• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

دیابت - خرما

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
خرما برای دیابتی‌ها هم محدودیت دارد

دیابتی ها می پرسند: آیا همراه چای می‌توان خرما مصرف کرد؟

در پاسخ باید بگویم که بیماران مبتلا به دیابت بر اساس نوع خاصی از بیماری که با آن درگیر هستند و سایر شرایط جسمی‌شان که مثلا اضافه وزن دارند، قندشان تحت کنترل است یا مدام تغییر می‌کند، بیماری‌های دیگری که همراه با دیابت دارند یا خیر، قطعا برنامه تغذیه‌ای متفاوتی خواهند داشت، لذا خواهشمندیم به هیچ‌وجه برنامه خود را همانند دیگر مبتلایان اجرا نکنید و توصیه‌های شخصی را از متخصص تغذیه و مشاور رژیم غذایی خود بگیرید.

مصرف خرما

در مصرف خرما برای همه افراد به‌طور اعم و برای دیابتی‌ها به‌طور اخص محدودیت‌هایی وجود دارد و حتما باید میزان مصرف روزانه معین شود.

تصور مصرف آزادانه و بدون کنترل خرما یا توت خشک و کشمش و انجیر خشک از آنجا ناشی می‌شود که مردم بر این باورند قند موجود در این مواد، قند میوه (فروکتوز) است و اشکالی ندارد هرچه قدر خواستند استفاده کنند. در حالی که این تصور غلط است و قند میوه‌هایی چون انجیر و خرما که به همراه خود ترکیبات فیبر غذایی نیز دارند، با اینکه کمی با تاخیر جذب می‌شود و مانند قند و شکر معمولی (ساکاروز) و یا قند ساده (گلوکز) نیست، اما به هر حال جذب شده و تولید کالری می‌کند و قند خون شما را بالا می‌برد.

فروکتوز (قند میوه) در کبد شکسته شده و به قند قابل استفاده برای خون (گلوکز) تبدیل می‌شود و بدن حتی می‌تواند مازاد بر نیاز آن را به‌ صورت چربی ذخیره نماید، پس مبتلایان به دیابت و همه آنهایی که از اضافه وزن گریزان‌اند باید دقت کنند و بدانند که میوه‌های خشک در وزن مساوی و در مقایسه با حالت مرطوبشان، به علت نداشتن آب، از غلظت قند بالاتری برخوردارند و نباید از آنها غافل بود.

ما معمولا برای افراد دیابتی یک رژیم غذای خاص را تعیین می‌کنیم و در فهرستی که فهرست جانشینی نامیده می‌شود، یادآوری می‌کنیم که 2 تا 3 عدد خرما معادل یک واحد میوه است، یعنی اگر امروز 2 تا 3 عدد خرما مصرف می کنند، باید یکی از میوه‌های مجاز خود را حذف نمایند.

آنچه در مصرف هر ماده غذایی مطرح می‌شود، اثراتی است که متعاقب مصرف آن در قند خون ایجاد می‌گردد و ما آن را با شاخص گلایسمی تعریف می‌کنیم. در مورد خرما اندیس گلایسمیک در مقایسه با قند و شکر معمولی (ساکاروز) پایین‌تر است، ولی یادمان باشد قند میوه در بدن ما به راحتی به قند خون (گلوکز) تبدیل می‌شود و تغییراتی در قندخون ایجاد می‌کند.

پس حتی در خوردن خرما هم باید احتیاط کنید و از زیاده روی بپرهیزید.

دکتر تیرنگ نیستانی - متخصص تغذیه

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
بستني خرما براي ديابتي‌ها ‌

ايسنا: يافته‌هاي يك پايان‌نامه نشان مي‌دهد جايگزيني شيره خرما به جاي شكر در بستني از مشكلات ناشي از مصرف مواد قندي مانند ساكارز به ويژه در ديابتي‌ها پيشگيري مي‌كند. ‌ به نوشته مهندس اشرف گوهري اردبيلي، به دليل ارتباط ساكارز با برخي مشكلات نظير فشار خون، بيماري‌هاي قلبي، فساد دندان، چاقي و افزايش سطح گلوكز و انسولين خون، اين شيرين‌كننده طبيعي به‌ويژه براي ديابتي‌ها مضر است
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
براساس يافته‌هاي يك پايان‌نامه:
جايگزيني شيره خرما به جاي شكر مشكلات قندي ناشي از مصرف بستني را برطرف مي‌كند

يافته‌هاي يك پايان نامه نشان مي‌دهد جايگزيني شيره خرما به جاي شكر در بستني نرم از مشكلات ناشي از مصرف ساكارز به ويژه در ديابتي‌ها پيشگيري مي‌كند.

به گزارش سرويس «پايان‌نامه» خبر گزاري دانشجويان ايران (ايسنا) ـ منطقه خراسان، مهندس اشرف گوهري اردبيلي دانشجوي كارشناسي ارشد دانشكده كشاورزي دانشگاه فردوسي مشهد در پايان نامه خود با عنوان «بررسي تأثير جايگزيني شكر با شيره‌ خرما بر ويژگي‌هاي فيزيكوشيميايي و حسي بستني نرم» آورده است: در اين پژوهش جايگزين كردن شكر با شيره خرما و نسبت 25درصد،50 درصد و 100 درصد انجام شد و ويژگي‌هاي مختلف فيزيكي و شيميايي و حسي مورد مطالعه قرار گرفت.

نتايج در اين پژوهش نشان داد كه جايگزيني شكر با شيره خرما تأثير معني داري بر ويژگي‌هاي فيزيكي و شيميايي و حسي بستني دارد .

يافته هاي اين پايان نشان مي دهد: اين جايگزيني باعث كاهش نقطه انجماد بستني شده و تأثير جايگزيني بر مقاومت به ذوب نيز معني‌دار بوده است .

مؤلف اين پايان نامه كه با راهنمايي استاد محمد باقر اردبيلي در دانشكده كشاورزي دانشگاه فردوسي مشهد انجام شده است آورده است: استفاده از خرما و مشتقات قندي آن به عنوان منبع قندي طبيعي با ارزش تغذيه بسيار بالا در انواع محصولات است .

اين پايان نامه با تشريح ديگر خواص جايگزيني شكر با شيره خرما افزوده است: چروكيدگي يكي از عيب‌هاي بستني است كه در اثر عدم ثبات سيستم كف ايجاد مي‌شود كه با توجه به اينكه ثبات كف تحت تأثير ويسكوزيته قرار مي‌گيرد و با توجه به نتايج حاصل در اين پژوهش تأثير جايگزيني شكر با شيره خرما بر ويسكوزيته، بررسي اين موضوع از لحاظ صنعتي جالب است.

نتايج اين پايان نامه نشان مي دهد: با توجه به تأثير نوع قندها بر ويسكوزيته فاز غير منجمد در بستني كه كريستاليزاسيون و رشد كريستال‌هاي يخ طي چرخه ذوب و انجماد هنگام حمل ونقل و نگهداري تحت تأثير قرار مي‌دهد براي شوك حرارتي و كيفيت محصول طي زمان ماندگاري پيشنهاد مي‌شود.

همچنين در اين پايان نامه به مضرات شكر در بستني اشاره شده وآمده است: با تمام فوايدي كه ساكارز به عنوان يك شيرين كننده طبيعي با ويژگي‌هاي عملكردي ممتاز دارد و به دليل ارتباط با برخي مشكلات سلامتي نظير فشار خون، بيماريهاي قلبي، فساد دندان و چاقي، افزايش سطح گلوكز و انسولين خون به ويژه براي ديابتي‌ها مضر است .

اين پايان نامه مي‌افزايد: به دليل مسائل اقتصادي و تكنولوژيك پژوهش‌هايي جهت جايگزيني مناسب شكر با ساير تركيبات در حال انجام است .

در اين پايان نامه درباره تست مقبوليت طعم هاي مختلف بستني نيز آمده است : استفاده از طعم دهنده‌هاي مختلف در جهت بهبود و افزايش پذيرش كلي نمونه رد شده صورت گرفته نشان داد كه طعم زعفراني بهترين نمونه از نظر داوران بوده و طعم دارچين كمترين امتياز را كسب كرد
 
بالا