• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

رژيم ضدريفلاکس در گفتگو با متخصص تغذيه

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
رژیم‌درمانی در سوزش سر دل

ریفلاکس معده به مری نامی است که ممکن است در بین جامعه در سنین مختلف و با شدت متفاوت بسیار شنیده شود، که اکثر افراد به اختصار می‌گویند «ریفلاکس دارم» این بیماری برگشت محتویات معده به داخل مری است، خصوصاً انتهای مری.


برگشت غذا در نیمی از اطفال در ماه‌های اولیه رایج است و معمولاً طی 6 تا 12 ماهگی برطرف می‌شود. شیوع ریفلاکس در کودکان کاملاً روشن نیست ولی حدوداً بین 2 تا 20 درصد را می‌توان تخمین زد.

تشخیص ریفلاکس در کودکان شامل بررسی اختلالات دستگاه گوارش فوقانی، آلرژی به شیر گاو و یا بیماری‌های سیستم اعصاب مرکزی می‌باشد. علایم آن مختلف است ولی می‌توان به طور کلی این نشانه‌ها را نام برد: برگشت محتویات معده به مری، سوزش سر دل، دردهایی در شکم و گرفتگی‌های مری.

در کودکان نیز امکان تهوع، برگشت غذا و شکایت از درد شکم وجود دارد.

نشانه‌هایی مانند تحریک پذیری حنجره، صاف کردن مداوم گلو نیز دیده می‌شود. در 80 درصد بیماران آسمی، برگشت محتویات معده به مری پدیده‌ای شایع است.

از جمله داروهای رایج در این بیماری، آنتی اسیدها هستند که سبب کنترل و کاهش اسید مترشحه از معده می‌شوند و در بعضی موارد نیز برای بهبود بیماری و کاهش علائم از روش جراحی استفاده می‌شود. فراموش نکنیم که در این بیماران سیگار کشیدن باعث بدتر شدن شرایط و علائم می‌شود.


اهداف در رژیم درمانی

* اصلاح برگشت غذا از معده به مری.

* نگه داشتن وزن بدن در حد مطلوب و جلوگیری از کاهش وزن.

* حذف مواد تحریک کننده‌ی ترشح اسید معده مانند نوشابه‌ها، قهوه، چای پُررنگ، الکل، چربی و ادویه‌جات.

* جلوگیری از مصرف غذاهای حجیم که سبب فشار به معده و تغییر اسفنگتر پایینی مری می‌شوند و با انقباض اسفنگتر انتهای مری باعث سهولت برگشت غذا از معده به مری می‌شوند.

* از پوشیدن لباس‌هایی که در ناحیه شکم تنگ هستند و یا کمربندهایی که به شکم فشار می‌آورند، پرهیز کنیم.


توصیه‌های تغذیه‌ای و رژیم غذایی

1- وعده‌های غذایی کوچک و مکرر خورده شود.

2- پس از خوردن وعده‌های غذایی اصلی تا 2 ساعت از دراز کشیدن خودداری کرده و در حالت نشسته استراحت کنید.

3- از خوردن غذاهای سنگین و خصوصاً پرچرب تا 4 ساعت قبل از خواب خودداری کنید.

4- رژیم غذایی باید پُرپروتئین باشد و در عین حال به طوری باشد که باعث شل شدن اسفنگتر انتهای مری نشود.

5- از کلیه گروه‌های غذایی خورده شود. مهم‌ترین نکته در نظر گرفتن میزان تحمل فرد است که از هر فرد به فرد دیگر متفاوت است.

6- غذاهای سرخ شده، پُرادویه، چرب، مایونز، خامه آب مرغ یا گوشت غلیظ، چیپس، انواع کمپوت‌ها و کنسروها، سوسیس و کالباس، کلیه مواد غذایی که صنعتی تهیه می‌شوند و حاوی افزودنی و نگه دارنده هستند، شیرینی‌ها، مغزها، شکلات، قهوه، نعناع و حتی موادی که طعم نعنا دارند، چاشنی‌ها و نوشابه‌ها همگی تحریک کننده هستند و در بسیاری از افرادی که از این بیماری رنج می‌برند، ایجاد مشکل می‌کنند.

غذاهای نفاخ مانند حبوبات، سبزیجات خام و یا پخته و میوه‌ها ممکن است

تحریک کننده باشند، در این صورت آن‌ها را در میزان کم ولی در میان وعده‌ها

و وعده‌های اصلی به مکرر استفاده کنید


7- مایعات را همراه غذا نخورید و تا جای ممکن بین وعده‌های غذایی بنوشید.


8- بابونه، رازیانه، شیرین بیان (به شرط عدم ابتلا به پر فشاری خون) پیشنهاد می‌شود ولی باید در هر فرد امتحان شود و میزان حساسیت فردی سنجیده شود.

9- غذاهای نفاخ مانند حبوبات، سبزیجات خام و یا پخته و میوه‌ها ممکن است تحریک کننده باشند، در این صورت آن‌ها را در میزان کم ولی در میان وعده‌ها و وعده‌های اصلی به مکرر استفاده کنید. می‌توانید از کاهش دهنده‌های نفخ مانند سبزی‌هایی که در بالا آماده شده، به شرط عدم حساسیت استفاده کنید.

10- جویدن آدامس ممکن است به کاهش سوزش سر معده کمک کند. بزاق اثر اسید معده را کاهش می‌دهد. ولی فراموش نکنید آدامس بدون طعم باشد.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
سوسیس و كالباس در بروز ریفلاكس موثرند

مصرف بیش از اندازه فست ‌فودها و استفاده زیاد از سوسیس و كالباس در جوامع امروزی موجب شده مردم از بیماری ریفلاكس معده (ترش کردن غذا) رنج ببرند.

یك فوق‌تخصص كبد و گوارش، با اشاره به فراوانی عارضه گوارشی ریفلاكس در جوامع شهری و روستایی ایران گفت: هر چند عامل ژنتیك در بروز این عارضه موثر است، اما محیط، مهم ‌ترین عامل خطر در بروز آن به شمار می ‌رود.

دكتر ملك‌ زاده گفت: نتایج بررسی ‌ها نشان داد كه 7/3 درصد افراد روزانه، 20 درصد هفتگی ، 3/27 درصد ماهانه و بالاخره 43 درصد سالانه ریفلاكس را تجربه می ‌كنند.

وی با بیان این كه نتایج آندوسكوپی 60 درصد از مبتلایان به پدیده ریفلاكس، طبیعی و بدون هر گونه عارضه‌ای بوده است، افزود: از 344 فرد مبتلا به عارضه گوارشی كه آندوسكوپی شده‌اند، 270 نفر بیوپسی و از این تعداد فقط در5 درصد آنان متاپلازی گزارش شده است.

به گفته این فوق ‌تخصص كبد و گوارش، نباید نگرانی از بابت تبدیل عارضه گوارشی ریفلاكس به سرطان داشت. وی یادآور شد: مطالعه دیگری در شهر اردبیل نشان داد از 1000 فرد مورد مطالعه، 50 درصد هر 2هفته یك ‌بار به عارضه ترش كردن غذا مبتلا می ‌شوند و در آندوسكوپی 35 درصد از آنان نیز درجاتی از ریفلاكس گزارش شده است.

این در حالی است كه سرطان انتهای مری هم از شیوع بالایی در این منطقه برخوردار است.

دكتر ملك ‌زاده، به اجرای طرح پرسشنامه تلفنی در شهر تهران اشاره كرد و افزود: در این طرح از 2500 علائم ترش كردن و ریفلاكس پرسیده شد كه 21 درصد از این افراد به شكلی علائم ریفلاكس را داشته ‌اند.

وی تغییر الگوی غذایی از سنتی به غربی را از دلایل "شل شدن اسنفكتر تحتانی مری" برشمرد و یادآور شد: بر اساس فرضیه ‌ای وجود "نیترات" در غذاها و تبدیل آن به " اكسید نیتریت" در معده عاملی برای شلی و بروز ریفلاكس محسوب می‌ شود و باید گفت که سوسیس و كالباس حاوی مقادیر فراوانی نیترات هستند.

 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
زياد ترش مي‌کنيد؟

ريفلاکس را بيشتر آدم‌ها تجربه مي‌کنند. منظور از ريفلاکس، همان سوزش سردل يا به اصطلاح عاميانه «ترش کردن» است. ريفلاکس، احساس ناخوشايندي است که درصورت شدت گرفتن، واقعا غيرقابل تحمل مي‌شود. قديمي‌ها براي حل اين مشکل درمان‌هاي سنتي و توصيه‌هاي تغذيه‌اي خاصي داشتند (مثل خوردن سيب، شير، عرق نعناع و ...) که گهگاه به درمان آن کمک مي‌کرد. براي اينکه ببينيم اساسا تغذيه چه‌قدر روي التيام اين بيماري تأثير دارد و آيا پرهيزهاي غذايي مي‌توانند جلوي اين مشکل را بگيرند، نشسته‌ايم پاي حرف‌هاي دکتر سيد سعيد حسيني، متخصص تغذيه و رژيم‌درماني.


«ريفلاکس، در واقع، بازگشت محتويات معده به مري است که معمولا 5/0 تا 2ساعت بعد از غذا اتفاق مي‌افتد.» اين، تعريفي است که دکتر سيد سعيد حسيني، متخصص تغذيه و رژيم درماني، از اين عارضه ارايه مي‌دهد. چيزي که باعث سوزش مري مي‌شود، اسيد معده و هورمون پپسين است: «اين هورمون به مخاط مري آسيب مي‌زند و در صورت تداوم به ضعف شديدي در اين منطقه منجر مي‌شود که در درازمدت ممکن است به بدخيمي منجر شود.» علامت بارز اين ناراحتي، سوزش سردل يا احساس درد همراه با سوزش زير جناغ سينه است اما گاهي ريفلاکس با بيماري‌هاي ديگري مثل ناراحتي قلبي و تنفسي اشتباه گرفته مي‌شود: «بعضي از بيماران با احساس درد قلبي مراجعه مي‌کنند و نمي‌دانند مشکل اصلي‌شان ريفلاکس است. اين ناراحتي در موارد خيلي شديد علايم تنفسي به وجود مي‌آورد. بعضي از افراد که مدت‌ها به عنوان بيماران مبتلا به آسم و برونشيت تحت درمان بوده‌اند، در حقيقت ريفلاکس معده داشته‌اند. اينها به احتمال زياد بعد از غذا مي‌خوابيده‌اند و محتويات معده‌شان وارد مري مي‌شده و بعد از راه حلق به ريه مي‌‌رسيده و مشکلات تنفسي را ايجاد مي‌کرده است اما به جاي مراجعه به متخصص گوارش، نزد متخصص ريه مي‌رفته‌اند.»


چاقي و بارداري

ريفلاکس را تشديد مي‌کنند

ريفلاکس عارضه‌اي جدي است که بايد هرچه زودتر براي درمان آن اقدام کرد. اگر اين ناراحتي براي مدتي طولاني ادامه پيدا کند، ممکن است به ناراحتي‌هايي مثل اختلال در بلع از قبيل بلع دردناک و خون‌ريزي‌هاي گوارشي ناشي از ناحيه زخم شده مري منجر شود اما چه عواملي اين مشکل را به وجود مي‌آورند؟ به گفته دكتر حسيني: «ريفلاکس يک سري علل اوليه و ثانويه دارد. علل اوليه به وجود آورنده اين عارضه عبارت‌اند از سيگار کشيدن، مصرف داروهاي شل‌کننده عضلاني مثل داروهاي گشادکننده عروق قلب، داروهايي که براي درمان آسم داده مي‌شود (مثلا آمينوفيلين و تئوفيلين) و علل ثانويه هم عواملي هستند که باعث افزايش فشارهاي شکمي مي‌شوند (مثلا چاقي يا بارداري). افزايش پروژسترون به هردليلي از جمله بارداري يا مصرف داروهاي ضدبارداري يا عادت ماهانه هم از عوامل ثانويه اين مشكل هستند. ورزش‌هاي شديد همراه با خم و راست شدن بعد از غذا، پرخوري و بلافاصله خوابيدن بعد از غذا، روي شکم خوابيدن، پوشيدن لباس‌هاي تنگ که روي شکم و ناحيه کمر فشار وارد مي‌کنند هم از عوامل تشديد کننده اين عارضه به حساب مي‌آيند كه براي فرو نشاندن آن لازم است علل ياد شده را برطرف كرد.»


از غذاهاي چرب و تند پرهيز کنيد

شايد بعضي از نکاتي را که دکتر حسيني به عنوان درمان تغذيه‌اي ريفلاکس توصيه مي‌کند، قبلا خودتان به صورت تجربي پيدا کرده باشيد ولي بعضي از آنها را به طور حتم نمي‌دانيد: «کساني که دچار ريفلاکس معده هستند، بايد از خوردن غذاي پرچرب پرهيز کنند. چربي‌ها ديرتر از مواد کربوهيدرات‌دار و قندي از معده تخليه مي‌شوند و به همين دليل، احتمال بازگشت محتويات معده به مري را بيشتر مي‌کنند. غذاهايي هم هستند که انتهاي تحتاني مري را شل مي‌کنند و بايد از مصرف‌شان خودداري کرد؛ مثل شکلات، نوشابه‌هاي کافئين‌دار، چاي، قهوه، پياز، سير و نعناع.» بله، درست است؛ نعناع! چيزي که همه فکر مي‌کنند براي ريفلاکس معده خوب است ولي دکتر حسيني معتقد است نعناع به دليل خاصيت شل‌کنندگي انتهاي مري مي‌تواند اين عارضه را تشديد کند. در ضمن، بايد از خوردن سركه به همراه سالاد نيز اجتناب كرد و غذاهايي كه اضافه اسيد معده را جذب مي‌كنند (مثل شير، تخم مرغ و غذاهاي نشاسته‌اي) بيشتر خورد. غذاهاي پرسس به خصوص سس‌هاي چرب و غذاهاي پر ادويه هم اين مشکل را بيشتر مي‌کند. مواد نگه‌دارنده و افزودني‌ها، چيپس و انواع اسنک‌ هم مي‌توانند سوزش انتهاي مري را تشديد کنند. دکتر حسيني به افراد مبتلا به اين عارضه توصيه مي‌کند که وعده‌هاي غذايي‌شان را بيشتر و حجم غذاي‌شان را کمتر کنند؛ از نوشيدن مايعات همراه غذا پرهيز کنند؛ بعد از غذا دراز نکشند و هنگام خواب، به پشت نخوابند. او درباره جويدن آدامس بعد از غذا نيز مي‌گويد: «آدامس تأثير دوگانه‌اي روي ريفلاکس معده دارد. از طرفي با افزايش ترشح بزاق، اسيد معده را کاهش مي‌دهد و سوزش را کمتر مي‌کند و از طرف ديگر به دليل باز و بسته شدن مکرر دهان موقع جويدن، هواي زيادي وارد معده مي‌کند که به نفخ مي‌انجامد و نفخ، فشار زيادي به معده وارد مي‌کند و ريفلاکس را تشديد مي‌کند.» درباره ميوه‌ها نيز بايد گفت خوردن آنها معمولا مشکلي ايجاد نمي‌کند، به جز ميوه‌هايي که اسيديته بالايي دارند (مثل مركبات که داراي ويتامين c يا اصطلاحا اسيد اسکوربيک هستند) و ممکن است باعث تشديد اين عارضه شوند. دکتر حسيني در انتها به افراد چاق و کساني که داراي اضافه وزن هستند، توصيه مي‌کند براي کاهش وزن خودشان اقدام کنند؛ چرا که چاقي شکمي يکي از علت‌هاي اصلي اين عارضه به حساب مي‌آيد.

نمونه اي از يک رژيم ضد ريفلاکس

صبحانه:شير يك ليوان

تخم مرغ آب پز 1 عدد

گوجه فرنگي 1 عدد

نان سنگك برشته 4 برش ميان وعده ساعت 10:

سيب 1 عدد ناهار:

سينه مرغ آبپز 100 گرم

هويج، كدوسبز و سيب‌زميني آب‌پز 1 ليوان

برنج كته شده 6 قاشق غذا خوري عصرانه:

گلابي 1 عدد

خرمالو 2 عدد شام:

ماهي كباب شده 60 گرم

قارچ، فلفل دلمه‌اي، نخودفرنگي و ذرت بخارپز شده 1 ليوان

نان سنگك برشته 3 برش
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
مبتلايان به رفلاكس معده از پوشيدن لباس‌هاي تنگ خودداري كنند

پوشيدن لباس‌هاي تنگ، فشار زيادي به معده وارد مي‌كند و موجب تشديد رفلاكس (بازگشت اسيد معده به مري) مي‌شود.

به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا، رفلاكس يا برگشت مواد اسيدي معده به مري، بيماري شايع و ناراحت كننده‌اي است و اگر به طور مرتب رخ دهد gerd ناميده مي‌شود.

اگر شما با يك احساس سوزش دردناك در سينه‌تان پس از خوردن غذا آشنا هستيد، ممكن است، دچار برگشت محتويات اسيدي معده به مري يا gerd باشيد و برگشت اسيد به دهانتان را احساس مي‌كنيد و سوزش سر دل شكايتي معمول است.

سوزش سر دل مكرر يا در شب، مايع شورمزه كه به طرف دهانتان برگشت مي‌كند، احتياج مكرر به استفاده، از آنتي اسيدها، آروغ فراوان يا قي كردن، علايمي كه بعد از صرف غذا و با خم شدن روي چيزي يا دراز كشيدن بدتر مي‌شوند، بلع مشكل و يا دردناك از علايم شايع ديگر رفلاكس معده است.

درد سينه‌اي كه توسط gerd ايجاد مي‌شود، ممكن است، شبيه آنچه كه در مشكلات قلبي است، احساس شود، پس براي اطمينان بايد تمام دردهاي سينه توسط پزشك بررسي شود.

تغيير در عادات زندگي يا داروها اغلب مي‌توانند gerd را كنترل كند، به طوري كه غذاهاي خاصي ممكن است اسيد معده را افزايش دهد يا عضله‌ي دريچه تحتاني مري را شل كرده و به احتمال زياد gerd را ايجاد كند، بهتر است از قهوه، چاي و نوشيدني‌هاي كولادار (با يا بدون كافئين) نوشيدني‌هاي گاز دار، غذاهاي چرب و ادويه‌دار، ‌نعناع، شكلات، پياز و گوجه فرنگي و از هر غذاي ديگري كه به نظر مي‌رسد، معده شما را تحريك كند يا باعث درد شود پرهيز كنيد.

مصرف سيگار به احتمال زياد مي‌تواند، علايم را تشديد ‌كند.

رفلاكس (برگشت) اغلب وقتي كه به صورت طاقباز مي‌خوابيد، رخ مي‌دهد چون مايعات داخل معده به راحتي به عقب بر مي‌گردند، سعي كنيد سرتخت‌خوابتان را 10 تا 15 سانتي‌متر بالا ببريد.

براي اين منظور دو جعبه يا هر چيز مستطيل شكل را در زير پايه‌هاي قسمت سر تخت قرار دهيد.

يا يك چيز شيب‌دار را زير بالش‌تان بگذاريد، تشك يا تمام تخت خود را بدون استفاده از چند بالش شيب‌دار كنيد، چون در اين صورت فشار بر روي معده افزايش مي‌يابد كه موجب تشديد علايم مي‌شود.

در برخي موارد نادر gerd ممكن است به تغيير عادات زندگي و يا دارو جواب ندهد، در اين صورت جراحي ممكن است ضروري باشد.

گفتني است: هنگام صرف غذا، غذا از طريق لوله‌اي كه مري ناميده مي‌شود به معده منتقل مي‌گردد در انتهاي تحتاني مري حلقه عضلاني به نام اسفنكتر تحتاني مري وجود دارد، اين حلقه‌ مانند دريچه يك طرفه عمل مي‌كند و به غذا اجازه مي‌دهد تا به معده وارد شود اما از برگشت آن به مري جلوگيري مي‌كند.

مصرف سيگار، فشار بر معده، غذاها و داروهاي خاص يا مشكلات پزشكي مي‌تواند اسفنكتر تحتاني مري را تضعيف كند و منجر به رفلاكس (بازگشت غذا) شود.

برگشت مداوم مواد اسيدي مي‌تواند مري را تحريك كرده و باعث سوزش، فشار يا التهاب شود، اسيد معده در نهايت مي‌تواند باعث به وجود آمدن زخم در مري شود.

افراد براي كنترل علايم در هر وعده‌ي غذايي بايد حجم مصرف غذا را كاهش دهند، به نحوي كه معده كاملا پر شود.بلافاصله بعد از صرف غذا دراز نكشيد و چند ساعت صبر كنيد. از سفت بستن كمر و پوشيدن لباس‌هاي تنگ پرهيز كنيد.

وزن اضافي را كم كنيد، زيرا اضافه وزن نيز مي‌تواند فشار بيشتري بر معده وارد كند و منجر به رفلاكس شود.

برخي بيماري‌ها با علايم ديگر كه در اثر gerd ممكن است به وجود آيد، شامل سرفه‌هاي مستمر، تنگي نفس حتي آسم درد گوش،‌ گلودردهاي مزمن صبحگاهي، گرفتگي صدا، شانس ابتلا به سرطان مري و معده را افزايش مي‌دهد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
كشيدن سيگار پس از صرف افطاري رفلاكس معده را تشديد مي‌كند

برخي از افراد سيگاري تصور مي‌كنند كه مصرف سيگار پس از صرف افطار به هضم غذا كمك مي‌كند، در حالي كه كشيدن سيگار پس از صرف غذا رفلاكس معده را تشديد مي‌كند.



دكتر ناصر ابراهيمي درياني فوق تخصص گوارش و استاد دانشگاه علوم پزشكي تهران در گفت‌وگو با خبرنگار سرويس بهداشت و درمان ايسنا، اظهارداشت: در طي ماه رمضان بدن انسان با روزه‌داري دچار كمبود نمي‌شود، بلكه انرژي لازم از طريق سوختن سه ماده غذايي پروتئين، چربي و قند تامين مي‌شود؛ با سوختن يك گرم پروتئين چهار گرم كالري، يك گرم چربي و 9 گرم كالري و يك گرم قند، 4 كالري در بدن ايجاد مي‌شود.



وي افزود: مغز انسان در يك ساعت به پنج گرم گلوكز نياز دارد و آن را با خوردن غذا تامين مي‌كند، به طور كلي ارگان‌هاي حياتي نظير قلب، كبد، كليه و مغز حدود 10 درصد از وزن بدن را تشكيل مي‌دهند، اما حدود 70 درصد سوخت انرژي به صرف اين ارگان‌ها مي‌رسد.



وي ادامه داد: غذا بخصوص گلوكز اضافي در كبد را بصورت گليكوژن ذخيره مي‌كند و سپس در طي روزه‌داري انرژي لازم را از سوخت اين گليكوژن كه تبديل به گلوكز مي‌شود تامين كرده و اگر روزه‌داري طولاني باشد بدن از سوخت و ساز چربي‌ها استفاده مي‌كند.



دكتر ابراهيمي‌درياني تصريح كرد: يكي از اثرات مفيد روزه‌داري سوزاندن چربي‌هاي تجمع يافته و نيز باعث كاهش وزن مي‌شود، اما همه‌ي اين موارد مستلزم اين است كه فوائد بهداشت جسماني را با خوردن زياد در وقت افطار و سحر از بين نبريم.



اين فوق تخصص با بيان اينكه مصرف زياد افطار و سحر عوارضي به دنبال دارد، خاطرنشان كرد: در زمان افطار بايد ابتدا خرما يا شير مصرف شود، زيرا 100 گرم خرما، حدود 700 كالري ايجاد مي‌كند كه براي بدن بسيار مفيد است و همچنين براي پيشگيري از بروز يبوست از نان و پنير به همراه سبزيجات استفاده شود.



وي با اشاره به مشكلات گوارشي احتمالي در طي ماه رمضان يادآور شد: سوء هاضمه كه معمولا به صورت ترش كردن بروز مي‌كند به ويژه در مبتلايان به رفلاكس (بازگشت اسيد معده به مري) پس از صرف غذا احساس ترشي، سوزش پشت جناغ دارند كه براي جلوگيري از بروز اين حالت افراد بايد افطار و شام را سبك ميل كنند.



اين استاد دانشگاه گفت: برخي افراد تصور مي‌كنند خوابيدن پس از صرف غذا به هضم غذا كمك مي‌كند در حالي كه حتي دراز كشيدن پس از صرف غذا حالت رفلاكس را تشديد مي‌كند.



به گفته وي، مصرف آب و نوشابه وسط غذاي سحر يا افطار نيز موجب تشديد رفلاكس مي‌شود.



وي با اشاره به بروز يبوست در بسياري از روزه‌داران تصريح كرد: مصرف زياد غذاهاي شيرين و چرب نظير زولبيا و باميه در طي ماه رمضان تخليه‌ي مواد غذايي توسط معده را كند و در ايجاد يبوست موثر است؛ بنابراين بايد در زمان افطار از سالاد، سبزيجات و روغن زيتون استفاده شود و همچنين در فاصله بين سحر و افطار مايعات بيشتر مصرف كرده و از نانهاي سبوس‌دار استفاده و از خوردن تنقلات در ساعات بين افطار و سحر پرهيز كنند.



وي افزود: افرادي كه دچار زخم معده يا اثني‌عشر هستند بايد از گرفتن روزه خودداري كنند اما بيماراني كه زخم اثني عشر آنها حاد نيست مي‌توانند با مصرف داروها با تجويز پزشك اقدام به روزه‌داري كنند.



وي اضافه كرد: افراد جوان كه مبتلا به ديابت هستند و براي بهبود بيماري بايد انسولين را به طور مداوم تزريق كنند نيز نمي‌توانند روزه بگيرند اما افراد ديابتي چاق كه قرص مصرف مي‌كنند مي‌توانند روزه بگيرند چون روزه‌داري براي آنان مفيد و موجب كاهش وزن آنان مي‌شود.



اين فوق تخصص تصريح كرد: 20 درصد اين بيماران دچار كبد چرب هستند كه به همين دليل كبد آنها كوچك شده و به سيروز كبدي منجر مي‌شود كه در اين افراد روزه گرفتن مانعي ندارد.



وي معتقد است كه بيماراني كه دچار فشارخون بالا هستند همچنين بيماران قلبي پيشرفته، بيماران كليوي و مبتلايان به سيروز كبدي نيز قادر به روزه‌داري نيستند بويژه روزه‌داري در مبتلايان به سيروز كبدي به دليل اينكه در كبد آنها گلوكز نمي‌تواند بصورت گليكوژن ذخيره و در موقع روزه‌داري استفاده شود، مضر است و افراد دچار آسم و صرع نيز نبايد روزه بگيرند.



دكتر ابراهيمي درياني در پايان با يادآوري اينكه مصرف زياد و ناگهاني غذا در زمان افطار و سحر براي افراد مضر است، تاكيد كرد: افراد از فعاليت سنگين بدني پس از افطار و سحر خودداري كرده و همچنين از صحبت كردن بين صرف غذا به دليل ورود هوا به معده پرهيز كنند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
براي پيشگيري از «بازگشت اسيد معده به مري» از خوردن غذاهاي ادويه‌دار خودداري كنيد

به احساس سوزش در قسمت تحتاني قفسه سينه همراه با ترش كردن و احساس تلخي در دهان و گلو، سوزش سر دل مي‌گويند.

به گزارش سرويس «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران، به اين بيماري،

بازگشت اسيد معده به مري نيز گفته مي‌شود.

سوزش سر دل مي‌تواند بعد از خوردن يك غذاي سنگين و يا در هنگام خواب براي مدت چند دقيقه يا چند ساعت احساس شود.

علت اين بيماري بسته نشدن دريچه بين مري و معده است كه پس از آن اسيد معده به سمت مري برگشته يعني همان پس زدن و اين اسيد، مري را تحريك و سبب درد و سوزش سر دل مي‌شود.

اگر سوزش سر دل زياد طول بكشد ممكن است التهاب مخاط مري به وجود بيايد.

در صورت پيشرفت التهاب مخاط مري، مري تنگ ‌شده و امكان دارد دچار خونريزي و بلع نيز با مشكل مواجه شود.

سوزش سر دل مي‌تواند نشانه‌اي از وجود زخم باشد.

با ايجاد تغييراتي در زندگي خود از سوزش سر دل جلوگيري كنيد:

ـ زير سر خود را 10 تا 12 سانتيمتر بالاتر ببريد.

ـ اگر اضافه وزن داريد وزنتان را كم كنيد.

ـ از پرخوري پرهيز كنيد و لباس‌هاي تنگ نپوشيده و كمربندتان را محكم نبنديد.

ـ از خوردن غذاهاي اسيدي و ادويه‌دار، كافئين، شكلات، نعناع و الكل خودداري كنيد و اگر سيگاري هستيد سيگار كشيدن را ترك كنيد.

درمان اين بيماري اغلب با خوردن آنتي‌ اسيدها بهبود مي‌يابد. آنتي اسيدها، اسيد موجود در معده را خنثي مي‌كنند. سعي كنيد آنتي اسيدي مصرف كنيد كه هم «هيدروكسيد منيزيم» و هم «هيدروكسيد آلومينيوم» داشته باشد، استفاده كنيد.

اگر تغيير سبك زندگي و مصرف آنتي اسيد در بهبود علائم شما كمكي نكرد به پزشك مراجعه كرده تا داروي ديگر و يا يك سري آزمايش براي شما درخواست كند. اين آزمايشات شامل عكس قفسه سينه براي بررسي وجود زخم، ارزيابي وضعيت اسيد داخل مري و آندوسكوپي جهت ديدن مري و پيدا كردن باكتري عامل ايجاد زخم است.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
برگشت معدي مري (رفلاکس)- روزه داری

يك فوق تخصص: افراد دچار رفلاكس معده ‌‌٢ تا ‌٣ ساعت پس از سحري بخوابند

« مصرف شيريني‌هاي ساده نه تنها براي افراد بيمار بلكه براي تمام افراد توصيه نمي‌شود؛ خرما، كشمش و انگور گزينه‌هاي‌ بهتري هستند همچنين بهترست چاي با عسل شيرين شود. »

دكتر مهرداد عزمي، فوق تخصصي بيماري كبدي، گوارشي و آندوسكوپي و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي ‌شاپور اهواز در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران - منطقه خوزستان - اظهار كرد: « به افرادي كه زخم معده آنها توام با خونريزي، انسداد يا پارگي ناشي از زخم باشد گرفتن روزه براي اين افراد توصيه نمي‌شود؛ اما اگر زخم معده آنان بدون عارضه باشد قادر به گرفتن روزه هستند.»

وي خاطرنشان كرد: « به افراد مبتلا به زخم معده در ماه مبارك رژيم غذايي خاصي توصيه نمي‌شود اما اين افراد بايد از مصرف موادي نظير سيگار و قهوه كه ايجاد حساسيت مي‌كند، اجتناب كنند.»

عزمي متذكر شد: « افرادي كه دچار رفلاكس معده هستند بايد افطار سبك استفاده كنند و از مصرف غذاهاي چرب و سنگين، سرخ كردني، پر نمك همراه با سس و ادويه زياد و مايعات زياد اجتناب كنند، 2 تا 3 ساعت پس از خوردن سحري بخوابند و بهتر است افطار و شام را در 2 وعده مصرف شود.»
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
سوء هاضمه در ماه مبارك شيوع دارد و با عوارضي چون ترش كردن، سوزش پشت جناغ همراه است و همچنين افرادي كه بعد از افطار دچار حالت رفلاكس (بازگشت اسيد معده به مري) مي‌شوند بايد گفت كه اين افراد بايد افطار و سحر كم ميل كنند و بلافاصله بعد از افطار به حالت درازكش درنيايند. بعد از افطار سيگار نكشند زيرا اين هر دو باعث تشديد رفلاكس مي شوند و بايد از خوردن غذاهاي پرچرب و ادويه دار، سس (به خصوص سس گوجه و آب گوجه)، مركبات، شكلات، ترشي ها، قهوه و ... پرهيز كنند.


مبتلايان به سوء هاضمه يا رفلاكس معده بايد از انجام ورزش‌هاي شكمي،‌ خم و راست شدن بعد از افطار و به خصوص استعمال دخانيات نيز خودداري كنند زيرا مصرف سيگار باعث باز شدن دريچه بين مري و معده شده و احتمال برگشت اسيد معده را افزايش مي‌دهد.

افرادي که دچار رفلاکس معده هستند يا به اصطلاح ترش مي‌کنند مي‌توانند روزه بگيرند؟
افرادي که دچار رفلاکس معده هستند، بايد تاثير روزه‌داري را بر وضعيت خود بسنجند. اگر با روزه‌داري مشکلي پيدا نکردند، مي‌توانند روزه بگيرند اما اگر روزه گرفتن موجب تشديد رفلاکس معده شد، بايد از ‌آن پرهيز کنند. حتي در افرادي که سوءهاضمه و دردهاي شکمي دارند نيز توصيه مي‌شود در صورتي که با روزه گرفتن، دچار افزايش درد شدند، روزه نگيرند.

سوءهاضمه و نفخ: به دليل پرخوري و مصرف غذاهاي چرب، تند، ادويه دار و غذاهاي نفاخ مانند تخم مرغ، كلم، لوبيا، نوشابه‌هاي گازدار ايجاد مي‌شود
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
برخي از افراد سيگاري تصور مي‌كنند كه مصرف سيگار پس از صرف افطار به هضم غذا كمك مي‌كند، در حالي كه كشيدن سيگار پس از صرف غذا رفلاكس معده را تشديد مي‌كند.



دكتر ناصر ابراهيمي درياني فوق تخصص گوارش و استاد دانشگاه علوم پزشكي تهران در گفت‌وگو با خبرنگار سرويس بهداشت و درمان ايسنا، اظهارداشت: در طي ماه رمضان بدن انسان با روزه‌داري دچار كمبود نمي‌شود، بلكه انرژي لازم از طريق سوختن سه ماده غذايي پروتئين، چربي و قند تامين مي‌شود؛ با سوختن يك گرم پروتئين چهار گرم كالري، يك گرم چربي و 9 گرم كالري و يك گرم قند، 4 كالري در بدن ايجاد مي‌شود.



وي افزود: مغز انسان در يك ساعت به پنج گرم گلوكز نياز دارد و آن را با خوردن غذا تامين مي‌كند، به طور كلي ارگان‌هاي حياتي نظير قلب، كبد، كليه و مغز حدود 10 درصد از وزن بدن را تشكيل مي‌دهند، اما حدود 70 درصد سوخت انرژي به صرف اين ارگان‌ها مي‌رسد.



وي ادامه داد: غذا بخصوص گلوكز اضافي در كبد را بصورت گليكوژن ذخيره مي‌كند و سپس در طي روزه‌داري انرژي لازم را از سوخت اين گليكوژن كه تبديل به گلوكز مي‌شود تامين كرده و اگر روزه‌داري طولاني باشد بدن از سوخت و ساز چربي‌ها استفاده مي‌كند.



دكتر ابراهيمي‌درياني تصريح كرد: يكي از اثرات مفيد روزه‌داري سوزاندن چربي‌هاي تجمع يافته و نيز باعث كاهش وزن مي‌شود، اما همه‌ي اين موارد مستلزم اين است كه فوائد بهداشت جسماني را با خوردن زياد در وقت افطار و سحر از بين نبريم.



اين فوق تخصص با بيان اينكه مصرف زياد افطار و سحر عوارضي به دنبال دارد، خاطرنشان كرد: در زمان افطار بايد ابتدا خرما يا شير مصرف شود، زيرا 100 گرم خرما، حدود 700 كالري ايجاد مي‌كند كه براي بدن بسيار مفيد است و همچنين براي پيشگيري از بروز يبوست از نان و پنير به همراه سبزيجات استفاده شود.



وي با اشاره به مشكلات گوارشي احتمالي در طي ماه رمضان يادآور شد: سوء هاضمه كه معمولا به صورت ترش كردن بروز مي‌كند به ويژه در مبتلايان به رفلاكس (بازگشت اسيد معده به مري) پس از صرف غذا احساس ترشي، سوزش پشت جناغ دارند كه براي جلوگيري از بروز اين حالت افراد بايد افطار و شام را سبك ميل كنند.



اين استاد دانشگاه گفت: برخي افراد تصور مي‌كنند خوابيدن پس از صرف غذا به هضم غذا كمك مي‌كند در حالي كه حتي دراز كشيدن پس از صرف غذا حالت رفلاكس را تشديد مي‌كند.



به گفته وي، مصرف آب و نوشابه وسط غذاي سحر يا افطار نيز موجب تشديد رفلاكس مي‌شود.
 

shakira

متخصص بخش پزشکی
7 تاپیک فوق، به دلیل موضوع یکسان (ریفلاکس و راههای بهبودی آن)، ادغام گردیدند.:احترام:

:گل:
 
بالا