) مسواک بچّه ها باید چه جوری باشد؟ (قابل توجّه کسانی بچه کوچیک دارند.)
مسواک بچه ها لا اقل باید پنج خصوصیّت داشته باشد: اوّل این که، دسته اش باید آنقدر کلفت و بزرگ باشد که کودک بتواند آن را توی دستان کوچکش نگه دارد. دوم این که، سر مسواک باید آنقدر کوچک باشد که به آسانی در دهان کودک جا بگیرد. سوم این که، مسواک نرم(Soft) برای بچّه ها مناسب تر است؛ چون مو های مسواک نرم، ضربه و خراش کمتری به لثه ها وارد می کند و همچنین به آسانی وارد فضای بین دندانی می شود. چهارم این که، نوک موهای مسواک بچّه ها باید گرد باشد تا لثه را خراش ندهد. و بالأخره پنجم این که، هر وقت مسواک کودکتان را در دست گرفتید و احساس کردید که مو های مسواکش فرسوده و جویده شده بود، بدانید که دیگر وقتش رسیده است که مسواک جدیدی برای کودکتان تهیه کنید. یک نکته هم توی پرانتز: مسواک های رنگی و مسواک هایی که شکل شخصیّت های کارتونی دارند، ذوق و شوق بچّه ها را برای مسواک زدن بیشتر می کنند.
2) مسواک برقی بهتر است یا همین مسواک های خودمان؟
استفاده از مسواک برقی در طولانی مدّت، آثار مفید بیشتری نسبت به همین مسواک های معمولی ندارد ولی در کوتاه مدّت، چرا. مسواک برقی در کوتاه مدّت، انگیزه آدم رو برای رعایت بهداشت دهان و دندان زیاد می کند امّا این اثر کم کم اُفت می کند. ضمن این که استفاده از مسواک برقی، به مهارت دستی کمتری برای مانور دادن در سطوح مختلف دندان نیاز دارد. یکی از آخرین نمونه های مسواک برقی، Sonicare نام دارد که در آن، با استفاده از فن آوری صوتی، برداشت پلاک ها از سطح دندان صورت می گیرد. این مسواک دارای یک دستگاه الکترومغناطیسی است که باعث می شود موهای مسواک به میزان31320 حرکت در دقیقه روی سطح دندان بلغزند. این مسواک ها برای کسانی که از معلولیت های حرکتی در اندام فوقانی شان رنج می برند، بسیار مناسب است. ضمن این که اگر یک نوجوان، دنهدان هایش را به تازگی ارتودنسی کرده باشد و در مسواک زدن تنبلی کند، استفاده از یک مسواک برقی می تواند بسیاری از مشکلات او را حل کند و از اپوسیدگی دندان هایش در مجاورت سیم ها و نگین (براکت)های ارتودنسی پیشگیری نماید.
3) شنیده ام که قطره آهن، دندان کودکان را می پوساند و به همین خاط می ترسم به نوزادم قطره آهن بدهم. به نظر شما چه کار کنم؟
قطره آهن، دندان ها را نمی پوساند، ولی باعث تغییر رنگ دندان ها می شود. برای این که چنین مشکلی سراغ دندان کودکتان نیاید، راه حل های آسانی وجود دارد. کودک را روی پایتان بخوابانید و با استفاده از یک قطره چکان، قطره آهن را در حلق کودک بچکانید؛ طوری که فوراً آن را قورت بدهد و اصلاً با دندان هایش تماس پیدا نکند. پسر از مصرف قطره آهن هم می توانید دندان های کودک را با یک قطعه گاز استریل پاک کنیدتا بقایای آن از روی دندان کودک پاک شود. آخرش هم می توانید کمی آب میوه به کودکتان بنوشانید. ولی اگر می بینید که تمام دندان های کودکتان پوسیده شده فقط دندان های جلویی فک پایینش سالم مانده، بدانید که زنگ خطر به صدا در آمده است و این، نشانه یک پوسیدگی شدید به نام«بیماری شیشه شیر» است. دلیلش هم استفاده بیش از حد از شیشه شیر و آب قند است. برای پیشگیری از این مشکل نیز باید به محض رویش اوّلین دندان شیری در دهان کودک، دندان هایش را مسواک بزنید و همین که کودکتان توانیت از فنجان شیر بخورد، دیگر با شیشه به او شیر ندهید.
4) چگونه اطراف و زیر روکش ها و پل(بریج)های دندانم را تمیز کنم؟
اگر شما یک یا چند دندانتان را از دست داده باشید، دندانپزشک به شما پیشنهاد می کند از پروتز ثابت استفاده کنید؛ اصطلاحاً میگوید: «بین دندان های دو طرف فضای بی دندان پل بزنید!» یعنی دندان های دو طرف فضای بی دندان، پایه شده و تراش می خورند و دندان های مصنوعی به وسیله روکش هایی که روی این دندان های پایه ای سوار شده اند، فضای بی دندانی را پر می کنند. این دندان های مصنوعی ثابت به وسیله چسب های مخصوصی، روی دندان ها نصب می شوند. این چسب ها به مرور زمان در محیط دهان شستشو خواهند داده شد و ممکن است روکش دندانهایتان لق شود یا حتّی دندانهایتان در زیر آن ها پوسیده شوند. برای پیشگیری از این مشکل باید سالی یک بار به دندان پزشکتان مراجعه کنید تا او روکش ها را از جایش بیرون بیاورد و دندان های تراش خورده و لثه زیر دندان مصنوعیتان را شستشو دهد؛ سپس روکش ها را با یک چسب تازه دوباره روی دندان ها بچسباند تا تطابق خوبی داشته باشند. شما باید اطراف روکشهایتان را مانند دندانهای طبیعی مسواک بزنید و فاصله بین دندان های پایه و دندان های اصلی خود را نیز نخ بکشید. برای تمیز کردن زیر دندان های مصنوعی ثابت هم وسایل مخصوصی وجود دارد به نام«پروکسی براش». بین لثه و دندان های مصنوعی ثابت همیشه فضایی وجود دارد که مواد غذایی در آن جا جمع و باعث التهاب لثه ها می شود. پس این برا که به داروخانه رفتید، یکی از این وسایل را تهیه کنید. این وسیله مانند یک نخ است که دو طرفش محکم است و شما می توانید آن را بین پل ها و بریج های روی دندان هایتان رد کنید. این نخ حالت اسفنجی دارد و می توانید با حرکت دادن ارّه آن، زیر پل های دندان هایتان را نیز تمیز کنید.
5) برای تمیز کردن و نگهداری دندان های مصنوعیام، بهترین روش چیست؟
برای این که بتوانید با دست دندان مصنوعیتان خوب کنار بیایید، باید در طول شبانه روز حداقل 8 ساعت آن را بیرون از دهانتان نگه دارید. بهترین وقت برای این کار هم وقت خواب شبانه است. می توانید دست دندانتان را بیرون از دهانتان توی یک ظرف پلاستیکی یا شیشه ای پر از آب برای جلوگیری از خشک شدنش نگه داری کنید. در طول این 8 ساعت، مخاط دهان شما فرصت می یابد به دور از فشارهای دندان مصنوعی، خودش را ترمیم کند و با جریان یافتن خون در مخاط دهانتان، سلامت لثه های شما تأمین شود. برای شستشوی دندان مصنوعیتان بهتر است از مسواک نرم و خمیردندان معمولی استفاده کنید. مسواک زبر و خمیردندان هایی که درصد مواد سایندهشان بالا است، موجب خراشیدگی دندان مصنوعی میشوند.
میتوانید هفته ای یک بار نیز توی یک ظرف آب، چندقطره وایتکس بریزید و چند ساعت، دندان مصنوعیتان را توی آن شناور کنید. وایتکس علاوه بر ضد عفونی کردن دندان مصنوعی، رسوباتی را که بر سطح دندان نشسته پاک می کتد. ولی اگر دست دندان شما دارای بخش های فلزی است، آن را توی وایتکس نیندازید، چون وایتکس موجب خوردگی بخش های فلزی دست دندان می شود. پس از هر بار غذا خوردن نیز دست دندانتان را از دهانم خارج کنید و مخاط دهانتان را بشویید، دست دندانتان را تمیز کنید و آن را در دهانتان بگذارید. یادتان باشد که از چسب های دندان مصنوعی نیز نباید برای همیشه استفاده کنید. بهتر است از این چسب ها در موقعیت های خاصی مثل مهمانی ها و سخنرانی ها و ... استفاده کنید و پس از چند ساعت، آن را با شستشو دهنده های آنزیمی پاک کنید و اگر لازم بود، لایه های جدیدی از چسب را درون دست دندانتان قرار دهید.
6) دندان عقل را تحت چه شرایطی باید جرّاحی کرد؟ بهترین سن برای جرّاحی این دندان چند سالگی است؟
اگر دندان عقلتان دردسر ساز نشده، بهتر است اصلاً کاری به کارش نداشته باشید. آیا می دانستید اگر احیاناً یکی از دندان های آسیایتان را از دست بدهید، می توانید از این دندان به جای آن استفاده کنید؟ با این حال، بعضی ها مجبورند دندان عقلشان را با جرّاحی از دهانشان خارج کنند. اگر این دندان، نیمه نهفته باشد و لثه اطرافش مدام دچار عفونت و زخم و التهاب باشد، باید آن را کشید. در این موارد، گاهی لثه روی دندان را گرفته و تجمّع مواد غذایی در زیر این لثه، منجر به بروز عفونت های مکرّر می شود. از طرف دیگر، این لثه به وسیله دندان های فک مقابل گاز گرفته می شود و درد و خونریزی به دنبال خواهد داشت. اگر شما فکّتان کوچک است و فضای کمی برای مرتّب کردن دندان هایتان از طریق ارتودنسی وجود دارد، بهتر است پیش از درمان ارتودنسی، دندان های عقلتان را جرّاحی کنید. خارج کردن دندان های عقل در این شرایط، فضای بیشتری برای مرتّب کردن دندان ها به وجود خواهد آورد. گاهی دندان عقل، کج رشد می کند و زاویه رویش نامناسب آن موجب پوسیدگی یا تحلیل ریشه دندان آسیای دوم می شود. در این شرایط نیز برای جلوگیری از تخریب بیشتر دندان آسیای دوم باید از شرّ دندان عقل خلاص شد. بهترین زمان رشد دندان عقل، سن 18 تا 20 سالگی است. پس از 20 سالگی، امید کمی برای رویش این دندان وجود دارد. بهترین سن برای جرّاحی دندان عقل، بین 20 تا 30 سالگی است که استخوان فک، حالت ارتجاعی خود را از دست نداده و جرّاحیاش به آسانی و با کمترین عوارض انجام می شود. اگر پایتان را از مرز 40 سالگی فراتر گذاشته اید و دندان عقلتان نیز دردسری برایتان ایجاد نکرده، باز هم باید دست از سرش بردارید و فکر جرّاحی را از سرتان بیرون کنید؛ چرا که عوارض جرّاحی دندان عقل در 50 سالگی و 60 سالگی، بیشتر از دردسر های نگهداری از آن است.
7) بلافاصله بعد از دندان کشیدن باید چه کار کنم؟ چه مراقبت هایی لازم است؟
وقتی دندانتان را می کشید، از همان لحظهای که مطب را ترک می کنید باید نکات خاصّی را رعایت نمایید. رعایت این نکات به شما کمک می کند که خونریزیتان بند بیاید و لثهتان زودتر التیام پیدا کند. دندانپزشک پس از کشیدن دندان معمولاً یک گاز استریل را در جای خالی دندانتان قرار می دهد. شما نباید این گاز را تا پس از یک ساعت از کشیدن دندان از محل آن خارج کنید. پس از یک ساعت، این گاز را به آرامی خارج و یک گاز استریل کوچک را 4 تا کنید و جای آن بگذارید. پس از دندان کشیدن، از تف کردن و فین کردن بپرهیزید؛ چون این اقدامات موجب می شود لخته خونی که در جای خالی دندان تشکیل شده، از محل جدا شود و جای خالی دندان دوباره خونریزی کند. سیگار کشیدن و نوشیدن مایعات با نی نیز چنین اثری دارد و باید از آن پرهیز کرد. بهترین غذا در این شرایط سوپ یا آش است که باید بگذارید حسابی خنک شود و بعد بخوریدش. می توانید پس از کشیدن دندان، یک بستنی بخورید. بستنی سرد، مانع بروز تورّم در محل کشیدن دندان می شود. بد نیست اگر پیش از خروج از مطب دندان پزشک، 1 عدد مسکّن بخورید و آن را در فواصل زمانی مناسب پس از کشیدن دندان نیز تکرار کنید تا جلوی تشدید درد را بگیرد. به طور کلّی، اگر شما بیماری خاصّی نداشته باشید و دستگاه ایمنی بدنتان نیز سالم باشد، پس از کشیدن دندان نیازی به مصرف آنتی بیوتیک ندارید. از فردای روزی که دندان را کشیدید، می توانید دهانتان را با آب خنک شستشو دهید. آب نمک به ضدّ عفونی کردن محل زخم در دهان کمک می کند و جلوی عفونت را می گیرد. پس از کشیدن یا جرّاحی دندانتان کارهای سنگین انجام ندهید و ترجیحاً مدّتی استراحت کنید. اگر می خواهید بخوابید، باید زیر سرتان را بلند تر از همیشه بگذارید تا خونریزی دندانتان کاهش یابد. این را هم یاذتان باشد که خونریزی از محل کشیدن دندان تا چند ساعت بعد نیز طبیعی است. (بهتر است همیشه قبل از رفتن به مطب برای کشیدن دندان، به مقدار کافی غذا بخورید تا سیر شوید و بعد دندانتان را بکشید. این کار دو مزیت دارد: 1) تا مدّتی بعد از کشیدن دندان که هنوز خونریزی دارد و یا تازه بند آمده است گرسنه تان نمی شود و نیازی به غذا خوردن ندارید که این به بهبود جای زخمتان کمک بزرگی می کند. 2) اگر بعد از دندان کشیدن دچار ضعف و یا حادثه ای این چنین شدید، انرژی کافی را دارید.)
بابا این چه کاری شد که شیرینی و به طور کل مواد غذایی بخوریم و بگیم که اگه اتّفاقی افتاد می ریم پیش دکتر؛ یا دندونمون رو پر می کنه یا می کشه؟ همیشه به یاد داشته باشید که:
پیشگیری بهتر از درمان است.
منبع (البته با تصرف و تلخیص): مجلّه پیک تندرستی
مسواک بچه ها لا اقل باید پنج خصوصیّت داشته باشد: اوّل این که، دسته اش باید آنقدر کلفت و بزرگ باشد که کودک بتواند آن را توی دستان کوچکش نگه دارد. دوم این که، سر مسواک باید آنقدر کوچک باشد که به آسانی در دهان کودک جا بگیرد. سوم این که، مسواک نرم(Soft) برای بچّه ها مناسب تر است؛ چون مو های مسواک نرم، ضربه و خراش کمتری به لثه ها وارد می کند و همچنین به آسانی وارد فضای بین دندانی می شود. چهارم این که، نوک موهای مسواک بچّه ها باید گرد باشد تا لثه را خراش ندهد. و بالأخره پنجم این که، هر وقت مسواک کودکتان را در دست گرفتید و احساس کردید که مو های مسواکش فرسوده و جویده شده بود، بدانید که دیگر وقتش رسیده است که مسواک جدیدی برای کودکتان تهیه کنید. یک نکته هم توی پرانتز: مسواک های رنگی و مسواک هایی که شکل شخصیّت های کارتونی دارند، ذوق و شوق بچّه ها را برای مسواک زدن بیشتر می کنند.
2) مسواک برقی بهتر است یا همین مسواک های خودمان؟
استفاده از مسواک برقی در طولانی مدّت، آثار مفید بیشتری نسبت به همین مسواک های معمولی ندارد ولی در کوتاه مدّت، چرا. مسواک برقی در کوتاه مدّت، انگیزه آدم رو برای رعایت بهداشت دهان و دندان زیاد می کند امّا این اثر کم کم اُفت می کند. ضمن این که استفاده از مسواک برقی، به مهارت دستی کمتری برای مانور دادن در سطوح مختلف دندان نیاز دارد. یکی از آخرین نمونه های مسواک برقی، Sonicare نام دارد که در آن، با استفاده از فن آوری صوتی، برداشت پلاک ها از سطح دندان صورت می گیرد. این مسواک دارای یک دستگاه الکترومغناطیسی است که باعث می شود موهای مسواک به میزان31320 حرکت در دقیقه روی سطح دندان بلغزند. این مسواک ها برای کسانی که از معلولیت های حرکتی در اندام فوقانی شان رنج می برند، بسیار مناسب است. ضمن این که اگر یک نوجوان، دنهدان هایش را به تازگی ارتودنسی کرده باشد و در مسواک زدن تنبلی کند، استفاده از یک مسواک برقی می تواند بسیاری از مشکلات او را حل کند و از اپوسیدگی دندان هایش در مجاورت سیم ها و نگین (براکت)های ارتودنسی پیشگیری نماید.
3) شنیده ام که قطره آهن، دندان کودکان را می پوساند و به همین خاط می ترسم به نوزادم قطره آهن بدهم. به نظر شما چه کار کنم؟
قطره آهن، دندان ها را نمی پوساند، ولی باعث تغییر رنگ دندان ها می شود. برای این که چنین مشکلی سراغ دندان کودکتان نیاید، راه حل های آسانی وجود دارد. کودک را روی پایتان بخوابانید و با استفاده از یک قطره چکان، قطره آهن را در حلق کودک بچکانید؛ طوری که فوراً آن را قورت بدهد و اصلاً با دندان هایش تماس پیدا نکند. پسر از مصرف قطره آهن هم می توانید دندان های کودک را با یک قطعه گاز استریل پاک کنیدتا بقایای آن از روی دندان کودک پاک شود. آخرش هم می توانید کمی آب میوه به کودکتان بنوشانید. ولی اگر می بینید که تمام دندان های کودکتان پوسیده شده فقط دندان های جلویی فک پایینش سالم مانده، بدانید که زنگ خطر به صدا در آمده است و این، نشانه یک پوسیدگی شدید به نام«بیماری شیشه شیر» است. دلیلش هم استفاده بیش از حد از شیشه شیر و آب قند است. برای پیشگیری از این مشکل نیز باید به محض رویش اوّلین دندان شیری در دهان کودک، دندان هایش را مسواک بزنید و همین که کودکتان توانیت از فنجان شیر بخورد، دیگر با شیشه به او شیر ندهید.
4) چگونه اطراف و زیر روکش ها و پل(بریج)های دندانم را تمیز کنم؟
اگر شما یک یا چند دندانتان را از دست داده باشید، دندانپزشک به شما پیشنهاد می کند از پروتز ثابت استفاده کنید؛ اصطلاحاً میگوید: «بین دندان های دو طرف فضای بی دندان پل بزنید!» یعنی دندان های دو طرف فضای بی دندان، پایه شده و تراش می خورند و دندان های مصنوعی به وسیله روکش هایی که روی این دندان های پایه ای سوار شده اند، فضای بی دندانی را پر می کنند. این دندان های مصنوعی ثابت به وسیله چسب های مخصوصی، روی دندان ها نصب می شوند. این چسب ها به مرور زمان در محیط دهان شستشو خواهند داده شد و ممکن است روکش دندانهایتان لق شود یا حتّی دندانهایتان در زیر آن ها پوسیده شوند. برای پیشگیری از این مشکل باید سالی یک بار به دندان پزشکتان مراجعه کنید تا او روکش ها را از جایش بیرون بیاورد و دندان های تراش خورده و لثه زیر دندان مصنوعیتان را شستشو دهد؛ سپس روکش ها را با یک چسب تازه دوباره روی دندان ها بچسباند تا تطابق خوبی داشته باشند. شما باید اطراف روکشهایتان را مانند دندانهای طبیعی مسواک بزنید و فاصله بین دندان های پایه و دندان های اصلی خود را نیز نخ بکشید. برای تمیز کردن زیر دندان های مصنوعی ثابت هم وسایل مخصوصی وجود دارد به نام«پروکسی براش». بین لثه و دندان های مصنوعی ثابت همیشه فضایی وجود دارد که مواد غذایی در آن جا جمع و باعث التهاب لثه ها می شود. پس این برا که به داروخانه رفتید، یکی از این وسایل را تهیه کنید. این وسیله مانند یک نخ است که دو طرفش محکم است و شما می توانید آن را بین پل ها و بریج های روی دندان هایتان رد کنید. این نخ حالت اسفنجی دارد و می توانید با حرکت دادن ارّه آن، زیر پل های دندان هایتان را نیز تمیز کنید.
5) برای تمیز کردن و نگهداری دندان های مصنوعیام، بهترین روش چیست؟
برای این که بتوانید با دست دندان مصنوعیتان خوب کنار بیایید، باید در طول شبانه روز حداقل 8 ساعت آن را بیرون از دهانتان نگه دارید. بهترین وقت برای این کار هم وقت خواب شبانه است. می توانید دست دندانتان را بیرون از دهانتان توی یک ظرف پلاستیکی یا شیشه ای پر از آب برای جلوگیری از خشک شدنش نگه داری کنید. در طول این 8 ساعت، مخاط دهان شما فرصت می یابد به دور از فشارهای دندان مصنوعی، خودش را ترمیم کند و با جریان یافتن خون در مخاط دهانتان، سلامت لثه های شما تأمین شود. برای شستشوی دندان مصنوعیتان بهتر است از مسواک نرم و خمیردندان معمولی استفاده کنید. مسواک زبر و خمیردندان هایی که درصد مواد سایندهشان بالا است، موجب خراشیدگی دندان مصنوعی میشوند.
میتوانید هفته ای یک بار نیز توی یک ظرف آب، چندقطره وایتکس بریزید و چند ساعت، دندان مصنوعیتان را توی آن شناور کنید. وایتکس علاوه بر ضد عفونی کردن دندان مصنوعی، رسوباتی را که بر سطح دندان نشسته پاک می کتد. ولی اگر دست دندان شما دارای بخش های فلزی است، آن را توی وایتکس نیندازید، چون وایتکس موجب خوردگی بخش های فلزی دست دندان می شود. پس از هر بار غذا خوردن نیز دست دندانتان را از دهانم خارج کنید و مخاط دهانتان را بشویید، دست دندانتان را تمیز کنید و آن را در دهانتان بگذارید. یادتان باشد که از چسب های دندان مصنوعی نیز نباید برای همیشه استفاده کنید. بهتر است از این چسب ها در موقعیت های خاصی مثل مهمانی ها و سخنرانی ها و ... استفاده کنید و پس از چند ساعت، آن را با شستشو دهنده های آنزیمی پاک کنید و اگر لازم بود، لایه های جدیدی از چسب را درون دست دندانتان قرار دهید.
6) دندان عقل را تحت چه شرایطی باید جرّاحی کرد؟ بهترین سن برای جرّاحی این دندان چند سالگی است؟
اگر دندان عقلتان دردسر ساز نشده، بهتر است اصلاً کاری به کارش نداشته باشید. آیا می دانستید اگر احیاناً یکی از دندان های آسیایتان را از دست بدهید، می توانید از این دندان به جای آن استفاده کنید؟ با این حال، بعضی ها مجبورند دندان عقلشان را با جرّاحی از دهانشان خارج کنند. اگر این دندان، نیمه نهفته باشد و لثه اطرافش مدام دچار عفونت و زخم و التهاب باشد، باید آن را کشید. در این موارد، گاهی لثه روی دندان را گرفته و تجمّع مواد غذایی در زیر این لثه، منجر به بروز عفونت های مکرّر می شود. از طرف دیگر، این لثه به وسیله دندان های فک مقابل گاز گرفته می شود و درد و خونریزی به دنبال خواهد داشت. اگر شما فکّتان کوچک است و فضای کمی برای مرتّب کردن دندان هایتان از طریق ارتودنسی وجود دارد، بهتر است پیش از درمان ارتودنسی، دندان های عقلتان را جرّاحی کنید. خارج کردن دندان های عقل در این شرایط، فضای بیشتری برای مرتّب کردن دندان ها به وجود خواهد آورد. گاهی دندان عقل، کج رشد می کند و زاویه رویش نامناسب آن موجب پوسیدگی یا تحلیل ریشه دندان آسیای دوم می شود. در این شرایط نیز برای جلوگیری از تخریب بیشتر دندان آسیای دوم باید از شرّ دندان عقل خلاص شد. بهترین زمان رشد دندان عقل، سن 18 تا 20 سالگی است. پس از 20 سالگی، امید کمی برای رویش این دندان وجود دارد. بهترین سن برای جرّاحی دندان عقل، بین 20 تا 30 سالگی است که استخوان فک، حالت ارتجاعی خود را از دست نداده و جرّاحیاش به آسانی و با کمترین عوارض انجام می شود. اگر پایتان را از مرز 40 سالگی فراتر گذاشته اید و دندان عقلتان نیز دردسری برایتان ایجاد نکرده، باز هم باید دست از سرش بردارید و فکر جرّاحی را از سرتان بیرون کنید؛ چرا که عوارض جرّاحی دندان عقل در 50 سالگی و 60 سالگی، بیشتر از دردسر های نگهداری از آن است.
7) بلافاصله بعد از دندان کشیدن باید چه کار کنم؟ چه مراقبت هایی لازم است؟
وقتی دندانتان را می کشید، از همان لحظهای که مطب را ترک می کنید باید نکات خاصّی را رعایت نمایید. رعایت این نکات به شما کمک می کند که خونریزیتان بند بیاید و لثهتان زودتر التیام پیدا کند. دندانپزشک پس از کشیدن دندان معمولاً یک گاز استریل را در جای خالی دندانتان قرار می دهد. شما نباید این گاز را تا پس از یک ساعت از کشیدن دندان از محل آن خارج کنید. پس از یک ساعت، این گاز را به آرامی خارج و یک گاز استریل کوچک را 4 تا کنید و جای آن بگذارید. پس از دندان کشیدن، از تف کردن و فین کردن بپرهیزید؛ چون این اقدامات موجب می شود لخته خونی که در جای خالی دندان تشکیل شده، از محل جدا شود و جای خالی دندان دوباره خونریزی کند. سیگار کشیدن و نوشیدن مایعات با نی نیز چنین اثری دارد و باید از آن پرهیز کرد. بهترین غذا در این شرایط سوپ یا آش است که باید بگذارید حسابی خنک شود و بعد بخوریدش. می توانید پس از کشیدن دندان، یک بستنی بخورید. بستنی سرد، مانع بروز تورّم در محل کشیدن دندان می شود. بد نیست اگر پیش از خروج از مطب دندان پزشک، 1 عدد مسکّن بخورید و آن را در فواصل زمانی مناسب پس از کشیدن دندان نیز تکرار کنید تا جلوی تشدید درد را بگیرد. به طور کلّی، اگر شما بیماری خاصّی نداشته باشید و دستگاه ایمنی بدنتان نیز سالم باشد، پس از کشیدن دندان نیازی به مصرف آنتی بیوتیک ندارید. از فردای روزی که دندان را کشیدید، می توانید دهانتان را با آب خنک شستشو دهید. آب نمک به ضدّ عفونی کردن محل زخم در دهان کمک می کند و جلوی عفونت را می گیرد. پس از کشیدن یا جرّاحی دندانتان کارهای سنگین انجام ندهید و ترجیحاً مدّتی استراحت کنید. اگر می خواهید بخوابید، باید زیر سرتان را بلند تر از همیشه بگذارید تا خونریزی دندانتان کاهش یابد. این را هم یاذتان باشد که خونریزی از محل کشیدن دندان تا چند ساعت بعد نیز طبیعی است. (بهتر است همیشه قبل از رفتن به مطب برای کشیدن دندان، به مقدار کافی غذا بخورید تا سیر شوید و بعد دندانتان را بکشید. این کار دو مزیت دارد: 1) تا مدّتی بعد از کشیدن دندان که هنوز خونریزی دارد و یا تازه بند آمده است گرسنه تان نمی شود و نیازی به غذا خوردن ندارید که این به بهبود جای زخمتان کمک بزرگی می کند. 2) اگر بعد از دندان کشیدن دچار ضعف و یا حادثه ای این چنین شدید، انرژی کافی را دارید.)
بابا این چه کاری شد که شیرینی و به طور کل مواد غذایی بخوریم و بگیم که اگه اتّفاقی افتاد می ریم پیش دکتر؛ یا دندونمون رو پر می کنه یا می کشه؟ همیشه به یاد داشته باشید که:
پیشگیری بهتر از درمان است.
منبع (البته با تصرف و تلخیص): مجلّه پیک تندرستی