baroon
متخصص بخش ادبیات
فتــــوّت و جوانمــــردی
در برخی از آیات و احادیث اشاراتی به فتوّت و مروّت شده است. حضرت ابراهیم و حضرت یوسف و اصحاب کهف در قرآن با لقب «فتی» توصیف شده اند.
برخی از محقّقان معتقدند که اغلب فتیان از قبیله ی «بُجَیله» از شیعیان و محبّان علی (ع) بودند و خود را منسوب به آن حضرت می دانند و او را «فتی المطلق» (= شاه مردان) می خوانند.
مخالفت شدید بنی امیّه و عبّاسیان با اولاد علی سبب شد که فتوّت از قرن چهارم هجری در قلمرو جغرافیایی محبّان و پیروان علی شیوع و نیرو پیدا کند.
وجود فتیان در خراسان، ایران، سوریه و مصر هم حاکی از همین امر است.
آنان که سلسله ی فتوّت را به حضرت محمّد متّصل می کنند و مشایخ اهل فتوّت را «اخی» (= برادر من) می خوانند، بر این عقیده اند که کمر علی را محمّد (ص) بسته، بر وی ازار پوشانده و او را برادر خود خوانده است.
حسام الدّین چلبی و پدرش در قونیّه از بزرگان فتوّت محسوب می شدند.
فتیان پای بندی خاصّی به مسائل اخلاقی داشتند و درصورت لزوم برای دفاع از عقیده و وطن مسلّح می شدند و علیه مخالفان می جنگیدند.
ابو مسلم خراسانی برای برانداختن امویان و صلاح الدّین ایّوبی برای جنگ با صلیبیان قیام کردند و گروهی از اهل فتوّت که آنان « متطوعه » یا «مطوعه» می نامیدند در ادوار مختلف به پا خاسته، با متجاوزان به ارض و مرز اسلامی مبارزه کردند؛ از این رو محبوبیّت یافتند.
عدّه ای از حکّام مثل النّاصرلدین الله نیز به سلک جوانمردان درآمده اند.