• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

پوکی استخوان( اخبار و گزارشات)

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
پوكي‌ استخوان‌ كاهش‌ تراكم‌ و قدرت‌ طبيعي‌ استخوان‌ كه‌ منجر به‌ سستي‌ استخوان‌ و مستعدشدن‌ آن‌ براي‌ شكستگي‌ مي‌شود. اين‌ عارضه‌ بيشتر در خانم‌هاي‌ يائسه‌ ديده‌ مي‌شود.
علايم‌ شايع‌
مراحل‌ اوليه‌:
كمردرد
بدون‌ علامت‌ (اغلب‌)
مراحل‌ پيشرفته‌:
درد ناگهاني‌ پشت‌ همراه‌ به‌ يك‌ صداي‌ خردشدگي‌ كه‌ نشانه‌ بروز شكستگي‌ مهره‌هاست‌.
تغيير شكل‌ ستون‌ فقرات‌ به‌ صورت‌ قوز كردن‌
كاهش‌ قد
بروز شكستگي‌ با ضربه‌ خفيف‌، به‌ ويژه‌ در ناحيه‌ استخوان‌ ران‌ و بازو
علل‌
از دست‌ رفتن‌ ساختار و قدرت‌ استخواني‌، عوامل‌ اين‌ عارضه‌ عبارتند از:
كمبود طولاني‌ مدت‌ كلسيم‌ و پروتئين‌ در رژيم‌ غذايي‌
سطح‌ پايين‌ استروژن‌ پس‌ از يائسگي‌
كاهش‌ فعاليت‌ با افزايش‌ سن‌
استعمال‌ دخانيات‌ (احتمالاً)
مصرف‌ داروهاي‌ استروييد (كورتوني‌)
بيماري‌هاي‌ مزمن‌ از جمله‌ اعتياد به‌ الكل‌
كمبود ويتامين‌ها (به‌ ويژه‌ ويتامين‌ ـ ث‌)
پركاري‌ تيروييد
سرطان‌
زمينه‌ ژنتيكي‌ مساعد
عوامل‌ افزايش‌دهنده‌ خطر
جراحي‌ برداشت‌ تخمدان‌ها
اشعه‌درماني‌ براي‌ سرطان‌ تخمدان‌
فقر تغذيه‌اي‌، به‌ خصوص‌ كمبود كلسيم‌ و پروتئين‌ رژيم‌ غذايي‌
نوع‌ ساختار بدن‌. خانم‌هاي‌ لاغر با استخوانبندي‌ كوچك‌ نسبت‌ به‌ اين‌ عارضه‌ مستعدترند.
سابقه‌ خانوادگي‌ پوكي‌ استخوان‌
استعمال‌ دخانيات‌
مصرف‌ الكل‌
مصرف‌ داروهاي‌ تيروييد
پيشگيري‌
شروع‌ درمان‌ جايگزيني‌ هورموني‌ با بروز يائسگي‌ در خانم‌ها
مصرف‌ مقادير كافي‌ كلسيم‌ تا 1500 ميلي‌گرم‌ در روز با مصرف‌ شير و فرآورده‌هاي‌ لبني‌ يا مكمل‌هاي‌ كلسيم‌
ورزش‌ منظم‌ نظير پياده‌روي‌ تُند كه‌ در پيشگيري‌ از پوكي‌ استخوان‌ بهتر از شناست‌.
در مورد مصرف‌ استروژن‌، كلسيم‌ و فلوريد پس‌ از بروز يائسگي‌ يا برداشت‌ تخمدان‌ها با جراحي‌ با پزشك‌ مشورت‌ شود.
اجتناب‌ از عوامل‌ افزايش‌دهنده‌ خطر ذكر شده‌ در بالا تا حدامكان‌
عواقب‌ مورد انتظار
با رژيم‌ غذايي‌ مناسب‌، مكمل‌هاي‌ كلسيم‌ و فلوريد، ويتامين‌ ـ د، ورزش‌ و استروژن‌ مي‌توان‌ سير پوكي‌ استخوان‌ را متوقف‌ كرده‌ و احتمالاً روند آن‌ را در جهت‌ رسيدن‌ به‌ حالت‌ طبيعي‌ معكوس‌ كرد. شكستگي‌هاي‌ عارض‌ شده‌، با درمان‌ قابل‌ علاج‌ است‌.
عوارض‌ احتمالي‌
افتادن‌ كه‌ باعث‌ شكستگي‌، به‌ خصوص‌ شكستگي‌ استخوان‌ ران‌ يا ستون‌ فقرات‌، مي‌گردد. گاهي‌ شكستگي‌ به‌ طور خودبه‌خود و بدون‌ ضربه‌ يا افتادن‌ اتفاق‌ مي‌افتد.
درد شديد و ناتوان‌كننده‌
درمان‌

اصول‌ كلي‌
- بررسي‌هاي‌ پزشكي‌ شامل‌ راديوگرافي‌ و تراكم‌ نسبي‌ استخوان‌ها مي‌باشد.
- درمان‌ با هدف‌ تخفيف‌ درد و پيشگيري‌ از بروز شكستگي‌ و گاهي‌، بازسازي‌ ساختار استخوان‌ها انجام‌ مي‌شود.
- دوري‌ از هر موقعيتي‌ كه‌ ممكن‌ است‌ منجر به‌ آسيب‌ديدگي‌ گردد. از راه‌ رفتن‌ در خيابان‌هاي‌ يخ‌زده‌ يا برروي‌ سطوح‌ خيس‌ يا لغزنده‌ خودداري‌ كنيد. هنگام‌ بالا يا پايين‌ رفتن‌ از پلكان‌، نرده‌هاي‌ پلكان‌ را بگيريد و قبل‌ از آن‌ اطمينان‌ حاصل‌ كنيد كه‌ نرده‌ها به‌ اندازه‌ كافي‌ محكم‌ باشند.
- در صورت‌ تجويز استروژن‌، براي‌ معاينه‌ لگني‌ و انجام‌ پاپ‌ اسمير به‌ طور منظم‌ به‌ پزشك‌ مراجعه‌ كنيد. ماهي‌ يك‌ بار پستان‌ها را از نظر وجود توده‌ بررسي‌ كنيد. هرگونه‌ خونريزي‌ يا ترشح‌ مهبلي‌ را به‌ پزشك‌ گزارش‌ دهيد.
- از كمپرس‌ گرم‌ يا سرد به‌ هر شكل‌ براي‌ تخفيف‌ درد استفاده‌ كنيد.
- براي‌ خوابيدن‌ از تشك‌ سفت‌ استفاده‌ كنيد.
- در صورت‌ صلاحديد پزشك‌ از كمربند طبي‌ استفاده‌ كنيد؛ وضعيت‌ صحيح‌ بدن‌ را حفظ‌ كند.
- از مصرف‌ داروهاي‌ مؤثر بر هوشياري‌ نظير داروهاي‌ خواب‌آور و آرامبخش‌ها، كه‌ ممكن‌ است‌ باعث‌ افتادن‌ و بروز شكستگي‌ گردند، خودداري‌ كنيد.
داروها
براي‌ درد خفيف‌، مصرف‌ داروهاي‌ بدون‌ نسخه‌ نظير استامينوفن‌ ممكن‌ است‌ كافي‌ باشد.
مكمل‌هاي‌ كلسيم‌ و ويتامين‌ ـ د، درمان‌ جايگزين‌ هورموني‌ يا فلوريد ممكن‌ است‌ تجويز شود.
ساير داروهايي‌ كه‌ روند تحليل‌ رفتن‌ استخوان‌ را كُند كرده‌ يا رشد استخوان‌ را افزايش‌ مي‌دهند نيز ممكن‌ است‌ تجويز شوند.
فعاليت‌
ضمن‌ حفظ‌ فعاليت‌ طبيعي‌ خود از موقعيت‌هايي‌ كه‌ با خطر افتادن‌ همراهند، اجتناب‌ كنيد. ورزش‌، به‌ خصوص‌ ورزش‌هاي‌ تحمل‌كننده‌ وزن‌ نظير پياده‌روي‌ يا دويدن‌ براي‌ حفظ‌ قدرت‌ استخواني‌ توصيه‌ مي‌شود.
رژيم‌ غذايي‌
از يك‌ رژيم‌ عادي‌ متعادل‌ حاوي‌ مقادير بالاي‌ پروتئين‌، كلسيم‌ و ويتامين‌ ـ د استفاده‌ كنيد؛ در صورت‌ داشتن‌ اضافه‌ وزن‌ از يك‌ رژيم‌ لاغري‌ استفاده‌ كنيد.
در اين‌ شرايط‌ به‌ پزشك‌ خود مراجعه‌ نماييد
اگر شما يا يكي‌ از اعضاي‌ خانواده‌تان داراي‌ علايم‌ پوكي‌ استخوان‌ باشيد.
بروز درد به‌ ويژه‌ پس‌ از ضربه‌
اگر دچار علايم جديد و غيرقابل توجيه نظير خونريزي‌ مهبلي شده ايد داروهاي‌ تجويز ممكن‌ است‌ با عوارض‌ جانبي‌ همراه‌ باشند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
براي استخوان هايتان سرمايه گذاري کنيد

شما از کدام دسته افراد هستيد؟ شير نمي خوريد چون گران است؟ شير نمي خوريد چون فکر مي کنيد مخصوص کودکان ، ميانسالان و بيماران است؟ شير نمي خوريد چون نگران بالا رفتن وزن يا چربي خون بدنتان هستيد و دکتر تاکيد کرده از مصرف چربي خودداري کنيد؟
شير نمي خوريد چون با معده تان سر سازگاري ندارد؟ شير نمي خوريد چون تاکنون به ارزش اين ماده غذايي فکر نکرده ايد؟
شايد هم از آن دسته ايد که شير مي خوريد چون نگران ذخيره کلسيم استخوان هايتان هستيد، نگران سلامت دندان هايتان هستيد و شير مي خوريد چون از ارزش غذايي بالاي آن مطلع ايد و آن را به عنوان يک منبع غذايي سالم قبول داريد و... از هر دسته که باشيد و بهانه شما براي مصرف يا عدم مصرف شير هر چه باشد، با بيماري مخالف هستيد و حتما هم مي دانيد که فرآورده هاي شير کار خود شير را مي کنند. پس بهانه اي نمي ماند.
محققان مصرف روزي 3 ليوان شير يا ماست و يا 43 گرم پنير را توصيه مي کنند. اين حداقل ميزان کلسيمي است که براي حفظ تندرستي بايد به بدنتان ببخشيد.
جمعي از محققان مرکز تحقيقات روماتولوژي انجمن کمک به بيماران پوکي استخوان با همکاري دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت و... سازمان ها و نهادها و شرکتهاي فرآورده هاي شيري اولين کنگره نقش مصرف فرآورده هاي شير در سلامت جامعه را بر پا کردند.
اکثر قريب به اتفاق آنها در يک مساله اتفاق نظر داشتند و آن اين که هنوز با وجود اين همه تبليغات مصرف شير و فرآورده هاي آن جاي اصلي خود را در سبد خانوار ايراني پيدا نکرده است.
شرکتها با غرفه هايي براي جلب نظر عموم ، متخصصان موادغذايي با ارائه سمينارها و مقالات و پزشکان با تاکيد و بيان تجربيات خود در اين کنگره شرکت کرده اند. اولين کنگره نقش مصرف فرآورده هاي شيري در سلامت جامعه هم برگزار شد در حالي که شمار مبتلايان بيماري پوکي استخوان در کشورمان آمارها را در نورديده است.
در کشور ما، حدود 25 ميليون نفر مبتلا به پوکي استخوان هستند و قسمت اعظم اين بيماران را زنان تشکيل مي دهند و براي درمان اين بيماري سالانه 2700 ميليارد تومان هزينه صرف مي شود.
به گفته دکتر محمدرضا احساني ، عضو کميته علمي اين کنگره و رئيس گروه مطالعات جامعه شير کشور، پوکي استخوان در سنين اول و دوم زندگي شکل مي گيرد و در سنين سوم و پس از آن علايم خود را نشان مي دهد. در ايالات متحده ، هر فرد روزانه 350 گرم شير مصرف مي کند.
اين ميزان چهار برابر مصرف سرانه شير در کشور ماست ، در حالي که در امريکا 15 تا 17 برابر کشور ما براي شير يارانه در نظر گرفته شده و ما به صورتي کاملا بي هدف بخش عمده اين يارانه را به بهترين اختصاص داده ايم.
يارانه سوخت يک خانوار ايراني 920 هزار تومان در سال است ، در حالي که اين رقم براي شير تنها به 10 هزار تومان مي رسد. بد نيست گاهي برگرديم و ببينيم از 180هزار ميليارد يارانه کشور چه ميزان آن به سلامت و چه ميزان آن به عدم سلامت اختصاص دارد.
کابوس ابتلا به بيماري هاي صعب العلاج يا لاعلاج ، از ديرينه ترين کابوس هاي بشري است ، که تا به امروز سايه شوم خود را بر روياهاي شيرين ما گسترده است.
با وجود پيشرفت هاي بسيار دانش پزشکي در دهه هاي اخير، باز هم کشوري وجود ندارد که به نوعي با بحران يک يا چند بيماري تهديد کننده حيات انسان دست به گريبان نباشد.
دکتر فرهاد قريب دوست ، رئيس کنگره و عضو مرکز تحقيقات روماتولوژي ايران مي گويد: طبق آخرين آمار سازمان بهداشت جهاني در آغاز قرن بيست و يکم تصادفات رانندگي ، حوادث قلبي و عروقي ، سرطان ها و پوکي استخوان 4دشمن اصلي حيات بشر ناميده شده اند.
اين داده ها در حالي است که نتيجه پژوهشهاي متاخر حاکي از نقش مهم و موثر مصرف شير و فرآورده هاي آن در کاهش فشار خون افزايش چربي هاي خون جلوگيري از ابتلا به سرطان کولون و پيشگيري از پوکي استخوان است.
آنچه امروز ما را به دقت در وضعيت مصرف فرآورده هاي شيري وادار مي سازد، تلاش براي يافتن بهترين پاسخ ممکن به اين سوال است که آيا زماني فرا نرسيده تا با انتخاب و به کارگيري الگوي مصرف درست اين دسته از فرآورده ها با سلاحي بي ضرر و ارزان به عنوان تغذيه سالم به جنگ دشمنان اصلي برويم؟
براي جلوگيري از ايجاد يا کاهش فشار خون مي توان از تغييرات رژيم غذايي ، کاهش وزن در صورت اضافه وزن ، ترک سيگار، کاهش مصرف الکل و افزايش فعاليت هاي فيزيکي استفاده کرد.
سيمين اسداللهي ، عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد ورامين و دانشجوي دکتري رشته صنايع غذايي مي گويد: تقريبا 20 سال پيش محققان گزارش کردند که رژيم غذايي شامل لبنيات ، ميوه ها و سبزي هاي فراوان در کاهش فشارخون موثرند.
اخيرا حمايت از اين استراتژي از سوي انجمني در امريکا صورت گرفته است و طي تحقيقات نتيجه آن شد که درست است که يک رژيم غذايي غني از ميوه و سبزي فشار خون را کاهش مي دهد، ولي نسبت به زماني که از ترکيب آنها با مواد غذايي لبني استفاده مي شود، بمراتب تاثير کمتري دارد.
استئوپروز يا پوکي استخوان ، شايع ترين بيماري متابوليک استخوان است ، به نحوي که 200 ميليون نفر در دنيا به آن مبتلا هستند، بعلاوه تا پيش از ايجاد شکستگي که عارضه مهم آن است ، هيچ نوع علامت باليني ندارد. استئوپروز دزدي است که بي سرو صدا، سرمايه استخواني انسان ها را به يغما مي برد.
دکتر ناصر اقدمي مي گويد: عوامل موثر در ايجاد استئوپروز، زمينه ژنتيک ، نژاد، جنس ، رژيم غذايي ، فعاليت فيزيکي ، وضعيت هورموني ، وزن بدن ، سن ، يائسگي ، تغذيه و اعتياد به سيگار و الکل است.
مهمترين عامل در رژيم غذايي از نظر کسب توده استخواني ، ميزان کلسيم آن است که بخصوص در دوران رشد اهميت بالايي دارد.
مصرف کلسيم حدود 1000 ميلي گرم در روز براي داشتن حداکثر بافت استخواني مناسب بسيار اهميت دارد، که براي رساندن اين مقدار کلسيم به بدن ، بهترين راه ، مصرف فرآورده هاي لبني در درجه اول و بعد لوبيا و کلم است.
دکتر آراسب دباغ مقدم ، دبير کميته تخصصي بهداشت موادغذايي جامعه دامپزشکان ايران مي گويد: وجود چربي در شير يکي از دلايل اصلي خارج کردن آن از برنامه غذايي برخي افراد است.
هر چند شيرهايي با مقادير متفاوتي از چربي در حال حاضر در اکثر نقاط دنيا و در ايران وجود دارد، اما برخي افراد به دليل اطلاعات ضد و نقيضي که در اين باره در رسانه هاي گروهي و مطبوعات از زبان افراد غيرمتخصص مطرح مي شود، ترجيح مي دهند از مصرف شير به علت داشتن چربي خودداري کنند.
دکتر آراسب مقدم مي گويد: تحقيقات اخير نشان مي دهد چربي و کلسترول شير براي افرادي که بيماري هاي قلبي دارند، خطرناک نيست و علاوه بر آن که مواد موجود در چربي شير از عوامل پيشگيري کننده از سرطان و بيماري هاي قلبي - عروقي هستند و احتمال انباشتگي چربي را از سرخرگ ها به حداقل مي رسانند، چربي شير داراي بيش از 400 نوع اسيد چرب است که تعداد زيادي از آنها زنجيره کوتاه و نقطه ذوب پايين دارند و کاملا قابل هضم هستند.
به دليل نقشي که چربي هاي شير در تغذيه انسان دارند، زمينه براي بيان تحقيقات جديد و پاسخگويي به برخي ابهامات در اين کنگره فراهم شد.
گروهي از پنيرها در برابر پوسيدگي دندان نقش محافظت کنندگي از خود نشان مي دهند. در يک تحقيق ، به حيوانات آزمايشگاهي رژيمي حاوي کربوهيدرات هاي تخميرپذير (به مقدار زياد) خورانده شد و در نهايت مشخص شد که خوردن پنيرهايي مثل چدار و موزارلا در کنار رژيم غذايي فوق پيشرفت پوسيدگي دنداني را به ميزان قابل ملاحظه اي کاهش داده است.
دکتر عليرضا مويدنيا مي گويد: بررسي هاي اپيديولوژيک و کلينيکي نيز اثر محافظت کنندگي پنير را در پوسيدگي دندان مثبت ارزيابي کرده اند. محققان به اين نتيجه رسيده اند که افراد بزرگسالي که زياد پنير مي خورند؛ نسبت به گروهي که مصرف پنير پاييني دارند، کمتر در معرض پوسيدگي هاي ريشه اي دندان بوده اند.
درباره افرادي هم که با خوردن مستمر نوشابه هاي کولا در گذشته ميناي دندانشان نرم شده بود، جويدن پنير سخت باعث مينراله شدن مجدد ميناي دندان شده است.
شير در سلامت دهان هم نقش مثبتي دارد.
مواد مغذي شير مثل کلسيم ، فسفر، منيزيم و ويتامين d باعث رشد و قوت دندان هاي کودکان در برابر پوسيدگي شده اند. باوجود برخي نگراني ها که درباره احتمال ايجاد پوسيدگي دندان با مصرف شير شکلاتي وجود دارد، هنوز هيچ مدرک علمي ، اين باور را تاييد نکرده است.
احتمال بروز پوسيدگي با مصرف اسنکهايي مثل چيپس سيب زميني ، شيريني و کشمش بمراتب بيش از مصرف شيرهاي شکلاتي است ، ضمن اين که ترکيبات محلول در آن مثل کاکائو، از تجمع پلاک روي دندان و نيز از پوسيدگي آن به واسطه کاهش بيوسنتزي پلي ساکاريدهاي خارج سلولي از ساکارز از سوي ميکروارگانيسم هاي پلاک جلوگيري مي کند.
پس تا مي توانيد شير بخوريد، هرچند ترکيبات مختلفي از شير باشد. برخي محققان مي گويند شير کاکائو، تنها ممکن است جذب کلسيم را در شير دچار اشکال کند، که اين مساله هنوز هم ثابت نشده است.
با مصرف شير تا 25، 30سالگي منبع کلسيم را در استخوان هاي بدن تکميل کنيد؛ چون بعد از اين سن ، استخوان ها کم کم منابع کلسيم خود را واگذار مي کنند و پوکي استخوان آغاز مي شود.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
پوکی استخوان شایعترین بیماری متابولیک استخوان است

برای پیشگیری از پوکی استخوان یا بیماری خاموش ، موادمغذی وآلی مورد نیاز بافت استخوانی باید در رژیم غذایی موجود باشد . به گزارش خبرنگار علمی خبرگزا ری مهر ، گرچه ایجاد استئوپوروز یا پوکی استخوان با وضعیت فیزیولوژیک بد ن مرتبط است وبیماری مولتی فاکتوریال است ولی وضعیت تغذ یه ای فرد بسیار بر روند تسریع آن تاثیر دارد . مهمترین عوامل تغذ یه ای موثر در ایجاد آن رژیم غذایی کم کلسیم ، کمبود ویتامین d ، برنامه غذایی پر پروتئین وپر نمک ، مصرف سیگاروالکل و مصرف زیاد قهوه می باشند .
استخوان ها به عنوان منبع ذخیره ای برای کلسیم و فسفر عمل کرده ، و در موارد لزوم کمبودهای غذایی را جبران می کنند . در موارد دریافت کم کلسیم ، برای حفظ کلسیم پلاسما و عد م اختلال عمل بافت های وابسته ، توده استخوانی کاهش یافته تا کلسیم خون ثابت بماند . میزان ذخیره استخوان ها با سن نسبت عکس دارد .
اغلب مواد غذایی غیراز لبنیات، دارای میزان کلسیم کمتر از 20 میلیگرم به ازای هر 100 کیلو کالری هستند . بنابراین اگر در برنامه غذایی لبنیات گنجانده نشود میزان کلسیم دریافتی بدن کمتر از میزان توصیه شده خواهد بود . میزان کلسیم مورد نیاز روزانه بد ن افراد در سنین مختلف متفاوت است . واز 800 میلی گرم برای 1تا5 ساله ها تا 1500 میلی گرم برای افراد بالای 65 سال تفاوت می کند . هر لیوان شیر دارای 300 میلی گرم کلسیم است و اگر یک فرد بزرگسال بخواهد نیازش را فقط با شیر جبران کند باید 2تا 3 لیوان شیر دریافت کند . در گروه لبنیات کشک ، پنیر و ماست از منابع غنی کلسیم می باشند ، ولی کره ، خامه و سر شیر دارای میزان ناچیزی کلسیم است زیرا کلسیم در چربی محلول نیست .
اگر کسی شیر دوست ندارد ویا نمی تواند تحمل کند می تواند با مصرف بادام ، فند ق و کنجد نیاز کلسیم خود را تامین کنند . در میان سبزیجات نیز تربچه ، جعفری ، کلم و گل کلم منابع خوبی برای کلسیم هستند . گوشت قرمز ، مرغ و ماهی دارای کلسیم کمتری هستند ولی صدف دریایی منبع خوبی برای کلسیم است . برای تهیه عصاره کلسیم از استخوان ، می توان استخوان های مرغ ، ماهی و گوشت را در محلول آب و سرکه جوشاند . کلسیم استخوان در محیط اسیدی از استخوان شسته شده و در محلول حل می شود . از این عصاره می توان در تهیه سوپ ، آش و غذاهای دیگر استفاده کرد . یک قاشق غذاخوری از این عصاره حاوی حدود 100 میلی گرم کلسیم است .
ویتامین d با اتصال به حمل کننده کلسیم ، انتقال فعال کلسیم از مخاط روده را تسهیل می کند . این عمل در موارد دریافت کم کلسیم اهمیت بیشتری دارد زیرا جذب به صورت غیر فعال از طریق نفوذ بین سلولی نیز اتفاق می افتد . نشان داده شده که روزانه دریافت حدود 1600 واحد بین المللی ویتامین d از تمام منابع برای حفظ سطح سرمی ویتامین d لازم است
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
غذاهاي ضد پوكي استخوان

از علی جواهری راد کارشناس تغذیه



شير: شير ماده غذايي غني از كلسيم است و با دارا بودن لاكتوز احتمال جذب كلسيم را افزايش مي دهد، زناني كه به مقدار زيادي شير مي نوشند تراكم استخواني آنها 5 درصد بيشتر از زناني است كه شير خيلي كم مي خورند. استفاده از شير كم چربي يا بي چربي بهترين انتخاب است. كلسيم شير بز اندكي بيشتر از شير گاو است و درمواقعي كه نوزاد انسان به شير گاو حساسيت دارد غالباً از اين شير استفاده مي شود.
پنير: براي رساندن كلسيم لازم به بدن استفاده از انواع پنيرها نيز راه مناسبي است، زيرا مي توان به راحتي مقداري پنير پارمزان به پيتزا و يا لازانيا اضافه كرد. يك قاشق سوپخوري پنير پارمزان در حدود70 ميلي گرم كلسيم و مقدار جزئي چربي دارد، يا 28 گرم پنير چدار به اندازه يك فنجان شير كلسيم دارد. پنيرهاي چرب از قسمت پرچرب شير كه كلسيم كمتري دارد تهيه مي شود. بنابراين منبع فقيري از كلسيم است. از طرفي يك فنجان بستني مي تواند جايگزين نصف فنجان شير گردد.
سويا: لوبياي سويا اگر به مقدار قابل توجه مصرف شود مي تواند يك منبع باارزش كلسيم به حساب آيد، در كشورهاي آسيايي سس سويا منبع خوبي براي كلسيم است. تحقيقات زيادي نشان داده است كه مصرف آجيل سويا از پوكي استخوان جلوگيري مي كند.
آناناس: اين ميوه سرشار از منگنز است و به بيماران مبتلا به پوكي استخوان اكيداً توصيه مي شود از آناناس يا عصاره آن به وفور استفاده كنند. ساير مواد غذايي سرشار از منگنز عبارتند از: جو دوسر، مغزه هاي گياهي، دانه هاي غلات، حبوبات، گندم، اسفناج، موز، چغندر و سبزيهاي برگي.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
راهنماي تغذيه مناسب در پوکي استخوان

دکتر عامری

* کلسيم و ويتامين دي از مهم ترين مواد موجود در بدن مي باشند .

براي داشتن استخوانهاي قوي بايد کلسيم و ويتامين دي کافي در بدن وجود داشته باشد . به غير از اين ، مواد فوق را براي سلامت قلب ، ماهيچه ها ، اعصاب و براي اين که خونريزي از زخمهايمان بند بيايد نياز داريد ، البته ما روزانه مقداري از کلسيم بدنمان را از راه مواد دفعي بدن مثل عرق ، ادرار و مدفوع ، پوسته هايي که به طور طبيعي از پوستمان مي ريزد ، ناخنها و موهايمان ،‌از دست مي دهيم . بنابراين مخصوصاً براي جلوگيري از پوکي استخوان بايد در مواد غذايي که مصرف مي کنيم ، کلسيم کافي وجود داشته باشد ( پروتئين ، منيزيوم ، روي ، ويتامين آ و ويتامين ث همه براي سلامت استخوان ضروري اند )

ميزان کلسيم مورد نياز افراد :

· از ۱۱تا ۲۴ سالگي 1200-500 ميلي گرم

· از ۲۵ تا ۴۹ سالگي ( شامل زنان غير يائسه ۱۰۰۰ ميلي گرم )

· از ۵۰ تا ۶۴ سالگي ( شامل زنان يائسه ۱۵۰۰ - ۱۰۰۰ ميلي گرم )‌

· در بعد از ۶۵ سالگي ۱۵۰۰ ميلي گرم

· زنان باردار يا شيرده ۱۵۰۰ - ۱۲۰۰ ميلي گرم

بهترين راه به دست آوردن کلسيم ، خوردن غذاهاي پرکلسيم است مانند :

· لبنيات : شير ،‌ پنير و ماست ( انواع کم چربي را انتخاب کنيد و نگران نباشيد که کلسيم کمتري را به دست مي آوريد ، زيرا کلسيم اين غذاها همراه چربي آنها نيست )‌. اگر نمي توانيد شير را تحمل کنيد ، ماست و‌ پنير جايگزينهاي خوبي هستند .

· ماهيهاي نرم استخوان : نظير ماهي آزاد ، ساردين ، کيلکا

· سبزي هاي تازه

· خشکبار

· حبوبات

· سويا

بدانيد که اگر کسي در نيمه اول زندگي ، کلسيم ، خوب مصرف نکند ، به سختي مي تواند آنرا در نيمه دوم زندگي جبران کند .

اگر بخواهيم به شما با توجه به سنتان توصيه کنيم لازم است بگوييم :‌

* ۱۰ تا ۲۰ سالگي

بانک استخوانتان را با ذخيره ي کلسيم سرشار کنيد . به نظر مي رسد استخوانهاي نوجوانان براي جذب کلسيم ساخته شده است . استخوانهاي نوجوانها براي آن است که کلسيم را جذب کنند و از آن استفاده کنند . در استخوانها ، ابتدا داربستهايي از پروتئين به طور ميکروسکوپي ساخته مي شود و بعد اين داربستها به وسيله کلسيم ، پر و انباشته مي شود . بدين ترتيب استخوانهاي متراکم ما ساخته مي شود . در اين سال ها براي ساختن استخوانهاي قوي به حداقل ۱۲۰۰ ميلي گرم کلسيم نياز داريد . سعي کنيد به جاي انواع و اقسام نوشابه ها ، ( روزانه ۳ ليوان ) شير بنوشيد . همچنين از منابع ديگري که کلسيم دارند مثل ماست ، پنير ، سبزي ها با برگ سبز تيره زياد مصرف کنيد . دوشيزه ها بايد بدانند که داشتن قاعدگي هاي منظم براي جلوگيري از پوکي استخوان مهم است . اگر شما ۱۶ ساله ايد و هنوز قاعده نشده ايد يا قاعدگي شما نامنظم است به پزشک مراجعه کنيد .

* ۲۰ تا ۳۵ سالگي

گرچه در اين سالها به راحتي استخوان ساخته نمي شود ، ولي استخوانهاي شما در همين سن به حداکثر قدرت خود خواهند رسيد . مهم است که در اين سالها ورزش کنيد و دريافت کلسيم کافي داشته باشيد . شما تقريباً روزانه به ۱۲۰۰ ميلي گرم کلسيم نياز داريد . شرکت در ورزشهايي که در آن ها پاهايتان وزن شما را تحمل مي کنند شما را در ساختن استخوانهاي محکمتر کمک مي کند .

* ۳۵ تا ۵۰ سالگي

ممکن است به تدريج شروع به از دست دادن استخوانهايتان کرده باشيد . در چنين مرحله اي از زندگي دريافت مقدار کلسيم کافي ( ۱۰۰۰ ميلي گرم ) و ورزش براي در حداقل نگه داشتن سطح کاهش قدرت استخوان ضروري است . بيشتر زنان در ۵۵-۴۲ سالگي يائسه مي شوند . اگر قبل از اين سنين قاعدگي شما نامنظم شده يا علائمي از يائسگي داريد ، در رابطه با پوکي استخوان نيز با پزشکتان مشورت کنيد . در ضمن شايد لازم باشد در مورد روشهاي سنجش تراکم استخوان که مقدار پوکي آن را نشان مي دهند ، از پزشکتان سئوال کنيد .

* بالاي ۵۰ سال :

زناني که وارد مرحله ي يائسگي شده اند ، ممکن است سالانه ۱ تا ۶ قسمت از صد قسمت قدرت استخوانشان را از دست بدهند . از پزشکتان سئوال کنيد ؛

· آيا براي جلوگيري از پوکي استخوان و کمتر شدن بيماري نياز به دارو داريد يا نه ؟

· چه نوع داروهايي براي شما مي تواند مناسب باشد ؟

دريافت مقدار کلسيم کافي و ورزش هنوز مهم اند . شما بايد حداقل ۱۰۰۰ ميلي گرم کلسيم دريافت کنيد . بايد سعي کنيد به اندازه ي کافي در معرض نور آفتاب باشيد تا ويتامين دي لازم را دريافت کنيد . حداقل ۲۰ دقيقه در روز و سه بار در هفته پياده روي داشته باشيد . بعضي افراد به داروهاي داراي کلسيم نياز دارند که در اين باره مي توانيد با پزشکتان مشورت کنيد .

ويتامين دي

چرا ما به ويتامين دي نياز داريم ؟ ويتامين دي در برابر جذب کلسيم مثل کليد دري قفل شده اثر مي کند . ويتامين دي مثل کليدي است که در قفل شده ي روده ها را به طرف جريان خون باز مي کند و اجازه مي دهد کلسيم جذب شده از مواد خوراکي ، از روده ها وارد جريان خون شده به وسيله ي آن به جاهاي لازم مثل استخوانها برسد . ويتامين دي همچنين روي کليه ها اثر مي کند و مانع دفع کلسيم از راه ادرار مي شود . ويتامين دي در پوست بر اثر تابش آفتاب ساخته مي شود . ميزان ويتامين دي ساخته شده در پوست ، در اوقات مختلف روز ، فصول مختلف ، نواحي مختلف دنيا و نوع رنگ پوست فرد فرق مي کند . معمولاً اگر صورت و دستها ، روزانه ۱۵ دقيقه در مقابل نور آفتاب قرار بگيرند ( به شرطي که کرم ضد آفتاب روي پوست نباشد ) ويتامين دي لازم براي بدن فراهم مي شود . نور آفتاب بايد مستقيم به پوست بتابد . شيشه پنجره ها و لباسها و آلودگي هوا مانع از اثر نور آفتاب براي ساختن ويتامين دي مي شوند . هر چه پوست بدن روشنتر باشد ويتامين دي بيشتري ساخته مي شود . بعضي از غذاها که ويتامين دي زيادي دارند عبارتند از زرده تخم مرغ ، ماهي هاي روغن دار ، ماهيهاي آب شور ، جگر و غلات طبيعي . در زمستانها وقتي فرد نتواند از خانه خارج شود و در معرض نور آفتاب قرار بگيرد ، ويتامين دي کمتري در بدن ساخته مي شود . همچنين با افزايش سن ، توانايي پوست براي ساختن ويتامين دي کاهش مي يابد . بنابراين شايد افراد مسن نياز داشته باشند که از دارو براي به دست آوردن ويتامين دي استفاده کنند . در اين باره با پزشکتان مشورت کنيد .

با توجه به مطالب بالا ، رژيم غذايي متعادل و متنوع که کلسيم و ويتامين دي لازم را به بدن شما برساند مي تواند با برنامه غذايي که در ادامه خواهد آمد تامين شود .

چربي و روغنها

استفاده روزانه از ۲ قاشق مرباخوري ( ۱۰ گرم ) روغن گياهي ،‌( آفتابگران ، ذرت ، زيتون ، کنگر و دانه ي شلغم ) که گرم نشده باشد ( روغني که در سالاد استفاده مي شود ) . البته روغنها بايد کيفيتي مناسب داشته باشند . براي آماده سازي غذا بيش از ۲ قاشق مرباخوري روغن آشپزي ( روغن زيتون يا روغن بادام زميني ) استفاده نکنيد . روزانه بيش از ۲ قاشق مرباخوري کره يا مارگارين روي نان صبحانه خود نماليد . روزانه بيش از يک وعده غذاي چرب و خيلي سرخ شده مثل سيب زميني سرخ شده ، سوسيس ، سسها ، کيکها و شکلاتها مصرف نکنيد .



گوشت ، ماهي ، تخم مرغ :

سعي کنيد درهفته ۴-۲ بار ،‌ قطعه اي گوشت در غذايتان باشد ( هر قطعه گوشت معادل ۱۲۰-۸۰ گرم است ) . بيشتر از آن لازم نيست و کمترش هم ايرادي ندارد . از امعا و احشاي حيوانات ( دل ، جگر ، قلوه ، سيرابي و کله پاچه ) بيش از يکبار در ماه ( ۱۲۰ -۸۰ گرم ) استفاده نکنيد . کمتر از آن ايرادي ندارد .

استفاده از ۲-۱ قسمت ماهي در هفته را در برنامه ي غذايي تان بگنجانيد ( در هر قسمت ۱۲۰-۱۰۰ گرم ) در هفته ۳-۱ عدد تخم مرغ بخوريد چنان که مي دانيد تخم مرغ در خيلي از مواد غذايي مثل کيکها ،‌ نان شيريني ها ، کرمها و سسها وجود دارد .

شيريني ها

شيريني ها را به مقدار متعادل مصرف کنيد .

خيلي از آنها در خود چربي دارند . چنانچه بعد از غذا از ، دسر استفاده مي کنيد ، تکه اي کوچک بخوريد . از دسرهايي استفاده کنيد که منبع خوب کلسيم اند مثل شير يا ماست .

حبوبات

سعي کنيد درهفته ۲-۱ وعده عدس ، نخود و لوبيا قرمز بخوريد . يک وعده حبوبات به اندازه ي ۱۲۰-۱۰۰ گرم است .

ترکيبات غلات و سيب زميني :

روازنه حداقل سه وعده از ترکيباتي بخوريد که قند طبيعي زيادي دارند . نان ، سيب زميني ، برنج ، غلات و ماکاروني غذاهايي هستند که قند طبيعي زيادي دارند . اين که روزانه چه مقدار از آنها استفاده کنيد ، بسته به فعاليت بدني روزانه ي شما دارد .

شير و فرآورده هاي آن :

نوجوانان و بزرگسالان تا ۲۴ سال و زنان شيرده بايد ۴-۳ وعده ( هر وعده معادل يک ليوان ) در روز شير بخورند . اگر شير را تحمل نمي کنيد ، ماست و پنير جايگزين هاي خوبي اند . پياله اي ماست و دو قطعه پنير ( اندازه دو قوطي کبريت ) تقريباً معادل يک ليوان شير ، کلسيم دارند .

ميوه ها :

اگر يک عدد سيب ، يک عدد موز ، يک بشقاب از ميوه هايي مانند توت يا انگور را يک وعده ميوه حساب کنيم بايد روزانه ۳-۲ وعده ميوه مصرف کرد . ميوه هاي خام بهترند.

سبزي ها

يک وعده از سبزي ها ، به اندازه ي ۱۰۰ گرم سبزي خام يا ۲۰۰-۱۵۰ گرم سبزي پخته ،‌۵۰ گرم کاهو يا ۱۰۰ گرم سالاد مخلوط است . سعي کنيد روزانه ۴-۳ وعده سبزي بخوريد و حداقل يکي از اين وعده ها به صورت خام باشد .



نوشيدني ها :

روزانه حداقل حدود ۵/۱ ليتر مايعات بنوشيد ( ۷-۶ ليوان )‌ . ترجيحاًُ از نوشابه هاي غيرشيرين استفاده کنيد . قهوه ، چاي ، چاي سياه و نوشابه هاي کولا را خيلي نخوريد . آب معدني چنانچه از کلسيم غني باشد نوشابه ي خوبي است.

به طور خلاصه :

۱ - روزانه 4-3 قسمت شير يا فراورده هاي آن را بخوريد .

۲ - گوشت زياد نخوريد .

۳ - هرگز الکل مصرف نکنيد . ( الکل دفع کلسيم را از بدن زياد مي کند )

۴ - نمک ، زياد مصرف نکنيد .

در ايران تحقيقات نشان داده است که مردم معمولاً روزانه کمتر از ۸۰۰ ميلي گرم کلسيم مصرف ميکنند . دخترها حتي کمتر از پسرها کلسيم مصرف مي کنند . پس حتماً به مصرف کلسيم و ويتامين دي در غذايتان دقت کنيد . اگر خانمي يائسه ايد و براي درمان پوکي استخوان ، از داروي خاصي استفاده مي کنيد ، بدانيد که اگر کلسيم کافي نخوريد ، اين داروها هيچ فايده اي ندارند ، زيرا ماده ي اصلي در بدنتان وجود ندارد که اين داروها کمک کنند که استخوان با آن ساخته شود يا از تخريب استخوان جلوگيري کنند
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
تغذیه نامناسب و بی تحرکی موجب پوکی زودرس استخوان می شود

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: تغذیه نامناسب و بی تحرکی در سنین قبل از ۵۰سالگی موجب بروز پوکی زودرس استخوان ها می شود.

"مریم جوادی" روز پنجشنبه درگفت وگو باایرنا افزود:کاهش استحکام سلولها در دوران سالمندی موجب تحریک ناپذیر و دردناک شدن بافت قسمتهای مختلف بدن می شود که تغذیه مناسب تاثیر زیادی در جلوگیری از آن دارد.وی استفاده از سبزی ها، جوانه ها، غلات، انواع میوه، مرکبات، نان سبوس دار، روغن زیتون و دانه های روغنی مانند گردو و پسته، موجب تشکیل و حفظ بهتر توده استخوانی می شود. جوادی اضافه کرد: از نظر تغذیه ای، سالمند نیاز به غذای سالم، متنوع و نرم با ویتامینها و املاح کافی دارد و همچنین در این دوران بدلیل افزایش سن، مکان بروز شکستگی ها در استخوان ها افزایش می یابد، بنابرین با مصرف دو تا سه لیوان لبنیات کم چرب، کلسیم خوبی به بدن می رسد. وی در پایان افزود: صرف پنج وعده غذا، استفاده از گوشت مرغ و ماهی به جای گوشت قرمز، کاهش مصرف شکر و نمک، استعمال نکردن دخانیات و انجام ورزشهای مناسب در جلوگیری از بروز کم خوابی، اختلال در هضم و جذب و ایجاد خمیدگی در ستون مهره ها در دوران پیری مورد تاکید قرار گرفته است. منبع: خبرگزارى ایرنا
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
رابطه مصرف زیاد ویتامین آ با کم شدن تراکم استخوان در سالمندان
طبق یک تحقیق امریکائی سالمندانی که بیش از حد معمول ویتامین آ مصرف میکنند بیشتر در خطر ابتلاء به پوکی استخوان میباشند. این بررسی نشان داده است که حتی مصرف روزانه ویتامین آ بمقدار کمی بیش از حد معمول تجویز شده برای شروع کم شدن املاح استخوان کافی میباشد. زیاده روی در مصرف ویتامین آ عامل مهمی در ایجاد پوکی استخوان میباشد. مرز بین کمبود ویتامین آ در افراد سالمند و مسمومیت با آن بسیار ناچیز است (مجله تحقیقات استخوان و مواد معدنی 58-1349 : 17/2002) مطالعه ای که برروی 958 نفر سالمند بمدت 4 سال انجام شده نشان داده است در زمانی که مصرف روزانه ویتامین آ این افراد به 2800-2000 واحد میرسیده است علائم پوکی استخوان کاملا مشهود بوده و با کم کردن مقدار مصرف روزانه ویتامین آ این علائم به حد اقل میرسیده است. این افراد ویتامین آ را بصورت تنها و یا بشکل مولتی ویتامین (Multi Vitamin) مصرف میکرده اند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
برای نخستين بار يک داروی جديد روند پوکی استخوان را معکوس می کند

پوکی استخوان به خصوص در ميان زنان شايع است يک داروی جديد که بدن را به تشکيل استخوان تازه وا می دارد، ممکن است به زودی به معالجه هزاران زن که از پوکی شديد استخوان رنج می برند کمک کند.داروهای فعلی با کاستن از سرعت روند پوک شدن استخوان با اين بيماری مقابله می کنند.اما داروی جديد (teriparatide) عملا بدن را به توليد سلول های استخوان ساز به نام "اوستيوبلست" (osteoblast) ترغيب و آنها را فعال تر می کند.اين دارو که توسط شرکت "ليلی" (Lilly) توليد می شود، برای زنان در دوره پس از يائسگی که از پوکی شديد استخوان رنج می برند تجويز می شود.اين نخستين نمونه از نسل جديدی از داروهای معروف به "عامل استخوان ساز" است که توسط اتحاديه اروپا اجازه توليد پيدا می کند.آزمايش ها نشان داده است که اين دارو به ميزان 65 درصد از خطر شکستگی های تازه در ستون فقرات و 77 درصد از خطر شکستگی های مرکب در آن می کاهد.بيماران می توانند اين دارو را که به نام تجاری "فورستيو" (Forsteo) معروف است، به خود تزريق کنند.بيش از 150 ميليون نفر در سراسر جهان به پوکی استخوان مبتلا هستند و احتمال می رود با افزايش سن جمعيت، اين بيماری بيش از اين گسترش يابد. از هر سه زن در دوره پس از يائسگی است، يک زن به اين بيماری مبتلا می شود.

پيشرفت مهيج

انجمن ملی پوکی استخوان بريتانيا اين دارو را "معالجه ای با تفاوت بنيادی با ساير روش ها" توصيف کرد.اين موسسه خيريه در بيانيه ای از بيمارستان های سراسر بريتانيا خواست اين دارو را برای معالجه بيماران به کار گيرند.اين بيانيه گفت: "می دانيم که در بريتانيا از هر 12 مرد بالای 50 سال يک نفر مبتلا به پوکی استخوان است، که بسياری از آنها از همان شکستگی های دردناک مشابه زنان رنج می برند.""ما چشم انتظار روزی هستيم که محققان تاثير اين معالجه بر مردان را هدف مطالعات وسيع تر قرار دهند."پروفسور گراهام راسل، رئيس سابق انجمن ملی پوکی استخوان گفت دانش پزشکی در زمينه معالجه پوکی استخوان وارد "دوره تعيين کننده ای" شده است.وی گفت: " انسان برای نخستين بار می تواند درمان اين بيماری را آغاز کند، درحالی که تاکنون تنها می توانست از وخيم تر شدن آن جلوگيری کند."دکتر ريچارد کين، مدير واحد متابوليک بيمارستان ملی سلطنتی اورتوپدی در لندن گفت: "بسياری از زنان مبتلا به پوکی شديد استخوان، اگر معالجه نشوند همچنان دچار شکستگی های بيشتر خواهند شد.""موسسه ملی برتری کلينکی" قرار است در ماه ژوئن آينده معالجات موجود برای درمان پوکی استخوان را ارزيابی کند.اين موسسه در ماه ژوئن 2005 يک کتابچه راهنما درباره معالجه و کنترل بيماری منتشر خواهد
کرد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
پژوهشگران سوييسي اعلام كردند كه مصرف پياز مي‌تواند از پوكي استخوان جلوگيري كند.

به گزارش روز يكشنبه يك پايگاه اينترنتي، آنها با آزمايش روي موش‌هاي آزمايشگاهي، متوجه شدند كه يك تركيب در پياز سفيد مي‌تواند باعث كاهش نابودي استخوان شود. اين تركيب "‪ "gpcs‬نام دارد. دانشمندان دانشگاه "برن" سوييس عصاره پياز را به گروهي از موش‌هاي جوان خوراندند و بعد يك ماده شيميايي را به موش‌ها تزريق كردند كه باعث تشخيص ميزان تجزيه استخوان مي‌شود. در موش‌هايي كه پياز مي‌خوردند، بر اساس ميزان اين ماده شيميايي در ادرار، اين دسته از موشها ميزان كمتري استخوان از دست مي‌دادند. از جمله سودمنديهاي ديگر پياز بويژه آنهايي كه بوي تندتري دارند، ميزان بالاي مواد "آنتي اكسيدان" است كه مي‌تواند به پيشگيري از سرطانها كمك كند
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
تاثير ورزش ، كلسيم ، ويتامين d بر پوكي استخوان


جام جم آنلاين : تعداد امريكاييان دچار پوكي استخوان در طول يك دهه 7 برابر افزايش يافت. در سال 2003 حدود 3.6 ميليون امريكايي دچار پوكي استخوان تشخيص داده شدند ، در حالي كه اين رقم در سال 1994 حدود نيم ميليون نفر بود.براساس تحقيق انجام شده در دانشگاه استانفورد شيكاگو تعداد افرادي كه براي اين بيماري پزشكان مراجعه كردند نيز در اين مدت از 1.3 ميليون نفر به 3.6 ميليون نفر افزايش يافت.افزايش موارد با عرضه 3 داروي محافظ استخوان به نامهاي فوساماكس در سال 1995 ، اويستا در سال 1997 و اكتونل در سال 1998 همزمان بود.اين 3 دارو از جمله جايگزين هاي غيرهورموني براي تركيبات استروژن بودند كه از آنها براي جلوگيري از پوكي استخوان استفاده مي شد اما چون در مطالعات اخير آنها را با مشكلات قلبي ، سرطان سينه و خطرهاي ديگر مرتبط دانستند ، محبوبيت خود را از دست دادند.در سال 1988 براي 35 درصد بيماران مبتلا به پوكي استخوان استروژن تجويز مي شد اما اين نسبت سال گذشته به 3 درصد كاهش يافت.دكتر راندال استافورد ، مسوول تحقيق جديد گفت : به دليل ارائه داروهاي جديدتر ، تفكر پزشكان در مورد پوكي استخوان به كلي تغيير يافته و به پيشگيري معطوف شده است.ما اميدواريم پوكي استخوان را در مراحل ابتدايي درمان كنيم و جلوي شكستگي استخوان را بگيريم.حدود 10 ميليون امريكايي ، كه بيشترشان زن هستند ، با مشكلات ناشي از پوكي استخوان مواجه هستند.حدود 34 ميليون امريكايي ديگر با نسبت هاي كمتر نازكي استخوان مواجه اند.مصرف كلسيم براي مقابله با پوكي استخوان در سالهاي اخير كاهش يافته است.استافورد گفت : كاهش مصرف كلسيم باعث نگراني است زيرا مصرف كلسيم يك شيوه مهم كمك به جلوگيري از پوكي استخوان است.پزشكان مي گويند مصرف كلسيم و ويتامين d چه از طريق دارويي يا رژيم غذايي و ورزش كردن تاثير فراواني در جلوگيري از پوكي استخوان دارد كه هم ارزان است و هم آسان.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
جرم استخون در خام خواران کم است

جام جم آنلاين: گیاهخوارانی که از مواد خام تغذیه می کنند دانسیته استخوانی کمتری دارند ، گرچه استخوان های آنها ا زلحاظ دیگر سالم است. به گزارش سایت هلث اند ایج ، یک غذای سرشار از میوه و سبزی از بسیاری جهات سالم و سودمند است ، اما محققان گروهی از افراد خام خوار را که از سبزیجات و میوه ، جوانه ها ، آجیل و حبوبات همراه با روغن زیتون استفاده می کردند را مورد بررسی قرار داده و آنها را با گروهی که غذای نسبتا تیپیک امریکايی داشتند مقایسه نمودند. افراد خام خوار دانسیته استخوانی کمتری داشتند و لذا احتمال پوکی استخوان و شکستگی ها در آنان بیشتر بود. اما این افراد سطوح پروتئین واکنشگر _ سی (crp) که شاخص التهاب و بیماری قلبی است ، داشته و سطوح فاکتور شبیه به انسولین یک (igf-1) که در مقادیر بالا با سرطان سینه و پروستات ارتباط دارد ، در آنها پایین تر بود. علیرغم اینکه از مواد لبنی استفاده نمی کردند میزان ویتامین d آنها نسبت به گروه دیگر بالاتر بود که شاید علت آن قرار گرفتن بیشتر در معرض نور خورشید باشد. بطور خلاصه استخوان های خام خواران سبک تر از حد نرمال است ، اما ظاهرا سالم تر هستند. بهرحال در این زمینه تحقیقات بیشتری باید صورت گیرد تا ارتباط کاهش دانسیته استخوان با پوکی استخوان در این افراد کاملا مشخص شود.
محققان توصیه اکیدی به اتخاذ رژیم خام خواری ندارند ، اما معتقدند بسیاری از افراد می توانند از مصرف برخی موارد چنین رژیم غذايی بهره ببرند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
هشدار عضو هيات علمي دانشگاه؛
پوكي استخوان به شدت زنان را تهديد مي‌كند


استئوپروز يا پوكي استخوان نوعي بيماري غير قابل برگشت است كه در آن تراك توده استخواني كاهش يافته و استخوان مستعد ابتلا به شكستگي مي‌شود. دكتر غلامرضا گودرزي عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي قزوين در گفت‌وگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران، ميزان تحرك، شيردهي، كاهش استروژن در ميان زنان را از جمله دلايل بالا بودن پوكي استخوان در ميان آنان عنوان كرد و گفت: زنان با بالا رفتن سنشان بيشتر به اين بيماري مبتلا مي‌شوند. وي ادامه داد: 80 درصد مبتلايان به بيماري ديابت، كبد و افرادي كه عمل پيوندي داشته‌اند در معرض خطر ابتلا به پوكي استخوان قرار دارند. دكتر گودرزي در رابطه با بررسي توده‌ استخواني گفت:‌ اين روش به عنوان يك روش تشخيص در اين بيماري معمول نيست ولي يكي از روشهاي غربالگري در جامعه محسوب مي‌شود كه با انجام آن مي‌توان افرادي را كه داراي كاهش توده استخواني هستند مشخص كرد. اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي قزوين در ادامه تصريح كرد: در كشور آمريكا تمام زنان بالاي 65 سال بايد به طور مرتب بررسي توده استخواني را انجام بدهند تا بتوانند به موقع پيشگيري لازم را نسبت به بيماري داشته باشند. وي عوامل پيشگيري‌كننده را دريافت كلسيم، فسفر و ويتامين d در غذا عنوان كرد و به بيماران توصيه كرد علاوه بر اينها از استعمال دخانيات و مصرف زياد الكل خودداري كنند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
90 درصد زنان بالاي 75 سال به پوكي استخوان مبتلا مي‌شوند



استئوپروز (پوكي استخوان) بيماري منتشر استخواني است كه با كاهش توده استخواني و تغيير ساختمان ميكروسكوپي نسج استخوان مشخص و منجر به افزايش شكنندگي استخوان مي‌شود. به گزارش سرويس «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران، پوكي استخوان بيماري بدون سر و صدايي است، كه اولين علامت آن ممكن است باعث شكستگي شود. روند استئوپروز بعد از 35 سالگي آغاز مي‌شود. نيمي از زنان مسن‌تر از 45 سال و 90 درصد زنان مسن‌تر از 75 سال به بيماري پوكي استخوان مبتلا مي‌شوند. مردان مسن نيز به پوكي استخوان مبتلا مي‌شوند كه البته ميزان ابتلاي آنان كمتر از زنان است. تقريبا از هر سه زن يك نفر و از هر دوازده مرد يك نفر به پوكي استخوان مبتلا مي‌شوند. مركز بهداشت استان مركزي عدم تحرك و نيز استراحت زياد را از علل پوكي استخوان عنوان كرد و افزود: اين علل باعث تحليل استخوانها و دردهاي استخواني را بيشتر مي‌كند. افرادي كه كلسيم كافي در رژيم غذايي آنها وجود ندارد و يا ويتامين d كافي دريافت نمي‌كنند در معرض ابتلاي بالاتري هستند. استعمال سيگار، نوشيدن زياد الكل و قهوه در پوكي استخوان نقش دارد و زناني كه سيگار مي‌كشند دچار استئوپروز شديدتري هستند. در واقع استئوپروز دردي است كه بي سر و صدا سرمايه استخواني را به يغما مي‌برد و علايم آن هنگامي ايجاد مي‌شود كه شكستگي اتفاق افتاده باشد. مهمترين و شايع‌ترين محل اين شكستگي مهره‌ها، گردن استخوان ران و مچ دستهاست. قدرت جذب كلسيم با افزايش سن كاهش مي‌يابد بنابراين با مصرف كافي كلسيم در بزرگسالي سرعت از دست دادن توده استخواني كاهش مي‌يابد. كلسيم يكي از اجزاي اصلي استخوان و ويتامين d نيز براي مساعد كردن جذب كلسيم ضروري است. بدن مي‌تواند 500 ميلي‌گرم از كلسيمي را كه بصورت يك باره از طريق مواد غذايي يا مكمل‌ها وارد بدن مي‌شود به نحو احسن مورد استفاده قرار دهد. پس منابع كلسيم را به جاي اين كه يكبار مصرف كنيد در طول روز مصرف كنيد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
كمر درد بدون علامت مي‌تواند نشانه‌اي از پوكي استخوان باشد
زنان لاغر مستعد پوكي استخوان هستند




پوكي استخوان به عارضه كاهش تراكم و قدرت طبيعي استخوان كه منجر به سستي استخوان و مستعد شدن آن براي شكستگي مي‌گردد، گفته مي‌شود.‌

به گزارش سرويس «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران، عارضه پوكي استخوان بيشتر در زنان يائسه ديده مي‌شود.

علايم شايع:

مراحل اوليه:

كمر درد بدون علامت (اغلب)

مراحل پيشرفته:

درد ناگهاني پشت همراه با يك صداي خرد شدگي كه نشانه بروز شكستگي مهره‌هاست.

تغيير شكل ستون‌ فقرات به صورت قوز كردن

كاهش قد

بروز شكستگي با ضربه خفيف، به ويژه در ناحيه استخوان ران و بازو

علل:

از دست رفتن ساختار و قدرت استخواني، عوامل اين عارضه عبارتند از:

كمبود طولاني‌مدت كلسيم و پروتئين در رژيم غذايي

سطح پايين استروژن پس از يائسگي

كاهش فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري با افزايش سن

استعمال دخانيات

مصرف داروهاي استروئيدي (كورتوني)

بيماريهاي مزمن از جمله اعتياد به الكل

كمبود ويتامين‌ها (به ويژه ويتامين ث )

پركاري تيروئيد

سرطان

زمينه ژنتيكي مساعد

عوامل تشديد كننده بيماري:

اشعه درماني براي سرطان تخمدان

فقر تغذيه‌اي، به خصوص كمبود كلسيم و پروتئين رژيم غذايي

نوع ساختار بدن، خانم‌هاي لاغر با استخوان‌بندي كوچك نسبت به اين عارضه مستعدترند.

سابقه خانوادگي پوكي استخوان

استعمال دخانيات

مصرف الكل

مصرف داروهاي تيروئيد

پيشگيري:

شروع درمان جايگزيني هورموني با بروز يائسگي در زنان

مصرف مقادير كافي كلسيم تا 1500 ميلي‌گرم در روز با مصرف شير و فرآورده‌هاي لبني يا مكمل‌هاي كلسيم

ورزش منظم نظير پياده‌روي تند كه در پيشگيري از پوكي استخوان بهتر از شناست.

در مورد مصرف استروژن، كلسيم و فلوريد پس از بروز يائسگي يا برداشت تخمدان‌ها با جراحي با پزشك مشورت شود.

اجتناب از عوامل تشديد كننده بيماري ذكر شده در بالا تا حد امكان

با رژيم غذايي مناسب، مكمل‌هاي كلسيم و فلوريد، ‌ويتامين d، ورزش و استروژن مي‌توان سير پوكي استخوان را متوقف كرده و احتمالا روند آن را در جهت رسيدن به حالت طبيعي معكوس كرد.

شكستگي‌هاي عارض شده، با درمان قابل علاج است.

عوارض احتمالي

افتادن كه باعث شكستگي، به خصوص شكستگي استخوان ران يا ستون فقرات مي‌شود.

گاهي شكستگي به طور خود به خود و بدون ضربه يا افتادن اتفاق مي‌افتد.

درد شديد و ناتوان كننده
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
استئوپروز یا پوكي استخوان


پوكي استخوان حالتي است كه در آن استخوان شكننده شده و احتمال شكستگي با ضربات كوچك افزايش مي‌يابد. پوكي استخوان از گرفتاري‌هاي بسيار شايع جوامع بشري است كه بعد از سن 35 سالگي روند آن در انسان آغاز مي‌شود. حدود نيمي‌از زنان مسن‌تر از 45 سال و 90 درصد زنان مسن‌تر از 75 سال به بيماري پوكي استخوان مبتلا مي‌شوند. مردان مسن نيز به پوكي استخوان مبتلا مي‌شوند كه البته ميزان ابتلاي آنان كمتر از زنان است. به طور تقريبي از هر سه زن يك نفر و از هر دوازده مرد يك نفر به پوكي استخوان مبتلا مي‌شوند و اين امر در سال منجر به ده هزار شكستگي ناتوان كننده در مبتلايان مي‌شود كه متاسفانه تعداد اندكي از مبتلايان به پوكي استخوان مورد بررسي و ارزيابي قرار مي‌گيرند.

پوكي استخوان عارضه‌اي است كه با بالارفتن سن بوجود مي‌آيد. در نتيجه از استحكام بافت و املاح استخواني كم شده و از مقاومت آن كاسته مي‌شود. استخوان انسان در سن كودكي خاصيت ارتجاعي و تحمل فشار زيادتري را دارد و به تدريج سفت و محكم شده و از مقاومت آن كاسته مي‌شود و اين مسئله در سن 20 سالگي به اوج خود مي‌رسد و بين سن 20 تا 35 سالگي استحكام استخوان به همان قوت باقي مي‌ماند. به همين دليل در افراد جوان ضربات بسيار شديد مثل تصادفات مي‌تواند منجر به شكستگي استخوان شود، اما از اين سن به بعد بتدريج و با سرعتي كم از تراكم استخوان كاسته مي‌شود و استخوان‌ها با بالا رفتن سن پوك مي‌شوند. در زنان بعد از يائسگي به علت توقف ترشح هورمون‌هاي زنانه و نقش مهم اين هورمون‌ها در استحكام استخوان ها، شيوع پوكي استخوان زيادتر مي‌شود

چه كساني در معرض پوكي استخوان قرار دارند؟

به طور تقريبي و با احتمال بسيار زياد همه ما در معرض پديده ناخوشايند پوكي استخوان قرار داريم.

ـ افراد مسن در معرض ابتلاي بيشتري قرار دارند.

ـ عارضه پوكي استخوان در نزد خانم‌ها بعد از سن يائسگي بسيار شايع است به ويژه اگر يائسگي زودرس در خانم‌ها ايجاد شده باشد.

ـ تحريك بدني و ورزش باعث استحكام استخوان‌ها در هر سني مي‌شود. عدم تحرك و استراحت زياد باعث تحليل استخوان‌ها و پوكي آن مي‌شود و دردهاي استخواني را بيشتر مي‌كند.

ـ گاه پوكي استخوان در برخي از خانواده‌ها بيشتر ديده مي‌شود. همچنين در بعضي نژادها مثل بعضي از نژادهاي آسيايي اين پوكي بيش‌تر است.

ـ تغذيه نقش مهمي ‌در پوكي استخوان به عهده دارد. افرادي كه كلسيم كافي در رژيم غذايي آنها وجود ندارد و يا ويتامين د كافي دريافت نمي‌كنند، در معرض ابتلاي بالاتري هستند.

ـ همچنين اثر مصرف سيگار، الكل و قهوه زياد هم در پوكي استخوان ثابت شده است.

ـ كساني كه خود سيگار مي‌كشند يا همنشين سيگاري‌ها هستند، در معرض پوكي استخوان زودرس قرار دارند و زناني كه سيگار مي‌كشند دچار پوكي استخوان شديدتري مي‌باشند.

ـ استفاده طولاني از كورتون‌ها و يا داروهاي ادرارآور مي‌تواند باعث پوكي استخوان شود. البته بايد دانست كه مصرف يك يا چند آمپول كورتون در سال چنين اختلالي ايجاد نمي‌كند.

ـ افرادي كه از بعضي اختلالات هورموني مشخص رنج مي‌برند مثل پركاري تيروئيد و پاراتيروييد كم‌كاري غدد جنسي و بيماري كوشينگ در معرض ابتلاي بالاتري براي پوكي استخوان هستند.

آيا پوكي استخوان علامتي دارد؟

متاسفانه بايد گفت به طور معمول پوكي استخوان قبل از بروز عوارض آن علامتي ندارد. علايم هنگامي ‌ايجاد مي‌شود كه شكستگي اتفاق افتاده باشد. درد ناگهاني و شديد در ستون فقرات مي‌تواند از علايم شكستگي‌هاي ستون فقرات باشد. ممكن است شكستگي مهره بدون درد اتفاق افتد و به صورت خميدگي ستون فقرات و كاهش قد بيمار ديده شود. اگر چه عكس برداري با اشعه ايكس به تشخيص شكستگي كمك مي‌كند، ‌ولي براي تشخيص زودرس آن روش مناسبي نيست. پس بهتر است كليه افراد كه در معرض خطر پوكي استخوان قرار دارند قبل از شروع عوارض، مورد ارزيابي قرارگيرند و در صورت مبتلا بودن اقدامات پيش‌گيرانه اعمال شود.

بهترين روش براي تشخيص پوكي استخوان، سنجش تراكم استخوان يا دانسيتومتري است. خوشبختانه امروزه براي سنجش تراكم استخوان دستگاه‌هاي جديدي ساخته شده‌اند كه مي‌توانند با دقت نسبتا زيادي تراكم استخواني و نسبت آن با استخوان سالم و سن مناسب را اندازه‌گيري كنند. آزمايش سنجش تراكم استخواني بدون درد است و تنها چند دقيقه طول ميكشد، همچنين احتياج به آمادگي قبلي ندارد و در طي آن دارويي مصرف نمي‌شود. اين سنجش پزشك را قادر مي‌سازد تا شدت پوكي استخوان را ارزيابي كند و در نتيجه استحكام استخوان را بسنجد.

بنابراين بهترين روش پيش‌گيري از پوكي استخوان و عوارض آن رعايت رژيم غذايي مناسب، فعاليت ورزشي مناسب و دوري از عوامل كمك كننده در افزايش پوكي استخوان مانند مصرف سيگار (به ويژه تمام موارد ذكر شده تا قبل از سن 35 سالگي) و ارزيابي‌هاي لازم براي تعيين ميزان تراكم استخواني است.

جلوگيري از پوكي استخوان

مي‌توان با روش‌هاي بسيار ساده‌اي خطر پوكي استخوان را كاهش داد:

با اطلاع از وضعيت استخوان به ويژه در خانم‌ها در دوران نزديك به يائسگي، بوسيله مشورت با پزشك، بكار بردن روش‌هاي تشخيص مناسب و در صورت نياز تجويز داروهاي ويژه مي‌توان از پيشرفت بيماري و عوارض حاصل آن پيشگيري كرد.

تغذيه مناسب از روش‌هاي بسيار مؤثر براي پيش‌گيري از پوكي استخوان است. غذاي انسان بايد محتوي پروتئين‌ها و املاح كافي و ويتامين‌هاي لازم باشد تا روند پوكي استخوان كندتر شود. بهترين منبع كلسيم و پروتئين: شير، پنير، ماست و غذاهاي دريايي به ويژه ماهي است.

كلسيم يكي از اجزاي سازنده استخوان است و غذاي روزانه هر فرد بالغ بايد حداقل حاوي 1000 تا 1200 ميلي‌گرم كلسيم باشد. البته اين مقدار نياز در زنان باردار، شيرده، يائسه، افراد مسن و بچه‌ها بيشتر بوده و بين 1500 تا 2000 ميلي‌گرم است. همانطوريكه گفته شد فرآورده‌هاي لبني مانند شير ماست پنير، كشك و قره‌قوروت از منابع بسيار خوب و مهم كلسيم‌اند. ساير منابع حاوي كلسيم عبارتند از: سبزيجات برگ سبز، كلم پيچ، شلغم، هويج، پرتقال، انگور و توت فرنگي، خرمالو، زيتون، جعفري، اسفناج، كرفس، كشمش، بادام، پسته، گردو، حبوبات و غذاهاي دريايي مانند ماهي به ويژه ماهي تن، كيلكا و ساردين.

پوكي استخوان يكي از مهم‌ترين عوارض كاهش مصرف كلسيم است و در صورت همراهي با عواملي مانند‌ كمبود ويتامين ث ،كمبود ويتامين د ، درمان با استروئيدها (كورتون)، بي‌حركتي، مصرف الكل و … بر شدت آن افزوده مي‌شود. پس بياييم با رعايت نكات زير حافظ سلامتي استخوان‌ها و جلوگيري از پوكي استخوان خود در سن ميان‌سالي و پيري باشيم

ـ هم اكنون كه مقدار نياز روزانه كلسيم خود را مي‌دانيد، سعي كنيد به ميزان لازم از مواد حاوي كلسيم در روز استفاده كنيد تا دچار كمبود ميزان كلسيم نشويد. اين ذخيره‌سازي به ويژه در دهه دوم و سوم زندگي بسيار پراهميت است. در صورتي كه نمي‌توانيد مقدار لازم كلسيم را از فرآورده‌هاي غذايي طبيعي تهيه كنيد، براي جلوگيري از اين بيماري ناخوشايند سفارش مي‌شود به مصرف تركيبات مكمل موجود در بازار بپردازيد.

ـ ويتامين د براي سلامتي استخوان‌ها و جذب كلسيم لازم و ضروري است. بنابراين زماني را در بيرون از خانه بگذرانيد تا آفتاب بتواند پوست شما را براي ساختن ويتامين د تحريك كند.

ـ به طور منظم ورزش كنيد. استخوان‌هاي اطفال با ورزش كردن محكم مي‌شوند و رشد طبيعي خواهند داشت. البته افراد بالغ هم بايد تحرك كافي داشته باشند. استراحت و عدم تحرك باعث تحليل بافت استخواني مي‌شود. بهترين، مفيدترين و بي‌خرج‌ترين ورزش براي انسان‌هاي بالغ و به ويژه افراد مسن پياده‌روي است. توجه داشته باشيد كه ورزش‌هاي تحمل وزن، مثل پياده روي نقش مهمي ‌در رسوب كلسيم در استخوان‌ها دارند. ورزش‌هايي كه فشار و تحمل استخواني ندارند كم‌تر از ورزش‌هاي تحمل وزن در اين مسئله اثر مثبت دارند.

ـ از مصرف مواد افزايش دهنده پوكي استخوان مانند الكل، سيگار، قهوه فراوان و … خودداري كنيد.

ـ جايگزيني هورمون‌هاي زنانه در خانم‌هاي يائسه زير نظر پزشك مي‌تواند مانع پوكي استخوان زودرس شود.

درمان پوكي استخوان

اگر پس از سنجش تراكم استخوان، معلوم شد كه مبتلا به پوكي استخوان هستيد با نظر پزشك خود مي‌توانيد تحت درمان‌هاي زير قرار بگيريد.

درمان‌هاي متفاوتي هم اكنون براي پوكي استخوان وجود دارد كه هر كدام با توجه به شرايط بيمار براي وي انجام مي‌گيرد. از جمله تجويز تركيبات حاوي كلسيم و ويتامين د ، تجويز تركيبات فلورايد و داروهاي كاهنده سرعت پوكي استخوان مانند Alendronate , Etidronate و … كه تمام موارد ذكر شده بسيار پرخرج و گران هستند و تنها مورد اول يعني كلسيم و ويتامين د قابل دسترس‌تر، كم هزينه‌تر و براي عموم قابل استفاده‌تر است.

در نهايت در نظر داشته باشيد كه تغذيه مناسب سرشار از كلسيم و پروتئين، فعاليت و دوري از عدم تحرك و انجام ورزش‌هاي مناسب از زمان كودكي و نوجواني، بهترين و كم‌خرج‌ترين توشه و روش پيشگيري براي جلوگيري از پوكي استخوان است

به نقل از پایگاه اطلاع رسانی پزشكان ایران
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
مصرف ويتامين d روند پوکي استخوان را در زنان سياهپوست کند نمي‌کند


مصرف مکمل ويتامين d، روند کاهش تراکم و پوکي استخوان را در زنان يائسه سياهپوست کاهش نمي‌دهد.

به گزارش ايسنا به نقل از رويترز، دکتر جان آلويا‌ از نيويورک ضمن اعلام اين مطلب توضيح داد: از آنجا که بدن زنان سياهپوست نسبت به زنان سفيد پوست در مواجهه با نور خورشيد، ويتامين d کمتري توليد مي‌کند؛ همچنين، به دليل اينکه ذخاير ويتامين d در اين افراد پايين است حتي کمک گرفتن از اين ويتامين حياتي نتيجه مشخصي نخواهد داشت.

دکتر آلويا ادامه داد: هنوز نتوانسته‌ايم دليل قطعي اين مطلب که چرا مکمل ويتامين d در اين موارد کارساز نيست، را کشف کنيم اما به نظر مي رسد سوخت و ساز عنصر کلسيم نيز، در اين ميان بي‌تاثير نباشد زيرا اين روند در سياهپوستان از کارايي بالايي برخوردارست و به سرعت کليه مقادير ويتامين d را صرف ساخت کلسيم مي کند، به همين دليل، ذخاير سريعا مصرف مي‌شوند.

وي در نهايت خاطرنشان كرد: شايد تجويز مقادير بيشتري از ويتامين d به شکل غير خوراکي تاثير بيشتري در متوقف كردن روند پوکي استخوان سياهپوستان داشته باشد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
همه موارد شکستگي لگن در سنين بالا به علت کمبود ويتامين d است

براساس گزارشات محققان اسکاتلندي، تقريبا کليه افراد دچار شکستگي استخوان لگن در دنيا، مبتلا به کمبود ويتامين d هستند.

به گزارش ايسنا به نقل از خبرگزاري رويترز، براساس مطالعاتي که از سوي دانشکده پزشکي گلاسکو، روي ‌٥٤٨ بيمار بالاي ‌٦٠ سال صورت گرفت، مشخص شد که ‌٨/٩٧ درصد از بيماراني که به دليل شکستگي لگن مراجعه کرده بودند،‌ دچار کمبود ويتامين d بودند.

همچنين در ‌٢٥ درصد اين موارد، مقادير ويتامين d به قدري کم بود که از سوي محققان با عنوان «غير قابل اندازه گيري » ثبت شده بود. به علاوه، در سن، جنس و يا فصل مراجعه هيچ تفاوت آشکاري وجود نداشت.

دکتر " استفان گالاچر " سرپرست تحقيقات و مشاور بيماريهاي غدد در بيمارستان گلاسکو در اين باره مي‌گويد: بررسيهاي ما همگي مويد اين نکته بود که فقر ويتامين d به طور کاملا مشخصي باعث شکنندگي استخوانها خصوصا در ناحيه لگن مي شود.

وي خاطرنشان کرد: کليه متخصصاني که با افراد سالمند سر و کار دارند بايد آنها را به مصرف مکمل ويتامين d ترغيب کنند
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
پروتئين سويا بهترين منبع غذايي براي پيشگيري از پوکي استخوان


- مصرف مداوم پروتئين سويا در برنامه غذايي مي‌تواند از ابتلا به پوکي استخوان پيشگيري کند.

به گزارش سرويس «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران، دکتر سيد رضا راست‌منش عضو هيات علمي دانشگاه شهيد بهشتي ضمن بيان مطلب فوق افزود: با توجه به اينکه مصرف داروهاي استروژني براي پيشگيري از پوکي استخوان شانس ابتلا به سرطانهاي سينه، رحم و تخمدان را افزايش مي‌دهد، بنابراين جايگزين کردن سويا به جاي اينگونه داروها مي‌تواند از بروز سرطانهاي مذکور جلوگيري کند.

وي گفت: همچنين، مصرف سويا مي‌تواند در کاهش تري گليسيريد خون و کلسترول خون نقش مهمي داشته باشد.

وي تصريح کرد: به طور کلي، تمامي افراد خصوصا زنان مبتلا به پوکي استخوان، بايد از طبيعي‌ترين الگوي غذايي نظير غذاهاي نشاسته‌اي مانند نان، ماکاروني ومواد حاوي کربوهيدراتهاي پيچيده استفاده کنند و نيز مصرف انواع ميوه، سبزي و لبنيات را در برنامه غذايي خود بگنجانند.

اين عضو هيات علمي دانشگاه افزود: همچنين، اين نوع رژيم غذايي مي تواند احتمال ابتلا به بروز بيماريهاي قلبي، فشارخون و ديابت را تا حد چشمگيري کاهش دهد.

دکتر راست منش تصريح کرد: البته، با توجه به اين که مصرف خام سبزيجات غده‌اي مانند سيب‌زميني و پروتئين‌هايي مانند سويا، به دليل وجود برخي آنزيم‌ها، از جذب و هضم پروتئين‌ها جلوگيري مي کنند بنابراين با پخت 20 دقيقه‌اي اين مواد، مي‌توان آنزيم‌هاي مربوطه را از بين برد.

استاديار دانشگاه تغذيه در پايان به عنوان توصيه به افراد مبتلا به پوکي استخوان گفت: اين افراد بايد از مصرف قندهاي ساده، روغن، کره، شکر، قند و مرباجات پرهيز کنند، تا حد ممکن به فعاليت‌هاي بدني بپردازند، حداقل روزي يک ساعت پياده‌روي کنند و نيز، روزي 20 دقيقه، بدون استفاده از کرم ضد آفتاب، در معرض آفتاب قرار گرفته و از نورمستقيم خورشيد بهره ببرند؛ البته در غير اين زمان مي توانند از کرم ضد آفتاب استفاده کنند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
يك متخصص تغذيه:
خوردن 4 عدد تخم‌مرغ در هفته جذب کلسيم را بهبود مي‌بخشد

متخصصان تغذيه معتقدند: خوردن تخم‌مرغ علاوه بر اين که تامين کننده پروتئين‌هاي مورد نياز بدن است به جذب کلسيم نيز کمک کرده و از پوکي استخوان پيشگيري مي کند.

دکتر يوسف اسکندري متخصص تغذيه با بيان اين مطلب به خبرنگار ايسنا واحدعلوم پزشکي ايران گفت: سفيده تخم‌مرغ منبع بسيار خوبي از پروتئين مورد نياز بدن به نام آلبومين است؛ به طوري که در 100 گرم تخم مرغ، 13 گرم آلبومين وجود دارد، اين درحاليست که در همين ميزان شير و ماست، 5 گرم پروتئين آلبومين موجود است.

وي افزود: پروتئين آلبومين در حفظ و ساخت پروتئين‌هاي پوست نظير الاستين و کلاژن مؤثرست و در نتيجه نقش مهمي را در پيشگيري از افتادگي و چين و چروک پوست ايفا مي کند.

دکتر اسکندري در مورد خواص ديگر پروتئين آلبومين توضيح داد: مطالعات نشان داده است، پروتئين آلبومين موجود در سفيده تخم‌مرغ، موجب توليد آنتي بادي‌هايي در بدن مي‌شود که مانع رشد سلولهاي سرطاني است؛ بنابراين به افرادي که بيشتر در معرض نور خورشيد قرار دارند، توصيه مي‌شود تخم‌مرغ را به همراه سبزيجات و ميوه‌جات که حاوي آنتي اکسيدانهايي همچون ويتامين c و e مصرف کنند چرا که از بروز سرطان پوست پيشگيري مي شود.

وي در پايان خاطرنشان کرد: همچنين، استفاده از تخم‌مرغ، در رژيم غذايي نياز روزانه بدن به ويتامين b12 را تامين کرده و موجب سلامت پوست و مو مي شود.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
داروی پوکی استخوان ، ماهی یکبار!

جام جم آنلاین: افرادی که مبتلا به پوکی استخوان هستند اکنون می توانند بجای مصرف داروی روزانه یا هفتگی ، ماهی یکبار دارو بخورند.
نحوه عملکرد این قرص مانند سایر بی فسفونات های موجود است که به بدن در استخوان سازی مجدد کمک می کند.
به گزارش بی بی سی نتایج تحقیقات نشان می دهد نیمی از بیماران که بطور هفتگی بی فسفونات دریافت می کردند تا پایان سال اول مصرف قرص را متوقف می کنند.
بسیاری از آنها به دلیل اینکه نشانه های بیماری را تا چند سالی ندارند به درمان ادامه نمی دهند و در نتیجه اثرات سودمند دارورا بر استخوان هایشان حس نمی کنند.
بسیاری از افراد بویژه زنان در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند زیرا استخوان های کوچکتر و شکننده تری دارند.
این وضع با یائسگی که طی آن بدن هورمون استروژن (هورمونی که برای رشد مناسب استخوان ضروری است) تولید نمی کند پیچیده تر می شود و بدلیل روند طبیعی پیری احتمال پوکی استخوان با بالا رفتن سن افزایش می یابد.
در حال حاضر درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد اما تعدای از داروها هستند که به حفظ تراکم استخوان کمک می کنند و مانع شکستگی آن می شوند.
این داروها شامل بی فسفونات ها ، مکمل های کلسیم و ویتامین d ، داروهای هورمونی ، و غیره هستند.
 
بالا