• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

راز سوزن‌های درمانگر

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
راز سوزن‌های درمانگر


چینی‌های باستان معتقد بودند؛ بدن انسان علاوه بر گوشت و پوست و استخوان، دارای کالبدی انرژیک است و این انرژی یا جریان حیاتی، موسوم به «oi»، در کانال‌هایی به نام «مردین» و درون ارگا‌ن‌های حیاتی بدن جریان دارد.



سریال موفق یانگوم که در حال حاضر ماه‌هاست از تلویزیون ایران و برخی از کشورهای دیگرپخش می‌شود، مردم را تا حدود زیادی با فرهنگ مردم کشور کره و روش‌های درمانی آنها آشنا کرده‌است و امروز تقریبا همه مردم کشورمان تا حدودی با جادوی سوزن‌های کوچک طب سوزنی آشنا شده‌اند.
اینکه تا چه اندازه تجویزهای گیاهی و درمانی طبیبان درباره این سریال و از جمله یانگوم از نظر پزشکی درست و مورد تایید است، مبحثی است که در مقوله مورد بحث ما نمی‌گنجد. ما در اینجا فقط سعی داریم، به طور مختصر به معرفی طب سوزنی و روش درمانی آن بپردازیم. قدمت طب سوزنی به بیش از چند هزار سال پیش در کشور چین باز می‌گردد و قدیمی‌ترین متنی که در توصیف طب سوزنی یافت شده است، متعلق به سال ۱۱۲۷ قبل از میلاد مسیح است. در سال ۲۶ میلادی نخستین کتاب در شرح طب سوزنی در چین نگاشته شد. امروز این طب نه تنها در کشور چین بلکه در بسیاری از کشورهای دنیا طرفداران زیادی دارد و پزشکان و بیماران فراوانی به آن روی می‌آورند. طب سوزنی در واقع روش درمانی سنتی کشور چین است و همانگونه که به طب سنتی ایران، طب بوعلی سینا و به طب سنتی هند آیورودا گفته می‌شود، طب سنتی چین هم به نام طب سوزنی مشهور است. استفاده از این طب سنتی تا قرن‌ها به آسیا محدود بود تا اینکه فرانسوی‌ها در قرن ۱۶میلادی با آن آشنا شدند و استفاده از آن را در اروپا گسترش دادند.
● انرژی‌های نهفته
چینی‌های باستان معتقد بودند؛ بدن انسان علاوه بر گوشت و پوست و استخوان، دارای کالبدی انرژیک است و این انرژی یا جریان حیاتی، موسوم به «oi»، در کانال‌هایی به نام «مردین» و درون ارگا‌ن‌های حیاتی بدن جریان دارد. جالب است بدانید که امروزه توسط روش‌هایی خاص، این کانال‌ها قابل رویت شده‌اند. همان طور که آب در رودخانه‌ها جریان دارد، انرژی نیز در کانال‌ها (مردین‌ها) در گردش است. تا زمانی که انرژی جاری است و مانعی در سر راه آن قرار نگرفته، بیماری وجود ندارد. به عقیده چینی‌ها معمولا بیماری به دو دلیل به وجود می‌آید؛ اول، بر اثر بر هم خوردن تعادل انرژی در کانال‌های بدن و دوم، بر اثر اختلال در رسیدن انرژی به اندام‌های مختلف. استرس، مواد شیمیایی، آلودگی، تغذیه نامناسب و... از عواملی هستند که ممکن است باعث توقف و یا کند شدن جریان انرژی در بدن فرد شده و با بر هم زدن تعادل سیستم‌ایمنی بدن منجر به بیماری شوند. براساس طب سنتی چینی(طب سوزنی) بدن انسان تحت‌تأثیر دو نیروی مخالف اما مکمل به نام‌های یین(yin) و یانگ (yang) قرار دارد. یین نیروی منفی است و به صفاتی چون سردی، آرامی و در کل حالت غیر فعال بر می‌گردد و یانگ نیروی مثبت است که به صفاتی مانند گرمی، هیجان و فعال بودن نسبت داده می‌شود. این نیروها در مردین‌ها جاری هستند. عدم تعادل در این دو نیرو در بدن باعث بر هم خوردن جریان طبیعی و سالم انرژی حیاتی(‌oi) و در نهایت بیماری خواهد شد. مردین یا کانال‌های انرژی ۱۴ تا هستند که ۶ مورد کانال مربوط به اندام‌های توپر yin یعنی قلب، پریکارد، کبد، طحال، کلیه و ریه هستند و ۶ کانال دیگر مربوط به اندام‌های توخالی yang یعنی روده کوچک، روده بزرگ، کیسه صفرا، مثانه، مری و معده است. دو کانال دیگر هم وجود دارد که روی خط وسط سطح بدن (ستون فقرات و جناق سینه) قرار دارند.
● درمان با سوزن
در طب سوزنی با تحریک نقاط حساس روی کانال‌های انرژی می‌توان اختلال ایجاد شده در انرژی را برطرف و بیماری را درمان کرد. ۱۲ عدد از این مسیرها و نقاط به عنوان نقاط اصلی و تعداد ۸ عدد به عنوان نقاط سطح دوم معرفی می‌شوند و در مجموع بیش از دوهزار نقطه دیگر نیز به آنها متصل است.
تحریک این قسمت‌های بدن روی وضعیت شیمیایی و عصبی مغز تأثیر گذاشته و منجر به عکس‌العمل‌هایی مانند کاهش درد، تغییر فشار خون و... می‌شود و در نهایت سلامت بیمار را تامین می‌کند. باید متذکر شد که نقاط حساس طب سوزنی، محل‌هایی در بدن ما هستند که شبکه مجاری و اعصاب، به‌ویژه با تراکمی زیاد در زیر پوست جای دارند. فرو کردن یک سوزن نازک در این محل، به گونه‌ای تحریک الکتریکی در قشر خارجی مغز را به وجود می‌آورد که درک احساس درد در آن انجام می‌گیرد. در این محل، مواد شیمیایی بدن، یعنی اوپیوئیدها فعال شده و با احساس درد مقابله می‌کنند. هیپوتالاموس مغز میانی، مواد سروتونین و آندورفین را ترشح می‌کند که تاثیری تحریک کننده بر سیستم دفاعی بدن دارند. به این ترتیب درد بیمار تسکین می‌یابد. پزشک براساس تشخیص خود مبادرت به انتخاب نقاط خاصی در بدن بیمار می‌کند. درمانگر باید عنصری را که در بدن ضعیف‌تر عمل می‌کند بیابد و با انتخاب نقطه صحیح برای انجام طب سوزنی، عنصر مورد نظر را تقویت کرده و هماهنگی را به بدن برگرداند. شاید باور کردنش سخت باشد که با تحریک نقاط مختلف بدن با یک سوزن بسیار کوچک بتوان بیماری‌های مختلفی مانند دردهای مفصلی بخصوص در ناحیه دست و شانه و گردن، درد مهره‌های کمری، آلرژی، آرتروز، میگرن، بی‌خوابی‌ها، ترک اعتیاد و برخی اختلالات روحی - روانی را درمان کرد. در طب سوزنی پزشک ابتدا اقدام به فرو کردن سوزن در نواحی درد می‌کند و سپس به نقاط نزدیک به محل درد که روی مسیر انرژی هستند، سوزن می‌زند. در مرحله آخر به نقاط دور از محل درد و داخل مسیر انرژی سوزن زده می‌شود.
امروزه در طب سوزنی از سوزن‌های استیل، نازک و انعطاف‌پذیر استفاده می‌شود. قطر این سوزن‌ها از ۲/۰ تا ۶/۰ میلی‌متر و طول آنها از ۱ تا ۱۰ سانتیمتر متغیر است، در هنگام وارد کردن سوزن بطور عمودی بین انگشتان قرار می‌گیرد. عمق فرو کردن سوزن از چند میلیمتر تا ۵ سانتیمتر (با توجه به محل نقطه) متغیر است. سوزن‌ها بنا به نظر پزشک در مدت زمان‌های متفاوتی از چند لحظه تا چند دقیقه در جای خود باقی می‌مانند و سپس خارج می‌شوند. گاهی ممکن است پزشک برای دستیابی به هدف خود در درمان بیمار از مانورهای خاصی مانند بالا و پایین کردن سوزن و یا چرخاندن آن در محل فرو رفته، بهره بگیرد. امروزه در درمان طب سوزنی ممکن است از جریان الکتریسیته نیز استفاده شود.
● روش تشخیص
تشخیص در طب سوزنی کار بسیار دشواری است. از بیماری که مراجعه می‌کند باید یک شرح حال مفصل در مورد تمام اعضای بدن گرفت و او را از نظر روحی- روانی سنجید. معاینه از نحوه صحبت کردن، راه رفتن، نشستن روی صندلی، رنگ و حالت چهره، ناخن‌ها و لب‌ها شروع می‌شود و با معاینه نبض و زبان ادامه می‌یابد. معاینه زبان در طب سوزنی اهمیت ویژه‌ای دارد و می‌توان از روی معاینه زبان به بسیاری از بیماری‌های فرد پی برد. رنگ زبان، شکل آن، نوع بار روی زبان و محل قرار گرفتن آن، تورم زبان و حس خطوطی که بارها هریک از ما روی زبانمان مشاهده کرده‌ایم و از آن سرسری گذشته‌ایم، می‌تواند به تشخیص کمک کند. نبض چینی هم یکی از روش‌های تشخیصی در طب سنتی چین است. این نبض، نبضی متفاوت با نبض متداول است و فقط افراد خاصی توانایی تشخیص این نبض را دارند. تشخیص این نبض کاملا حسی و در سه عمق مختلف است.
● عناصر پنج‌گانه و طب سوزنی
شیوه طب سوزنی عناصر پنج‌گانه، نوع باستانی طب سوزنی است که به درمان تمام لایه‌های وجود شخص یعنی بدن، ذهن، قلب (احساسات) و روح می‌پردازد. عناصر پنج‌گانه باستانی، دیدگاه ظاهرا ساده و در درون پیچیده چینی‌های باستان را بر رابطه تنگاتنگ انسان و تمام مظاهر طبیعت به نمایش می‌گذارد. چینی‌های باستان معتقد بودند: جهان مادی و ازجمله بدن انسان از ۵ عنصر آتش، خاک، فلز، آب و چوب تشکیل شده‌است که این عناصر در حال واکنش با یکدیگر هستند. آتش از دیدگاه آنها نماد و عنصر تابستان بوده و با احساس شعف و شادمانی در ارتباط است. افرادی که عنصر غالب وجودشان آتش باشد به داشتن دوستان زیاد و ایجاد روابط دوستانه با اطرافیان خود بسیار علاقه دارند. آنها معمولا خندان هستند و گاهی در عمق وجودشان احساس غصه وجود دارد که هیچ وقت دیده نمی‌شود. خاک عنصر تابستان گذشته به شمار می‌رود و با حس همدردی و دلسوزی همراه است. افرادی که عنصر خاک بر وجودشان غالب است، می‌توانند مانند یک مادر به دیگران رسیدگی کند و آنها را از هر نظر تغذیه کنند. هرچند احساس درک دیگران بسیار مهم است اما افراد خاکی گاهی بسیار تنها بوده و احساس خلاء می‌کنند. فلز عنصر پاییز و با حس اندوه و ماتم همراه است. افراد تحت سلطه این عنصر، به دنبال چیزهای پاک و روحانی هستند. آنها برای خود و دیگران استانداردهای بالایی در نظر دارند و احترام متقابل برایشان بسیار اهمیت دارد. گاهی اوقات آنها با حس ناگواری از «اگر چنین و چنان می‌شد...» زندگی می کنند. آب عنصر زمستان و مرتبط با حس ترس است. چنین افرادی دارای سماجت و اراده‌ای هستند که آنها را در شرایطی که موجب وحشت دیگران می‌شود، موفق و سربلند نگه می‌دارد. گاهی آنها حس عمیقی از وحشت را در وجود خود پنهان کرده‌اند. چوب عنصر بهار و با حس خشم در ارتباط است. افرادی که با عنصر چوب هماهنگی دارند، بیشتر از دیگران در کارها اعم از برنامه‌ریزی، تصمیم گیری و عمل، موفق هستند. نقطه قوت آنها آینده‌نگری‌شان است اما اگر از تعادل خارج شده باشند به راحتی کارهایشان را رها می‌کنند و حس ناامیدی آنها را فرا می‌‌گیرد.


شهرزاد عبدیه


روزنامه تهران امروز
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
دليل اثرات ضددرد طب سوزني کشف شد

گر چه نزديک به 4 هزار سال است که از طب سوزني براي کاهش درد کمک گرفته مي‌شود اما مکانيسم دخيل در بروز اين بي‌حسي هنوز براي بسياري از محققان ناشناخته بود. تحقيقات اخير روشن کرده است داخل کردن سوزن‌هاي مخصوص سبب ترشح آدنوزين مي‌شود که يک نوع حامل عصبي با خاصيت ضددرد است.
طبق مقاله‌اي که در مجله nature Neuroscience به چاپ رسيده است محققان آمريکايي دانشگاه روچستر در آزمايشات خود روي موش‌ها متوجه ترشح فوق‌العاده بالاي آندنوزين توسط سلول‌هاي ماهيچه‌اي شدند. افزايش ناگهاني اين مولکول سبب کاهش حس درد ناشي از گرما يا جراحت در حيوان مي‌‌شود. به عبارت ساده‌تر محققان مي‌گويند تخريب جزيي ساختار سلول‌هاي ماهيچه‌اي و بافت اطراف آن به کمک سوزن مي‌تواند ترشح آندنوزين را در اطراف اعصاب افزايش داده و نوعي بي‌حسي موضعي ايجاد کند. در ضمن اين مولکول خواص ضدالتهابي دارد و به همين دليل است که استفاده از درمان طب سوزني براي برخي ناراحتي‌‌هاي التهابي مثل تاندينيت بسيار مفيد عمل مي‌کند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
طب سوزني، چگونه درد را تسكين مي‌دهد؟


دانشمندان در يك بررسي جديد دريافته‌اند كه طب سوزني با تحريك كردن يك مسكن و ضد درد طبيعي در بدن، تاثيرات مفيد خود را اعمال مي‌كند.

به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا، اين مسكن طبيعي در بدن بعد از انجام طب سوزني، عروق را باز كرده و باعث مي‌شود كه خون بيشتري در آنها جريان پيدا كند.

به گفته محققان؛ كشف ماده شيميايي آدنوسين بعنوان يك عامل اصلي مي‌تواند اين طب سنتي چيني را در راستاي كاهش و شفاي دردها حتي موثرتر كند.

دانشمندان در آزمايش روي موش‌ها توانستند؛ تاثير شفابخش سوزن‌هاي ظريف معجزه‌گر را كه در اين روش مورد استفاده قرار مي‌گيرند تا سه برابر افزايش دهند.

دكتر مايكن ندرگارد دانشمند علوم اعصاب در دانشگاه روچستر نيويورك در اين تحقيق خاطرنشان كرد: طب سوزني حدود 4000 هزار سال است كه در نقاط خاصي از دنيا بعنوان يك روش درماني پزشكي اصلي مورد استفاده قرار مي‌گيرد اما از آنجا كه هنوز به خوبي شناخته نشده است، بسياري از مردم براي بهره‌مندي از آن دچار ترديد شده و سراغ آن نمي‌روند.

وي افزود: در اين تحقيق ما اطلاعاتي درباره يك مكانيسم فيزيكي ارائه كرده‌ايم كه از طريق آن، طب سوزني مي‌تواند درد را در بدن كاهش دهد.

تلگراف به نقل از مايكن نوشت: اين محققان دريافتند كه آدنوسين يك مسكن طبيعي است كه در هنگام طب سوزني در بدن آزاد مي‌شود و اولين مسير اثرگذاري طب سوزني در كاهش درد است.

شرح اين تحقيق در مجله «نيچر نوروساينس» منتشر شده است.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
طب سوزني چگونه کار مي کند؟

پيشـينه طـب سـوزني به بيش از 2000 سـال قـبل و به کشـور چـين بر مي گـردد. شـايد بتـوان آنرا يکـي از قديمي ترين و در عين حال کاربردي ترين روش هاي درمان دانست که هم اکنون نيز هنوز به کار مي رود.
شناخت دوباره ي اين طب را به جرأت مي توان مديون روزنامه نگار مجله نيويورک تايمز دانست که در سال 1971 طي مقاله اي به بررسي روش هاي طبابت در چين که توسط سوزن انجام مي شده دانست.
طب سوزني امروزه با استفاده از فرو کردن سوزن هاي خاصي به درون بدن از طريق پوست توسط دست و يا حتي جريان الکتريسيته انجام مي شود.
سوزن هايي که در اين طب از آن استفاده مي شود فلزي هستند و تقريباً به قطر چند تار موي سر مي باشند. بيماراني که اين روش درمان را براي خود انتخاب مي کنند اظهارات متفاوتي دارند، اما در مجموع اغلب آنها بيان مي کنند که هنگام فرو کردن سوزن به بدنشان احساس درد نمي کنند. بسياري از پزشکان اعتقادي به اين نوع روش طبابت ندارند. آزمايش ها نشان مي دهند که اين روش ها مي تواندبراي کاهش درد پس از جراحي، شيمي درماني، جراحي هاي دندان و ... بسيار مؤثر واقع شود.
در واقع با فرو کردن سوزن در مسيرهاي عصبي، راههاي عصبي که منتقل کننده درد هستند پيغام درد را به مرکز آن منتقل نمي کنند. تجربه و تخصص پزشک معالج مي تواند در کاهش يا افزايش درد مؤثر باشد.
طب سوزني مي تواند در معالجه بيماري هايي چون اعتياد به مواد مخدر، فعال کردن ماهيچه هاي ضعيف شده، سر درد، دردهاي مفصلي، انواع آسم و غيره در کنار درمان دارويي استفاده شود.
12 مسير اصلي و 8 مسير سطح دوم در مسيرهاي سوزن گذاري در طب سوزني مطرح است. عوارض آن اندک است. در 8 درصد موارد خونريزي و يا کبودي هاي کوچکي ظاهر مي شود. با فرورفتن سوزن، اپيوئيدها در بدن فعال مي شوند و با احساس درد مقابله مي کنند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
طب سوزني ، درد را در مغز تسكين مي‌دهد نه در بدن

جام جم آنلاين: دانشمندان در يك پژوهش جديد كشف كرده‌اند كه طب سوزني درد را نه در بدن بلكه در مغز كاهش مي‌دهد.

به گزارش ايسنا ، بر اساس نتايج يك پژوهش جديد ، طب سوزني در واقع باعث مي‌شود كه مغز ديگر درد را تجربه نكند.

دانشمندان با اسكن برداري از مغز داوطلبان در حين انجام طب سوزني چيني روي بدن آنها متوجه شدند اين تكنيك مسيرهايي كه درد را در كنترل دارند ، غيرفعال مي‌كند.

دكتر هوگ مك فرسون كارشناس طب مكمل در دانشگاه يورك در انگليس در اين باره اظهار كرد: اين نتايج شواهد علمي هدفمندي ارائه مي‌كند مبني بر اين كه طب سوزني تاثيرات خاصي روي مغز دارد و اميد مي‌رود اين يافته‌ها به درك بهتر نحوه عملكرد اين طب مكمل و تكنيك كاربردي سنتي كمك كند.

محققان در حال حاضر مشغول تحقيق و بررسي روي قابليت احتمالي طب سوزني براي درمان سندرم روده تحريك‌پذير و افسردگي هستند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
طب سوزني روي توان مغز در تنظيم درد تاثير مي‌گذارد


در يك پژوهش جديد نشان داده شد: طب سوزني چين روي توانايي مغز در تنظيم درد تاثير مي‌گذارد.

به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا، محققان مي‌گويند: طب سوزني كه هزاران سال است در پزشكي آسياي شرقي مورد استفاده قرار مي‌گيرد احتمالا با فعال كردن تسكين دهنده‌هاي طبيعي درد در بدن مي‌تواند،‌ درد را درمان كند.

اما اينكه طب سوزني در سطوح سلولي چطور عمل مي‌كند، هنوز به ميزان گسترده‌اي ناشناس است.

محققان دانشگاه ميشيگان با استفاده از تصويربرداري‌هاي مغزي به شواهد علمي تازه‌اي دست يافته‌اند كه نشان مي‌دهند طب سوزني چين روي توان بلند مدت مغز در تنظيم درد تاثير مي‌گذارد.

شرح اين يافته در مجله «نوروايمج» منتشر شده است.

محققان نشان دادند: طب سوزني دسترسي به گيرنده‌هاي mor را افزايش مي‌دهد. اين گيرنده‌ها در مناطقي از مغز هستند كه سيگنالهاي درد را پردازش مي‌كنند. افزايش دسترسي الزامي به اين گيرنده‌ها با كاهش درد در ارتباط است.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
اساس علمی طب سوزنی



در این مبحث خلاصه ۲۲۸ تحقیق علمی درباره طب سوزنی را بیان می کنیم. در بیشتر تحقیقات انجام شده تاکید شدیدی روی خاصیت ضد دردی طب سوزنی شده است که دو نتیجه نهایی از آنها گرفته می شود. اولاً خاصیت ضد دردی طب سوزنی برای درمان دردهای مزمن خیلی موثر تر از دارو نما ها (Placebo) است. ثانیاً مکانیسم عصبی عملکرد طب سوزنی بسیار واضح و مشخص است.
بر اثر سوزن زدن، رشته های عصبی کوچک میلین دار که در عضلات قرار گرفته اند فعال می شوند و تحریکات را به نخاع می فرستند و از این طریق سه مرکز عصبی (نخاع، مغز میانی، محور هیپوفیز هیپوتالاموس) فعال می شوند و اثرات ضد دردی خود را بروز می دهند. این تحریکات در نخاع از طریق آزاد نمودن انکفالین و داینورفین از انتقال تحریک درد جلوگیری می کنند.
در مغز میانی از طریق آزاد سازی انکفالین سیستم رافه نزولی فعال می شود که توسط منوآمین ها (مانند سروتونین و نوراپی نفرین) از صعود پیام درد جلوگیری می کند و مرکز سوم یعنی محور هیپوفیز هیپوتالاموس با ترشح بتااندورفین در خون و مایع مغزی نخاعی در محل های دورتر ایجاد بی دردی می کند. پس هر سه نوع اندورفین ها (انکفالین، بتااندورفین، داینورفین) و دو نوع منوآمین (سروتونین، نوراپی نفرین) در ایجاد خاصیت ضد دردی طب سوزنی دخالت دارند. اگر تحریکات داده شده با فرکانس بالا و کم شدت باشند از مسیر غیر اندورفینی دردها را تسکین می دهند. متاسفانه در زمینه های دیگر درمان طب سوزنی تحقیقات بسیار کمی شده است.
● اثر ضد دردی طب سوزنی
در سال های اخیر در غرب، اثر ضد دردی طب سوزنی عمدتاً به درمان درد مزمن محدود بوده است و جهت اعمال جراحی مگر در موارد نمایشی به کار نرفته است. با این حال در برخی کشورهای غربی اثر ضد دردی طب سوزنی همراه با اکسید نیترو (میزان کافی N۲O جهت بیهوش نمودن ولی ناکافی جهت اثر ضد دردی) یا با فنتانیل به کار می رود. با این همه حتی در درمان درد مزمن نیز بسیاری از کشورهای غربی در ابتدا علی رغم شواهد گسترده از چین و اروپا، محتاط بودند.
چگونه یک سوزن که به دست زده می شود می تواند درد دندان را آرام کند! به دلیل عدم توانایی شرح این فرآیند به وسیله دانسته های فیزیولوژیک اختلاف نظرهای زیادی میان پژوهشگران در این مورد ایجاد شده است. عده ای مکانیسم آن را مانند دارو نما ها می دانند و اعتقاد دارند که از راه تلقین یا منحرف نمودن احساس درد یا حتی مانند هیپنوتیزم عمل می کند.
در سال ۱۹۴۵ آقای بیکر(Beecher) نشان داد که با تزریق مرفین در ۷۰% بیماران درد تسکین یافته است و در گروهی که از سرم قندی به عنوان مرفین استفاده شده است ۳۵% تسکین درد داشته اند. لذا بیشتر پزشکان در اوایل دهه ۱۹۷۰ مکانیسم طب سوزنی را مانند دارو نما ها فرض می کردند و بیشتر اثرات سایکولوژیک(روانی) را دخیل می دانستند.
ولی نکات غیر قابل توضیحی نیز وجود داشت مثلاً اثرات مفید طب سوزنی در دامپزشکی را که حدود هزار سال است در چین و حدود صد سال است در اروپا و آمریکا استفاده می شود، چگونه می توان شرح داد چون حیوانات تلقین پذیر نیستند و رده های کمی از حیوانات در مقابل تلقین عکس العمل نشان می دهند که به نام حیوانات خواب شونده شناخته شده اند.
همچنین بچه های خیلی کوچک هم به طب سوزنی جواب می دهند و آزمایش های تلقین پذیری متعددی از بیماران به عمل آمده است که ارتباط خوبی را بین اثر ضد دردی طب سوزنی و القاپذیری بیماران نیافته اند.طی دو مطالعه دیگر نیز اثر هیپنوتیزم و طب سوزنی بررسی شده است که نتیجه آنها رد ارتباط معنی دار بین آن دو می باشد، به طوری که اثر آنها در مقابل نالوکسان فرق دارد یعنی نالوکسان که آنتاگونیست اندورفین است از اثر طب سونی جلوگیری می کند ولی هیچ اثری روی هیپنوتیزم ندارد.
تا سال ۱۹۷۳ بیشتر دلایل طب سوزنی حکایاتی از تاریخچه درمان های انجام شده توسط یک چهارم مردم دنیا بود و متاسفانه تحقیقات علمی قابل قبولی برای پاسخ گویی و رفع موارد شک وجود نداشت. ولی طی بیست سال اخیر موقعیت این علم کاملاً عوض شده است.
محققان دو سوال مهم مطرح کردند: اولاً آیا خاصیت ضد دردی طب سوزنی واقعاً وجود دارد؟ (آیا این خاصیت در مقایسه با اثرات دارو نماها یا اثرات روانی ترجیحاً فیزیولوژیک است ؟) ثانیاً اگر موثر است، چگونه این اثر را ایجاد می کند؟ پاسخ سوال اول را توسط تحقیقات مقایسه ای یعنی در نظر گرفتن گروه های کنترل و گروه های تحت درمان با دارونماها بررسی کرده اند. طی مطالعات متعدد انجام شده معلوم شد که اثر سوزن در تسکین درد خیلی بهتر از دارونماها می باشد. لذا باید اساس فیزیولوژیک داشته باشد اما با چه مکانیسمی؟ فقط با پاسخ به این سوال است که شک های موجود به طب سوزنی را می توان از بین برد.


پزشک آنلاین
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
مکانیسم عصبی اثر ضد درد طب سوزنی

طی ده سال تحقیق و در طی صدها مقاله که بیشتر آنها از محققان غربی بوده اند (بجز ۱۶ مطالعه که از چین انتشار یافت) اثر ضد درد طب سوزنی مورد تاکید همه جانبه قرار گرفته است.این اثر از تحریک رشته های عصبی با قطر کم در عضله شروع می شود. این تحریکات به طناب نخاعی انتقال می یابد و در نهایت باعث فعال شدن طناب نخاعی، مغز میانی و هیپوفیز می شود و از این طریق با آزاد سازی پیام رسانی عصبی (اندورفین ها و منوآمین ها) باعث توقف پیام های درد می شود. شکل ۱ و ۲ ابعاد مختلف مکانیسم اثر ضد درد طب سوزنی را نشان می دهد.
برای درک مسیر درد باید فلش های ضخیم را در قسمت های بالایی شکل دنبال کنید.
وقتی تحریک دردناکی به پوست وارد می شود، گیرنده های حسی با رشته های آوران نازک (این سلول با شماره ۱ علامتگذاری شده است) را فعال می کند. اندازه آکسون این رشته ها در گروه Aدلتا و C می باشد. الیاف عصبی بر حسب اندازه شان و اینکه از پوست و یا عضله منشاء می گیرند، تقسیم بندی می شوند:
۱)الیاف عصبی بزرگ و میلین دار که در پوست Aبتا و در عضله گروهI نامیده می شوند و به ترتیب مسئول حس لمس و درک موقعیت فضایی عضله می باشند.
۲)الیاف میلین دار کوچک که در پوست Aدلتا و در عضلات گروه هایIIوIII را تشکیل می دهند و انتقال دهنده حس درد می باشند.
۳)کوچکترین الیاف که بدون میلین می باشند و در پوست الیافC و در عضلات گروهVI نامیده می شوند و انتقال دهنده حس درد می باشند. گروه های II و III و VI و C علاوه بر درد ناقل پیام های مالش غیردردناک نیز هستند.
سلول شماره یک در نخاع دارای سیناپس با راه نخاعی تالاموسی است. سلول دوم در تالاموس با سلول سوم دارای سیناپس است که پیام را به سلول چهارم در قشر مخ می رساند. (باید خاطر نشان کنیم این شکل خیلی ساده و خلاصه است در صورتیکه حداقل شش راه فرعی برای انتقال درد از نخاع تا قشر مخ وجود دارد) در مورد عملکرد سلولهای شماره پنج تا چهارده به شکل۲ توجه کنید.سوزن باعث تحریک گیرنده حسی داخل عضله شده است و پیام حاصله از طریق سلول شماره پنج که از نوع II و III رشته های عصبی واقع در عضله است (یعنی آورنده های میلین دار کوچک) به نخاع می رسد. سلول پنج در نخاع با سلول شش سیناپس ایجاد می کند و راه قدامی طرفی ALT را می سازد که با سه مرکز نخاع و مغز میانی و محور هیپوفیز هیپوتالاموس ارتباط دارد.
داخل نخاع سلول شش به وسیله رشته های سگمنتال کوتاهی با سلول هفت سیناپس می کند که این سلول می تواند اندورفین های آنکفالینی یا داینورفین را ترشح کند ولی بتااندورفین ترشح نمی کند.سه نوع اندورفین وجود دارد: ۱)انکفالین ۲)بتااندورفین ۳)داینورفین که در شکل هر سه با حرفE نشان داده شده است. اندورفین های ترشح شده در نخاع باعث جلوگیری از انتقال حسی پیش سیناپسی سلول یک می شوند. یعنی انتقال درد از سلول یک به دو را مسدود می کند.
در شکل۲ همه پپتیدهایی را که از پایانه عصبی سلول یک ترشح می شوند نشان داده نشده اند ولی وجود واسطه های شیمیایی مختلف مثل کوله سیستوکینین، سوماتواستاتین، نوروتنسین، بومبزین، کلیستونین و ... ثابت شده است. تا کنون فقط نقش کوله سیستوکینین در ارتباط با بی دردی طب سوزنی مشخص شده است که مانند نالوکسان ضد مواد مخدر عمل می کند و از میانجی گری اندورفین جلوگیری می کند. سلول شش از طریق ALT در مغز میانی باعث تحریک سلول های هشت و نه می شود. این سلول ها با ترشح انکفالین باعث تحریک سلول ده می شوند. تحریک سلول ده هسته های رافه را فعال می کند که در انتهای پایین بصل النخاع واقع شده اند.
فعال شدن هسته های رافه باعث ارسال پیام (سروتونین و نوراپی نفرین) در سلول های نخاع می شود. تحریک سلول۲ از طریق پس سیناپسی مسدود می شود، در حالیکه سلول یک به طور پس سیناپسی توسط سلول۷ مسدود شده است، یعنی منوآمین ها در حالیکه سلول۷ را تحریک می کنند تحریک سلول ۲ را مسدود می کنند.مونوآمین ها با این دو روش می توانند انتقال درد را سرکوب کنند. به علاوه این سیستم باعث آزادسازی سروتونین در نخاع می شود. عده ای معتقدند که سروتونین و نوراپی نفرین اثر سینرژیک در کنترل درد دارند. چنین حدس زده می شود که پپتید نوروتانسین واسطه شیمیایی تحریکی بین سلول های ده و یازده می باشد. ارتباط بین اثر مونوآمین های ترشح شده نزولی و اثر ضد درد سوزنی به روشنی معلوم نیست ولی حدس زده می شود این اثر ضد درد از طریق رشته های بالارو که از مغز پیشین می آیند کنترل می شود.
سلول دوازده که در هسته های بیضی بطن چهارم قرار دارد سیستم رافه را به وسیله بتااندورفین تحریک می کند و سلول سیزده که در هیپوتالاموس است از طریق غده هیپوفیز بتااندورفین ترشح می کند. اگر چه تا حدی پذیرفته شده است که خاصیت ضد دردی طب سوزنی با افزایش مقدار بتااندورفین در CSF و خون ارتباط دارد و آسیب های وارده به هیپوفیز اثر ضد دردی سوزن را بی نتیجه می کند ولی هنوز دلیل روشنی برای چگونگی انتقال بتااندورفین از هیپوفیز به قشر مخ ارائه نشده است چون مقدار خیلی کمی خون می تواند از سد خونی مغزی عبور کند که این مقدار برای تسکین درد کافی به نظر نمی رسد. طبق برخی تحقیقات در هیپوفیز سیستم پورت هورمونها را با جریان معکوس به مراکز بالاتر انتقال می دهد. احتمالاً سلول چهارده بدون ارتباط با سد خونی مغزی می تواند عمل سلول نه را کنترل کند.
اگر چنین باشد هنوز وظیفه اندورفین های موجود در جریان خون مشخص نیست. با این حال یک همگام مهم آزاد شدن بتااندورفینی هیپوفیزی وجود دارد: هورمون آدرنوکورتیکوتروفیک و بتااندورفین با تعداد ملکول مساوی به طور همزمان وارد گردش خون می شوند. پیش ماده بتااندورفین و ACTH یک ماده است. ACTH قشر غده فوق کلیوی را تحریک می کند و باعث ترشح کورتیزول به داخل خون می شود. احتمالاً روش تسکین التهابات مفاصل و اسپاسم برونش در آسم با سوزن از طریق تحریک ترشح کورتیزول می باشد. مقدار کورتیزول ترشح شده توسط تحریک سوزن کم و تحت کنترل است، لذا اثرات سوء داروهای کورتون را نخواهد داشت.
پس به طور خلاصه طب سوزنی رشته های عصبی را در عضلات فعال می کند و پیام ایجاد شده به نخاع می رسد و در سه مرکز (نخاع، مغز میانی، محور هیپوفیز هیپوتالاموس) باعث تسکین درد می شود. اگر تحریک کم فرکانس باشد در نخاع توسط انکفالین و داینورفین از انتقال احساس درد جلوگیری می کند و اگر تحریک پرفرکانس باشد توسط واسطه های دیگر از انتقال درد جلوگیری می کند. در مغز میانی به وسیله انکفالین سیستم رافه نزولی فعال و به وسیله مونوآمین ها، سروتونین و نوراپی نفرین از انتقال درد در نخاع جلوگیری می شود. در مغز میانی هم به وسیله تحریکات فرکانس، مسیرهای فرعی اندورفینی فعال می شود. نهایتاً سومین مرکز هیپوتالاموس هیپوفیز است. هیپوفیز بتااندورفین به داخل خون و CSF آزاد می کند که باعث تسکین درد در جاهای دورتر می شود مثل مغز میانی. از هیپوتالاموس آکسون های بلندی به مغز میانی وارد می شود و با ترشح بتااندورفین سیستم نزولی تسکین درد را فعال می کند. مرکز سوم به وسیله تحریکات پرفرکانس، تحریک نمی شود و تنها توسط تحریکات کم فرکانس فعال می شود.
● دانستن فیزیولوژی سه مرکز فوق چه اثر کاربردی دارد؟
وقتی سوزن ها را نزدیک محل درد یا محل حساس Trigger of Ahshi می زنیم باعث بیشترین تحریک در سلول هفت نخاع می شود همچنین سلولهای یازده و چهارده را تحریک می کند. وقتی سوزن ها را در نقاط دورتر از محل درد فرو می کنیم، مغز میانی و محور هیپوفیز هیپوتالاموس بدون نیاز به فعال شدن سلول هفت تحریک می شود. تحریک سلول یازده و چهارده در تمام بدن ایجاد بی دردی می کند در حالیکه تحریک سلول هفت در یک منطقه ایجاد بی دردی می کند.
سوزن زدن به طور موضعی معمولاً خاصیت ضد دردی قوی تری نسبت به تحریک جاهای دورتر دارد چون به این روش هر سه مرکز عصبی تحریک می شود.معمولاً هر دو روش سوزن زدن (موضعی و جاهای دورتر) همزمان برای درمان استفاده می شود تا اثر یکدیگر را تقویت کنند.
البته این نکته باید ذکر شود که بعضی از بیماران هرگز به طب سوزنی پاسخ درمانی نمی دهند زیرا ممکن است به طور ژنتیکی گیرنده های مخدری در آنها اشکال داشته باشد. طی آزمایش روی موشها نشان داده اند که در بعضی از موشها به طور ژنتیکی رسپتور اندورفینی وجود ندارد لذا به اندورفین ها بسیار کم پاسخ می دهند.بعضی ها ممکن است در تولید اندورفین اشکال داشته باشند.برخی از موارد پاسخ ندادن را می توان با درمان با داروی بی خطر د-فنیل آلانین که اندورفین ها را تقویت می کند به موارد پاسخ دادن تبدیل کرد.
بیشتر درسنامه ها بخش اثر ضد دردی طب سوزنی را در همین جا به پایان برده اند. بهرحال چون طب سوزنی مورد اختلاف نظر زیادی برای محققین و طب غربی است اطلاعات بیشتری لازم است تا قانع کننده باشد. البته باید بدانید اطلاعات ما در مورد اثر ضد دردی طب سوزنی بیشتر از خیلی داروهای شیمیایی است که کاربرد معمول دارند، برای مثال اطلاعات ما در مورد مکانیسم اثر بیشتر گازهای بیهوشی بسیار کم است ولی ما آنها را به طور مرتب به کار می بریم.


پزشک آنلاین
 
بالا