شبه تاریخ به متونی اطلاق میشود که بعنوان متنی با موضوع تاریخی نوشته شده باشد. اما بدور از استانداردهای متداول تاریخ نگاری نگارش شده باشد و به همین سبب یافته های این کتاب، نوشته یا مقاله معمولاً قابل اعتنا نمیباشد. کارهایی که به نتایج جنجالی براساس مدارک بحث برانگیز یا ضعیف میرسند بعنوان شبه تاریخ دسته بندی میشوند و مورد اعتنا قرار نمیگیرد. معمولاً بسیاری از این متون در جهت اعتقادات و با اغراضی سیاسی، ملی گرایانه یا نظامی نگارش میگردند.
نشانه های شبه تاریخ
" از ویکی پدیا دانشنامهٔ آزاد "
نشانه های شبه تاریخ
- اثر تاریخی بیشتر یک خط فکر سیاسی، مذهبی یا ایدیولوژی خاصی را دنبال میکند.
[*]کار در یک نشریه آکادمیک به چاپ نرسیده یا پیش از انتشار آن فرایند ویراستاری فنی به میزان کافی بر روی آن انجام نشدهاست.
[*]میتوان در آن حداقل رد پای یک تئوری توطئه یا دستهای پشت پرده را دید.
[*]شواهدی که بعنوان دلایل کلیدی اثر تاریخی ارائه شده حداقل یکی از موارد زیر است:
- جنجالی
[*]ناکافی
[*]دارای ارجاع نویسی صحیح یا مناسب نمیباشد.
در علم مردم شناسی
در علم مردم شناسی، رادکلیف براون از «شبه تاریخ» جهت اشاره به تاریخهایی که درباره مردمان قبیله های بدوی (کسانی که براون آنها را «مردمان بدون تاریخ» خواند) در اواخر قرن ۱۹ و اوایل قرن ۲۰ میلادی نوشته میشد به کار برد. هرچند امروزه مردم شناسان شیوه خود در بازسازی تاریخ مردمان قبیله های را تغییر داده و بر عکس دوران قبل از منابع مختلفی استفاده کرده و تلاش برای علمی کردن نظریات خود دارند، ولی هنوز مشکلات بزرگی مانند استفاده انتقادی صحیح از داده های موجود، بر جا ماندهاست.
- جنجالی
" از ویکی پدیا دانشنامهٔ آزاد "