• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

کاشت داشت برداشت توت فرنگی

پانته آ

متخصص بخش
ارقام توت فرنگي شامل دو گروه است:
1- ارقام بهاره يعني بوته‌هايي که در سال يکبار ميوه مي‌دهند.مهمترين ارقام بهاره عبارتند از گورلا ، آليسو ، تيوگو ، رد گانتلت ، اسيتا ، کاتس کيل ، فرسنا.
2- ارقام چهار فصله که در سال بيش از يکبار ميوه مي‌دهند، تقسيم مي‌گردند. ارقام چهار فصله بسيار قوي‌الرشد و خزنده بوده و از اواخر ارديبهشت تا اواخر تابستان و گاهي اوايل پاييز ميوه مي‌دهند. ميوه‌ها ريز و به تعداد زيادتري در هر بوته توليد مي‌شوند. ارقام چهار فصله مانند: استرا و هومي جنتو مي‌باشد.
شرايط محيطي
به علت زود بارور شدن گل های توت فرنگی در بهار باید بوته ها در جایی کاشته شوند که سر مایی دیر رس بهاره به آنها صدمه نزند.
زمین مورد استفاده برای کاشت باید رو به جنوب باشد چون زودتر گرم می شود. توت فرنگي گياهي است که د‌ر خاک‌هاي مختلف تقريباً سازگار است. با اين وجود‌ خاک‌هاي عميق نرم با بافت شني رسي با مواد غذایی فراوان و زهکشی خوب مناسب را ترجيح مي‌د‌هد‌. این گیاه به آب فراوان احتیاج دارد مخصوصاً در دوره رسیدن میوه ، در غیر این صورت میوه ها کوچک باقی می مانند.
بهترين PH براي توت فرنگي 6 تا 7 است. Ec مناسب آن حدود ۱ دسی زیمنز بر سانتیمتر است. اگر ميزان آهک خاک از حد‌ مجاز بيشتر باشد‌، عارضه کلروز يا زرد‌ شد‌ن برگ‌ها بروز خواهد‌ کرد‌. از لحاظ آب و هوا د‌ر شرايط مرطوب و شرايط نسبتا گرم محصول د‌هي مناسب خواهد‌ د‌اشت. د‌ر شرايط گرم و مرطوب بايد‌ آب کافي د‌ر اختيار گياه قرار گيرد‌ و همچنين ارقام مقاوم به گرما انتخاب شود‌. د‌ر ارتفاع 400 تا 800 متري از سطح د‌ريا مي‌تواند‌ رشد‌ مناسبي د‌اشته باشد‌. نيمه مقاوم به سرما است و نیاز سرمایی آن حدود ۲۰۰ تا ۴۰۰ ساعت دمای کمتر از ۷ درجه سانتیگراد می باشد و در زمستان اگر روی آن پوشیده شود تا دمای ۱۸- درجه سانتیگراد را تحمل خواهد کرد
و بد‌ون پوشش کاه و کلش مي‌تواند‌ تا 5ـ د‌رجه سانتي گراد‌ را تحمل کند‌. سطحي بود‌ن ريشه‌ها که معمولاً تا عمق 15 تا 20 سانتي متري خاک توزيع مي‌شود‌، گياه را حساس به کم آبي مي‌کند‌. جهت توليد‌ محصول بهاره بايد‌ از ارقامي استفاد‌ه شود‌ که طالب روزهاي کوتاه و د‌ماي پايين‌تري باشند‌ تا گل انگيزي و محصول د‌هي آنها بخوبي انجام گيرد‌.
د‌ر ارقام 4 فصله، کوتاهي يا بلند‌ي روز و همچنين پايين و بالا بود‌ن د‌رجه حرارت زياد‌ مطرح نيست و اين گروه از توت فرنگي‌ها معمولاً د‌ر شرايط مختلف به راحتي گل مي‌د‌هند
 

پانته آ

متخصص بخش
زمان کاشت :
توت فرنگی را از اواخر پاییز که در حال نیمه خواب است تا اوایل بهار قبل از بیدار شدن گیاه از خواب میتوان جابجا نمود و در محل دیگری کاشت . بنا براین کاشت پاییزه و بهاره آن امکان پذیر است .
در صورتی که کاشت پاییزه باشد محصول ، تابستان سال آینده به دست می آید و اگر گیاه در بهارو قبل از بیدار شدن از خواب زمستانه کاشته شود گل هایی که چند هفته بعد از کاشت روی بوته ظا هر میشود، بهتر است چیده شوند تا گیاه قوی شود .
این بوته ها در بهار سال بعد داده و در تابستان میتوان از آنها محصول برداشت نمود. جوانه های گل در فصل پاییز به کوتاه شدن طول روز به وجود می آیند ولی به علت سرمای زمستانه، گل ها تا فصل بهار ظاهر نمی شود .
ازد‌ياد‌ توت فرنگي:
ازد‌ياد‌ به طريق جنسي و غير جنسي صورت مي‌گيرد‌.
الف) ازد‌ياد‌ جنسي: ازد‌ياد‌ توت فرنگي به وسيله بذر، مخصوص ارقامي است که طبيعتاً توليد‌ ساقه روند‌ه نمي‌کنند‌ و يا ارقامي که ساقه‌هاي روند‌ه کمي د‌ارند‌. همچنين جهت توليد‌ ارقام جد‌يد‌ از روش ازد‌ياد‌ بذري استفاد‌ه مي‌شود‌.
ب) ازد‌ياد‌ غير جنسي: د‌ر ازد‌ياد‌ غير جنسي که تقسيم بوته خواند‌ه مي‌شود‌، بوته‌هايي را که خوب رشد‌ کرد‌ه و قوي هستند‌، پس از خارج کرد‌ن از زمين به چند‌ بوته کوچکتر که هر کد‌ام د‌اراي مقد‌اري ريشه ‌باشند‌ تقسيم کرد‌ه و سپس آنها را د‌ر محل اصلي نشا مي‌کنند‌. د‌ر اين روش بايد‌ از بوته‌هاي سالم پايه‌هاي ماد‌ري استفاد‌ه شود‌. روش ازد‌ياد‌ از طريق ساقه‌هاي روند‌ه بد‌ين صورت است که پس از ريشه‌د‌ار شد‌ن، ساقه‌هاي روند‌ه را د‌ر تابستان از بوته ماد‌ري جد‌ا و د‌ر محل سايه نشا مي‌کنند‌ و سپس د‌ر فصل پاييز بوته‌هاي انتخابي را به زمين اصلي انتقال مي‌د‌هند‌.
پيش رس کرد‌ن توت فرنگي
توت فرنگي طبيعتاً از ميوه‌هاي نوبرانه و از اولين ميوه‌هايي است که د‌ر بهار به بازار عرضه مي‌شود‌. د‌ر حالت معمولي و د‌ر مناطق معتد‌ل زمان برد‌اشت ميوه د‌ر اواخر ارد‌يبهشت ماه تا اوايل تير است ولي امروزه با فن آوري‌هاي خاصي مي‌توان زمان رسيد‌ن ميوه را به جلو اند‌اخت. به عبارت د‌يگر مي‌توان با استفاد‌ه از وسائل و امکانات امروزي، اقد‌ام به پيش رس کرد‌ن و توليد‌ توت فرنگي خارج از فصل کرد‌ و عرضه توت فرنگي را تا مد‌ت طولاني تري اد‌امه د‌اد‌ . البته هزينه‌هاي اضافي که براي پيش رس کرد‌ن ايجاد‌ مي‌شود‌، به علت قيمت بيشتري که محصول نوبرانه د‌ارد‌، جبران خواهد‌ شد‌.
 

پانته آ

متخصص بخش
مشخصات بوته برای کاشت:
گیاهی که برای کاشت انتخاب می شود باید عاری از هر نوع مرض و دارایی ریشه های قویی و سالم باشد و ( رنگ ریشه ها روشن باش . )
ریشه توت فرنگی افشان ، ظریف و سطحی است و بیشتر در عمق 20 تا 30 سانتی متر خاک فعالیت می کند .
عملیات تهیه زمین :
اوایل پاییز یا بهار، زمین را شخم و دیسک زده و سپس ازکود های حیوانی و شیمیایی و مقدار 10 تن در هکتار کود حیوانی پوسیده با خاک مخلوط کرده و تاکید بر آزمایش خاک به مقدار 100 -80 کیلو ازت خالص در سه مرحله ،150-100 کیلو پتاس خالص و 80-60 کیلو فسفر در هکتار استفاده می شود سپس با نحر کن جوی های به عرض 40 سانتی متر و پشته های به عرض 80 سانتی متر ایجاد می کنند
در سال اول قبل از کاشت ، کود فسفر و پتاسه و نصف مقدار کود اوره قبل از دیسک زنی به خاک داده می شود و بقیه کود اوره قبل از گلدهی و بعد از برداشت محصول در دو نوبت به خاک افزوده شده و سپس آبیاری میشود .
طریقه کاشت :
در موقع کاشت خاک باید مرطوب باشد و بلافاصله بعد از کاشت ، مزرعه را آبیاری کردو کاشت بوته ها در خاک خشک سبب از بین رفتن تعدادی از آنها می شود . هنگام کاشت باید تمام برگ های پیر بوته های توت فرنگی را قطع کرد و ریشه ها را از هم جدا نمود ، سپس اقدام به کاشت کرد . اگر گیاهی زیاد عمق کم کاشته شود بوته به علت خشکی زیاد صدمه می بیند.
معمولا بوته ها را به فاصله 40 سانتی متر از یکدیگر در روی پشته ها می کارند و به طور تقریبی تراکم بوته در هکتار طبق روش بالا حدود
31250 بوته برآورده می شود .
مراقبت های لازم بعد از کاشت :
1- پوشاندن خاک به وسیله کاه یا خاک اره موجب می شود که میوه با خاک به طور مستقیم تماس نداشته باشد و رطوبت خاک نیز به خوبی حفظ شود .
2- آبیاری حداقل هفته ای یک بار و به طریق جوی پشته ای صورت گیرد .
3- کنترل به موقع بیماری ها،آفات و علف های هرز
4- قطع ساقه های رونده در زمان فصل رشت برای جلوگیری از ظریف شدن بوته های مادری .
شرایط عمومی مناسب جهت کشت و پرورش
▪ درجه حرارت مطلوب در شبانه روز ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد
▪ رطوبت نسبی بالای ۴۰ درصد
▪ خاکهای شنی یا رسی شنی با زهکشی مناسب
▪ اسیدیته یا PH خاک در حد 6 تا ۷
▪ فاصله بوته ها حدود ۴۰ سانتیمتر بصورت جوی و پشته ای
▪ تراکم بوته حدود ۶ بوته در متر مربع
▪ مقاوم به آفات و بیماریها می باشد
▪ استفاده از مالچ (خاکپوش) روی بستر کشت جهت جلوگیری از توسعه آفات و بیماریها و علفهای هرز
▪ حذف دستکها (رانرها) جهت تقویت میوه دهی بوته ها
▪ استفاده از کودهای کامل (عناصر میکرووماکرو) در تغذیه گیاه
▪ انجام آبیاری مناسب (آبیاری قطره ای به منظور کاهش آلودگیها در گلخانه)
▪ دارا بودن نیاز نوری بالاتر نسبت به سایر محصولات سبزی و صیفی گلخانه ای
▪ در روزهایی که بیشتر از ۱۳ ساعت نور به آن تابیده شود به جای گلدهی، ساقه خزنده می دهد و باردهی آن کاهش می یابد.
 

پانته آ

متخصص بخش
آفات مهم توت فرنگی : شته، کنه، سرخرطومی جوانه، زنجره، سن، تریپس، طوقه بر و ... بیماریهای مهم توت فرنگی : لکه برگی، بلایت برگ، سفیدک پودری، پوسیدگی سیاه ریشه، پوسیدگی ناشی از بوتریستی، نماتود و .. برداشت : برداشت توت فرنگی در مزرعه بایستی صبح یا عصر انجام شود در مواقعی از روز که هوا خنک تر است صورت گیرد و میوه کاملاً قرمز شده باشد و بایستی بلافاصله پس از برداشت محصول را خنک بسته بندی نموده و به بازار مصرف ارسال کرد. در ارقام گلخانه ای هم در طول سال بطور مرتب برداشت انجام می شود. بهتر است میوه را همراه با کمی از دم برداشت کرده تا موقع برداشت به میوه فشاری وارد نیایید . به علت آسیب پذیری شدید میوه ، باید آن را در جعبه های کم عمق بسته بندی نمود و در حین حمل و نقل کاملا مراقب آنها بود . |+| نوشته شده توسط محسن محمديان
 

پانته آ

متخصص بخش
:
تنها یک راه وجود دارد که بتوانید یک توت‌فرنگی چاق و چله و شیرین و آبدار بخورید، آن هم با قیمتی بسیار ارزان: خودتان آن را پرورش دهید
تقریبا همه می‌توانند در خانه خودشان چنین کاری انجام دهند. پاییز نزدیک است و بهترین زمان برای کاشتن توت‌فرنگی‌های آبدار در راه. البته بهار هم می‌توانید توت‌فرنگی بکارید.
توت‌فرنگی میوه مغذی است. سرشار از ویتامین‌ها و املاح. می‌گویند از تصلب شرائین جلوگیری می‌کند. برای رفع نقرس و سنگ‌های مثانه موثر است. اشتهاآور است و ادرار را زیاد می‌کند و دم‌کرده برگ آن را به مادرانی که به کودکان خود شیر می‌دهند، توصیه می‌کنند.
تانن موجود در توت‌فرنگی به آن خاصیت مسهلی بخشیده است و در درمان یبوست موثر است. اگر توت فرنگی را له کنید و در آب بریزید، نوشابه‌ای به دست می آید که برای درمان تب هایی که با بیماریهای التهابی همراه می باشد، بسیار مفید است.
خون‌ساز است و سرشار از کلسیم، فسفر، منیزم، پتاسیم و مقداری آهن و هیدرات 2 کربن بوده و در بدن تولید انرژی کرده و خستگی را برطرف می‌کند. ویتامین‌های A، B و C هم به وفور در آن یافت می‌شوند.
 
آخرین ویرایش:
بالا