سالم بودن دستگاه قاليبافي از لحاظ صاف و محكم بودن سردار و زيردار و راست روها و همچنين ثبات دستگاه در زاويه قائمه سردار و زيردار با راست روها كنترل شود. ضمناً براي اينكه بافنده تسلط لازم را در حين بافت نسبت به دستگاه قاليبافي داشته باشد سر دستگاه مي بايست كمي به سمت عقب متمايل بوده و عرض داخلي دستگاه نيز بايد 40 تا60 سانتيمتر از عرض قالي مورد بافت جهت سهولت در پودكشي و بافت كناره پيچ بيشتر باشد.
سالم بودن ابزار و تناسب آن با رجشمار قالي مورد بافت بايد كنترل شود.
كيفيت مواد اوليه بافت و مقادير مورد نياز و همچنين تناسب رنگ آنها با رنگ نقشه از مواردي است كه بايد قبل از شروع بافت كنترل شود.
كيفيت نقشه و رنگ آميزي آن كه در ارزش افزوده دست بافته بسيار اهميت دارد از مواردي است كه بررسي و توجه به آن از ضروريات بافندگي است.
لازم است ضخامت و نازكي (نمره نخها) نخ پشمي، نخ چله، نخ پودهاي نازك و ضخيم و تعداد لاهاي آن متناسب و هماهنگ با رجشمار نقشه و قالي مورد بافت باشد. مثلاً اگر رجشمار قالي 30 باشد بايد چله آن نمره 20- 15 لا پود نازك نمره 20- 4 لا و پود ضخيم نمره 5- 8 لا و خامه آن متريك 2/5 باشد تا تناسب رجشمار با نمره نخها هماهنگ شود، در غير اين صورت اگر با نمره بيشتر و يا لاي كمتر نخها تهيه گردند قالي دچار معايبي مي گردد كه يكي از آنها كوتاه و يا بلند شدن طول قالي است كه در اين حالت نقوش فشرده و يا كشيده تر از آنچه در نقشه بوده روي قالي بوجود مي آيد. در ادامه جدول تناسب مواد، رجشمار قالي در برخي از اندازه ها جهت اطلاع درج شده است(جدول تناسب مواد اوليه يا رجشمار قالي).
براي كنترل تعداد تارهاي چله ابتدا تعداد تارهاي چله قالي را شمارش نموده و با تعداد تارهاي نقشه مطابقت مي نمائيم. چنانچه تعداد چله ها زيادتر باشد حداكثر تا 20 تار اضافي را به نسبت عرض قالي و در فاصله هاي معيني به طور مساوي از بين سيه بنديها بريده و حذف مي شود و چنانچه تعداد تارها كم باشد با رعايت موارد چله كشي و كوجي بندي تعداد كسري تارها را به نسبت مساوي در داخل سيه بنديها و در بين چله ها گذارده مي شود. به هر حال بايد دقت كرد كه قبل از شروع بافت از روي نقشه تعداد تارهاي دوانده شده با تعداد تارهاي منظور شده در نقشه مطابقت داشته باشد(بهتر است كه قبل از گليم بافي و يا قبل از ساده بافي اين كنترل انجام شود).
كنترلهاي ديگري كه بايد در روي چله ها انجام شود موضوع پر بودن چله (تراكم) در يكجا و يا خالي بودن (تنك) در جاي ديگر است. اگر چله ها اين حالت را داشته باشند نظم بافت از بين رفته و باعث خرابي و بي نظمي نقشهاي قالي خواهد شد لذا بايد پخش چله در سيه بنديها و يا در عرض قالي يكنواخت باشد.
از ديگر مواردي كه قبل از شروع بافت بايد رعايت شود سفت بودن چله است. اين موضوع را هميشه و در مدت بافت قالي بايد مد نظر داشت و از بافت روي چله هاي شل پرهيز نمود زيرا رجهاي بافته شده و پودكشي هاي انجام شده خوب كوبيده نشده و قالي بالازدگي پيدا مي نمايد لذا بايد هميشه چله ها سفتي لازم را در حين بافت داشته باشند و براي اين منظور با گاوه و يا پيچهاي دستگاه به موقع چله ها را سفت مي نمايند. اين عمل در ابتداي بافت قالي كه چله ها بيشتر شل مي شوند به دقت زيادتر نياز دارد. معمولاً قالي هر چه ظريفتر باشد چله آن نيز سفت تر بايد باشد.