• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

وجه تسميه

چاووش

متخصص بخش ادبیات
1- موسي : « مو » در لغت به معني « آب » و « سا » به معناي درخت است . چون فرعون موسي را در حالي كه در جعبه اي ميان آب و درخت بود ، گرفت به او موسي مي گويند . 2- يعقوب : چون حضرت يعقوب در عقب برادرش عيص به دنيا آمد به او يعقوب مي گويند . 3- چرا به حضرت يعقوب « اسرائيل » مي گويند ؟ اسرائيل : اسرا به معني بنده و ئيل به معني خدا ، اسرائيل به معني بنده ي خدا 4- دليل اين كه به حضرت عيسي ( ع ) مسيح مي گويند چيست ؟ چند قول است : 1- لسياحت في الارض : چون براي ارشاد و هدايت مردم در زمين سياحت مي كرد .2- چون هر صاحب مرض را مسح مي كرد شفا مي يافت . مسيح در لغت به معناي مسح كننده ، مسح شده ؛ كسي كه پليدي هاي روحي و جسمي او با مسح الهي از ميان رفته است . 5- چرا به دعاي جوشن ، جوشن مي گويند ؟ چون روايت است كه پيامبر خدا ( ص ) در يكي از غزوات در حالي كه بر تن شريفشان جوشن ( لباس جنگي ) سنگيني بود و به قدري سنگين كه بدن مباركشان را به درد آورده بود ، پس جبرئيل نازل شد و فرمود اين جوشن را بكن و به جاي آن ، اين دعا را بخوان كه امان است هم براي تو و هم براي امت تو و چون اين دعا عوض آن جوشن پيامبر آمده است به دعاي جوشن معروف گرديده است . 6- علت اين كه به « مِنا » منا مي گويند چيست ؟ حضرت ابي عبدالله فرمودند : « جبرئيل در اين سرزمين نزد حضرت ابراهيم آمد و به آن جناب عرض كرد : اي ابراهيم تمنا و آرزو كن پس مردم آن سرزمين را مِنا ناميدند 7- چرا به آب زمزم ، آب زمزم مي گويند ؟ زمزم از نظر لغت به معني « بايست » است . چون حضرت هاجر ترسيد كه آن آب جاري و روان گردد ، خاك اطراف آن مي ريخت تا روان نگردد . 8- چرا به شيعه رافضي مي گويند ؟ رافض از رفض به معني ترك كردن است و چون شيعيان خلافت شيخين ( ابوبكر و عمر ) را ترك كردند به آنها رافضي مي گويند . 9- چرا به سنّي ، سني مي گويند ؟ سني يعني كسي كه به سنت عمل مي كند و چون اهل سنت به سنت پيامبر ( قول و فعل و تقريرايشان ) عمل مي كنند و كاري به اهل بيت پيامبر ( ص ) ندارند به آنها سني مي گويند . 10- مُحَرّم : زيرا اعراب در اين ماه جنگ كردن را حرام مي دانستند . 11- به چه علت به روز 25 ذي القعده ، دَحْوُالارض مي گويند ؟ دحو به معني گستردن و ارض به معني زمين است و چون در اين روز زمين از زير كعبه گسترده شد و به صورت كنوني درآمد به آن روز دحوالارض مي گويند ، دحوالارض يعني پهن شدن زمين از زير خانه كعبه بر روي آب 12- دليل ناميدن بعد از ظهر به « عصر » چيست ؟ عصر ( ريشه ي عصاره ) به معني فشردن است و چون برنامه ها و كارهاي روزانه در آن وقت فشرده و پيچيده مي شود به آن عصر مي گويند . 13- بقره : اصل اين كلمه « بقر» به معني شكافتن است و گاو را از اين جهت بقره ناميدند كه زمين را براي كشاورزي مي شكافد . 14- قرض : قرض در اصل به معني بريدن و قطع كردن است . چون موقع قرض دادن مقداري از مال خود را از ثروت خويش قطع مي كند به آن قرض مي گويند .
15- صدقه : صدقه از صدق ( راستي و راستگويي ) است و چون اين علامت راستگويي انسان مؤمن به خدا و قيامت است به آن صدقه مي گويند . 16- عقد : عقد به معني گره زدن است و چون در عقد ازدواج داماد و عروس به هم گره مي خورد به آن عقد مي گويند . 17- سلام : سلام از سلامتي و امن مي آيد و چون سلام كردن باعث رفع كدورت ها و كينه ها و در نتيجه سلامتي انسان مي شود به آن سلام مي گويند . 18- زكات : زكات به معني رشد و نمو و طهارت است وچون دادن مقداري از مال به عنوان زكات باعث رشد و نمو و طهارت و پاكيزگي مي شود به آن زكات مي گويند . 19- رمضان : رمضان از ريشه ي « رمض » به معني سوزاندن است از آن جهت كه در ماه رمضان گناهان انسان سوزانده مي شود . 20- خلفاي راشدين : راشد به معني « به راه راست رونده » است . مجازاً به معني « ديندار » ؛ خلفاي ديندار
 
بالا