخدرهاي جديد رو به افزايش است ، به طوري که عنوان مي شود سهم « کراک » در بازار مصرف کشور به ۱۵ درصد رسيده است .

بر اساس آخرين آمار اعلام شده ، در بين معتادان کشور دانش آموزان نيز مشاهده مي شوند و از آن مهم تر اينکه بسياري از دانش آموزان دبيرستاني با مواد مخدر صنعتي و جديد همچون « شيشه » و « کراک » کاملاً آشنا هستند .

کراک ، نوعي هروئين است که تا حد امکان اشباع شده يعني يک گرم کراک از ۱۰ تا ۱۰۰ گرم هرويين به دست آمده است اما اعتياد آن نسبت به هروئين بسيار شديدتر و ترک ان بسيار مشکل تر است .

براساس تحقيقات به عمل آمده الگوي اعتياد در کشور به سرعت در حال تغيير است و مصرف مواد جديد همچون کراک رو به رشد است به طوري که مصرف اين مواد هم اکنون به ۱۵ درصد در بازار مصرف کشور رسيده اين در حالي است که سهم هروئين با ۴۰ سال سابقه ۲۱ درصد است و اين زنگ خطري آزار دهنده است .

به گفته دکتر محمدحسين فرجاد ، استاد دانشگاه و آسيب شناس اجتماعي ؛ روند ورود مواد خطرناکي همچون کراک به کشور در حالي به سهولت انجام مي شود که تاکنون هيچ اقدام جدي در جهت ممانعت از ورود و توزيع آن درجامعه صورت نگرفته است و با چنين وضعيتي ، افزايش تقاضا براي مصرف آن ، چندان عجيب به نظر نمي رسد .

وي معتقد است که ميزان مصرف کراک به شدت در بين نسل جوان در حال افزايش است و اين امر به طور حتم ، ميزان مرگ و مير را طي سالهاي آتي افزايش خواهد داد.

در حالي که گفته مي شود ميانگين سني معتادان کشور ۳۲ سال است ، بايد به اين نکته نيز اشاره کرد که اين ميانگين رو به کاهش گذارده است . به طوري که ميانگين سني اعتياد در کشور طي سالهاي اخير يک تا ۱/۵ سال کاهش يافته است .

از سوي ديگر ، شيوع اعتياد در بين مردان ۹۳ و در ميان زنان ۷ درصد است که البته ارائه آمار دقيق در مورد زنان معتاد به دلايل مختلف دشوار است و امکان بيشتر بودن اين رقم نيز وجود دارد .

کراک برخلاف هروئين ، ترياک و حشيش و ... بو ندارد و مصرف آن بسيار آسان است . انچنانکه يک يا دو دقيقه پس از مصرف آن در يک محيط در بسته و کوچک نيز ، کسي متوجه نخواهد شد .

همچنين اغلب معتادن از سطح تحصيلات پاييني برخوردار بوده و زيرديپلم و ديپلم هستند که اهميت نقش آموزش و پرورش در پيشگيري از اعتياد بسيار حائز اهميت است .

اعتياد در همه اقشار و مشاغل وجود دارد اما کارگران بيشتر از ساير مشاغل در معرض خطرند به طوري که طبق نتايج تحقيقات ۱۵ درصد از کارگران ماهر در معرض خطر اين معضل هستند . پس از کارگران ، رانندگان درون شهري و برون شهري در معرض خطر اعتياد هستند .

نيمي از معتادان از طريق دوستان به مصرف مواد مخدر روي آورده اند و متأسفانه محيط کار نيز در شيوع مصرف مواد مخدر نقش زيادي دارد که در طول سالهاي گذشته رشد اعتياد از طريق محيط کار دو برابر شده است .

وجود بستگان نزديک معتاد در خانواده ، يکي ديگر از عوامل اعتياد ساير اعضاي خانواده است . مهماني هاي دوستانه ، کوچه و خيابان و محيط کار محل هايي هستند که معتادان به عنوان اولين مکان مصرف مواد مخدر ، از آنها نام مي برند .

به گفته يک روانپزشک ؛ کسب لذت ، کنجکاوي ، مشکلات روحي ، در دسترس بودن ، بيماري جسمي و درد به ترتيب با بيشترين فراواني علت روي آوردن نوجوانان و جوانان به مصرف مواد مخدر است .

در حال حاضر ؛ ترياک با ۷۰ درصد ، هروئين ۳۰ درصد و حشيش ۲۴ درصد ، بيشترين مواد مخدر مصرفي در کشور است که غالب ترين روش مصرف تدخين ( دودي ) بوده و تزريق ، خوردن و انفيه به ترتيب در مراحل بعدي قرار دارد .

بيشترين فراواني سن تزريق با ۳۵ درصد ۲۰ تا ۲۴ سال است و ۲۵ تا ۲۹ سال نيز در رده بعدي قرار دارد .

از سوي ديگر ، ۴۵ درصد معتادان تزريقي سرنگ خود را به يکديگر قرض مي دهند که اين موضوع در شيوع بيماريهاي پرخطر همچون ايدز و هپاتيت نيز تأثير زيادي دارد .
 
بالا