• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

کانسار زرین اردکان

maksemos

متخصص بخش خودرو
موقعیت جغرافیایی:
دهکده زرین در مرکز ایران و در ۸۳ کیلومتری شمال شرق اردکان یزد قرار دارد.محدوده مورد مطالعه به مختصات "۳۰ ´۳۷ °۵۴ طول شرقی و "۳۰ ´۴۰ °۳۲ عرض شمالی به وسعت ۳۵ کیلومتر مربع در شرق و جنوب شرق دهکده زرین قرار دارد.
فعالیت‌های اکتشافی صورت گرفته:
این محدوده در سال ۱۳۷۶ مورد توجه قرار گرفت و مشتمل بر مطالعات ژئوشیمیایی تفضیلی در ناحیه خیارزار به وسعت تقریبی یک کیلومتر مربع و مطالعه مقدماتی به وسعت ۳۵ کیلومتر مربع می‌باشد.
فعالیت‌های اکتشافی در چهار ناحیه تنگ خیارزار،کازه زرین کوچک_کویر وک ،حوض گوز و حوض کویر اردکان صورت گرفته است.
اکتشافات مقدماتی با مقیاس ۱:۲۰۰۰۰ و برداشت نمونه آبراهه‌ای کانی سنگین از مهمترین آبراهه‌ها بخصوص خیارزار ،اوشیرینو و نواحی زرین کوچک ،کویر وک و زرین انجام شد که حاصل آن معرفی ۶ آنومالی می‌باشد.
آنومالی۱ در شمالی‌ترین قسمت ناحیه و منطبق بر تراس‌های کازه زرین کوچک می‌باشد.حداکثر میزان طلا در این آنومالی ppb ۴/۸۸ حجمی و معادل ۱۵۰۲ میلی گرم در متر مکعب رسوب و برابر با ۵۵/۰ گرم در تن رسوب آبرفتی در دانه‌بندی ۱۵- مش بوده است.بخش غربی این آنومالی منطبق با کنتاکت شیست و گرانیت بوده و با آنومالی شئلیت و پیریت همراه است.
آنومالی۲ بر تراس‌های موجود در روی بیرون زدگی وسط مخروط افکنه زرین کوچک منطبق بوده و با کانی شئلیت همراه است.مقدار طلا در نمونه‌های سطحی تا ۱/۰ گرم در تن اندازه گیری شده است.
آنومالی ۳ منطبق بر حوالی چشمه زرین کوچک بوده و در حاشیه واحدهای گرانیت و در کنتاکت با واحد شیست قرار دارد.به نظر می‌رسد که زون کانی‌ سازی طلا از محل کنتاکت تا ۲۰۰ متر به سمت گرانیت توسعه داشته است.میزان طلا تا ۱/۰ گرم در تن اندازه گیری شده است.
آنومالی ۴ در مسیر دره اوشیرینو و منطبق بر کنتاکت شیست و گرانیت می‌باشد.در این آنومالی کانی‌های آپاتیت،شئلیت،اسفن،روتیل،آناتاز،بروکیت و زیرکن پاراژنزها را تشکیل می‌دهند.
آنومالی ۵ در مسیر دره خیارزار،از تنگه تا بخش‌های بالایی آن گسترش دارد.در این آنومالی کانی‌های شئلیت و پیریت پاراژنز کانی‌ سازی می‌باشد.حداکثر مقدار طلا ppb ۵۶ حجمی معادل ۹۵۳ میلی گرم در متر مکعب و معادل ۳۵/۰ گرم در تن رسوبات آبرفتی در دانه‌بندی ۱۵- مش می‌باشد.
آنومالی ۶ در بخشی به نام تل‌زرد و تل‌سیاه و در بخش بالایی دره خیارزار و منطبق بر سنگ‌های نواحی کنتاکت شیل،گرانیت و گنیس بسته شده است.در این آنومالی مقدار شئلیت همراه طلا به حداکثر مقدار خود می‌رسد.
پس از این مرحله بخش خیارزار مورد اکتشاف تفضیلی قرار گرفت و نمونه برداری از سنگ و آبرفت در شبکه ۵۰ متری و در ۱۴ پروفیل انجام شد.خط مبنای نمونه برداری در جهت شمالی_جنوبی و در امتداد فولیاسیون گرانیت‌های بوده است.اکثر نمونه‌های طلادار نمونه‌های آبرفتی بوده‌اند بطوریکه میزان طلا در آبرفت‌ها از ۳ تا ۶۲۳ میلی گرم در متر مکعب رسوب در دانه‌بندی ۸۰- تا ۱۵- مش گزارش شده است.
در بخش کازه زرین کوچک نیز در طول یک پروفیل ۱۵۰۰ متری نمونه‌برداری صورت گرفته است.در نمونه‌های برداشت شده از تراس‌های کازه زرین کوچک به طور معمول کانی طلا یافت شده است .هرچند میزان طلا در نقاط مختلف این تراس‌ها یکسان نبوده ولی به هر حال در طول ۱۲۰۰ متر از این پروفیل کانی طلا در نمونه‌های سطحی برداشت شده موجود بوده است.
در بخش کازه زرین کوچک نیز در طول یک پروفیل ۱۵۰۰ متری نمونه‌برداری صورت گرفته است.در نمونه‌های برداشت شده از تراس‌های کازه زرین کوچک به طور معمول کانی طلا یافت شده است .هرچند میزان طلا در نقاط مختلف این تراس‌ها یکسان نبوده ولی به هر حال در طول ۱۲۰۰ متر از این پروفیل کانی طلا در نمونه‌های سطحی برداشت شده موجود بوده است.
 
بالا