• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

اثرات سلامت محیطی رادیواکتیویته

parisa

متخصص بخش
اثرات سلامت محیطی رادیواکتیویته


مقاله حاضر در دو قسمت به بررسی اثرات سلامت محیطی در فضاهای در معرض تشعشعات رادیواکتیو می پردازد. به طور کیفی این اثرات شبیه اثراتی است که کارگران در صنعت با آن مواجه اند.
862242091562471749513322182197147206226224195.gif

افرادی که در معرض پرتوهای یونیزه کننده قرار دارند شناخته شده تر از آنهایی هستند که در معرض آلودگی هوا قرار دارند. نگرانی عموم مردم راجع به پرتوهای یونیزه کننده به واسطه آزمایش سلاح های هسته ای بیشتر شده است. بازتاب این مسئله باعث شده است افرادی که در ارتباط با صنعت برق هسته ای فعالیت می کنند، آگاهی بیشتری از خطرات آن داشته باشند. خوشبختانه میزان تشعشعات رادیواکتیویته امروزه به دقت قابل اندازه گیری است و اثرات آن در مقایسه با خطرات دیگر با اثرات طولانی مدت، مانند مواد سرطان زای شیمیایی؛ به خوبی شناخته شده است. بر عکس تصور عامه ای که وجود دارد، تشعشع در اساس یک عامل سرطان زای خفیف است.

تفاوت بین اثرات ناشی از سوختن زغال سنگ و انرژی هسته ای بر کیفیت هوا، کاملا مشخص است. خطرات در کمین فردی که در نزدیکی یک نیروگاه هسته ای زندگی می کند کمتر از شخصی است که چند ساعت در هر سال پرواز می کند و پرتوهای هسته ای دریافت می دارد. از طرف دیگر، هرکس که در مسیر باد یک نیروگاه زغال سنگی باشد می تواند اثرات آن را بر هوا ببیند، حتی این اثر تا حدی است که سبب تاثیر گذاری بر سلامت انسان می شود.در بعضی موارد، زغال سنگ دارای مقدار کافی رادیم و توریم است که این مواد رادیواکتیو در خاکستر ناشی از سوختن زغال سنگ باقی می ماند.
خوشبختانه میزان تشعشعات رادیواکتیویته امروزه به دقت قابل اندازه گیری است و اثرات آن در مقایسه با خطرات دیگر با اثرات طولانی مدت، مانند مواد سرطان زای شیمیایی؛ به خوبی شناخته شده است


سهم حاصل از تابش از زمین و ساختمان ها در مناطق مختلف، متفاوت است. در کانادا دز دریافتی از زمین بین 5/0 تا1/1 میلی سیورت در سال (mSv/yr) تغییر می کند. در سیدنی این دز بین 16/0 تا9/0 میلی سیورت متغییر است. در آرمیدال نیوساوث ویلز استرالیا دز 5/2 برابرمعمول است و در پرث در استرالیای غربی این سطح دز دریافتی به 3 میلی سیورت درسال می رسد. شهروندان کورنوال در انگلستان میانگین دز حدود 7 میلی سیورت درسال را دریافت می کنند. صدها هزار نفر در هندوستان،برزیل و سودان تا 40 میلی سیورت در سال و بعضی افراد در ایران به میزان چندین برابر بیشتر دز تابشی دریافت می کنند و در هیچ یک از موارد اثرات بیماری خاصی دیده نشده است.دز تابشی حاصل از پرتوهای کیهانی با ارتفاع و عرض جغرافیایی تغییر می کند.خلبانان و خدمه هواپیماها ممکن است تا حدود 5 میلی سیورت در سال پرتو دریافت کنند در حالی که دز دریافتی شهروندان انگلستان از نیروگاه های هسته ای بسیار ناچیز و در حدود 0003/0 میلی سیورت در سال است.
کمیسیون بین المللی مقابله با اثرات پرتوها، علاوه بر دز دریافتی زمینه، حدود زیر را توصیه می کند:
* برای مردم عادی،1000(یعنی 1میلی سیورت در سال)
* برای افرادی که با پرتوها سرو کار دارند 000/20 (یعنی 20میلی سیورت در سال) میانگین گرفته شده در 5 سال متوالی

پرتو های یونیزه کننده محیط زیست

12724417811081041161374720542122282820995.gif

زمین رادیواکتیو است، گرچه با واپاشی ایزوتوپ های با نیمه عمر بلند، این اکتیویته کمتر می شود. واپاشی رادیواکتیو سبب آزاد شدن تابش پرتوهای یونیزه کننده می گردد. همانند رادیواکتیویته زمین، ما به طور طبیعی در معرض تابش کیهانی از فضا نیز هستیم. علاوه بر این دو مورد، ما مقداری دز تابشی حاصل از منابع مصنوعی مانند پرتوهای ایکس را نیز دریافت می دارند. همچنین به واسطه ی اعمالی نظیر پرواز با آنهایی که با اسکی در ارتفاع سر و کار دارند، مقدار بیشتری دز تابشی از پرتوهای کیهانی دریافت می کنند. یک فرد بالغ در حدود 13 میلیگرم پتاسیم رادیواکتیو-40 و برخی از رادیوایزوتوپ های دیگر را در بافت های بدن خود دارد. بنابراین انسان ها حتی یکدیگر را در فواصل نزدیک، نیز مورد تابش پرتوهای خود قرار می دهند.
در عمل، حفاظت در برابر پرتوهای هسته ای بر اساس این واقعیت مهم است که هرچند افزایش کوچک در پرتوگیری علاوه بر پرتوگیری طبیعی مضر نیست ولی باید در حداقل ممکن نگه داشته شود. برای این امر، کمیسیون بین المللی حفاظت در برابر پرتوها ICRP استانداردهایی بر اساس سه اصل زیر توصیه می کند:
توجیه: هیچ عملی که باعث قرار گرفتن در معرض پرتوگیری است نباید انجام شود مگر آن که یک فایده اساسی برای جامعه داشته باشد.
بهینه سازی: دزهای تابشی و خطرات باید در حد هر چه کمتر که به طور منطقی ممکن است و از نظر عوامل اقتصادی و اجتماعی مربوط به آنها نیز قابل قبول باشد.
محدودیت: نباید فرد در آن حد پرتوگیری کند که برای او مضر است.
 

parisa

متخصص بخش
در این قسمت در ادامه ی قسمت قبل به بررسی اثرات سلامت محیطی در فضاهای در معرض تشعشعات رادیواکتیو می پردازیم. به طور کیفی این اثرات شبیه اثراتی است که کارگران در صنعت با آن مواجه اند.
در حادثه چرنوبیل تعداد زیادی از مردم در معرض مقدار زیادی پرتو رادیواکتیو قرار گرفتند و دزهای دریافتی آنها تقریبا مشخص بود. این تراژدی در زمان خود می توانست درک بهتری از اثرات رادیواکتیو بر روی مردمی که سطوح مختلف تابش را دریافت نمودند به وجود آورد. امروزه بعد از گذشت سالها کار تحقیق روی دزهای دریافتی و اثرات دقیق آن بر نسل های بعدی کمی دچار چالش شده است.
67892124960198157890057128111186191205.gif

در حال حاضر بیشتر دانش امروزی در مورد اثرات رادیو اکتیویته بر روی مردم از بازماندگان هیروشیما و ناگازاکی در سال 1324(1945م) بدست آمده است. جایی که دز دریافتی بسیار زیاد به سختی قابل برآورد بود. بدین ترتیب، افزایش آشکاری در انواع خاص لوسمی، لنفوما و سرطان های توپر بین بازماندگان مشاهده شد.
بدن انسان نوعی ساز و کار دفاعی در برابر صدمات ایجاد شده به وسلیه پرتوها و همینطور مواد سرطان زای شیمیایی ایجاد می کند.بنابراین چنانچه بدن در معرض مقدار کمی تابش قرار گیرد می تواند تحریک شود.
برای مقادیر خیلی زیاد تابش، این گونه صدمات می تواند کلیه نقاط بدن را در برگیرد. ده ها هزار نفر از مردمی که در کشورهای پیشرفته در محیط های پزشکی و صنعتی کار می کنند در معرض پرتو های رادیواکتیو بالاتر از زمینه هستند.بنابراین در هنگام کار، فیلم بج های مخصوص به انها داده می شود. این فیلم بج ها آثار پرتوها را در خود ثبت می کنند. در مورد گروهی از افراد، به کمک ابن فیلم بج ها اغلب نشان داده می شود که میزان مرگ و میر در اثر سرطان و مسایل دیگر نسبت به افراد عادی و آنهایی که همان کار را بدون وجود پرتوها انجام می دهند به طور معنی داری کمتر است.
پلوتونیم: این عنصر به ویژه قابل ملاحظه است. این ماده توسط عمل بازآفرینی از سوخت اورانیم مصرف شده در راکتورها و نیروگاه ها جدا می شود. پلوتونیم به عنوان سمی ترین عنصر شناخته شده برای بشر مطرح است و می توان از آن به عنوان مخاطره جدی یاد کرد. اگر چه مناسب است که سمیت شیمیایی آن را با سایر مواد شیمیایی که روزانه با آنها سر و کار داریم مقایسه کنیم. چنانچه پلوتونیم بلعیده شود سمیت آن خیلی کمتر از سیانید یا ارسنات سرب است و دو برابر بیشتر از کنسانتره بدست آمده از قهوه است.
خطر اصلی از آنجا ناشی می شود که این ماده به صورت غبارهای ریز استنشاق شود و جذب ریه گردد. این مورد باعث افزایش احتمال سرطان به میزان 15 برابر یا بیشتر در سال ها بعدی می شود و به صورت یک عامل مرگ و میر از سرطان ناشی از پلوتونیم مطرح است. به هر حال برخلاف آنچه مردم تصور می کنند واقعیتی وجود دارد و آن این است که در طول بیش از 30 سال آزمایش سلاح های هسته ای، بعد از جنگ جهانی دوم، مقدار 7 تن پلوتونیم وارد جو زمین شده است بدون اینکه به طور محسوسی متوجه اثرات آن شده باشیم.
برای شناخت اثرات سلامتی، هنگام قرار گرفتن در معرض شیمیایی سرطان زا و مواد رادیواکتیو نیاز به زمان داریم. ما نه تنها باید متوجه اثرات آن روی مردمی که زنده هستند باشیم بلکه باید اثرات جمعی بلند مدت آنها را نیز بر روی نسل های آینده در نظر داشته باشیم

502505214925530176931833221022511795129190.gif

بعضی مواد رادیواکتیو که وارد محیط زیست می شوند، با واپاشی خود طی گذشت روزها، هفته ها و یا سالها به سطح فعالیت مناسب و ایمن می رسند، ولی برخی دیگر از مواد رادیواکتیو اثرات خود را برای زمان های خیلی طولانی حفظ می کنند. همانطور که بعضی از سموم و مواد شیمیایی سرطان زا اینگونه هستند، این یک حقیقت است که اثرات سمی حاصل از فلزات سنگین مانند جیوه، کادمیوم و سرب که بخشی از محیط زیست انسان را تشکیل می دهند، همانند تابش های رادیواکتیو عمل می کنند. این وظیفه مهم دولت و صنعت است که از وارد شدن مقادیر بیشتری از این سموم در محیط زیست چه در حال و چه در آینده جلوگیری کنند. بر اساس تحقیقات بر روی محیط زیست استانداردهایی وصل شده اند که طبق آن افراد جامعه باید تحت پوشش های حفاظتی قرار گیرند.
باید در نظر داشت که اگر چه قرار گرفتن در معرض دز قابل توجهی از تشعشعات رادیواکتیو به عواقب بسیار ناخوشایندی برای سلامتی انسان ها و محیط زیست خواهد انجامید اما امروزه رعایت استانداردهای بسیار بالای ایمنی در راکتورهای اتمی (از جمله راکتور اتمی بوشهر) باعث شده تا امکان ایجاد چنین تشعشعاتی به حداقل برسد. غیر از عایق بندی های بسیار مستحکم و چند لایه دیواره های راکتورهای هسته ای امروزه پیشرفت های قابل توجهی که در نحوه علمی دفع زباله های هسته ای پدید آمده سبب شده تا نگرانی های زیست محیطی تا حد قابل قبولی کاهش یاید اگر چه مطالعات برای کاهش هر چه بیشتر این اثرات همچنان به عنوان موضوع داغی در پژوهش های مربوط به علوم هسته ای مطرح است.
 
بالا