• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

ازدواج در اسلام

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : زیباترین روش زن داری را بشناسید !

زن، روح خانه
نقش زن در خانه چنان مهم و سازنده و کلیدی است که بدون او خانه و کاشانه آدمی روح و صفایی نخواهد داشت. مرد هر چقدر که دارای توان بدنی و مالی و اعتباری و جایگاه علمی و اجتماعی مهم و بالا باشد به زن به عنوان یک همسر و آرامش بخش نیاز دارد. خانه ای که در آن زن نباشد همچون بدنی است که روح ندارد و مسلما بدن بی روح مرده ای است که به هیچ کار نیاید و امیدی به حیات آن نمی رود.
با وجود زن، خانه از گرمی عاطفه و محبت سرشار می شود. تصور کنید که همسر خانواده برای چند روزی به مسافرت برود، مرد خانه هر شب که به خانه باز می گردد با خانه ای سرد و بی روح و بی صفا و ساکن و مرده و بی نشاط مواجه می شود و او تازه پس از یک روز کار طاقت فرسا باید چراغ خانه را خود روشن کند و به آن گرمی ببخشد اما هیچ گاه نخواهد توانست جای خالی همسر را پر کند و چه نیکو گفته اند بزرگان که: به خانه ای که نه در آن زن است، زندان است.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : زیباترین روش زن داری را بشناسید !

زن، رکن اساسی خانواده
زن از نظر اسلام و قرآن، رکنی از ارکان خانواده است. به این معنا که خانواده براساس زن و شوهر شکل می گیرد؛ با این همه نمی توان نقش کلیدی زن در ایجاد و تحقق خانواده را به هیچ وجه نادیده گرفت. علامه طباطبایی(ره) در این زمینه می نویسد: «زنان، سنگ زیرین و رکن اساسی و علت واقعی انسجام و تشکیل اجتماع خانوادگی انسان ها هستند».
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : زیباترین روش زن داری را بشناسید !

پاداش همسرداری
در اسلام، پاداش ایجاد آرامش در نهاد مقدس خانواده بسیار زیاد است، تا جایی که پیامبر اکرم(ص)، پاداش فراوانی برای این کار ذکر کرده اند.
نقل شده در ماجرای بیعت زنان، یکی از زنان از حضرت پرسید: خداوند جهاد را بر مردان واجب کرده و مردان اگر در راه خدا شهید یا مجروح گردند، پاداش دارند، ولی ما زنان مشغول خانه داری هستیم؟
پیامبر خدا فرمود: «بدان، که نیکو شوهرداری کردن و اداره خانه و خانواده، پاداشی هم وزن و برابر با پاداش مجاهدان در راه خدا دارد». (ر.ک: زن در آینه جلال و جمال، جوادی آملی ص ۸۹۳)
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : زیباترین روش زن داری را بشناسید !

فشار قبر به سبب بد اخلاقی نسبت به زن
یکی از عذاب هایی که شوهران به سبب رفتار بد و خوی زشت به زن، گرفتار آن می شوند، فشار قبر است. از این رو پیامبر(ص) شوهران را به رفتار پسندیده نسبت به زنانشان سفارش می کرد.
شاید معروف ترین و مشهورترین داستان در این باره داستان سعدبن معاذ از یاران آن حضرت(ع) باشد که بیانات پیامبر(ص) در این باره هشداری شدید به شوهران بداخلاق است.
برای شناخت جایگاه و عظمت این صحابی پیامبر(ص) و آثار بدخلقی در زندگی اخروی و پس از مرگ وی تمام حکایت را نقل می کنیم:
سعد یکی از یاران بزرگ پیامبر اکرم(ص) و از اهل مدینه بود. او نزد رسول خدا(ص) و مسلمین به طوری احترام داشت که وقتی سواره می آمد، رسول خدا مسلمین را به استقبالش می فرستاد و خود نیز هنگام ورودش تمام قامت در برابر او بر می خاست. سعد بن معاذ، این یار دلاور پیامبر، در جنگ خندق از خود گذشتگی هایی نشان داد تا آن که تیری به دستش اصابت کرد و دچار خون ریزی شد.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : زیباترین روش زن داری را بشناسید !

فشار قبر فقط مال آدم های بد نیست
به دستور پیامبر اکرم(ص) در مسجد، خیمه ای برافراشتند و سعد در آن خیمه، تحت درمان قرار گرفت و خود حضرت پرستاری او را عهده دار شد و این دعا را در حق او کرد»: «خدایا! سعد در راه تو جهاد کرد و پیامبرش را تصدیق نمود، روح او را به خوبی بپذیر.»
بعد از خاتمه جنگ خندق و محاصره قلعه بنی قریضه، حضرت رسول و میانجی گری جنگ با یهودیان را به سعد واگذار کرد و دستور داد او را بر تختخوابی گذاشتند و پیش یهود آوردند.
سعد اینگونه حکم کرد که: یا رسول الله! مردان ایشان را بکش و زنان و اطفال آنان را اسیر کن و اموالشان را در میان مهاجر و انصار قسمت فرما.
حضرت فرمود: حکمی کردی که خدا در بالای هفت آسمان چنین حکم کرده بود. بعدها سعد بر اثر خونریزی همان زخم از دنیا رفت.
صبح آن روزی که سعد از دنیا رفت. جبرئیل نازل شد و عرض کرد: یا رسول الله! چه کسی از امت تو از دنیا رفته است، که فرشتگان آسمان روح او را به یک دیگر مژده می دهند؟
عده ای به خدمت حضرت رسول آمدند و گفتند: یا رسول الله سعدبن معاذ رحلت کرده است.
رسول خدا(ص) همراه اصحاب خود برخاستند، ]و به طرف منزل سعد حرکت کردند[و در حالی که در تکیه گاه بودند، امر کردند تا سعد را غسل دهند.
وقتی غسل به پایان رسید و او را حنوط و کفن کرده و به سوی تابوتش حرکت دادند رسول خدا پا برهنه و بدون ردا، جنازه را تشیع کرد، حضرت گاهی طرف راست و گاهی جانب چپ تابوت را می گرفت تا آن که کنار قبرش رسیدند.
آنگاه پیامبر(ص) داخل قبر شد و او را در لحد گذاشته و خشتها را جدا کرد و چید.
حضرت در حین کار می فرمود: «به من سنگ بدهید»؛ «به من گل بدهید»، و با آن ها میان خشت ها را پر می کرد.
رسول خدا(ص) چون از این کار فارغ شد و خاک بر روی سعد ریخت و قبر را مرتب کرد فرمود: می دانم که پوسیدگی به این قبر می رسد، اما پروردگار دوست دارد بنده خدا وقتی کاری را انجام می دهد، آن را محکم و استوار انجام دهد.
آنگاه مادر سعدعرضه داشت: گوارا باد بر تو، در این بهشتی که داخل می شود! رسول خدا(ص) فرمود: هم اکنون فشار قبر، معاذ را دربرگرفت.
اصحاب وقتی به چهره پیامبر(ص) نگاه کردند، متعجب شده و سؤال کردند: یا رسول الله، چرا چهره شما منقلب شده؟ حضرت فرمود: هم اکنون قبر آنچنان فشاری بر سینه های سعد وارد کرد که صدای شکستن استخوانهای سینه سعد را شنیدم.
رسول خدا بعد از دفن سعد مراجعت کرد، مردم عرض کردند: یا رسول الله! ما امروز کارهایی را درباره سعد از شما مشاهده کردیم که تا به حال درباره هیچ کس دیگر ندیده بودیم که انجام دهید، بدون ردا، و کفش به دنبال جنازه سعد حرکت کردید!
فرمود: فرشتگان آسمان بدون کفش و رداء به تشیع جنازه سعد آمدند، من هم به آنها تأسی کردم.
عرض کردند: شما گاهی جانب راست و گاهی جانب چپ سریر را می گرفتید! فرمود: دست من در دست جبرئیل بود، هر طرف را که او می گرفت من نیز می گرفتم.
عرض کردند: شما دستور دادید که سعد را غسل دهند وخود بر جنازه اش نماز خواندید و برای او لحد قرار دادید. پس چطور اینگونه دچار فشار قبر شد؟ حضرت فرمود: البته سعد همه برنامه های دینی اش درست بود غیر از اخلاق خانوادگی که در خانواده خویش تندخو و بداخلاق بود و این بداخلاقی باعث فشار قبر او شد.
البته ذکر این نکته لازم است که هر چند در این داستان، «سعد» یک مرد است اما قضیه بدخلقی و آثار وحشتناک آن یعنی فشار قبر همه دارندگان خلق و خوی تند و بد را دربرمی گیرد و زن و مرد نمی شناسد.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : زیباترین روش زن داری را بشناسید !

سیره وگفتار ائمه (ع) درتعامل با همسران
بدون تردید رسیدن به سعادت دنیا و آخرت و حیات طیبه انسانی، آرزوی مشترک تمامی انسان ها است که ریشه در فطرت آنان دارد. در این راستا زنان و مردان هر کدام جایگاه و نقش خاص خود را دارند که در صورت ایفای نقش و رسالت واقعی و درست خود غرض خلقت را حاصل می کنند. این همان مطلبی است که خداوند با عبارت و عاشروهن بالمعروف (سوره نساء آیه ۱۹) آن را مورد تاکید قرارمی دهد.امام صادق (ع) درحق زنان می فرماید: من اخلاق الانبیاء حب النساء؛ محبت نسبت به زن از اخلاق انبیاء است.
یک مرد فهیم که دارای سلامت روحی و روانی است، به دور از تعصب و خودخواهی، خویش را در غم و شادی همسرش شریک می داند و سعادت خانواده را درگرو یاری و همکاری متقابل با همسر خویش می شناسد و زمانی احساس خوش بختی می کند که همسر او نیز از دل و جان لبخند رضایت برلب داشته باشد. بدین گونه برای حفظ و بقای یک زندگی موفق، هر دو عنصر اصلی زندگی، یعنی «زن و مرد» باید آگاهانه رفتار کنند. دانش و آگاهی دراین زمینه، بسیار وسیع و گسترده است و نیاز به مطالعات و کسب تجارب و تمرین دارد.
منبع:تبیان اصفهان
 

یاسی جون

متخصص بخش خیاطی
زندگی عاشقانه و مهربانانه!

فرمان دين براي افزايش محبت در زندگي و دوري از طلاق هاي عاطفي​
«آمار طلاق در کشور بالاست». اين جمله نگران کننده براي شما آشنا نيست؟ حتما بارها و بارها اين خبر را از زبان مسئولان شنيده ايد؛ اما آماري که به صورت رسمي يا غير رسمي اعلام مي شود مربوط است به مواردي که ثبت محضري شده اند. اگر آمار طلاق هاي عاطفي را هم به آن اضافه کنيم، بايد بيش از اينها نگران باشيم. آن طور که روانشناسان تأکيد دارند آسيب هاي فردي و اجتماعي ناشي از طلاق عاطفي به مراتب بيشتر از طلاق رسمي است و بايد جلوي اين فاجعه را در خانواده ها گرفت. کارشناسان براي حل اين معضل راهکارهاي بسياري ارائه مي دهند که اگر بخواهيم آنها را دسته بندي کنيم. به قوانين اسلامي مي رسيم؛ دستوراتي که در آخرين کتاب آسماني سيره ائمه معصومين (عليهم السلام) براي داشتن رابطه عاشقانه به زن و شوهر توصيه شده است.
1- در همه امور شريک باشيد​
در جوامع سنتي، وظايف زن و مرد کاملا مشخص بود که در زندگي هاي مدرن، شرايط به گونه اي است که نمي توان مانند گذشته عمل کرد. به هر حال اين روزها فعاليت هاي اجتماعي خانم ها بيشتر شده و آنها دوش به دوش همسرانشان براي تامين مخارج زندگي تلاش مي کنند در حالي که از وظايف سنتي شان چيزي کم نشده و پس از مراجعه به خانه بايد کارهاي منزل و رسيدگي به فرزندان را انجام دهند. کارشناسان معتقدند که توجه مردان به مشارکت در امور خانه مي تواند زمينه ساز عشق و محبت ميان همسران باشد. در زندگي حضرت فاطمه (س) و امام علي (ع) اين همکاري فراوان يافت مي شود؛ تا جايي که نقل مي کنند روزي پيامبر (ص) به خانه اميرالمومنين علي (ع) رفتند و ديدند که آن دو بزرگوار هر دو مشغول کارند. فرمودند کداميک از شما خسته تر است؟ اميرالمومنين (ع) پاسخ دادند فاطمه خسته تر است. پيامبر (ص) فرمودند، فاطمه جان برخيز، من کارهايت را انجام مي دهم. همه کارهاي حضرت فاطمه (س) و امام علي(ع) با هم بود. يعني با هم کار مي کردند و با هم درد دل مي کردند و با هم مشورت مي کردند. وقتي حسنين (عليهم السلام) بيمار مي شوند با هم براي شفاي آنان روزه مي گرفتند. همه اينها نشان از صميميت اين خانواده است. درست است که آنها معصوم بودند و رفتارشان الهي بود. اما رفتار غير بشري نداشتند؛ از اين رو بايد الگوي ما باشند. اين بزرگواران با رفتارشان به ما ياد دادند که مردان وقتي به خانه مي آيند خودشان را درگير کار خانه کنند و به استراحت نپردازند و خانم را تنها نگذارند. خانم ها هم بايد به آقايان کمک کنند. در واقع بايد نسبت به يکديگر بي تفاوت نباشند و از زير بار مسئوليت شانه خالي نکنند. امام باقر (ع) مي فرمايند: «حضرت فاطمه (س) کارهاي منزل را با حضرت علي (ع) اين گونه تقسيم مي کرد؛ خمير کردن آرد، نان پختن. تميز کردن و جارو کردن خانه بر عهده ايشان بود و کارهاي بيرون منزل مانند جمع آوري هيزم تهيه مواد غذايي و... را علي (ع) انجام مي داد.»
 

یاسی جون

متخصص بخش خیاطی
پاسخ : زن ذليل ها به بهشت مي روند!

2- از يکديگر دلجويي کنيد​
اگر فلش بک بزنيم و به چند سال قبل بازگرديم، حتما به خاطر مي آوريم که در چند دهه پيش بسياري از زنان خانه داري را دغدغه بزرگ زندگي خود مي دانستند و هر روز مردان خود را بدرقه مي کردند و به استقبال آنها مي شتافتند. روايت است مردي به محضر پيامبر(ص) آمد و گفت يا رسول الله، همسري دارم که هر گاه وارد خانه مي شوم به استقبالم مي آيد و چون مي خواهم از منزل بيرون بروم، مرا بدرقه مي کند.
هر گاه مرا اندوهگين ببيند مي گويد چه چيز تو را اندوهگين کرده؟ اگر براي مخارج زندگي ناراحتي، مطمئن باش که خداوند عهده دار آن است و با داشتن چنين ضامن معتبري که روزي تو را تضمين کرده، نبايد اندوهگين باشي و اگر براي آخرت غصه مي خوري، خداوند اندوهت را زياد کند، چون بايد چنين باشي.
رسول الله (ص) فرمودند خداوند در روي زمين کارگزاراني دارد که زن تو يکي از آنهاست. و براي او نصف پاداش شهيد در نظر گرفته شده. از اين روايت متوجه مي شويم که دلجويي از همسر و توجه به مسائل مشکلات او، به ايجاد عشق و محبت مي انجامد. بعضي از زن ها شاکي اند که گرفتاري همسرانشان مانع توجه به شرايط روحي آنان مي شود و عده اي از مردان نيز معترضند که همسرانشان به گرفتاري هاي آنها توجه نمي کنند.
 

یاسی جون

متخصص بخش خیاطی
پاسخ : زن ذليل ها به بهشت مي روند!

3- به يکديگر احترام بگذاريد​
عشق و علاقه بين زن و مرد معمولا از مرحله خواستگاري ايجاد مي شود. البته خواستگاري هايي که به نتيجه برسند و خانم و آقا تصميم بگيرند کنار هم زندگي مشترکي را آغاز کنند. روانشناسان معتقدند وقتي نيمه ديگر فرد پيدا شود، خود به خود عشق به وجود مي آيد و زن و مرد براي هم احترام قائل مي شوند و اين احترام يعني افزايش مهر و محبت بين زن و شوهر. راه دگير افزايش دوستي ها ابراز علاقه به صورت کلامي است. بهترين گواه، سخنان اميرالمومنين (ع) درباره حضرت زهراست. روايت است شخصي از حضرت علي (ع) درباره حضرت زهرا پرسيد. حضرت همسرشان را اين گونه توصيف کردند: « نعم المولي الي الطاعه الله او در مسير طاعت خدا ياوري نيکو برايم بود.»
 

یاسی جون

متخصص بخش خیاطی
پاسخ : زن ذليل ها به بهشت مي روند!

4- زن دليل و مرد ذليل شويد!​
خداوند متعال مهر و محبت همسران نسبت به يکديگر را در وجود آنان قرار داده. محبت بين زن و مرد با آغاز زندگي مشترک زوجين ايجاد مي شود و با ادامه زندگي، استحکام پيدا مي کند. همان طور که در آيات قرآن آمده، خداوند زنان و مردان را براي آرامش يکديگر آفريده. در آيه 21 سوره روم در اين خصوص آمده: « و من آياته ان خلق لکم من انفسکم ازواجا لتسکنوا اليها و جعل بينکم موده و رحمه ان في ذلک لايات لقوم يتفکرون / از نشانه هاي الهي آن است که براي شما جفتي از جنس خودتان آفريد که کنار او آرامش يافته و با هم انس گيريد و ميان شما رافت مهرباني برقرار شود. همانا در اين امور نيز براي مردم خردمند، ادله علم و حکمت حق آشکار است ». متأسفانه در جوامع کنوني، مهر و محبت ميان زوجين با تعابير نامتعارفي بيان مي شود. مثلا وقتي به زني مي گوييم به همسرت عشق بورز و محبت داشته باش، مي گويد «پررو» مي شود و معتقد است زناني که محبت شان را به شوهرانشان نشان مي دهند «مردذليل» هستند. البته عکس اين موضوع هم صادق است و وقتي به مردي گفته مي شود با همسرت مهربان باش و به حرف هايش توجه کن، اين کار را «زن ذليلي» مي داند. مگر چه عيبي دارد که همه ما زن ذليل و مرد ذليل باشيم. فرهنگ اسلامي و ايراني ما هم اين گونه رفتارها را تاييد مي کند؛ تا آنجا که پيامبر اکرم (ص) مي فرمايند: «قول الرجل للمراه اني احبک لايذهب من قلب ها ابدا/ گفتار مرد به همسرش که تو را دوست دارم هرگز از قلب او محو نمي شود.»
 

یاسی جون

متخصص بخش خیاطی
پاسخ : زن ذليل ها به بهشت مي روند!

5- با زيباترين القاب همسرتان را صدا کنيد​
بايد به گونه اي همسرتان را صدا کنيد که دلتان مي خواهد او نيز شما را صدا کند. اگر همسرتان را محترمانه صدا کنيد، به او اعتماد به نفس مي بخشيد. و اين اقدام، شخصيت او را تکامل مي دهد. بر اساس رواياتي که وجود دارد، دوستي و نزديکي مثال زدني اي بين حضرت فاطمه (س) و اميرالمومنين علي (ع) وجود داشته که تا قبل از آن بين کسي نبوده و بعد از آنها هم بين کسي وجود ندارد. اميرالمومنين (ع) از کلماتي مانند حبيبه من، صفيه من، زهرا جان و... خطاب به يادگار پيامبر (ص) استفاده مي کرد، در حالي که امروزه خيلي ها فکر مي کنند اگر از چنين کلماتي نسبت به همسرشان استفاده کنند، پرده هاي حيا پاره مي شود. دلايل غير موجه ديگري نيز هست که محبت بين زوجين را کم مي کند.
 

یاسی جون

متخصص بخش خیاطی
پاسخ : زن ذليل ها به بهشت مي روند!

6- هديه بدهيد​
يکي از سنت هاي خوب اسلامي، هديه دادن است. شکي نيست که هديه دادن به همسر، از سر صدق و صفاي دل براي نشان دادن محبت و دوستي از بارزترين مصاديق مهر و محبت است. هديه دادن تلخي ها را شيرين و دل ها را به هم نزديک مي کند و باعث مي شود محبت جاي کينه ها را بگيرد در خصوص هديه دادن به همسر نيز دستورات بسياري از ائمه معصومين (ع) روايت شده. پيامبر(ص) مي فرمايند: « مردمي که به سفر مي رود، هنگامي که نزد خانواده اش برمي گردد، بايد به اندازه استطاعت و توانايي اش هديه اي براي آنها بگيرد.» وقتي مرد براي همسرش سوغاتي مي آورد در واقع به او نشان مي دهد که در سفر هم به فکر او بوده. زن نيز از برخورد شايسته شوهرش احساس خوشحالي و سرور مي کند. و کانون گرم خانواده مملو از محبت، عشق، نشاط، شادابي و لذت معنوي مي شود. البته اين قضيه در مورد زن ها هم صدق مي کند و آنها هم بايد با هديه دادن به شوهرانشان نشان دهند که به آنها علاقه دارند. اين هديه مي تواند يک شاخه گل باشد.
 

یاسی جون

متخصص بخش خیاطی
پاسخ : زن ذليل ها به بهشت مي روند!

7- به مسائل جنسي توجه کنيد​
اهميت توجه به مسائل جنسي در ايجاد عشق و محبت ميان همسران به اندازه اي است که آيات و روايات بسياري درباره زمان برقراري رابطه بين زن و شوهر نقل شده است. اسلام ازدواج را قرار داده تا زن و مرد علاوه بر ارضاي روحي، از لحاظ جنسي نيز ارضا شوند. امام صادق (ع) مي فرمايند: «هيچ لذتي براي مرد در دنيا و آخرت بيشتر از لذتي که از همسرش مي برد نيست». متاسفانه بررسي ها نشان مي دهد دليل اصلي طلاق هاي عاطفي به ويژه در ميان زوج هاي جوان، بي توجهي به مسائل زناشويي است که مي توان به کمک مشاوران خانواده براي آن راهکار مناسبي پيدا کرد. البته آموزش مسائل جنسي ممکن است در يک يا دو جلسه امکان پذير باشد اما آموزش مسائل رواني جنسي به زمان بيشتري نياز دارد، چون بسياري از مشکلات رواني جنسي، ملکه ذهني افراد شده و بايد براي درمان آن مدتي تلاش کرد. منبع: همشهري آيه سال چهارم ارديبهشت
 

الهه خورشید

متخصص بخش خانه و خانواده
ازدواج مایه آرامش و سعادت

«هرکس که دوست دارد عاقبت بخیر بوده و با ایمان کامل و با دلی پاک از دنیا برود، حتما باید متاهل باشد»

پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله

بهترین وسیله برای بقای نسل بشر و حفظ عفت عمومی جامعه بشری و احساس آرامش; مساله ازدواج است که خواسته طبیعی انسان است و اسلام هم روی آن تاکید زیادی نموده و جوانان را تشویق به ازدواج کرده است . و ازدواج را ضامن بقای بشر می داند .

زیرا منظور از ازدواج تنها امور مادی و ظاهری نیست که آنها جذب یکدیگر شوند، بلکه نکته مهم تر و باریک تری هم وجود دارد و آن این که نیازهای روحی و بقای نسل آنان هم باید تامین شود چون طراح آفرینش اصولا خلقت انسانها را جفت جفت قرار داده (1) که هرکدام از زن و مرد با شیوه های مخصوص خود برای یافتن جفت خود تلاش می کنند تا بهم برسند و به آن آرامشی که قرآن در آیه 21 سوره روم آن را مطرح کرده، برسند و در مکتب قرآن منظور از ازدواج رسیدن به نیازهای جسمی و روحی و داشتن و حفظ عفت عمومی جامعه است (4).

ازدواج از نظر قرآن
خداوند متعال در آیات متعدد سخن از ازدواج و انتخاب همسر به میان آورده و آن را مایه خوشبختی و بقای نسل بشر دانسته است . که در این زمینه به عنوان نمونه، به چند آیه از کلام خدا تبرک می جوییم که می فرماید:

فاطر السموات و الارض جعل لکم من انفسکم ازواجا و من الانعام ازواجا یذرؤوکم فیه لیس کمثله شی ء و هو السمیع العلیم » .

«خداوند آفریدگار آسمانها و زمین است و برای شما از جنس خودتان جفت هائی قرار داده و برای چارپایان نیز از جنس خودشان جفت هایی آفریده است این جفت قرار دادن وسیله تکثیر نسل های شماهاست خداوند مثل و مانندی ندارد و اوست شنونده و دانا» (5).

همچنین در آیه دیگر به مساله ازدواج آنقدر اهمیت داده که حتی می فرماید: از فقر هم نترسید و ازدواج کنید که خداوند شما را بی نیاز می سازد:

«و انکحوا الایامی منکم و الصالحین من عبادکم و امائکم ان یکونوا فقراء یغنهم الله من فضله والله واسع علیم » (6).

«مردان و زنان بی همسر; خود را همسر دهید، همچنین غلامان و کنیزان صالح و درستکارتان را، اگر فقیر و تنگدست باشند، خداوند از فضل خود آنان را بی نیاز می سازد، خداوند گشایش دهنده و آگاه است » .

و در آیه 223 سوره بقره زنان را تشبیه به کشتزار کرده می فرماید: «نسائکم حرث لکم » «زنان شما مانند کشتزاری برای شماها هستند» . چرا که کشتزار است که بذر را پرورش می دهد و به ثمر می رساند .

در اینجا ممکن است این سئوال پیش بیاید که اسلام نسبت به زنان بی احترامی کرده و آنان را از مقام انسانی; تنزل داده است . ولی غافل از این که با طرح این مساله معلوم می شود قرآن بقای نسل بشر را منوط به وجود زن می داند و معتقد است اگر زن نبود، بذر مردان بزرگی که تاریخ بشر و دنیا را عوض کرده اند، به ثمر نمی رسید .

ازدواج از نظر احادیث
از نظر پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله ازدواج از اهمیت ویژه ای برخودار است چنانکه می فرماید: «النکاح سنتی و من رغب عن سنتی فلیس منی » . «ازدواج و انتخاب همسر سنت من است و هر کس از سنت من پیروی نکند، از من نیست » .

ازدواج باعث وسعت رزق در زندگانی می شود و درهای رحمت و بخشش الهی با ازدواج گشوده می گردد، چنانکه پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله می فرماید:

«روزی را به وسیله ازدواج جستجو کنید» (7).

و در حدیثی دیگر می فرماید:

«هیچ فایده ای بعد از اسلام، افضل تر از همسر مسلمان و مهربان صالحه برای انسان نیست که وقتی به او نگاه می کند، خوشحال می شود و هر وقت امر می کند، اطاعت می کند و در غیبت او مال و ناموسش را حفظ می کند» (8).

همچنین رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمودند: «کسی که ازدواج کند، نصف دینش را حفظ کرده پس باید در نگهداری نصف دیگر دینش برحذر باشد» (9).

کسی که دوست دارد خدا را طاهر و مطهر ملاقات کند، باید تزویج کرده او را ملاقات نماید (10).

امام صادق علیه السلام فرمود: «دو رکعت نماز فرد متاهل برتر از هفتاد رکعت نماز شخص مجرد است » (11).

«هیچ بنائی در اسلام; که در پیشگاه خدا دوست داشتنی تر از بنای ازدواج باشد، نیست » (12).

وساطت در ازدواج
بر اساس آیه «تعاونوا علی البر و التقوی » ; (13) اسلام دین تعاون و مسؤولیت است و تمام پیروان آن به منزله یک خانواده بزرگ دور هم جمع شده و به نسبت امکانات در برابر یکدیگر مسؤولند . طبق فرموده پیامبر خدا تمام این افراد مانند اعضای یک پیکر بهم مربوط اند و اتصال آنان به همدیگر از اتصال شعاع های خورشیدی به مرکز آن محکم تر است (14).

بررسی احادیث اسلامی و گفتار ائمه علیهم السلام نشان می دهد که تمام مردم متمکن در رفع گرفتاریهای گرفتاران، و از جمله در موضوع ازدواج اشخاص غیر متاهل، باید نقش مؤثری داشته باشند و این عمل آنان، پاداش فراوانی را در پی خواهد داشت چنانکه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله می فرماید:

«هرکس با مال و تلاشش یک نفر شخص مجرد را متاهل نماید، خداوند کریم در روز قیامت با نظر رحمت بر وی نگاه می کند» (15).

در روایتی دیگر از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نقل شده است:

«هرکس مقدمات ازدواج دو نفر را فراهم نماید، خداوند او را با حوریان بهشتی تزویج می فرماید و به هر قدمی که برداشته، و به هر کلمه ای که در این مورد بیان داشته، پاداش یک سال عبادت را برای وی مرحمت می فرماید» (16).

همچنین امیرالمؤمنین علی علیه السلام فرمودند: «بهترین شفاعتها و واسطگی، آن است که با تلاش خود عامل تزویج دو نفر باشی » (17).

آثار اخروی ازدواج
علاوه بر آثار دنیوی زناشویی که آرامش روحی و فرزندان صالح شاخص ترین آنها می باشد، از نظر معنوی و آنجهانی نیز این عمل خداپسندانه فوق العاده مورد توجه می باشد، ازدواج; انسان را از گناهان بیشتر باز داشته و عامل تقرب در پیشگاه خداوند است . این سنت نبوی پاداش عبادت را دوچندان نموده و خود نیز از بهترین طاعات الهی محسوب می گردد . چنانکه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله می فرمایند:

«هرکس که دوست دارد عاقبت بخیر بوده و با ایمان کامل و با دلی پاک از دنیا برود، حتما باید متاهل باشد» (18).

پی نوشت:

1) آیه 8 سوره نبا «و خلقناکم ازواجا» و فاطر، آیه 11 «... جعلکم ازواجا . .» .

2) آیه 11 سوره شوری «... یذرؤوکم فیه ...» .

3) 21 روم «. . لتسکنوا الیها . .» .

4) هن لباس لکم .

5) شوری: 11 .

6) نور: 32 .

7) شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، ج 7، ص 286، حدیث 3 .

8) شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، ج 7، ص 287، حدیث 4 .

9) شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، ج 20، ابواب مقدمات النکاح، باب 1، ح 12، (30جلدی) .

10) وسائل، ج 20، باب 1، ح 15 .

11) تهذیب، ج 7، ص 286 .

12) شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، ج 20، ابواب مقدمات النکاح، باب 1، ح 4 .

13) مائده: 2 .

14) اصول کافی، ج 2، ص 166 .

15) همان، باب 12، ح 1 .

16) بحارالانوار، ج 103، ص 221 - وسائل الشیعه، همان، باب 12، ح 5 .

17) روضة المتقین، ج 8، ص 111 - وسائل الشیعه، ج 20، ابواب مقدمات النکاح، باب 12، ح 2 .

18) همان، باب 1، ح 15.


منابع مقاله:
فصلنامه مکتب اسلام، شماره 5 (سال 81)، فرج الله، فرج اللهی؛
 
بالا