• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

گیاهان ضد نفخ

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
کلينيک تغذيه/دکتر محمدحسين صالحي سورمقي/متخصص فارماكوگنوزي /استاد دانشكده داروسازي دانشگاه علوم پزشکي تهران
3 گياه ضدنفخ

سوءهاضمه، مشكل‌هايي در هضم و جذب غذاهاست و به اشكال مختلف مانند نفخ، دل‌درد، اسپاسم، يبوست، اسهال، دير و مشكل هضم‌شدن غذا، ترش‌كردن معده و... خود را نشان مي‌دهد...

بسياري از اين موارد را مي‌توان با رژيم غذايي مناسب يا گياهان دارويي و داروهاي گياهي تسكين‌ داد يا درمان كرد. گياهان حاوي اسانس (رايحه) از مهم‌ترين گياهاني هستند كه از قديم به‌‌عنوان طعم‌دهنده و خوشبوکننده غذاها و تسکين دهنده اختلال‌هاي سوءهاضمه مصرف مي‌‌شده‌اند زيرا به علت داشتن مواد و تركيب‌هاي اسانسي به سرعت جذب مي‌شوند و آثار خود را ظاهر مي‌كنند. اين گياهان كه بيشتر به‌صورت ادويه‌هاي مختلف، به‌خصوص در شرق آسيا از جمله هندوستان و چين مصرف بالايي دارند شامل نعناع، گشنيز، بادرنجبويه، زيره‌ سبز و سياه، رازيانه، دارچين، هل، جوزبويا و.... است که رايج‌ترين و موثرترين‌هاي آنها در درمان نفخ عبارتند از:

1 نعناع: گياه معروفي است كه در جهان به «مينت» مشهور است. اين گياه حداقل 33 گونه دارد كه بيش از 15گونه از آنها در ايران موجود است. نعناع يكي از پرمصرف‌ترين گياهان خوراكي دارويي جهان و اسانس (رايحه) آن از پرمصرف‌ترين‌ها در صنايع دارويي و بهداشتي از جمله خميردندان‌هاست. از اسانس نعناع (روغن معطر آن) براي ساخت داروهاي ماساژدرماني به وفور استفاده مي‌شود. 2 نوع نعناع به نام‌هاي «نعناع فلفلي» و «نعناي قمي» در ايران مصرف بيشتري دارند. محصولات گياهي نعناع به‌صورت تازه، خشك، عصاره، عرق گياهي، چاي كيسه‌اي و تنتور مورد استفاده قرار مي‌گيرند. البته اين گياه آثار قوي و ايده‌آل ضدنفخ، ضددرد (دل‌درد) و ضداسپاسم دارد و بسيار زوداثر است.

2 گشنيز: گياهي خوراكي و دارويي است كه از قسمت‌ هوايي (برگ‌ها) و ميوه آن در صنايع غذايي، دارويي و آرايشي بهداشتي استفاده مي‌شود. گشنيز از خانواده جعفري و داراي رايحه خوشي‌ است كه بيشتر آثار گياه عمدتا به آن ارتباط دارد. آثار اين گياه عبارتند از: مقوي معده، ضداسپاسم، ضددرد (دل‌درد)، ضدميكروب، ضدقارچ، تقويت‌كننده قواي جنسي، هضم‌كننده غذا، صفراآور، آرام‌بخش، كاهش‌دهنده قندخون، كاهش‌دهنده چربي‌خون و كاهش‌دهنده فشار‌خون.

3 بادرنجبويه: گياهي است از خانواده نعناع كه از نظر شكل ظاهري شباهت زيادي به نعناع دارد ولي بوي آن متفاوت است. اين گياه كه از گياهان خوراكي- دارويي پرمصرف دنياست به نام مليسا هم مشهور است و از زمان‌هاي قديم در بسياري از نقاط دنيا به‌عنوان ضدنفخ، ضدتب و معرق مورداستفاده قرار مي‌گيرد. مهم‌ترين آثار بادرنجبويه كه از نظر علمي به اثبات رسيده، آثار ضددرد، ضدباكتري، ضدويروس تبخال، ضدهيستامين، ضدتب، ضدنفخ، آرام‌بخش، خواب‌آور، مقوي قلب، مقوي معده و ضداسپاسم است.

از گياهان ديگري كه مصرف بالا و خواص مشابهي با نعناع، گشنيز و بادرنجبويه دارند شامل زيره سبز و سياه (از دانه‌هاي آنها استفاده مي‌شود)، دارچين (از پوست درخت به‌دست مي‌آيد)، هل (دانه‌هاي گياه) و جوزبويا (ميوه گياه) را مي‌توان نام برد كه همگي اسانس (رايحه) دارد و به غير از مصرف براي درمان سوءهاضمه، داراي آثار مفيد ديگري هم هستند.
 

B a R a N

مدير ارشد تالار
7 گیاه ضدنفخ

سوءهاضمه، مشکل‌هایی در هضم و جذب غذاهاست که به اشکال مختلف مانند نفخ، دل‌درد، اسپاسم، یبوست، اسهال، دیر و مشکل هضم شدن غذا، ترش کردن معده و... خود را نشان می‌دهد.
بسیاری از این موارد را می‌توان با رژیم غذایی مناسب یا گیاهان دارویی و داروهای گیاهی تسکین داد یا درمان کرد. گیاهان حاوی اسانس (رایحه) از مهم‌ترین گیاهانی هستند که از قدیم به عنوان طعم‌دهنده و خوشبوکننده غذاها و تسکین دهنده اختلال‌های سوءهاضمه مصرف می‌شده‌اند زیرا به علت داشتن مواد و ترکیب‌های اسانسی به سرعت جذب می‌شوند و آثار خود را ظاهر می‌کنند. این گیاهان که بیشتر به صورت ادویه‌های مختلف، به خصوص در شرق آسیا از جمله هندوستان و چین مصرف بالایی دارند شامل نعناع، گشنیز، بادرنجبویه، زیره سبز و سیاه، رازیانه، دارچین، هل، جوزبویا و... است که رایج‌ترین و مؤثرترین‌های آن‌ها در درمان نفخ عبارتند از:
2013551451560a.jpg.jpg

[h=2]1- نعناعگیاه معروفی است که در جهان به «مینت» مشهور است. این گیاه حداقل 33 گونه دارد که بیش از 15 گونه از آن‌ها در ایران موجود است.
نعناع یکی از پرمصرف‌ترین گیاهان خوراکی دارویی جهان و اسانس (رایحه) آن از پرمصرف‌ترین‌ها در صنایع دارویی و بهداشتی از جمله خمیردندان‌هاست. از اسانس نعناع (روغن معطر آن) برای ساخت داروهای ماساژدرمانی به وفور استفاده می‌شود. 2 نوع نعناع به نام‌های «نعناع فلفلی» و «نعنای قمی» در ایران مصرف بیشتری دارند.
محصولات گیاهی نعناع به صورت تازه، خشک، عصاره، عرق گیاهی، چای کیسه‌ای و تنتور مورد استفاده قرار می‌گیرند. البته این گیاه آثار قوی و ایده‌آل ضدنفخ، ضددرد (دل‌درد) و ضداسپاسم دارد و بسیار زوداثر است.

2013551451581a.jpg.jpg

[h=2][h=2]2- گشنیزگیاهی خوراکی و دارویی است که از قسمت هوایی (برگ‌ها) و میوه آن در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی بهداشتی استفاده می‌شود.
گشنیز از خانواده جعفری و دارای رایحه خوشی است که بیشتر آثار گیاه عمدتاً به آن ارتباط دارد.
آثار این گیاه عبارتند از: مقوی معده، ضداسپاسم، ضددرد (دل‌درد)، ضدمیکروب، ضدقارچ، تقویت‌کننده قوای جنسی، هضم‌کننده غذا، صفراآور، آرام‌بخش، کاهش‌دهنده قندخون، کاهش‌دهنده چربی‌خون و کاهش‌دهنده فشارخون.


2013551451572a.jpg.jpg

[h=2]3- بادرنجبویهگیاهی است از خانواده نعناع که از نظر شکل ظاهری شباهت زیادی به نعناع دارد ولی بوی آن متفاوت است. این گیاه که از گیاهان خوراکی- دارویی پرمصرف دنیاست به نام ملیسا هم مشهور است و از زمان‌های قدیم در بسیاری از نقاط دنیا به عنوان ضدنفخ، ضدتب و معرق مورد استفاده قرار می‌گیرد. مهم‌ترین آثار بادرنجبویه که از نظر علمی به اثبات رسیده، آثار ضددرد، ضدباکتری، ضدویروس تبخال، ضدهیستامین، ضدتب، ضدنفخ، آرام‌بخش، خواب‌آور، مقوی قلب، مقوی معده و ضداسپاسم است.

2013551451573a.gif.jpg

[h=2]4 و 5 - دارچین و سیاه دانهنتایج یک پایان‌نامه نشان داد مصرف دارچین و سیاه دانه به صورت مخلوط و همراه با رعایت رژیم غذایی، نفخ شکم را کاهش می‌دهد.
دکتر مژگان پور با راهنمایی دکتر محمد رضا نیاکان لاهیجی و دکتر علیرضا سرکاراتی از دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران در پایان‌نامه‌ای به ارزیابی بالینی اثرات ضدنفخ گوارشی دو گیاه دارچین و سیاه دانه و مقایسه این داروها پرداخته است.
بر اساس این پایان‌نامه، گیاه دارچین به علت داشتن اسانس و تانن، محرک و قابض است و به عنوان تقویت کننده، اعمال هضم و جریان گردش خون به کار می‌رود و از آن برای رفع سوءهاضمه، به ویژه در مواردی که با نفخ همراه باشد، به عنوان بادشکن استفاده می‌شود. همچنین به علت داشتن تانن در رفع اسهال، ضعف عمومی بدن و انعقاد خون مصرف می‌شود و به صورت دارو، مانند گرد و تنتور به کار می‌رود. از سوی دیگر، سیاه دانه حاوی 30 تا 40 درصد ماده روغنی و 5/0 تا یک ونیم درصد اسانس با بوی نامطبوع و قندهای مختلف، مواد صنعتی و ساپونوئیدی است. از اسانس سیاه دانه، ماده‌ای به نام نیژلون استخراج می‌شود. دانه این گیاه اثر قاعده‌آور، ضد کرم، مسهل و زیاد کننده ترشحات شیر دارد از دانه های آن برای مصارف مذکور و دفع گازهای معده و بیماری‌های نزله‌ای دستگاه تنفسی استفاده می‌شود. همچنین از دانه‌های آن، اثر ضدتوموری و ضدباکتری نیز مشاهده شده و ممکن است اثر ضدنفخی آن مربوط به داشتن اثر ضدباکتریایی باشد.
این پایان‌نامه می‌افزاید: بیماری نفخ، بسیار شایع است بیشتر مردم جامعه به دلیل بی توجهی و رعایت نکردن رژیم غذایی مناسب و زیاده‌روی در غذا دچار آن می‌شوند. با بررسی اثر 2 گیاه دارچین و سیاه دانه بر روی نفخ معده، نتایجی که به دست آمد، نشان داد:60 درصد افرادی که سیاه دانه، 90 درصد افرادی که مخلوط دارچین و سیاه دانه و 10 درصد افرادی که دارچین استفاده کردند، بهبود یافتند.
از خواص زیره سبز می‌توان به بادشکن، مقوی معده، ضد اسپاسم، افزایش دهنده شیر مادران شیرده اشاره کرد

از طرف دیگر درصد بهبود یافتگان با داروی مخلوط، در زنان و مردان یکسان بوده است. لازم به ذکر است که درصد بهبود یافتگان با داروی مخلوط دارچین و سیاه دانه، بیشتر از داروی سیاه دانه و دارچین به تنهایی بوده و تأثیر دارچین بر روی بیماران، همانند پلاسبو است. با توجه به این که 38 درصد افرادی که دارچین دریافت کرده‌اند، بدتر شده‌اند و عده‌ای نیز دچار سوزش معده، کهیر و حساسیت گردیده‌اند، نتیجه گرفته‌اند که دارچین به تنهایی اثرات همراه با عوارض جانبی دارد.
با مصرف داروی سیاه دانه، 3 نفر از بیماران که یبوست داشتند، بهبود یافتند و یک نفر از بیماران دچار بی نظمی در سیکل قاعدگی شده و 2 نفر از بیماران سوزش معده‌شان رفع شد، که البته پس از قطع دارو مراجعه کرده و یک نفر از بیماران نیز ترش کردن معده‌اش بهتر شد. همچنین 2 نفر از بیمارانی که ناراحتی قلبی داشته و داروی مخلوط دارچین و سیاه دانه را مصرف کردند، نفخ‌شان رفع شد؛ اما این داروها روی سوءهاضمه اثر چندانی نداشت. البته تجویز دو داروی دارچین و سیاه دانه با گیاهانی نظیر ریحان، شوید و نعناع اثر را افزایش می‌دهد و می‌تواند به عنوان جانشین داروهای شیمیایی درباره این دسته از بیماران مطرح باشد.
2013551451544a.gif.jpg

[h=2]6- زیره سبز زیره‌ی سبز گیاهی بوته‌ای و علفی به ارتفاع 0،5 متر است که خاصیت‌های زیادی دارد. از خواص زیره سبز می‌توان به بادشکن، مقوی معده، ضد اسپاسم، افزایش دهنده شیر مادران شیرده اشاره کرد و همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی قوی‌ای دارد.
زیره سبز ضد تشنج، ضد صرع، مقوی معده، و عرق آور، ضد سم، ضد صفرا، تقویت کننده قوای جنسی، قابض، ضد نفخ، ضد احتقان، هضم کننده غذا و ادرار آور نیز می‌باشد.

2013551451525a.jpg.jpg

[h=2]7- هلهل گیاهی است که در مناطق حاره و گرم می‌روید. دانه‌های هل بویی قوی و طعمی مطبوع دارد از مغز و پوستش برای درمان و معطر ساختن غذاها و پختن شیرینی استفاده می‌شود.
هل از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است. جویدن دانه‌های هل پس از صرف غذا به هضم و گوارش بهتر غذا کمک می‌کند و می‌تواند بوی نامطبوع دهان را از بین ببرد.
مصرف هل تب را پایین می‌آورد، برای تسکین درد رماتیسم مفید است و ترشی معده را برطرف می‌کند. هل خواص گرمابخشی دارد و معده و روده‌ها را تقویت می‌کنند. همچنین عمل هضم غذا را بهبود می‌بخشد و تقویت کننده قلب است. هل بادشکن است و گاز معده و روده را از بدن خارج می‌کند و تقویت کننده بدن است.

فرآوری: مریم مرادیان نیری
منابع:
هفته نامه سلامت – شماره 339 - دکتر محمدحسین صالحی سورمقی، متخصص فارماکوگنوزی
جام جم آنلاین
فارس – مرتضی صفوی، کارشناس تغذیه
 

Fa.Sa

مدیر بخش پزشکی

دو تاپیک به دلیل تشابه، ادغام شدند.




موضوع تغییر داده شد.



:گل:
 
بالا