• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

آذربایجان شرقی

Nicol

متخصص بخش گردشگری


استان آذربایجان شرقی بزرگترین و پرجمعیت ترین استان ناحیه شمال غربی ایران محسوب می‌شود. این استان از سمت شمال با جمهوری های آذربایجان و ارمنستان، از سمت غرب و جنوب غربی با استان آذربایجان غربی، از سمت شرق با استان اردبیل و از سمت جنوب شرقی با استان زنجان همسایه است. این استان دارای آب و هوای سرد کوهستانی بوده و کل محدوده استان را کوه‌ها و ارتفاعات تشکیل داده‌ اند. مساحت استان آذربایجان شرقی، ۴۵٬۴۸۱ کیلومتر مربع است که از این جهت، یازدهمین استان بزرگ ایران محسوب می‌شود. این استان محل اتصال دو رشته کوه مهم و اصلی کوه‌ های ایران، یعنی البرز و زاگرس است و بلندترین نقطه آن، قله کوه سهند است. مرکز استان آذربایجان شرقی، کلان شهر تبریز است. از شهرهای مهم این استان می ‌توان به مراغه، مرند، میانه و اهر اشاره کرد.
استان آذربایجان شرقی به‌ جهت تمرکز صنایع بزرگ تولیدی در شهر تبریز، از قطب ‌های مهم صنعتی در سطح ایران به‌ شمار می ‌رود. این استان از لحاظ تعداد کارگاه‌ های صنعتی، چهارمین قطب صنعتی کشور پس از استان ‌های تهران، اصفهان و خراسان رضوی محسوب می‌شود.
این استان از لحاظ تنوع ظرفیت ها و جاذبه های گردشگری نیز از مهم ترین استان های کشور است و آثاری از دوره های پیش از اسلام، دوره اسلامی، دوره ایلخانی و...، کلیساهای زیبای باستانی، رودها و آبشارهای پر آب و سواحل زیبا در حاشیه دریاچه ارومیه و آثاری طبیعی بی نظیری همچون روستای کندوان و جنگل های ارسباران (منطقه قره داغ) را در خود جای داده است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری

جغرافیای سیاسی

استان آذربایجان شرقی با ۴۵٬۴۸۱ کیلومتر مربع مساحت، حدود ۲٫۸ درصد از وسعت کل ایران را به خود اختصاص داده ‌است. این استان در شمال غرب کشور و بین مدارهای ۳۶ درجه و ۴۵ دقیقه تا ۳۹ درجه و ۲۶ دقیقه عرض شمالی و نصف‌ النهار های ۴۵ درجه و ۵ دقیقه تا ۴۸ درجه و ۲۲ دقیقه طول شرقی جای گرفته‌ است.
استان آذربایجان شرقی ۲۰۰ کیلومتر با جمهوری آذربایجان و ۳۵ کیلومتر با ارمنستان از سمت شمال مرز مشترک دارد. این استان همچنین ۴۲۰ کیلومتر با استان آذربایجان غربی از سمت غرب و جنوب غربی، ۴۰۰ کیلومتر با استان اردبیل از سمت شرق و ۱۴۵ کیلومتر با استان زنجان از سمت جنوب هم مرز است.

شهرستان های استان عبارتند از:

آذر شهر، اسکو، اهر، بستان آباد، بناب ،تبریز، جلفا، چاراویماق (قره آغاج)، سراب ، کلیبر، شبستر، عجب شیر ، مراغه، مرند، ملکان، میانه، ورزقان، هشترود

 

Nicol

متخصص بخش گردشگری

جغرافیای طبیعی

استان آذربایجان شرقی از هفت واحد کوهستانی تشکیل یافته است.رشته کوه قره داغ (ارسباران) شمالی ترین این واحدها بوده که از دیوان داغ آغاز شده و به دره رود منتهی می ‌گردد. رشته کوه قوشا ‌داغ که از جنوب قره داغ شروع شده و به سبلان ختم می‌شود. توده آتشفشانی سبلان که ۴۸۱۱ متر ارتفاع داشته و مرز مشترک میان استان‌ های آذربایجان شرقی و اردبیل محسوب می‌شود. رشته کوه‌ های میشو و مورو که از غرب و مرکز استان آغاز شده و به ارتفاعات عون بن علی و شبلی منتهی می‌شوند. رشته کوه بزقوش که با ۳۳۰۳ متر ارتفاع، مرز بین شهرستان‌ های میانه و سراب به شمار می‌ رود. توده آتشفشانی سهند در جنوب تبریز که ۳۷۰۷ متر ارتفاع دارد. رشته کوه اربط (تخت سلیمان) که از دامنه های جنوبی سهند شروع شده و به سمت جنوب امتداد می ‌یابد.


مردم

برپایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ خورشیدی، جمعیت استان آذربایجان شرقی در این سال بالغ بر ۳٬۵۲۷٬۲۶۷ نفر بوده که ۵ درصد از جمعیت کل ایران را به خود اختصاص داده‌ است.
در سرشماری سال ۱۳۸۵ خورشیدی، شهرستان تبریز با جمعیتی بالغ بر ۱٬۵۵۷٬۲۴۱ نفر، پر جمعیت ترین و شهرستان چاراویماق با جمعیتی بالغ بر ۳۳٬۹۲۱ نفر، کم‌ جمعیت ترین شهرستان استان آذربایجان شرقی بوده‌ است. همچنین در میان شهرهای استان، کلان ‌شهر تبریز با ۱٬۳۷۸٬۹۳۵ نفر جمعیت، پر جمعیت ترین و شهر نظرکهریزی با ۱٬۱۸۱ نفر جمعیت، کم‌ جمعیت ترین شهر بوده‌ است.
مردم این استان به زبان ترکی آذربایجانی صحبت می کنند و زبان فارسی نیز به عنوان زبان رسمی کشور مورد استفاده می باشد.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری

راه های دسترسی:

مسیر هوایی :

فرودگاه تبریز:
این فرودگاه که در سال 1329 فعالیت رسمی خود را آغاز کرده است، از سال 1378 به عنوان یکی از فرودگاه‌ های درجه یک کشور انتخاب شده و از آن تاریخ به عنوان یکی از چهار فرودگاه Open Sky (آسمان باز) ایران خدمات هوایی خود را به پروازهای داخلی و خارجی و عبوری ارایه می نماید. این فرودگاه هم اکنون با داشتن حدود 200 پرواز داخلی و 20 پرواز خارجی ورودی و خروجی در هفته از نظر تعداد پرواز و تجهیزات ناوبری از جایگاه مناسبی در کشور برخوردار است و در حال حاضر دارای یک فرودگاه اقماری به نام فرودگاه سهند در شهر مراغه می باشد. این فرودگاه دارای امکاناتی مانند رستوران، بخش گذرنامه، بانک و دستگاه های خودپرداز ، بیمارستان، مرکز خرید، امانات بار، گمرک و دسترسی مسافران به اینترنت است.

فرودگاه سهند (مراغه): این فرودگاه جزو فرودگاه های داخلی بوده و در سال 1373 فعالیت خود را آغاز کرده است.

مسیرهای پروازی مستقیم:
خارجی: ترکیه (استانبول) امارات متحده عربی (دبی)، سوریه (دمشق)، عربستان (مدینه و جده)
داخلی : تهران، اهواز، مشهد، عسلویه، کیش، شیراز، اصفهان، ماهشهر، بندرعباس.

مسیر زمینی : مرز نوردوز، مرز جلفا، آزاد راه تهران – زنجان – تبریز، زنجان – میانه، اردبیل – سراب ، میاندواب – ملکان، مشکین شهر – اهر، پل میان گذر دریاچه ارومیه (شهید کلانتری)

مسیر ریلی: راه آهن تهران – تبریز، وان – تبریز، استانبول – تبریز.

مسیر آبی: از طریق دریاچه ارومیه


 

Nicol

متخصص بخش گردشگری

جاذبه های گردشگری استان:

جاذبه ‌های طبیعی

آبشار آسیاب ‌خرابه جلفا، آبشار سرکند دیزج شبستر، آبشار عیش‌ آباد مرند،
آب گرم بستان آباد، آب گرم قلعه کندی کلیبر، آب گرم متعلق کلیبر،
پناهگاه حیات‌ وحش کیامکی، تالاب قره ‌قشون، تالاب قوری ‌گل بستان‌ آباد
جزیرهٔ آرزو، جزیرهٔ اسپیر، جزیرهٔ اسلامی، جزیرهٔ اشک، جزیرهٔ کبودان
جنگل‌ های ارسباران
چشمهٔ آبرس سراب، چشمهٔ آب گرم سراب، چشمهٔ الله‌حق سراب، چشمهٔ تاپ ‌تاپان آذرشهر، چشمهٔ صوفیان شبستر، چشمهٔ کندوان اسکو، چشمهٔ گشایش مراغه، چشمهٔ ورجوی مراغه
درهٔ پیغام کلیبر، درهٔ سعید آباد بستان ‌آباد، درهٔ گشایش مراغه، درهٔ لیقوان تبریز، منطقه قوبول دره سی اهر
غار اسکندر بستان‌ آباد، غار آق‌بلاغ بستان ‌آباد، غار دوگیجان مرند، غار کبوتر مراغه، غار قدمگاه آذرشهر
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری


جاذبه‌ های تاریخی فرهنگی

آرامگاه شیخ شهاب‌ الدین اهری، آرامگاه شیخ محمود شبستری
بازار اهر، بازار تبریز
پل خدا آفرین کلیبر، پل دختر میانه، پل میانه
تپه اژدها داشی اهر، تپه امام ‌چای سراب، تپه عجب‌شیر، تپه قره‌ تپهٔ تبریز، تپه قره ‌تپهٔ شبستر، تپه قلعه‌جوق سراب، تپه کول‌ تپهٔ مرند، تپه مصلی آذرشهر
حمام کردشت جلفا
روستای اشتبین جلفا، روستای کندوان اسکو
سنگ‌ نبشهٔ رازلیق سراب، سنگ ‌نبشهٔ سغندل ورزقان، سنگ‌ نبشهٔ نشتبان سراب
عمارت ایل‌ گلی تبریز، عمارت ربع رشیدی تبریز، ارگ تبریز، مقبره الشعرای تبریز، کاخ شهرداری تبریز
قلعه و روستای مردانقم، قلعهٔ آق‌گنبد جزیره اسلامی، قلعهٔ آوارسین کلیبر، قلعهٔ آیی قلعه‌ سی سراب، قلعهٔ بابک کلیبر، قلعهٔ پشتاب اهر، قلعهٔ جوشین ورزقان، قلعهٔ سن‌سارود مرند، قلعه ضحاک شهرستان هشترود، قلعهٔ قهقههٔ اهر، قلعهٔ قیز قالاسی میانه، قلعه قیزلار قالاسی مراغه، قلعه کردشت جلفا، قلعه نوردوز اهر
کلیسای سرکیس مقدس تبریز، کلیسای سن استپانوس جلفا، کلیسای شوغات تبریز، کلیسای مریم مقدس تبریز، کلیسای موجومبار مرند
گنبد سرخ مراغه، گنبد غفاریه مراغه، گنبد کبود مراغه، گنبد گوی برج مراغه، گنبد مدور مراغه
گورستان پینه شلوار تبریز
مسجد جامع اهر، مسجد جامع تبریز، مسجد جامع خسرو شهر، مسجد جامع تسوج شبستر، مسجد جامع مراغه، مسجد جامع مرند، مسجد عینالی تبریز، مسجد کبود تبریز، مسجد میدان بناب
موزه آذربایجان (تبریز)، موزه ادبی استاد شهریار (تبریز) موزه تاریخ طبیعی (تبریز)، موزه سفال (تبریز)، موزه سنجش (تبریز)، موزه شهرداری (تبریز)، سایت موزه عصر آهن (تبریز)، موزه مشروطیت (تبریز)، موزه قاجار (تبریز)، موزه قرآن و کتابت (تبریز)، موزه ایلخانی (مراغه)، موزه سنگ نگاره ها (مراغه)، موزه مردم شناسی جنوب سهند (بناب)، موزه عشایر آذربایجان (سراب)، موزه ادب و عرفان (اهر)، موزه ارامنه (تبریز)،دفتر پژوهش های تاریخی مرحوم یحیی ذکاء(خانه لاله ای ها) (تبریز)، استاد بهتونی (تبریز)، موزه محرم (تبریز) و سایر موزه های تبریز شامل :فرش، پست...
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
zahhak%20hashtrud.jpg



هشترود - قلعه ضحاك
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری

Tabriz.jpg
شهر: تبریز



جمعیت: ۱٬۳۷۸٬۹۳۵



بارندگی سالانه: ۳۱۰ میلی‌لیتر



متوسط دمای هوا:۱۲٫۲ درجه سانتی گراد


زبان محلی: ترکی آذربایجانی

 

Nicol

متخصص بخش گردشگری

تبریز یکی از شهرهای بزرگ ایران و مرکز استان آذربایجان شرقی است. این شهر بزرگ‌ترین شهر منطقهٔ شمال غرب ایران بوده و قطب اداری، ارتباطی، بازرگانی، سیاسی، صنعتی، فرهنگی و نظامی این منطقه شناخته می‌شود. تبریز به دلیل جای ‌دادن بسیاری از کارخانه‌های مادر و بزرگ صنعتی در خود و نیز وجود بیش از ۶۰۰ شرکت قطعه‌ساز در آن، دومین شهر آلوده و نیز دومین شهر صنعتی ایران پس از تهران به ‌شمار می‌ رود و به دلیل صنعتی ‌بودن، یکی از مهم ‌ترین شهرهای مهاجر پذیر ایران محسوب می‌شود. این شهر قطب صنعت خودروسازی و قطعه‌ سازی کشور است.


تبریز با ۱۳۷۸۹۳۵نفر جمعیت در سال ۱۳۸۵ خورشیدی، چهارمین شهر پرجمعیت ایران پس از شهرهای تهران، مشهد و اصفهان محسوب می‌گردد. پس از بهره ‌برداری از آزادراه نبی‌اکرم، میزان مسافرپذیری تبریز روبه افزایش نهاد و این شهر پس از مشهد، به‌عنوان دومین شهر مسافرپذیر کشور مطرح گردید. به‌جهت ریشه‌کنی تکدی‌گری از تبریز، این شهر به‌عنوان شهر بدون گدا شناخته می‌شود. سازمان بهداشت جهانی تبریز را به‌ عنوان سالم ‌ترین شهر ایران برگزیده ‌است. مردمان تبریز به زبان ترکی آذربایجانی تکلم می‌ نمایند.

تبریز در غرب استان آذربایجان شرقی و در منتهی‌الیه مشرق و جنوب شرق جلگهٔ تبریز قرار گرفته‌است. این شهر از سمت شمال به کوه‌های پکه‌چین و عون بن علی، از سمت شمال شرق به کوه‌های باباباغی و گوزنی، از سمت شرق به گردنهٔ پایان و از سمت جنوب به دامنه‌های کوه سهند محدود شده‌است. آب و هوای تبریز در زمستان‌ها بسیار سرد و در تابستان‌ها خشک و گرم است؛ اگرچه حرارت به دلیل نزدیکی به کوه سهند و وجود باغ‌های زیادی در پیرامون شهر تعدیل می‌گردد.

مسافت جاده‌ای بین تبریز تا اردبیل ۲۱۹ کیلومتر، تا زنجان ۲۸۰ کیلومتر، تا ارومیه ۳۰۸ کیلومتر و تا تهران ۵۹۹ کیلومتر است.

نام تبریز در کتاب‌ ها و اسناد تاریخی تحت نام‌ های مختلفی نظیر «تَورِز»، «تَورِژ»، «تِبریز» و «توری» به ثبت رسیده‌ است. این شهر در طول تاریخ بارها ویران و تجدید بنا شده ‌است. بنای تبریز به دوران اشکانی و ساسانی برمی‌گردد. اوج شکوفایی تبریز در زمان ایلخانان بود که در این زمان، این شهر پایتخت قلمرویی پهناور از نیل تا آسیای مرکزی بوده‌است. تبریز در سده‌های گذشته شاهد حوادث متعددی از قبیل اشغال توسط بیگانگان و زمین‌لرزه‌های مهلک بوده‌است. این شهر پایتخت آق‌قویونلوها و قراقویونلوها، نخستین پایتخت حکومت صفویه و آغازگر انقلاب مشروطه برعلیه استبداد محمدعلی شاه بوده‌است.

 

Nicol

متخصص بخش گردشگری

تبریز نخستین پایتخت جهان تشیع بوده و به سبب موقعیت مناسب خود، در گذشته از مراکز تجاری منطقه به‌ شمار می‌ رفته و امروزه نیز یکی از مراکز مهم صنعتی در سطح ایران محسوب می‌شود. این شهر در دو سده اخیر، مبدأ بسیاری از تحولات اجتماعی، فرهنگی و صنعتی در کشور بوده و نقشی کلیدی در تحولاتی مانند انقلاب مشروطیت، انقلاب ایران در سال ۱۳۵۷ و مدرنیزه‌ کردن ایران داشته ‌است.

رونق مبادلات تجاری و فرهنگی تبریز و مرکزیت اقتصادی این شهر در طول سده‌ها، به پیشرفت و گسترش نهادهای مدنی و اجتماعی تبریز منجر شده‌است. به‌ویژه در دوران قاجار، تبریز به سبب همجواری با روسیه و عثمانی و نزدیکی این شهر به راه‌های ارتباطی غرب، نقطهٔ آغازین بسیاری از پیشرفت‌ها در سطح کشور بوده‌است. در این دوران بسیاری از جنبش‌های فکری، تحولات اجتماعی، اقتصادی و فنی و بسیاری از نهادهای مدنی پیش از تهران و دیگر نقاط ایران، در این شهر شکل می‌گرفت. بسیاری از اولین‌های تاریخ ایران مانند اولین چاپخانه، اولین سینمای عمومی،اولین کودکستان و اولین مدرسهٔ کر و لال‌های ایران، ادبیات نوین، نمایشنامه‌نویسی به زبان فارسی و آذری، اولین خیابانی که در ایران دارای برق شد و ... در تبریز بوده‌اند.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری



فرهنگ

از نظر شعر، ادب، هنر، خطاطی، تاریخ، سیاست، فقه، تفسیر و فلسفه مشاهیر زیادی از این شهر برخاسته‌اند. از جملهٔ مشاهیری که تا عصر حاضر در تبریز زاده شده‌اند، می‌توان به نظام‌الدین تبریزی فقیه شافعی سدهٔ هشتم، قطران تبریزی شاعر پارسی‌گوی سدهٔ پنجم، خطیب تبریزی عالم ادبیات عرب و نویسندهٔ دیوان حماسه در سدهٔ پنجم و اوایل سدهٔ ششم، تاج‌الدین تبریزی مفسر شافعی سدهٔ هشتم، ملا قاسم انوار عارف و شاعر سدهٔ نهم، ملا رجبعلی تبریزی حکیم و عارف سدهٔ یازدهم، بدیع‌الزمان تبریزی خوش‌نویس و شاعر سدهٔ یازدهم، سید محمدحسین طباطبایی مفسر و فیلسوف، شیخ عبدالحسین امینی مؤلف کتاب الغدیر، سید حسن تقی‌زاده سیاست‌مدار و محقق، سید احمد کسروی مورخ، محسن هشترودی ریاضیدان، حسین کاظم‌زاده ایرانشهر نویسنده و سید محمدحسین شهریار شاعر معاصر اشاره کرد.

یکی از مکتب‌های نگارگری ایران به ‌نام «مکتب تبریز» در تبریز و در دورهٔ ایلخانان، جلایریان، ترکمانان قراقویونلو و آق‌قویونلو و صفویان شکل گرفته‌است.

موقعیت جغرافیایی تبریز و قرارگرفتن آن در بین دامنه‌های کوه سهند و کرانهٔ شرقی دریاچهٔ ارومیه، آن را مبدل به تنها راه ارتباطی بین شمال (ماورای قفقاز و قره‌داغ) و جنوب (مراغه و کردستان) کرده بود. منابع تاریخی حاکی از تجارت تبریز با عثمانی‌ها، گرجی‌ها و روس‌ها و کشور هندوستان داشته و بسیاری از صنعتگران و بازرگانان در این شهر جمع می‌شده‌اند. تبریز همچنین یکی از مراکز بافت قالی در ایران بوده‌است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری


بناهای تاریخی

تبریز بارها در طول تاریخ بر اثر زمین‌ لرزه آسیب جدی دیده و بارها در اثر حمله‌ های سلجوقیان، مغولان، ترکان عثمانی، اشغال تبریز توسط روس‌ها (به‌سال ۱۸۲۷-۱۸۲۸) دچار خرابی‌های شدیدی شده‌ است. این جنگ‌ها و زمین‌ لرزه‌ های مکرر، بخش‌ های عمده‌ ای از قسمت‌ های قدیمی شهر را نابود کرده ‌است. به‌ عنوان مثال، شاه اسماعیل صفوی پس از فتح هرات، هنرمندان بسیاری را با خودش به تبریز آورد؛ ولی هیچ ‌کدام از بناهایی که او و یا جانشینان مستقیم او ساخته‌ اند، سالم باقی نمانده‌ اند. آن‌ چه از قصر شاه اسماعیل در شمال شرقی تبریز باقی مانده، توصیف‌هایی است که گردشگران اروپایی مکتوب کرده‌اند. هم‌ اکنون تنها دو محل باستانی -یعنی ارگ تبریز و مسجد کبود- از تبریز قدیم برجای مانده ‌است. به همین دلیل این شهر نسبت به سایر شهرهای بزرگ ایران -همچون اصفهان، شیراز و حتی مشهد- آثار باستانی بسیار کم‌تری دارد. ارگ تبریز بنایی آجری است که پیش از سال ۷۰۱ خورشیدی برروی آواره‌های مسجدی ساخته شده‌است. این بنا از نظر سادگی، اندازه و پایداری، چشم‌گیر است. مسجد کبود بنایی است که حدود سال ۸۲۹ خورشیدی ساخته شده و به دلیل کاشی‌کاری آبی تزئینی زیبایش، شهرت یافته‌است. از دیگر آثار باستانی تبریز، خرابه‌های مقبرهٔ دوازده‌ گوشهٔ غازان پسر ارغون -حاکم مغول ایران- نیز قابل ذکر است.
 
بالا