• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

رازک، راز سلامتی

B a R a N

مدير ارشد تالار
گیاه رازک اثرات درمانی متعددی چون درمان بی‌خوابی، بیش فعالی، اضطراب و ... دارد. همچنین گیاهی ضدعفونی‌کننده و ضدسرطان است.

99298182976924115925567134791536194.jpg

رازک گیاهی است که در صنعت ساخت ماءالشعیر به صورت گسترده‌ای کاربرد دارد. این گیاه که طعم تلخی به این نوشیدنی‌ها می‌بخشد، خواص درمانی متعددی دارد و می‌توان از این گیاه به عنوان یک گیاه دارویی استفاده نمود.
شناخته‌شده‌ترین اثر رازک، درمان اختلالات خواب می‌باشد. دمنوش رازک در نقاط مختلف دنیا، به منظور کاهش استرس، اضطراب، بی‌قراری، بی‌خوابی، تنش‌های عصبی، بیش فعالی، عصبانیت، تحریک‌پذیری و ... کاربرد دارد.
از اثرات دیگر این گیاه می‌توان به بهبود اشتها، افزایش جریان ادرار، افزایش جریان شیردهی، بهبود سیستم هاضمه و ... اشاره نمود. همچنین کاهش رشد سلول‌های سرطانی بالأخص در سرطان پروستات، سرطان سینه، سرطان تخمدان و ... مشاهده شده است. از رازک می‌توان به عنوان یک دمنوش استفاده کرد. البته رومیان از قدیم‌الایام گیاه تازه رازک را به عنوان یکی از سبزیجات مصرفی خود در برنامه غذایی‌شان استفاده می‌کردند.

[h=2]کاربرد رازک 1. رازک به عنوان یک فاکتور نگه‌دارنده و طعم‌دهنده در صنایع غذایی بالأخص برای تهیه ماءالشعیر استفاده می‌شود و مسئول طعم تلخ در ماءالشعیر است.
2. رازک در کرم‌ها و لوسیون‌های مخصوص پوست نیز کاربرد دارد.
3. در تهیه شکلات، کیک و ژلاتین هم از رازک استفاده می‌شود.
4. داروهای گیاهی حاوی رازک روز به روز در حال گسترش می‌باشند.
رازک گیاهی بی‌نظیر برای تسکین اضطراب است و باعث ایجاد آرامش و خواب می‌شود


[h=2]اثرات آرام‌بخش و خواب‌آور رازک برگ‌های رازک مواد شیمیایی به نام اتانولیک اسید و دی‌اکسیدکربن آزاد می‌کنند که فعالیت‌های بدن و دمای بدن را کاهش می‌دهند و کتامین را در بدن افزایش می‌دهند که تمام این عوامل باعث خواب‌آلودگی می‌شود و اثرات آرام‌بخش دارد. در نتیجه رازک گیاهی بی‌نظیر برای تسکین اضطراب است و باعث ایجاد آرامش و خواب می‌شود.

172104175230154391477215218571691167213897.jpg

[h=2]کاهش علائم یائسگی با مصرف رازک سابق بر این برای برطرف کردن علائم یائسگی از هورمون‌درمانی استفاده می‌شد و قرص‌های حاوی استروژن و پروژسترون تجویز می‌گردید؛ اما با مشخص شدن اثر این داروها بر افزایش ریسک ابتلا به سرطان‌های سینه و تخمدان مصرف این داروها ممنوع گردید. اخیراً به جای هورمون درمانی به خانم‌ها در سنین یائسگی توصیه می‌شود تا از گیاهان دارویی حاوی هورمون‌های زنانه استفاده نمایند.
رازک دارای مواد شیمیایی شبه‌استروژنی می‌باشد که برای شرایطی که با تغییرات هورمونی در ارتباط است، مفید می‌باشد. یکی از این شرایط یائسگی می‌باشد؛ زیرا در سنین یائسگی سطح هورمون‌های زنانه کاهش می‌یابد و نیاز است تا این هورمون‌ها از منابع دیگری تامین شوند. یکی از بهترین منابع هورمون‌های زنانه رازک می‌باشد. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد مصرف روزانه عصاره رازک به دلیل دارا بودن استروژن‌های گیاهی بر کاهش علائم ناشی از یائسگی مانند گرگرفتگی موثر است.

[h=2]رازک علیه سرطان فعالیت ضد سرطانی پلی‌فنل‌های موجود در عصاره رازک در تحقیقات متعدد به اثبات رسیده است. رازک سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها می‌باشد و از جمله گیاهانی است که از ظرفیت آنتی‌اکسیدانی بسیار بالایی برخوردار است و با تمام سرطان‌ها مبارزه می‌کند. البته گیاهانی که دارای فیتواستروژن‌ها مانند رازک، کوهوش سیاه و ... هستند؛ رشد سلول‌های سرطانی در سینه را مهار می‌کنند.
از اثرات دیگر این گیاه می‌توان به بهبود اشتها، افزایش جریان ادرار، افزایش جریان شیردهی، بهبود سیستم هاضمه و ... اشاره نمود


[h=2]رازک، گیاهی ضدعفونی‌کننده پزشکان چینی از سالیان دور رازک را به علت اثرات ضدعفونی‌کننده‌اش مصرف می‌کردند. ماده شیمیایی زانتوهومول xanthohumol که در رازک وجود دارد، به عنوان یک عامل ضدعفونی‌کننده عمل می‌کند و میکروارگانیسم‌هایی چون باکتری‌ها، ویروس‌ها، قارچ‌ها و ... را از بین می‌برد.
4324369751662546312010658114513233100143.jpg

[h=2] [h=2]فعالیت ضد ایدز رازک تحقیقات نشان می‌دهد زانتوهومول که ماده شیمیایی موثر گیاه رازک می‌باشد، فعالیت ضد ایدز دارد و برای تهیه داروهای ضد ایدز می‌توان از عصاره این گیاه استفاده نمود.

[h=2] [h=2]مناسب برای پوست شما کلاژن مسئول قابلیت ارتجاعی و سفتی پوست است که جوانی و شادابی را برای پوست به همراه دارد. کلاژناز آنزیمی است که کلاژن موجود در پوست را تجزیه می‌کند. در نتیجه‌ی فعالیت این آنزیم پیری زودرس و چین و چروک در پوست ایجاد می‌شود. مواد شیمیایی موجود در گیاه رازک فعالیت ضد آنزیم کلاژناز دارند و باعث جوانی و شادابی پوست می‌شوند. همچنین فعالیت آنتی‌اکسیدانی و ضد باکتریایی مواد شیمیایی موجود در این گیاه، پوست را علیه آکنه و سایر آسیب‌های پوستی محافظت می‌کند.


ادامه دارد ...
بینه خوشنودی راد
بخش تغذیه و آشپزی تبیان
 

B a R a N

مدير ارشد تالار
رازک، راز سلامتی (2)


رازک گیاهی دارویی با اثرات درمانی بی‌نظیر است، اما در مواردی مانند حاملگی، شیردهی، افسردگی و ... منع مصرف آن وجود دارد.

1882411061173219632201115192559812823758.jpg

همان طور که در مقاله قبل اشاره شد گیاه رازک خواص درمانی متعددی دارد و آسان‌ترین راه دسترسی به رازک، ماءالشعیر می‌باشد. ذکر این نکته ضروری است که برای بهره بردن از خواص متنوع این گیاه بهتر است به عطاری‌ها سر بزنید و دمنوش این گیاه را تهیه و استفاده نمایید. نه اینکه به بهانه اینکه ماءالشعیر دارای رازک است، مصرف آن را افزایش دهید؛ زیرا ماءالشعیر علاوه بر رازک، حاوی مواد نگه‌دارنده، رنگ‌های مصنوعی و ... است که مصرف بیش از حد آن‌ها عوارضی را به همراه دارد.

در این مقاله سعی داریم علاوه بر اشاره به خواص گیاه رازک شما را با اثرات جانبی مصرف بی‌رویه و بیش از حد این گیاه آشنا نماییم.

[h=2]رازک و تناسب اندام در مطالعه‌ای که بر روی موش‌ها صورت گرفت مشخص شد که عصاره رازک از افزایش وزنی که بعد از مصرف غذاهای پرچرب ایجاد می‌شود؛ پیشگیری می‌کند. در این مطالعه کاهش وزن و کاهش گلوکز ناشتا با مصرف زانتوهومول مشاهده شده است. زانتوهومول (xanthohumol) ماده شیمیایی است که از گیاه رازک گرفته می‌شود و اثرات مفیدی بر نشانگرهای سندرم متابولیک دارد و سندرم متابولیک که منجر به بیماری‌های قلبی- عروقی و دیابت می‌شود را کاهش می‌دهد. البته از طرفی این گیاه محرک اشتها است و باعث افزایش ترشحات معده، بهبود هضم، کاهش نفخ و ... می‌شود.

[h=2]تسکین دردهای مفصلی با رازک آنزیم سیکلواکسیژناز، باعث بروز واکنش‌های التهابی در بیماران مبتلا به آرتریت می‌شود. داروهای بیماران مبتلا به انواع بیماری‌های مفصلی مانند آرتریت روماتوئید، آرتروز، نقرس و ... فعالیت آنزیم سیکلواکسیژناز را مهار می‌کنند. عصاره رازک هم مانند این داروها عمل می‌کند و بعد از سرکوب آنزیم سیکلواکسیژناز، علائم التهابی و دردهای مفصلی را کاهش می‌دهد. همین مسئله توان بالقوه رازک را برای درمان آرتریت نمایان می‌کند. تحقیقات صورت گرفته نشان می‌دهد که اسیدهای تلخ موجود در رازک، فرآیندهای التهابی را بلوکه می‌کنند و در اثر مصرف عصاره رازک فاکتورهای التهابی و فاکتورهای نکروزکننده تومور کاهش می‌یابد.
زانتوهومول (xanthohumol) ماده شیمیایی است که از گیاه رازک گرفته می‌شود
و اثرات مفیدی بر نشانگرهای سندرم متابولیک دارد و سندرم متابولیک که منجر به بیماری‌های قلبی- عروقی و دیابت می‌شود را کاهش می‌دهد


[h=2]بهبود بیماری‌های کبدی با رازک تحقیقات صورت گرفته نشان می‌دهد نارنجینین که ماده شیمیایی موجود در مرکبات و رازک می‌باشد، تخریب سلول‌های کبدی را محدود می‌کند. همچنین اسیدهای تلخ موجود در رازک اثرات ضد فیبروژنیک دارند و از فیبروزه و تجزیه شدن بافت‌های کبدی جلوگیری می‌کنند. در نتیجه می‌توان رازک را برای بهبود بیماری کبدی معرفی کرد.

[h=2]اثرات درمانی دیگر رازک در زیر چند مورد از اثرات گیاه رازک بر سایر بیماری‌ها تیتروار عنوان شده است:
1. کاهش مقاومت انسولین
2. بهبود کلسترول بالا
3. درمان سل
4. بهبود عفونت مثانه
5. تسکین گرفتگی روده
6. کاهش بیماری‌های تناسلی

[h=2]طرز تهیه جوشانده رازک جوشانده رازک را با اضافه کردن 2 قاشق چای‌خوری از گیاه رازک به یک فنجان آب در حال جوش می‌توان تهیه نمود. این جوشانده بهتر است برای مدت 5 دقیقه بجوشد. همچنین می‌توان این گیاه را به صورت دمنوش تهیه نمود و برای مدت 5 تا 10 دقیقه تحت حرارت غیرمستقیم بخار آب قرار بگیرد و بعد از آن برای استفاده آماده است.
188351714976125381491542441161341128533.jpg

[h=2]اثرات جانبی مصرف بی‌رویه رازک رازک در مقادیر توصیه‌شده بی‌خطر است. البته این مسئله را مد نظر داشته باشید که مواد طبیعی همیشه بی‌خطر نمی‌باشند و مصرف کردن آن‌ها بیش از دز توصیه‌شده عوارضی را به همراه دارد. مصرف مقادیر فراوانی رازک منجر به عوارضی چون مشکلات معدی، اسهال، استفراغ و ... می‌شود. همچنین مصرف رازک برای مدت زمان طولانی باعث ایجاد قرمزی بر روی پوست، التهاب پوستی، درماتیت و ... می‌شود.

[h=2]موارد خطر 1. حاملگی و شیردهی: در صورتی که در دوران حاملگی یا شیردهی قرار دارید از مصرف رازک اجتناب کنید.
2. افسردگی: در صورت ابتلا به افسردگی از مصرف گیاه رازک خودداری نمایید؛ زیرا ممکن است علائم مربوط به افسردگی را تشدید کند.
3. جراحی: حداقل از دو هفته پیش از جراحی مصرف رازک را متوقف کنید؛ زیرا رازک ممکن است احساس خواب‌آلودگی را (بالأخص زمانی که همراه با داروهای بی‌هوشی مصرف شده باشد) در شما افزایش دهد. با افزوده شدن اثر خواب‌آور رازک به داروهای بی‌هوشی، حالت‌های خواب‌آلودگی و کسالت به طور فزاینده‌ای افزایش می‌یابد.
4. الکل: الکل و داروهای حاوی الکل با رازک تداخل دارند. مصرف این دو با هم باعث افزایش احساس خواب‌آلودگی می‌شود.

5. داروهای آرام‌بخش: داروهای آرام‌بخش مانند کلونازپام، دیازپام، لورازپام، فنوباربیتال، زولپیدم و ...که حالت خواب‌آلودگی ایجاد می‌کنند، در صورتی که همراه با رازک مصرف شوند احساس خواب‌آلودگی را افزایش می‌دهند.

بینه خوشنودی راد
بخش تغذیه و آشپزی تبیان
 
بالا