• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

ختلال بیش فعالی - بررسی نقش تعذیه(مجموعه پرسش و پاسخ)

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
کارشناس پرسش و پاسخ : بیش فعالی یا ADHD و رژیم غذایی
مصاحبه با Sheah Rarback ، متخصص و کارشناس ارشد تغذیه

ترجمه ویرایش تایپ : جعفر پاک نیت ( همکاری افتخاری)
به نقل از webmd

والدین کودکان مبتلا به بیش فعالی در تلاش برای کمک به بچه های خود در امر مدرسه و کنترل رفتار آنها، با چالش های زیادی روبرو هستند. برای بسیاری از پدران و مادران جای سئوال است که آیا قند ، مواد افزودنی ، و یا نگهدارنده ها، ممکن است در وضعیت فرزند آنها دخیل باشد، و یا اینکه آیا انتخاب غذا یا مکمل های غذایی می تواند به کودکان در اجتناب از مصرف دارو کمک کند.

WebMD پاسخ به موارد رژیم غذایی و بیش فعالی در کودکان را واگذار میکند به Sheah Rarback ، کارشناس ارشد ، متخصص تغذیه و مدیر بخش تغذیه در دانشگاهMiami's Mailman Center for Child Development .

س : در طول سال ها ، شیوع بیش فعالی و نقص تمرکزیا(ADD) افزایش یافته است. آیا این موضوع زیست محیطی و پزشکی است ، و یا این که پدر و مادر و معلمان به دنبال حل سریع مسائل کودکانی هستند که به خوبی در مدرسه از عهده کارهای خود بر نمی آیند؟

بیش فعالی چند عاملی است. احتمال زیادی وجود دارد که تداخل زمینه ژنتیکی با عوامل محیطی باشد. کودکان بی توجه همان مشکل تمرکز و توجه را دارند، اما بدون بیش فعالی.

تشخیص صحیح در جهت رد هر دلیلی برای احتمال وجود نقص تمرکزیا بیش فعالی، بسیارمهم است. یک ارزیابی دقیق پزشکی ، هرگونه رفتار ناشی از شرایط جسمی ، پزشکی و محیط زیستی را منتفی خواهد کرد. به عنوان مثال ، شرایط زیست محیطی باعث می شود کودکانی که در رحم مادر در معرض مصرف سیگار و یا الکل قرار دارند، از شیوع بیش فعالی بالاتری برخوردار شوند.

س : آیا رژیم غذایی یک کودک میتواند در رفتار او اثر بگذارد؟

اگر قند در رژیم غذایی فرزند شما جایگاه ثابتی دارد، این رفتار می تواند تاثیر زیادی در نوسانات سطح قند خون داشته باشد. اما اگر رژیم غذایی منظم فرزند تان مملو از قند شده باشد، بیش فعالی تنها مشکل او نیست. علاوه بر نوسانات خطرناک قند خون، نگرانی وقتی است که غذاهای شیرین و نوشابه، جایگزین غذاهای پرمغذی شده باشد.

والدین باید آنچه که هر روز کودکانشان میخورد را ارزیابی کنند تا مطمئن شوند تمام مواد مغذی لازم برای رشد را دریافت میکنند. (از وب سایت mypyramid.gov وزارت کشاورزی آمریکا) استفاده کنید ، جایی که می توانید تغذیه فرزندتان را با توصیه های ملی ، نحوه مصرف روزانه ، و گرفتن راهنمایی در مسائل مرتبط با مواد غذایی مقایسه کنید و در مورد مسائلی مانند اینکه کودک شما چگونه سبزیجات بیشتر و شیرینی جات کم شیرین بخورد، راهنمائی بگیرید . برای کاهش مصرف قند ، سعی کنید فرزند خود را به خوردن غذاهای طبیعی مانند میوه ها ، و کمتر خوردن غذاهای فراوری شده عادت بدهید.

پرسش : آیا میان وعده در مدیریت کردن کودکان مبتلا به بیش فعالی و نقص تمرکز، مهم است ؟

میان وعده برای همه کودکان ضروری است ، زیرا هر چند ساعت برای فعالیت و رشد خود نیاز به خوردن میان وعده سالم دارند. کودکان بیش فعال تمایل دارند که بسیار فعال و تکانشی باشند، بنابراین پدر و مادر باید خوراکی های سالم را به راحتی در دسترس قرار دهند تا فرزندان به جای خوردن یک غذای کم مغذی فرآوری شده بتوانند بدون دردسر از میوه ، سبزیجات ، و یا از ذرت بو داده استفاده کنند.
س : آیا هیچ شواهدی که نشان دهد رژیم غذایی یا مکمل می تواند در کنترل رفتار کودکان بیش فعال کمک کند وجود دارد؟


دو نظریه وجود دارد که روی آن مطالعه شده است. اگر چه در مورد نقش مکمل های روغن ماهی و تاثیر آن بر رفتار کودکان مبتلا به بیش فعالی مطالعه شده است ولی شواهد محدود هستند. یک مطالعه بر روی مصرف آزمایش مکمل روغن ماهی در کودکان سنین مدرسه، بهبود در یادگیری را نشان داده است. بر اساس آن ، محققان در مطالعه دیگری بر اساس مقیاس با رفتار تمام والدین، به بهبود رفتار کودکان بیش فعال با مکمل های روغن ماهی پی بردند-- و نه با رفتار معلم. در مطالعه سوم اما کوچک، بهبود قابل توجهی در رفتار بیش فعالی در دوزهای بالایی از مکمل های روغن ماهی بدست نیامد.

انجمن قلب آمریکا توصیه می کند هر کس در هر هفته دو وعده ماهی چرب مصرف کند، از مزایای محافظ قلب روغن ماهی استفاده خواهد کرد. همان نیز برای کودکان بیش فعال و بدون بیش فعالی صادق است. با این حال ، قبل از اینکه مکمل های روغن ماهی بتوانند به عنوان درمان در کنترل رفتار مورد استفاده قرار بگیرد باید تحقیقات بیشتری انجام شود، و این موضوع را باید با دکتر خود مورد بحث قرار دهید.

حوزه دیگر کنترل رفتار، نقش مواد افزودنی و نگهدارنده های مواد غذایی است.

در یک مطالعه ، کودکان پیش دبستانی که مواد افزودنی و نگهدارنده در رژیم غذایی آنها حذف شده بود، پیشرفت کرده بودند، به عقیده پدر و مادرشان -- و نه علائم بالینی. در یک مطالعه دقیق و بزرگتر دیگری بر روی 100 کودک 3 ساله و 8-9 ساله، محققان دریافتند بچه هائی که نگهدارنده (بنزوات سدیم) و ترکیبی از افزودنی های خوراکی رنگی خورده بودند، نسبت به آنهائی که رژیم غذایی آنها عاری از این مواد بود، بیش فعال تر بودند.

مقاله ای از یک بررسی، در ارتباط بین بیش فعالی و افزودنی های غذایی و نگهدارنده ها، ارزیابی کرد، که گمان میشود برخی از کودکان مبتلا به بیش فعالی ممکن است حساس به مواد غذائی رنگی و نگهدارنده ها باشند، و حذف آنها میتواند رفتار کودکان را بهبود ببخشد.

در انتها : آزمایش یک رژیم غذایی عاری از مواد غذایی رنگی ونگهدارنده بنزوات سدیم، قطعا تلاش با ارزشی است.

جالب است توجه داشته باشید که اتحادیه کمیته محیط زیست اروپا در بخش ایمنی مواد غذایی توصیه میکند هر گونه غذایی که با مواد رنگی تهیه می شود، ممکن است تحریک کننده آلرژی و بیش فعالی در اطفال باشد. این گروه خواستارعدم وجود شیرینی و رنگهای ممنوعه در غذای نوزادان و کودکان شده است.

س : در مورد تأثیرات هیجانی ناشی از قرار گرفتن کودک در رژیم غذایی که موجب شود او احساس متفاوت داشته باشد، چطور؟

در نظر داشته باشید که آیا غذاهای مغذی مورد علاقه کودکتان را حذف کرده اید ، و آیا این کار مشکلات اجتماعی در خانه ، مدرسه ، و یا هنگام دیدن دوستان خود ایجاد میکند.

لازم است والدین باید برای انتخاب مواد غذایی عاری از رنگهای مصنوعی و نگهدارنده ها به یک برچسب خوان ماهر تبدیل شوند، و غذاهای ایده آلی را خرید کنند که تمام اعضای خانه لذت ببرد، به طوری که کودک بیش فعال احساس نکند منزوی شده است. فروشگاههائی مانندWhole Foods متعهد هستند که غذاهای آنها عاری از ترکیبات مصنوعی باشد، اما خرید در این نوع بازارها پرهزینه است.

به جای آنکه کاملا این مواد غذایی را حذف کنید ، ممکن است بخواهید مقدار غذاها و نوشیدنی ها و عرقیاتی که در آنها بیشترین رنگ خوراکی بکار رفته را کاهش دهید، مانند نوشیدنی آبی ، نوشیدنیهای شیرین ، که از ارزش غذائی کمی برخوردار هستند.

س : هنگامی که تمایل کودک بیش فعال نسبت به مصرف دارو کاهش پیدا میکند، پدر و مادر چه کاری می توانند انجام دهند؟

با دکتر خود در مورد زمان بندی دارو مشورت کنید به طوری که با وعده های غذایی تداخل نداشته باشد. برخی از داروها اشتها را کاهش می دهند ، بنابراین به طور کلی توصیه می شود که دارو پس از یک صبحانه کامل مصرف شود. مراقب آنچه که او برای ناهار می خورد باشید ، آنچه که ممکن است نیاز باشد تهیه میان وعده کامل بعد از مدرسه است، زمانی که معمولا اثر دارو ضعیف میشود و اشتها بیشتر است.

بسیار مهم است که دریافت تغذیه کافی و مناسب برای رشد و نمو، همراه با وزن طبیعی باشد. والدین باید بدقت به خوراک کودکان نظارت داشته باشند به طوری که وزن آنها کم نشود، ولی قبل از اینکه دارو را سرزنش کنید، در نظر داشته باشید که او هنگامیکه دارو مصرف نمیکند، اشتهای وی چگونه است.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
مركز اطلاعات دارويي ايران اعلام كرد:
امگا 3 موثر در تسكين بيش فعالي كودكان


مركز اطلاعات دارويي ايران، براي كاهش بيش فعالي كودكان مصرف مولتي ويتامين‌هاي حاوي امگا 3 را پيشنهاد كرد.

به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا، مولتي ويتامين كودكان بايد با شرايط سني آنها تطابق داشته باشد. بنابراين اغلب سن كودك بر روي برچسب مولتي ويتامين‌هاي ويژه كودكان ذكر مي‌شود.

طعم دلپذير، اولين ويژگي يك مولتي ويتامين مناسب براي كودكان است تا كودك به مصرف آن ترغيب شود. بطور كلي مصرف مولتي ويتامين‌هاي جوشان و يا جويدني براي كودكان راحت‌تر است.

بر اساس گزارش مركز اطلاعات دارويي ايران، به منظور رشد و تكامل فيزيكي كودك بايد مولتي ويتامين‌هايي را انتخاب كرد كه حاوي تركيباتي از جمله زينك و ويتامين d باشند. اين تركيبات براي رشد قدي و استخواني ضروري است.

همچنين وجود امگا 3 در مولتي ويتامين مخصوص كودكان يك برتري به شمار مي‌آيد؛ چرا كه در رشد، ‌تكامل و عملكرد مغز كودك موثر بوده و به افزايش قدرت تمركز و يادگيري آنها كمك مي‌كند. براي كاهش بيش فعالي كودكان نيز مصرف مولتي ويتامين‌هاي حاوي امگا 3 پيشنهاد مي‌شود.

چنانچه مولتي ويتامين كودكان داراي تركيباتي نظير سلنيوم، زينك و ويتامين c باشد به تقويت سيستم ايمني كودك كمك كرده و وي را در برابر بيماري‌هاي عفوني مانند سرماخوردگي و اسهال مقاوم‌تر مي‌كند. همچنين تركيباتي مانند ويتامين‌هاي گروه b به توليد انرژي در بدن كودك كمك مي‌كنند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
توصيه هاي تغذيه اي در كودكان بيش فعال


مطالعات نشان داده است که عوامل تغذیه ای در ایجاد بیش فعالی کودکان نقش دارد.از جمله این عوامل عبارتند از:
-کمبود اسیدهای چرب ضروری امگا 3 و 6: یکی از نقش های مهم اسیدهای چرب ضروری ارتباط بین سلول های مغز است.کودکان بیش فعال دارای سطح پایین تری از اسیدهای چرب ضروری هستند که در نتیجه مشکلاتی دررفتار ،یادگیری، خواب و عملکرد ایمنی آنها ایجاد می کند.
بهترین منبع امگا3 ماهیهای آزاد مانند سالمون،ساردین میگو و شاه ماهی و منابع اسیدهای چرب امگا6 کنجد،تخمه کدو و تخمه آفتابگردان هستند.دیگر منابع اسیدهای چرب امگا3و6 آجیل ها،سویا،روغن بادام زمینی و روغن زیتون است.
-روی:بررسی ها نشان داده است که سطح سرمی روی در کودکان بیش فعال به طور قابل توجهی پایین تر از کودکان طبیعی است.کمبود روی در کودکان مشکلاتی مانند خشونت، کج خلقی،گریه های زیاد، نفرت و ناتوانی در تمرکز ایجاد می کند.
منابع سرشار از روی عبارتند از:گوشت ،جگر، غلات سبوس دار، محصولات سویا ،لوبیای خشک ،مغز ها، تخم مرغ،پنیر، حبوبات و سبزیجات سبز تیره و زرد تیره است.
-کلسیم : کمبود کلسیم ممکن است باعث بیش فعالی شود.منابع سرشار از کلسیم لبنیات،سبزیجات برگ سبز تیره و میوه جات می باشند.
-منیزیم: مطالعات نشان داده است که کمبود منیزیم در کودکان بیش فعال وجود دارد.منابع غذایی حاوی منیزیم عبارتند از حبوبات،مغزجات و سبزیجات برگ تیره.
-ویتامین های گروه ب: کمبود ویتامین های گروه ب در کودکان بیش فعال وجود دارد.این ویتامین ها در غذاهای گیاهی مانند سبزیجات، حبوبات و غلات سبوس دار وجود دارد.جوانه گندم و مخمر از منابع خوب ویتامین ب هستند.
- مطالعات نشان داده است که ارتباط مستقیم بین رفتارهای خشونت آمیز کودکان و مصرف بالای شکر وجود دارد. زیرا مصرف بالای شکر سطح آدرنالین را در کودکان به 10برابر افزایش می دهد.
-آلرژی های غذایی می تواند باعث بروز بیش فعالی در کودکان شود.از مواد غذایی آلرژی زا می توان شکر، شکلات ،تخم مرغ ،گندم،رنگ ها،طعم دهنده ها و ذرت را نام برد.با حذف این مواد غذایی و باز گرداندن آن بعد از مدتی می توانید تشخیص دهید آیا کودکتان نشانه هایی از بیش فعالی دارد یا نه؟
توصيه هاي تغذيه اي :
-رژيم كم شكر و پرهیز از مصرف زیاد شیرینی و قندهای ساده
-حذف کاکائو،شکلاتهای حاوی قهوه و نسکافه،نوشابه های رنگی ،چیپس و پفک.
-کاهش مصرف افزودنی های خوراکی و رنگهای مصنوعی مثل بادام بو داده،ادویه جات معطر،آب نبات، انواع کیک ها، دسرها،غلات صبحانه و نوشابه ها.
-استفاده از منابع غذایی حاوی امگا3مانند ماهی ،روغن زیتون و گردو .
-استفاده از میوه جات و سبزیجات تازه.
-حذف غذاهای سرخ شده.
-استفاده بیشتر از پروتئین ها مانند مرغ،تخم مرغ و گوشت قرمز.
-حذف مواد غذایی آلرژی زا مانند بادام زمینی، تخم مرغ، سویا، گندم، شکلات ،گوجه فرنگی، خیار، سس، آب لیمو، نوشابه، هلو، آلو، پرتقال، کنسروها، مربا، ترشی جات ،کمپوت ها، قهوه و چای.
 
بالا