baroon
متخصص بخش ادبیات
ریشهی نام شهرها --- ر
ریشهی نام رَشت ( بیه پَس)
مردم رشت گیلک و به زبان گیلکی با لهجه بیه پس سخن می گویند . مذهب بیشینه مردم شیعه دوازده امامی است .
ریشه نامگذاری رشت واژه « رش» به معنی باران بسیار ریز است . زیرا آب و هوا در این منطقه تقریباً ۸ ماه از سال بارانی است که نوع باران « رش » بوده و تا چهار روز در هفته نیز شاید ادامه یابد . در این صورت رشت یعنی جایی که در آنجا باران پیوسته میبارد.
واژه گیلکی « وارِش» که به معنی باران است نشانگر این نکته است که این واژه پیوندی از « وا+رش » است . وارِش آدمی را به یاد « باز باران » می اندازد یعنی ویژگی آشکار شهر . در زبان کردی فِیلی (فَـهلَوی) واژه(آوَه رَشـَه) به معنی (آب پاشی) است که همین معنای « وارش » را به یاد می آورد .
گروه دوم گویند :
تلفّظ درست نام رَشت ، رِشت بوده که آن نیز از بن ریسیدن گرفته شده و ریشه این نامگذاری تولید رشتههای ابریشمی در شهر است .
امّا سخن سوم در این باره :
رشت دارالمرز یا دارالامان بوده كه پیشتر ، به آن بیه یا بیه پس می گفتند. بیه در فرهنگ لغت ، رود و یا دهانه میان دو رودخانه معنی شده است. چون در لغت اوستا و پارسی «بی آوه» به معنی منسوب به دو آب است. چنین به نظر می رسد كه ریشه این نامگذاری، قرار گرفتن آن در میان دو رودخانه است كه به مانند دیوار شهر به شمار می آید . بنابراین نام بیه پس (بی-آو-پاس) به معنی جای پاسداری شده توسط دو رودخانه است. اگر نام رشت را با همین ویژگی این شهر معنی کنیم درست می نماید . نخست باید بپنداریم بخش نخست «بیه» (منسوب به دو ) به همراه نام رشت در آغاز آن به کار می رفته است یعنی در اصل نام شهر رشت ، در آغاز «بی- آو "را-ایشت» ( یعنی ناحیه نگهبانی شده در میان دو رود) بوده که بخش اوستایی دوم آن یعنی «را ایشت » (جایگاه پاسداری شده) در گذر زمان کوتاه شده و تبدیل به رشت شده است.
سخن چهارم در باره ریشه نام شهر رشت از آن علامه دهخدا است :
به نظر علّامه علیاکبر دهخدا چون ساخت اصلی شهر در سال ۹۰۰ هجری بوده و واژه رشت در حساب ابجد ۹۰۰ است این نام را برگزیده اند . گویا فرمانروای شهر فرد ادیبی بوده که با حساب اَبجَد شهر را نامگذاری کرده است. ( ر= 300 ، ش = 400، ت = 500 پس رشت = 900 ) به این سخن می شود خرده گرفت زیرا نام رشت در کتاب "حدود العالم من المشرق الی المغرب" که کهن ترین جغرافیا به زبان فارسی بوده و به سال ۳۷۲ هجری قمری در زمان نوح بن منصور سامانی نگارش یافته، با صفت ناحیه بزرگ آمده و جزء یازده ناحیه بزرگ "آنسوی رودیان" یا گیلان بیه پس (گیلان غربی) شمرده شده که آشکار می شود ، رشت تا آن زمان و به گمان بسیار در روزگار باستان بوده است. مگر اینکه در سال 900 این شهر بازسازی شده باشد.
سخن نخست منطقی تر می نماید.
آخرین ویرایش: