شمال گردی برای اکثر ما به معنی گشت و گذار در سواحل دریای خزر است. اما شاید بد نباشد این بار که گذارتان به استان های شمالی افتاد، از دو دریاچه دیدنی این منطقه هم دیدن کنید. دریاچه های چورت و ولشت که هر دو در استان مازندران قرار دارند.
دریاچه چورت (Chorat) که به میانشه (Mianshe) هم معروف است، در بخش چهاردانگه شهرستان ساری قرار دارد و شاید جالب باشد که بدانید عمر آن به 100 سال هم نمی رسد! این دریاچه در سال 1320 بر اثر زمین لرزه و رانش زمین و در پی آن بسته شدن مسیر آب چشمه ای که در کنار دریاچه قرار دارد به وجود آمده و بدون شک یکی از زیباترین منظره های سبز و آبی دنیا است که می توانید ببینید. مهم تر از آن این که در چورت امکان آب تنی هم دارید و این یعنی یک سفر کامل و بی نقص به یک دریاچه دیدنی در دل جنگل!
وسعت دریاچه حدود 2.5 هکتار است و در زمان کم آبی باقیمانده درختهایی که در محل پیدایش دریاچه بوده اند به چشم می خورند. حسن دیگر دریاچه چورت این است که راه جنگلی و خدمات رفاهی مثل سرویس بهداشتی دارد و می توانید در نزدیکی آن، یعنی روستای چورت یک نیم روز به یاد ماندنی را با غذاهای محلی و گشت و گذار میان مردم روستایی داشته باشید.
این دریاچه در شکاف درهای با شیب زیاد قرار گرفته و شکل هندسی بیضی دارد. عمق دریاچه بسته به میزان بارش های فصلی متفاوت است و در آن ماهیهایی خواهید دید که افراد محلی به دریاچه انداخته اند. این دریاچه در نزدیکی چشمه های باداب سورت قرار دارد و بعد از گشت و گذار در آن می توانید سری هم به این چشمه ها بزنید.
دریاچه چورت در فاصله 10 کیلومتری روستای چورت حد فاصل ساری تا کیاسر در استان مازندران ایران قرار دارد و برای رسیدن به آن می توانید مسیر ساری کیاسر را انتخاب کرده و پس از طی مسافتی در حدود 25 کیلومتر بعد از تابلوی روستای چورت وارد مسیر فرعی شوید. پس از طی مسافتی در حدود 15 کیلومتر در جاده آسفالته به روستای چورت خواهید رسید. در مسیر شما چند روستا قرار دارد که بعد از آنها یک مسیر خاکی شما را به دریاچه می رساند. طول این مسیر جاده خاکی 10 کیلومتر است.
دریاچه ولشت در نزدیکی منطقه کوهستانی تخت سلیمان علم کوه قرار دارد و از آنجایی که در یک گودال بزرگ جا گرفته و با تپه های کم ارتفاع احاطه شده، به راحتی به چشم نمی آید
دریاچه ای در دل کوه
اما کمی دورتر، در نزدیکی های چالوس و کلاردشت یکی دیگر از دریاچه های دیدنی شمال قرار دارد. دریاچه کوهستانی ولشت که در جنوب غربی شهر چالوس و شمال شرقی کلاردشت واقع شده و برای دیدن آن باید به کیلومتر 25 جاده چالوس- کرج، شهر مرزن آباد بروید. در بخشهای شرقی و غربی مرزن آباد، دو منطقه ییلاقی به نام های کجور و کلاردشت خواهید دید که وجود دریاچه ولشت به این دو منطقه لطافت هوای بیشتری داده است.
دریاچه ولشت در نزدیکی منطقه کوهستانی تخت سلیمان علم کوه قرار دارد و از آنجایی که در یک گودال بزرگ جا گرفته و با تپه های کم ارتفاع احاطه شده، به راحتی به چشم نمی آید. اما همین که نزدیک این دریاچه شوید، کیفیت بهتر هوا و دمای متفاوتی که با سایر نقاط کلاردشت وجود دارد نزدیکی تان را به دریاچه خبر می دهد. در دریاچه ولشت، آبزیانی مثل ماهی سفید، اردک ماهی و شاه کولی زندگی می کنند که البته همه آنها در معرض تهدید هستند.برای رسیدن به دریاچه ولشت باید از شهر چالوس و از مسیر کندوان راهی شوید و بیست و سه کیلومتر که از تهران دور شدید، بعد از پل کجور و گذر از سربالاییها و پیچ های جنگل به دریاچه برسید.
از دریاچه های ولشت و چورتبرایتان گفتیم اما به جز این دو، استان مازندران یک دریاچه معروف دیگر هم دارد. دریاچه شورمست در شهرستان سوادکوه که به دلیل قرار گرفتن در شاهراه تهران - شمال و وجود دو جاده آسفالته و راه آهن خیلی راحت می توانید سراغش بروید.
دریاچه شورمست که در جنوب استان مازندران و حدود 200کیلومتری تهران قرار دارد، تنها دریاچه طبیعی شهرستان سواد کوه که وسعت آن 15 هزار متر مربع و عمق آن 5 متر است. این دریاچه در پنج و نیم تا 6 کیلومتری شهر پل سفید واقع شده و در مجاورت روستای شورمست قرار دارد. محل قرار گیری دریاچه در ارتفاعات به گونه ای است که در سفر به شورمست، منظره جنگل های توسکا از ارتفاعات در چشم اندازتان قرار دارد.
شورمست دریاچه کوچکی است و مساحت آن در حدود 16هزار متر مربع یعنی تقریبا برابر با دو زمین فوتبال است. اما همین دریاچه کوچک همراه با درختان تنومندی که آن را احاطه کرده و در بعضی نقاط به درون آب فرو رفته اند، چشم انداز فوق العاده ای را به وجود آورده است. دور تا دور دریاچه راه خاکی ماشین رو است و دربعضی نقاط امکان پارک کردن خودروی شما وجود دارد.
امکانات رفاهی و تفریحی دریاچه عبارتند از: آب آشامیدینی، سرویس بهداشتی، سفره خانه، آلاچیق های کرایه ای و قایق های پدالو و اسب کرایه ای. اما با همه این ها، شنا کردن در دریاچه شورمست ممنوع است. این دریاچه زیستگاه جانوارانی مثل مارآبی، قورباغه، انواع ماهی و ملخ است.
شورمست دریاچه کوچکی است و مساحت آن در حدود 16هزار متر مربع یعنی تقریبا برابر با دو زمین فوتبال است. اما همین دریاچه کوچک همراه با درختان تنومندی که آن را احاطه کرده و در بعضی نقاط به درون آب فرو رفته اند، چشم انداز فوق العاده ای را به وجود آورده است
کجا بگردیم؟
گذارتان که به شورمست افتاد، سری هم به دیدنی های اطراف سوادکوه بزنید. پل ورسک، امامزاده عبدالحق زیرآب، برج تاریخی لاجیم، قلعه کنگ لو، امامزاده شابالوفلورد، امامزاده سامولا ارفعده، کوه های صخرهای خروا و نروا و... دیدنی هایی هستند که در سوادکوه انتظار شما را می کشند.
چطور برویم؟
اگر از تهران و از جاده فیروزکوه به سمت قائمشهر حرکت کنید،حدود 65 کیلومتر بعد از فیروزکوه و گذشتن از کنار "پل ورسک" به شهر پل سفید می رسید. در مرکز شهر مسیر آسفالتی به سمت روستای شورمست می رود. با ورود به این مسیر و عبور از پل کوچک ابتدای آن و طی مسیر تقریبی 5 کیلومتر به دوراهی می رسید که مسیر سمت راست به روستای شورمست و مسیر سمت چپ به دریاچه شورمست می رسد. فاصله پل سفید تا قائمشهر هم حدود 50 کیلومتر است.