• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

گذر همزمان سیاره زهره و تلسکوپ هابل از برابر خورشید

parisa

متخصص بخش
تصویربرداری از رخداد نادر گذر سیاره زهره از برابر خورشید به اندازه کافی در جای خود خاص و زیبا بود اما یک عکاس فضایی توانست تلسکوپ فضایی هابل ناسا را نیز در میان این گذر به تصویر بکشد.

به گزارش سرویس فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، سیاره زهره در روز سه شنبه و چهارشنبه (16 و 17 خرداد) از برابر خورشید عبور کرد و گذر بعدی آن تا 105 سال دیگر رخ نخواهد داد.

تیری لگالت، عکاس فضایی در زمان تصویربرداری از این رویداد توانست تلسکوپ هابل را که درصفحه خورشیدی قرار گرفته بود، شکار کند.

لگالت برای مشاهده این گذر هفت ساعته به استرالیا سفر کرده اما برای ثبت تصویر هابل که در اطراف زمین گردش می‌کند، باید از سرعت عمل بالایی برخوردار می‌بود چرا که این تلسکوپ در عرض چند لحظه از جلوی خورشید عبور می‌کند.

این فضاپیما به شکل یک لکه تاریک در این تصویر مشاهده شده و سیاره زهره در مقایسه با آن از اندازه بزرگتری برخوردار است. همچنین یک لکه خورشیدی نیز در تصویر قابل مشاهده است.

گذر سیاره زهره در یک دوره دوگانه هشت ساله با فاصله تقریبا یک قرن اتفاق می‌افتد . جدیدتری گذر این سیاره در سال 2004 و پیش از آن در سالهای 1874 و 1882 رخ داده بود.

محققان این عبور نادر را برای سنجش دستگاههای خود و آزمایش راههای مطالعه جو سیارات بیگانه به مشاهده نشسته بودند. همچنین این عبور به ارائه شیوه‌های جدید برای بررسی اندازه منظومه شمسی که یکی از بزرگترین اسرار دنیای علم است، پرداخت.

در قرن 18 میلادی دانشمندان بر این باور بودند که منظومه شمسی بسیار گسترده است و برای مثال می‌دانستند که سیاره مشتری در مداری پنج برابر دورتر از زمین به دور خورشید می‌گردد. اما اطلاعاتی در مورد مسافتهای دقیق در دست نبود.

در سال 1716 ادموند هالی، فضانورد مشهور به پیشنهاد شیوه‌ای برای دستیابی به این سوال با ارسال تیمهایی به نقاط مختلف جهان برای مشاهده گذر سیاره زهره پرداخت. با دستیابی به زمان دقیق آغاز و پایان این عبور از مناطق مختلف، محققان توانستند مسافت میان زمین خورشید را با استفاده از اصول اختلاف منظر محاسبه کنند.

با استفاده از این آمار می‌توان مسافت دیگر سیارات منظومه شمسی را محاسبه کرد. اگرچه محققان در آن سالها نتوانستند اطلاعات لازم را با دقت لازم بدست بیاورند، اما دانشمندان توانستند این داده‌ها را با تصویر برداری از دو گذر زهره در قرن نوزدهم کسب کنند.

ایسنا
 
بالا