• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

روزه داری - سلامت قلب و عروق

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
دکتر ارشميدس صنعتي - متخصص قلب و عروق


آنچه درباره منع روزه‌داري مطرح مي‌شود و حتما بايد بيماران گرامي رعايت کنند، آنهايي هستند که به نارسايي قلبي دچارند. حتما مي‌دانيد نارسايي قلبي يک نشانگان باليني است که در آن اختلال ساختماني يا عملکرد قلب به عدم توانايي قلب در به گردش درآوردن خون، با سرعت لازم براي تامين احتياجات بافت‌هاي متعدد منجر مي‌شود. نارسايي قلبي به طور معمول منجر به تظاهرات باليني چون ترکيبي از احتقان در گردش خون، تنگي نفس‌، ضعف و خستگي است. علت نارسايي قلبي بسيار متنوع است اما بيماري‌هاي ايسکميک قلب (خون‌رساني به قلب در اثر تنگي عروق مختل مي‌شود) و مشکلات مادرزادي از مهم‌ترين علل آن هستند. البته يک سري عوامل نيز هستند که انواع نارسايي قلب را به مرحله آشکار شدن مي‌رسانند. گويا يک بار اضافي را به قلب وارد مي‌کنند که به بدتر شدن بيشتر عملکرد قلبي منجر مي‌شود. دقت داشته باشيد مصرف متعادل آب و داشتن رژيم غذايي مناسب در طول روز و استفاده از داروهاي تجويز شده براي کمک به عملکرد بهتر قلبي در اين بيماران الزامي است و براي مبتلايان به نارسايي قلبي و افرادي که دچار ايسکمي (کم‌خوني بافت قلب) و درد قفسه صدري هستند روزه‌داري ممنوع است. گروهي از بيماران که فشارخون‌هاي کنترل نشده دارند نيز نبايد روزه بگيرند. هرگونه تغييري در حجم خون و شرايط فيزيکي بدن موجب عدم تعادل آب و الکتروليت‌ها در خون و برهم خوردن فشارخون مي‌شود و اين بيماران منع روزه‌داري دارند. پس اگر شما به تازگي دچار درد قفسه سينه و تنگي نفس بوده‌ايد و پزشک براي شما آنژيوگرافي انجام داده و با اين شيوه عکس‌برداري يا ديگر روش‌ها متوجه شده که دچار ايسکمي قلب هستيد هرگز نبايد روزه بگيريد.
گروه ديگري هستند که به دليل تنگي رگ‌هاي قلبي تحت عمل آنژيوپلاستي قرار گرفتند و يا جراحي قلب شدند (باي‌پس انجام دادند) و در حال حاضر هيچ مشکلي ندارند و تحت کنترل پزشک هستند، به اين گروه توصيه مي‌کنم با اينکه منع روزه‌داري ندارند اما حتما درباره انجام اين فريضه با پزشک خود صحبت کنند و توصيه‌هاي مصرف دارو يا رژيم خاص خود را در طول ماه مبارک رمضان جدي و پيگير دنبال کنند. اگر به مشکلات دريچه‌اي قلب دچاريد منع روزه‌داري نداريد ولي با پزشک‌تان مشاوره کنيد چون هر بيماري شرايط منحصر به فردي دارد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
بيماري‌هاي قلبي و روزه
افرادي كه از بيماري‌هاي قلبي رنج مي‌برند از آنجايي كه بايد داروهاي خود را راس ساعت مشخصي مصرف نمايند اغلب اجازه روزه گرفتن به آنها داده نمي‌شود. چون اين بيماران با دريافت به موقع داروهايشان دچار عوارض جبران‌ناپذيري نظير بزرگ شدن قلب و حتي سكته و حملات قلبي مي‌گردند حتي احساس گرسنگي برايشان مناسب نيست. دكتر مظهري درباره اثرات روزه بر كاهش ميزان حملات قلبي مي‌گويد: <مطالعات نشان داده‌اند كه در طول ماه مبارك رمضان سطح هموسيستئين خون به مقدار قابل ملاحظه‌اي كاهش مي‌يابد و اين اثر در كنار كاهش ميزان چربي‌هاي خون وحتي تعديل وزن بدن ميزان عوامل خطرسازي كه مي‌توانند بيماري‌هاي قلبي عروقي را به همراه داشته باشند كنترل نمايند. بنابراين، روزه مي‌تواند به عنوان يك عامل بازدارنده و پيشگيري‌كننده قلمداد شود در حالي كه با وجود سابقه بيماري هرگز توصيه نمي‌شوند.> دراين دوران از مصرف مواد غذايي كه قند بالايي دارند و چربي در آنها از نوع اشباع شده است، جدا خودداري شود و به وفور از ميوه‌ها و سبزيجات تازه در كنار انواع گوشت‌هاو لبنيات‌ كم‌چرب به همراه غلات سبوس نگرفته استفاده شود.

بيماران مبتلا به فشار خون تنها تحت نظر پزشك روزه بگيرند

کساني که بيماري دريچه‌اي کنترل شده يا بيماري اسليمي خفيف عروق دارند، مشکلي در روزه‌داري ندارند.
روزه‌داري متمادي بيمار قلبي مي‌تواند موجب کاهش فشار خون و ضربان قلب شود، اما در چند روز اول روزه‌داري مشکل عمده‌اي براي آنان در اين زمينه رخ نمي‌دهد

در صورتي که روزه‌داري در ماه رمضان با کاهش وزن همراه باشد آثار مثبتي بر کاهش عوامل خطر ابتلا به بيماري‌هاي قلبي‌عروقي دارد. در ماه رمضان سطح ماده‌اي در خون به نام هموسيستئين به ميزان قابل توجهي کاهش مي‌يابد و اين عامل به همراه تعديل وزن از ابتلا به بيماري قلبي مي‌کاهد. کاهش کلسترول بد، کاهش فشار خون و افزايش کلسترول مفيد خون، افزايش قدرت انقباضي قلب و دفع چربي‌هاي زايد از مزاياي روزه‌داري بر دستگاه قلبي‌عروقي است. دفع چربي‌هاي زايد خود سبب کاهش آترواسکلروزيس که نوعي بيماري‌ عروقي به سبب تجمع چربي در عروق است، مي‌شود. البته افرادي که از بيماري‌هاي قلبي رنج مي‌برند به خصوص کساني که بايد داروها را سر ساعت مصرف کنند نبايد روزه بگيرند چون دريافت نکردن دارو در اين افراد عوارض بدي مانند سکته و حملات قلبي را برايشان به همراه دارد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
مادر بزرگ بسیار پیر و ناتوانی داشتم که به دلیل افزایش ناگهانی فشار خون نمی توانست روزه بگیرد، اما ایام شهادت امیرالمؤمنین(ع) را به سختی روزه می گرفت و می گفت: «اگر بمیرم هم این روزها را روزه می گیرم!»
بیشتر ما این قبیل جملات را از زبان مادر بزرگها، پدربزرگها و کسانی که در مواردی با برخی از بیماریها دست و پنجه نرم می کنند و پزشکان متخصص، روزه داری را برایشان محدود یا حتی منع کرده اند، شنیده ایم. این افراد اصرار دارند که حتماً در روزهای نوزده، بیست و یک و بیست و سه ماه مبارک رمضان به این فریضه دینی عمل کنند، اما این مسأله تا چه حد به نفع آنهاست و پافشاری در این امر چه پیامدهایی برای سلامتی آنها خواهد داشت؟
به همین منظور، پای صحبت دکتر سعید ناظمی متخصص بیماریهای قلب و عروق نشستیم تا روزه داری در بیماران مختلف قلبی را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم.
▪ آقای دکتر فردی که تحت عمل جراحی قلب باز و یا پیوند عروق قلب(بای پس عروق کرونر) قرار گرفته است، می تواند روزه بگیرد؟
- روزه داری در این افراد، به شرایط بیمار بستگی دارد. برای مثال، فردی که قبل از عمل هیچ گونه آسیب قلبی و عروقی نداشته و بعد از عمل هم قلب او به طور طبیعی و بدون هیچ عارضه ای فعالیت می کند، منعی بر گرفتن روزه ندارد.
اما فردی که دچار آسیب قلبی ناشی از سکته قبل از عمل یا نارسایی قلبی شده است، همچنین عمل وی با عارضه همراه بوده، با توجه به شدت آن عارضه و تحت نظر پزشک معالج، باید در خصوص روزه داری تصمیم بگیرد.
▪ در مورد روزه داری در فردی که اختلال ضربان قلب دارد، توضیح دهید:
- با توجه به اینکه اختلال ضربان قلب متنوع و شامل دو دسته بی خطر و پرخطر است، در این خصوص با توجه به شرایط این اختلالها، باید با پزشکان معالج مشورت شود.
▪ بیمارانی که دچار «ترومبو فلبیت» یا همان لخته در وریدهای اندام تحتانی شده اند، در این ایام چه باید بکنند؟!
- این بیماران به دو گروه تقسیم می شوند؛ بیمارانی که در مرحله حاد تشکیل لخته در عروق اندام تحتانی هستند و کسانی که در مرحله مزمن این بیماری به سر می برند.
در بیماران گروه اول، کاهش آب بدن به دلیل روزه داری می تواند موجب بدتر شدن بیماری آنها شود، در نتیجه نباید روزه بگیرند. اما در بیمارانی که سالها از بروز بیماریشان گذشته است، باید برای روزه گرفتن با پزشک معالج خود مشورت کنند.
▪ بیمارانی که دچار سکته قلبی حاد شده اند یا به دلیل آنژین صدری ناپایدار در بیمارستان بستری هستند، می توانند روزه بگیرند؟
- خیر، روزه داری برای این بیماران ممنوع است.
▪ آقای دکتر، بیمارانی که به دلیل ایسکمی قلبی(اختلال در خون رسانی عروق کرونر) تحت درمان سرپایی هستند، چطور؟
- بیمارانی که بروز بیماری در آنها شدید است نباید روزه بگیرند، اما در افرادی که شدت بیماری در آنها زیاد نیست، توصیه می شود با پزشک معالج خود در این خصوص مشورت کنند.
▪ به نظر شما، می توان گفت به طور کلی کسانی که نارسایی قلبی دارند نباید روزه بگیرند؟
- گر چه در نارسایی قلبی پیشرفته، روزه گرفتن مجاز نیست؛ اما در موارد خفیف بروز این بیماری می توان روزه گرفت. به هر حال، توصیه من به آنها این است که در صورت تمایل به روزه داری، حتماً با پزشک خود، تماس بگیرند.
▪ به عنوان آخرین سؤال، لطفاً در خصوص روزه داری در بیماران مبتلا به فشار خون بالا هم، توضیحاتی بدهید.
- در بسیاری از موارد، این بیماران محدودیتی برای روزه گرفتن ندارند، اما اگر فرد دچار فشار خونهای سرکش و غیر قابل کنترل می باشد، همچنین در افرادی که سابقه افزایش شدید و ناگهانی فشار خون دارند، نباید روزه بگیرند.
▪ از شما به خاطر شرکت در این گفتگو سپاسگزارم.

مجبوبه بوری

روزنامه قدس
 
بالا