• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

کانسار نبی جان

maksemos

متخصص بخش خودرو
موقعیت جغرافیایی:
محدوده اکتشافی با مساحت ۹ کیلومتر مربع در ۲۱ کیلومتری(فاصله هوایی) جنوب باختر ی شهرستان کلیبر قرار گرفته است. از نظر تقسیمات کشوری این منطقه در مرز شهرستان کلیبر و ورزقان محسوب می شود.این محدوده به طور تقریبی بین طولهای ´۴۷ °۴۶ الی ´۵۰ °۴۶ و عرضهای ´۴۶ °۳۸ الی ´۴۷ °۳۸ شمالی محصور بوده و محدوده ثبت شده در سازمان صنایع و معادن استان به صورت یک دوازده ضلعی می باشد. درون محدوده اکتشافی آبادی و روستایی قرار ندارد اما روستای نبی جان ،ظلمه ،کلاسور و مرزرود نزدیکترین آبادیها به محدوده اکتشافی اند که در این میان نبی جان با فاصله کمتر از یک و نیم کیلومتر در واقع نزدیکترین آبادی به محدوده اکتشافی بوده ،لذا نام محدوده و نقشه های ترسیم شده نیز بدین عنوان خوانده می شود.

26.jpg

نمایی از توده کوارتز مونزونیتی موجود در منطقه

محدوده اکتشافی جزء مناطق مرتفع بوده به طوری که کوه قندان باشی(با ارتفاع ۲۸۹۳ متر) و کوه زینقانلو(با ارتفاع ۲۸۹۶ متر) در این محدوده قرار می گیرند. پست ترین نقطه محدوده اکتشافی دارای ۲۴۸۰ متر ارتفاع می باشد. آب و هوای محدوده سرد و نیمه مرطوب بوده به طوری که در فصول پاییز و زمستان انجام عملیات صحرایی در این منطقه مشکل می باشد.در تقسیم بندی اقلیمی استان محدوده اکتشافی در زیر ناحیه اقلیمی نیمه مرطوب و سرد ارتفاعات فوقانی قرار می گیرد.آبراهه های محدوده نیز جزء سرشاخه های دو رودخانه مرزرود و اینگجه چای بوده که هر دوی این رودخانه ها سرانجام به رودخانه مرزی ارس متصل می شوند.
به طور کلی دو مسیر ارتباطی به این محدوده وجود دارد که بهترین مسیر آن از طریق مسیر آسفالته اهر _کلیبر(روستای پیغام) و جاده آسفالته ۲ روستای پیغام _انتیهای آسفالت مرزرود _مرزرود _ایستگاه شکاربانی میسر می شود.
زمین شناسی :
محدوده اکتشافی براساس تقسیم بندیهای موجود در زون ساختاری البرز غربی_آذربایجان قرار می گیرد. این منطقه از کشور ما، حوادث زمین شناسی بسیاری را پشت سر گذاشته که آثار پرکامبرین(زمین های دگرگونی زنجان، میانه، ماکو، خوی، شمال ارومیه) تا به امروز( ولکانیسم سبلان و سهند)قابل مشاهده است.
کهن ترین واحد زمین شناسی محدوده اکتشافی را سری آتشفشانی کرتاسه تشکیل می دهند که شامل گدازه های جریانی ریوداسیتی، برش های آتشفشانی با ترکیب آندزیتی و سرانجام گدازه های آندزیتی تا تراکی آندزیتی هستند.این مجموعه آتشفشانی توسط بخش های مارنی، ماسه سنگی و آهکی کرتاسه پوشیده می شوند.کل مجموعه فوق نیز توسط یک توده کوارتزمونزودیوریتی قطع می شوند که دارای سن تقریبی الیگوسن می باشد. تحت تاٌثیر نفوذ این توده اسکارن های محدودی در حاشیه آهکها و گاه مارنها تشکیل شده است.گدازه های آندزی بازالتی کواترنر نیز بر روی واحدهای فوق قرار گرفته اند.آذرآواری ها شامل انواع توف که دارای رنگ روشن بوده و گاه انواع لیتیک توف به خوبی قابل تشخیص اند قطعات این توفها شامل تکه هایی از سنگهای آندزیتی و ریوداسیتی است.

27.jpg

تصویری از قطعات بیگانه درون سنگهای موجود در نبی جان

دگرسانی در توده می تواند تحت تاُثیر تزریق های متوالی توده و یا تاُثیر محلولهای هیدروترمالی در توده و در حاشیه آن صورت گرفته باشد که مطالعات پتروگرافی و نمونه برداری سیستماتیک می تواند این مسئله را روشن تر سازد.توده نفوذی در بخش های مختلف حاوی قطعات بیگانه متفاوتی در خود بوده که این قطعات بیگانه بیشتر آندزیتی بازالتها و آندزیتهای کرتاسه و آهکهای کرتاسه می باشند. به طوری که در بخش شرقی توده(مجاورت با واحدهای رسوبی کرتاسه)قطعات مارن و آهک در درون توده مشاهده میشوند که شدیداً دگرگون و تیره گشته اند، از طرفی در بخش غربی توده و در مجاورت واحدهای آتشفشانی کرتاسه ترکیب قطعات بیگانه درون توده را این بخش های آتشفشانی تشکیل می دهند.بخش اصلی ماده معدنی در درون و حاشیه کوارتزمونزودیوریت متمرکز شده است که در درون آنها آنومالی مواد معدنی با رگچه های سیلیسی سولفیدی همراه می شوند.

28.jpg

نمایی از کانه رایی سولفیدی در منطقه

در درون توده نفوذی محدوده اکتشافی و در اطراف ایستگاه شکاربانی کلن(دره نبی جان) آثاری از رگه و رگچه های نامنظم حاوی کوارتزهای بلورین و سولفیدهای فلزی مشاهده می شود. کوارتزها بسیار شکل دار و شفاف بوده و ابعاد آنها گاه به چند سانتی متر نیز میرسد.ضخامت رگه و رگچه های سیلیسی از یک تا پنجاه سانتی متر متغیر بوده و طول آنها نیز متغیر می باشد.رگه و رگچه ها درزها و شکاف های سنگ میزبان را پر نموده و دارای روند خاصی نمی باشد ولی به هر حال میتوان منطقه با وسعت شش هکتار را که این رگه ها در آن وجود دارند مورد پی جویی دقیقتر قرار داد.
با توجه به اینکه حفاریهای قدیمی در توده نفوذی صورت گرفته بود لذا در مرحله اول دو نمونه از این سنگها آرنیتی شده در مجاورت تونل قدیمی تهیه و مورد مطالعه کانی سنگین قرار گرفت. شواهد بیانگر وجود ذره های طلا( تا ۱۰ ذره) بسیار کوچک و کانه های اسفالریت و گالن در نمونه مورد مطالعه بود.همچنین با توجه به اینکه در برخی نقاط در بخش های غیرهوازده توده نفوذی آثار پیریت در سنگ به وفور یافت میشد.
فعالیتهای اکتشافی انجام شده :
تنها سابقه عملیات زمین شناسی در محدوده اکتشافی، مربوط به مطالعات انجام یافته توسط سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور بوده که با هدف تهیه نقشه های زمین شناسی ۱:۲۵۰۰۰۰ اهر و ۱:۱۰۰۰۰۰ ورزقان صورت پذیرفته است.نمونه برداری مقدماتی(اکتشاف چکشی) توسط اکیپ اکتشافی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی شمال باختر کشور بیانگر اندیس هایی از طلاو مس در محدوده اکتشافی بوده که در گزارش مربوطه در سال ۱۳۸۱ اشاره شده است.
نمونه گیری پراکنده سطحی به تعداد ۲۰ نمونه
تهیه نقشه ۱:۲۰۰۰۰ زمین شناسی به وسعت ۹ کیلومترمربع و نقشه زمین شناسی ۱:۵۰۰۰ به وسعت ۳۰۰ هکتار

29.jpg

ورودی-یکی-از-تونلهای-بازگشایی شده قدیمی

حفر ترانشه و ۲۵ چاهک اکتشافی به میزان ۲۵۰ مترمکعب
ژئوفیزیک بروش IR-IS در محدوده ای به وسعت ۱۰هکتار
نمونه برداری لیتوژئوشیمیایی در شبکه ای با سلول های ۲۵*۲۵ و ۳۰*۳۰ و اخذ ۵۶ نمونه
مطالعات XRD، کانی سنگین و پتروگرافی
آنالیز عنصری ۲۶۰ نمونه جهت طلا و عناصر همراه
سوابق عملیات غیر مدون به وجود تونلها، چاهک ها و ترانشه های عملیات اکتشافی و یا استخراجی قدیمی باز می گردد که اطلاعات موجود فقط به صورت شواهد صحرایی است و روستاییان اطراف(روستای نبی جان و کلاسور) نیز از چنین اکتشافی و یا استخراجی بیخبر بوده اند و حفرات و تونلهای موجود در کوه و تپه های مجاور را لانه های روباه می دانستند.
 
بالا