• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

انواع گیاهان دارویی و طریقه مصرف

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
مان های گیاهی


مان ترشحات شیرین مزه ی گیاهی را گویند كه بر اثر عواملی نظیر حشرات بر روی اندام های جوان یا عكس العمل گیاه در مقابل برخی عوامل مكانیكی و یا حرارت محیط به بیرون از بافت ها صورت می گیرد.




كلمه ی مان كه در زبان انگلیسی نیز Manna گفته می شود كلمه ای قرآنی و دارای ریشه ی عبری است. در قرآن كریم آیه ی ۵۷ بقره با اشاره به ماجرای سرگردانی قوم یهود در بیابان آمده است: "وانزلنا علیكم المن والسلوی" گویند من همان ترنجبین است كه از طبیعت آن ناحیه به ایشان روزی داده شد.

مان ترشحات شیرین مزه ی گیاهی را گویند كه بر اثر عواملی نظیر حشرات بر روی اندام های جوان یا عكس العمل گیاه در مقابل برخی عوامل مكانیكی و یا حرارت محیط به بیرون از بافت ها صورت می گیرد. به عبارت دیگر تفاوت صمغ ها و رزین ها با مان ها در این است كه صمغ و رزین قبل و بعد از تراوش به خارج از بافت دارای ماهیتی یكسان است ، هر چند پس از تراوش دستخوش تغییرات تدریجی خواهد بود. لكن تشكیل ماهیت مان ها با عمل تراوش هم سو و هم زمان می باشد. مهم ترین مان های گیاهی شامل انواع زیر است:

۱) گزانگبین ، حاصل فعالیت حشره یCyamophyla dycora بر روی نوعی گون به نامAstragalus adscendence است.استفاده در تهیه ی شیرینی گز ، ملین و مقوی قلب.

۲) گز شهداد ، به صورت دانه هایی از روی انشعابات جوان گونه ای گز به نام Tamarix mannifera=T.galica در شهداد كرمان وجود دارد.استفاده در شیرینی سازی.

۳) گز علفی ، حاصل گزش حشرات در برگ گونه هایی از بلوط از جمله Q.valvonia و Q.uercuspersica است. استفاده در طب سنتی و تهیه ی شیرینی گز.

۴) شیر خشت ، تحت شرایط خاصی از خشكی و حرارت به صورت ترشحات شبنم مانند بر پوست انشعابات مختلف درختچه هایی از جنس cotoneaster متعلق به خانواده ی گل سرخیان به وجود می آید. استفاده به عنوان ملین و مقوی و در ساخت شیرینی گز.

۵) انزروت ، حاصل فعالیت نوعی حشره ی سخت بالپوش بر گونه هایی از گون(Astragalus glaucacanthos و Astragalus fascicolifolius) است . بر اساس برخی منابع مانی با همین نام از گونه ای از خانواده ی كاسنی به نام Launea acanthodes به دست می آید. دارای مصارف دارویی در طب سنتی.

۶) ترنجبین ، حاصل فعالیت حشره ای سخت بالپوش احتمالاً از جنس Larinus بر روی گیاه خار شتر(Alhagi camelorum) است. دارای مصارف دارویی در طب سنتی.

۷) شكر تیغال ، حاصل فعالیت نوعی حشره ی سخت بالپوش به نام Larinus melligicus بر روی گونه های چندی از جنس Eehinops متعلق به خانواده ی كاسنی به ویژه گونه های E.rubustus و E.persicus و E.sphaerocephalus می باشد . استفاده به عنوان ملین و رافع ناراحتی های تنفسی.

۸) بید خشت یا بیدانگبین ، از انشعابات جوان گونه ای بید به نام Salix fragilis به وجود می آید. استفاده در طب سنتی و عمدتاً به عنوان ملین.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
مقدمه:
((این گیاه که بطور سنتی آنرا با طول عمر مرتبط می دانند بعنوان دارویی برای بازگرداندن حافظه در افراد مسن شهرت دارد. مانند سایر گیاهان تقویت کننده آنرا در گورستانها میکارند. گفته میشود که بریتانیائیها شروع به وارد کردن جای از چین کردند چینی ها چنان برای این گیاه ارزش قایل بودند که در ازای بسته مریم گلی خشک شده انگلیسی دو بسته چای می دادند.
گونه ارغوانی رنگ ان S .officinalis در پزشکی کاربرد دارد و موثرتر از گونه ی معمولی سبز رنگ آن است. در چین ریشه گیاهی از همین خانواده S.meltiorrhiza بعنوان یک داروی تقویت کننده مصرف میشود.))1*

گياهشناسي
گياهي است دو ساله يا پايا، بسيار معطر(منبع 3*) و داراي ساقه اي با ارتفاع 40 سانتي متر تا يک متر. احتیاج به آب و هوای سرد دارد(منبع 3*). بخشهای سبز گیاه خصوصأ گلها ی بالایی محتوی اسانس هستند. (3*) بوی مطبوع اسانس از( - 0/135 0/16)درصد که وابسته به گلها است.(3*) داراي برگهاي متقابل، دمبرگ مشخص و پهنک بزرگ مي باشد. گلهايي بزرگ، معطر، مجتمع درحول انشعابات انتهايي ساقه، به رنگ صورتي يا سفيد مايل به بنفش دارد. در قاعده گلهاي آن ، يک براکته قلبي شکل نازک ديده مي شود که بزرگتر از کاسه گل است. ميوه 4 فندقه به رنگ قهوه اي با تزئينات مرمر مانند (رگه دار) صاف و شفاف است.
((دربرخی منابع آنرا چند ساله ذکر کرده اند.))2و3*
((ترکیبات مهم آن شامل لینالول34درصد و لینالیل استات 38درصد هستند. ))3*
بخش های مورد استفاده:
اندامهای هوایی خصوصأ برگها است.
خواص دارويي و موارد مصرف:
برگهاي آن به عنوان نيرو دهنده ، ضد تشنج و در درمان سياه سرفه مورد استفاده قرار مي گيرد. سرشاخه گلدار آن، به عنوان قاعده آور، ضد عفوني کننده و ضعف عمل دستگاه هضم استفاده مي شود. اسانس آن در صنايع عطر سازي و تهيه ادکلن کاربرد فراواني داشته و در صنايع غذايي نيز به عنوان ادويه و ترکيبات معطر مورد استفاده قرار مي گيرند.
((از مخلوط کردن روغن مریم گلی (5قطره)و 25 ml litبادام و (5قطره)جوزبویاسه هفته قبل از زایمان بصورت روزانه روی شکم ماساژ دادن برای ایجاد آمادگی برای زایمان مفید است.))1*
برای درمان کوفتگی و کشیدگی عضلاتاز عصاره روغنی مریم گلی یا اسطوخودوس یا رزماری در روغن بادام بصورت روغن ماساژ برای افزایش جریان خون کاهش درد استفاده میشود. ))1*
((از دمکرده آن می توان بعنوان یک ضد نفخ ,ضد اسپاسم و کاهنده قند خون استفاده کرد.))2*
((در فارماکوپه گیاهی انگلیس مریم گلی با اثرات ضد نفخ , ضد اسپاسم, آنتی سپتیک ,قابض,معرفی شده است.))1*
ترکیبات:
اسانس, ماده ی تلخ دی ترپن , تانن, تری ترپنوییدها, رزین, فلاونوئید, مواد استروژنیک, مواد صابونی است.))1*
مواد احتیاط:
((از مصرف آن در دوران بارداری خودداری شود.))2*
پراکنش
مراکز اصلي توليد اين گياه، فرانسه، روسيه، مجارستان و بلغارستان مي باشد. اين گياه در اکثر مناطق معتدله دنيا کشت مي شود.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
توت سفيد

ميوه اي آبدار ، ريز ، شيرين ، و لذيذ است .

درخت توت سفيد ، بزرگ تنومند و داراي برگهاي پهن است كه در تغذيه كرمهاي ابريشم مورد استفاده قرار مي گيرد. قسمتهايي كه در تغذيه و پزشكي مورد استفاده است عبارتند از : ميوه – برگ – شيره – پوست شاخه هاي تازه – توت سفيد را تازه مي خورند و براي مصارف زمستان آن را خشك كرده ومانند كشمش مي خورند . در زبان عربي توت سفيد را « توت الاًبيض » گويند.
خواص
توت سفيد سرشار از املاح معدني ،تانن ، ويتامين هاي A و C مواد چربي ميباشد.
جوشانده‏ً پوست خشك شاخه هاي جوان و تازه درخت توت براي لينت مزاج مفيد است .

مواد غذايي توت سفيد وقتي جذب بدن ميشود كه صبح ناشتا يا عصر در فاصله غذايي ظهر و شام خورده شود(يعني درست زماني كه شكم از غذا خالي است). قند موجود در توت سفيد به كساني كه مبتلا به مرض قند ميباشند ضرر ندارد و آنان غالباً به جاي قند سفيد مصنوعي ، چاي را با توت خشك ميخورند .
ديگر خواص: ملين ، سهل كردن جريان ادرار ، ضماد كوبيده برگ با روغن زيتون براي درمان سوختگي
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
بابونه رومی


بابونه رومی می تواند میزان تهوع، استفراغ و تشكیل گاز در روده ها را كاهش دهد. این گیاه همچنین در ایجاد آرامش، كاهش ورم ناشی از بریدگیها یا بواسیر مفید واقع میشود.


بابونه رومی می تواند میزان تهوع، استفراغ و تشكیل گاز در روده ها را كاهش دهد....
به احتمال زیاد بابونه رومی، كه به بابونه انگلیسی نیز معروف است، پیتر رابیت را به بستر خواب فرستاد تا همانطور كه در داستان "بیتریكس پاتر" یعنی داستان "پیتر رابیت" آورده شده است، آرام و تسكین یابد. این داستان در ابتدای قرن بیستم به رشتهٔ تحریر درآمد، اما امروزه بابونه هنوز هم در اروپا به عنوان یك داروی آرامبخش مورد استفاده قرار می گیرد. این گیاه همچنین برای درمان سوزش سردل و گاز اضافی كه می تواند ناشی از حالت عصبیت باشد، بكار می رود. بابونه را در كرمهای صورت، نویدنیها، انواع رنگ مو، انواع شامپو و عطر نیز می توان یافت.
بابونه رومی می تواند میزان تهوع، استفراغ و تشكیل گاز در روده ها را كاهش دهد. این گیاه همچنین در ایجاد آرامش، كاهش ورم ناشی از بریدگیها یا بواسیر مفید واقع میشود، و شرایطی نظیر اگزما، التهاب لثه ها (ژنژیویت) را درمان می كند. مصرف آن عملاً شباهت به مصرف بابونهٔ آلمانی دارد، و بنا به دلایل مستند این دو گیاه حاوی تركیبات و عناصر فعال مشابهی هستند. بابونه رومی به اندازه بابونه آلمانی مورد تحقیق و بررسی نبوده است، لذا ادعا در خصوص فایده و اثر آن و در پاره ای موقعیتهای بهداشتی خاص باید با تحقیقات مضاعف تأیید گردد.
متأسفانه، این بدان معناست كه بسیاری از مردم تصور می كنند مصرف بابونه رومی فایده ای ندارد. در حالی كه بابونه رومی از مدتها قبل به بسیاری از چایها، پمادها و سایر انواع اقلام و تركیبات دارویی اضافه میشود.

معرفی گیاه
بابونه رومی، بومی شمال غرب اروپا و شمال ایرلند است. در این مناطق به حالت خزیده و چسبیده به زمین می روید و ارتفاع آن نیز به یك پا می رسد. برگهای سبز خاكستری این گیاه از ساقه های آن ریشه می گیرند و گلهای آن مراكز زرد رنگی دارند كه گلبرگهای سفید آنها را در بر گرفته و مینیاتور مروارید گونه ای را ایجاد كرده است. گلهای این گیاه بوی سیب می دهند.
تركیبات گیاه
تهیه چای، پمادها، و عصاره های حاصل از بابونه موقعی صورت می گیرد كه گلهای این گیاه غنچه سفید و زرد به خود گرفته باشند. اگز این شوفه ها چای درست نكنند، آنها را برای تولید روغن آبی رنگ كه فواید درمانی دارد، می كوبند و می جوشانند. تركیبات موجود در روغن این گیاه از پیشرفت ورم جلوگیری می كند و رشد باكتری ها، ویروسها و قارچها را كه می توانند عامل درد باشند، كند می سازد.

اشكال موجود
بابونه رومی به شكل گلهای خشك در قالب فله، چای، تنتور و همچنین در كرمها و پمادها یافت میشود.
نحوه مصرف
بابونه رومی را به چند طریق می توان مصرف كرد. یكی از این حالات نوشیدن یك لیوان داغ چای بابونه در صورت درد معده یا اختلال خواب است. در كل، میزان ها مصرف بابونه كه در پایین آورده میشود احتمالاً به تسكین انواع دردهای معده كمك و اشتهای شما را بیشتر می كند.
بابونه در كاهش درد دورهٔ قاعدگی و تورم لثه ها، در صورتی كه مبتلا به ژنژویت (التهاب لثه ها) باشید، مفید است.
▪ چای گلهای خشك این گیاه سه بار در روز به مقدار یك تا چهار گرم، یا عصاره با محتوای ۷۰ درصد الكل به میزان ۱ تا ۴ میلی لیتر، روزی سه بار.
▪ برای معالجه بواسیر یا مشكلات پوستی دو چای كیسه ای بابونه را به یك لگن آب اضافه كنید یا چندین قطره تنتور بابونه رومی مصرف كنید. اگر پماد بابونه را مصرف می كنید، فرآورده هایی را برگزینید كه حاوی ۳ تا ۱۰ درصد سرهای گل بابونه خشك شده باشد.

نكات احتیاطی
مصرف بابونه رومی بی خطر است لیكن نباید در دوران بارداری یا شیردهی مصرف شود. هر چند اما مصرف چای آن اشكال ندارد.
بابونه رومی حاوی تركیبی به نام "اسید آنتمیك" است كه می تواند در صورت مصرف زیاد سبب استفراغ شود. گزارش شده است كه فردی پس از خوردن چای بابونه رومی با واكنش آلرژیك شدیدی روبرو گشت. وی به "ابروسیا" آلرژی داشت كه در تیره بابونه رومی قرار دارد. اگر شما هم به ابروسیا آلرژی داشتن خود به ابروسیا اطلاعی ندارید، از پزشك خود در خصوص خطر مواجه شدن با این آلرژی سؤال كنید. به احتمال زیاد می توانید هر شكلی از بابونه را براحتی مصرف كنید.

تداخل های احتمالی
تعامل و تداخل این گیاه با سایر داروها و گیاهان دارویی هنوز گزارش نشده است، اما در صورتی كه از رقیق كننده های خونی استفاده می كنید، از مصرف بابونه بهتر است پرهیز كنید.


در گاه طب مکمل جایگزین ایران
افتاب
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
بادرنجبويه يا گل حنا يا ترنجان يا ٿرنجمشك

ساقه آن چهار گوش و گاهي كركداراست ودرابتدا انشعابات جزيي دارد ولي درمنطقه گلداربسيار منشعب ميشود.برگهاي متقابل بيضوي يا مثلثي به طول 3 تا 5 سانتي متر دارد ( برگ شاخه هاي گلداربه شكل مشخصي كوچك است)
اين برگها گاهي كركدار است و حاشيه دندانه اي عميق دارد.طول برگهاي آن بين 8/0-5/1سانتي مترميباشد كه از كنار برگها گلهايي با
كاسبرگهاي رنگي كه در وحله اول زرد كم رنگ بوده و به سٿيد و سپس به بنٿش تبديل مي شود ميرويند.جام گل سٿيد رنگ است وگلها
به شكل دسته هاي 3تا 6 تايي روي يك دمگل كوتاه در محور برگها قرار دارد.ميوه آن ٿندقه و جهار قسمتي است و تمام گياه پوشيده از
پرزهاي ريزي بوده و عطر ليموي تندي از خود متصاعد ميكند.موطن اصلي اين گياه قسمت وسيعي از شرق مديترانه است .امروزه اين
گياه را در باغها و مزارع تزئيني ، طبي وعسل دهنده كشت مي كنند .در ايران اين گياه را اطراٿ تهران ، نواحي شمالي و شرقي ايران
و اذربايجان ميرويد و گاهي نيز درمناطق سنگي پراكنده است . كشت ان بوسيله دانه كه به اهستگي رشد ميكند ويا با تقسيم گياه در خاك
خوبي كه زياد خشك نباشد انجام ميگيرد معمولا در مساحتي برابر (40×30) سانتيمتر كاشته ميشود اين گياه را دو يا سه مرتبه در سال به محض اينكه ارتٿاع پا جوشها به سي سانتي متر رسيد گرداوري ميكنند .بايد توجه كرد كه برگهاي اين گياه رادر هواي خشك بايد چيد
وبرگهاي اين گياه را بايد تا حد امكان بسرعت در سايه و در حرارت كمتر از 35 درجه سانتي گراد خشكانيد زيرا اگر اين عمل به آهستگي انجام شودبرگها به سرعت قهوه اي رنگ مي شوند.حداكثر دما نبايد از 40درجه سانتي گراد بالاتر باشد.هين گياه ممكن است بين 4 تا 8 سال محصول بدهد.بازده عمل از سال دوم بين 20 تا 35 كيلو گرم در هر 100 متر مربع مي باشد.
تركيبات و اثر بادرنجبويه (گل حنا)
برگهاي گل حنا داراي اسانس ٿرار است،انها محتوي 1/0تا25/0 درصد اسانس روغني كه خصوصا از سيترال،سيترونل وژرانيول تشكيل
شده است مي باشد.اين برگها همچنين محتوي تانن ها و اسيد هيدروكسي تر پنيك هستند كه اسانس موجود در آن عطر خوشايند ليمو را از
خود متصاعد ميكند.
موارد مصرٿ :
از اين گياه براي تنظيم ومداواي ناراحتي هاي معده عليه كاتاره هاي معدي ـروده اي و براي تحريك ترشحات صٿراوي استٿاده ميگردد.
همچنين بعنوان مقوي معده ضد نٿخ و از پماد آن بعنوان ضد تبخال استٿاده ميگردد . اين گياه در مقادير كم يك داروي باد شكن است.
ولي مقادير زياد آن خاصيت خواب آور ( ( SOPORIFIC ملايم دارد.
روغن اين گياه آرامش بخش بوده و ٿشار خون راكمي پايين ميآوردو تعداد ضربان نبض را كاهش ميدهد.سرشاخه هاي اين گياه را بعنوان ماده اوليه در تهيه آب ضد نٿخ بكار ميبرندو همچنين در ساخت ليكورها مورد استٿاده قرار ميگيرد.
طريقه مصرٿ:
دم كردهء گل حنا (بادرنجبويه) را به مقدار يك قاشق مربا خوري براي هر ٿنجان آب تهيه ميكنندو يا ميتوان 5تا 25 گرم از اين گياه را در يك ليتر آب جوش ريخته و بعد مصرٿ كرد.از دم كرده آن ميتوان 2تا3 ٿنجان در روز مصرٿ كرد كه براي تهـوع و درد شكم و
بويژه تسكين حالات عصبي موثر است. گٿته شده است كه در برونشيت بعنوان خلط آور تاثير دارد كه در اين مورد هنـوز ترديد وجـود
دارد.
تذكــر:
لازم به توضيح است كه دوران گلدهي گياه تير و مرداد بوده و زمان برداشت برگها خرداد و مرداد ميباشد.




منابع و مآخذ:
1 گياهان دارويي ـ پروٿسور هانس ٿلــوك ، ترجمه دكتــر محمد رضا توكلـي صابري و دكتر محمد رضا صداقت
2 گياهان دارويي ـ ژان ولاگ و ژيري اسنودولا ،ترجمه ساعد زمان ـ نشر ققنوس ـ 1374
3 رده بندي گياهان دارويي ـ دكتر محمد آزاد بخت ـ نشر طيب ، چاپ اول ، بهار 78
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
دارای اثر ضد اسپاسم و بادشكن است و در رفع بیماری‌های تنفسی و دستگاه گوارش با منشا عصبی استفاده می‌شود. همچنین به عنوان ادویه در مواد غذایی مصرف دارد.

موارد استعمال در طب سنتی:

در طب سنتی از آنغوزه به عنوان ضد التهاب و در درمان التهاب گلو و رفع گرفتگی صدا استفاده می شده و همچنین برای آن خاصیت بادشکن قایل بوده اند.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
آویشن




گونه‌های مختلف آویشن به عنوان مطبوع‌كننده و طعم‌دهنده، همچنین به عنوان ضدسرفه، خلط‌آور، ضدنفخ، ضدمیكروب، ضدقارچ، ضداسپاسم، دهان‌شویه و در فرآورده‌های دهانی مورد استفاده دارند و به طور كلی به علت تشابه میزان تركیبات فنلی T.daenensis با T.vulgaris به نظر می‌رسد بتوان موارد استعمال مشابهی را انتظار داشت. از این گیاه اثرات مثبت در درمان تینیا ورسی‌كالر و شب‌ادراری كودكان گزارش گردیده است.

موارد استعمال در طب سنتی:
در طب گذشته از آویشن یا صعتر (سعتر) به عنوان مدر، ضد کرم، ضدنفخ و اشتهاآور استفاده نموده، جویدن آن را در تسکین درد دندان موثر می دانسته اند.

عوارض جانبی:

تیمول باعث تحریک غشای مخاطی و پوست می گردد. علایم مسمومیت با تیمول شامل سرگیجه، حالت تهوع، درد در دستگاه گوارش، سردرد، اغتشاش ذهنی، اغماء و ایست تنفسی می باشد. از تیمول یا عصاره آویشن که در فرآورده های خمیردندانی استفاده شده، مواردی از التهاب لب و زبان گزارش گردیده است. پرخونی و التهاب مزمن در پوست سر از صابون و شامپوهای حاوی تیمول گزارش گردیده است.

موارد منع مصرف:
در مورد مصرف دراز مدت آن رعایت احتیاط ضروری است و عصاره آن به تنهایی و به صورت رقیق نشده نباید مورد مصرف قرار گیرد. مصرف آن در حاملگی و شیردهی با دوزهای معمولی مشکلی ندارد. مصرف گونه های مختلف آویشن بر نظم قاعدگی موثر دانسته شده و لذا مقادیر زیاد آن نباید مصرف گردد.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
»» آویشن شیرازی

از آویشن شیرازی به عنوان ضدنفخ استفاده می‌شود و همچنین به صورت بخور در رفع علایم سرماخوردگی مصرف دارد. از برگ‌های گیاه به عنوان چاشنی نیز استفاده می‌شود.

موارد استعمال در طب سنتی:
در طب گذشته از آویشن به عنوان تسکین دهنده درد مفاصل، ضدنفخ و در رفع سرماخوردگی ها استفاده می شده است و اثرات ضد اسهال و ضد کرم نیز برای آن قایل بوده اند.

عوارض جانبی:
تیمول، درماتیت ایجاد می کند و چنانچه در خمیردندان ها به کار رود، التهاب زبان و لبها را موجب می شود.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
»» اروانه

مهم‌ترین آثار گیاه گل اروانه شامل آثار ضد‌التهاب، مسكن،‌ ضداسپاسم و ضدنفخ می‌باشد. از این گیاه همچنین در رفع علایم سرماخوردگی نیز استفاده می‌شود.

موارد استعمال در طب سنتی:
در طب گذشته، گل اروانه به عنوان مدر و در رفع علایم سرماخوردگی معرفی شده و نیز آن را جهت خوشبو کردن دهان و به صورت موضعی جهت خوشبو کردن بدن توصیه کرده اند.

نویسنده:منبع: فارماکوپه گیاهی ایران /کمیته تدوین فارماکوپه گیاهی ایران/ معاونت غذا و دارو
پایگاه اطلاع‌رسانی درمانگر
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
بررسي اثر عصاره آبي كلاله گل زعفران (.Crocus sativus L) بر کسب و بيان حساسيت حرکتي ناشي از مورفين در موش هاي سوري ماده

مقدمه: شيوع اعتياد به اپيوييدها در كشورما نسبتا بالا است. اين مشكل به دليل ناشناخته بودن مكانيسم هاي بيولوژيك اعتياد تاكنون حل نشده است

هدف: در اين تحقيق اثر عصاره آبي کلاله گل زعفران (Crocus sativus L.) بر كسب و بيان حساسيت حرکتي ناشي از مورفين در موش هاي کوچک آزمايشگاهي ماده نژاد N-MARI در محدوده وزني 25-20 گرم بررسي شد

روش بررسي: حيوانات ابتدا با استفاده از مورفين5 mg/kg) ، يك بار در روز براي سه روز و سپس 5 روز استراحت) نسبت به آن حساسيت پيدا كردند و سپس عصاره کلاله گل زعفران در روز آزمون و 30 دقيقه قبل از شروع آزمايش و يا 30 دقيقه قبل از تزريق مورفين در روزهاي القاي حساسيت به آنها تزريق شد. در يك آزمايش مقدماتي، دوزهاي مختلف مورفين و عصاره کلاله زعفران به حيوانات تزريق شد تا اثر اين داروها بر القاي فعاليت حركتي مشخص شود.

يافته ها: آزمايش ها نشان داد كه تجويز مورفين (50 , 5, 0.5 mg/kg) باعث افزايش حرکات حيوانات گرديد. اين افزايش در گروه دريافت كننده دوز (50 mg/kg) مورفين كاملا معني دار بود. تجويز عصاره کلاله زعفران (100 , 50, 10 mg/kg) نسبت به گروه سالين به ترتيب سبب افزايش و کاهش فعاليت حركتي حيوانات گرديد. تجويز عصاره کلاله گل زعفران در دوزهاي گفته شده و 30 دقيقه قبل از تجويز دوز موثر مورفين سبب کاهش فعاليت حرکتي حيوانات گرديد. تجويز مورفين5 mg/kg) ، يك بار در روز) به حيوانات در سه روز متوالي و سپس پنج روز استراحت سبب القاي حساسيت به مورفين در اين حيوانات شد به نحوي كه تجويز دوز بي اثر مورفين (0.5 mg/kg) در اين حيوانات سبب القاي پاسخ شديد حركتي شد. همچنين، تجويز عصاره (100 , 50, 10 mg/kg)قبل از تجويز مورفين (5 mg/kg) در روزهاي القاي حساسيت، سبب كاهش معني دار کسب حساسيت به مورفين در دوزهاي10 mg/kg و 100 گرديد. تجويز عصاره كلاله گل زعفران در دوزهاي فوق در روز آزمون نيز بيان حساسيت به مورفين را در دوزهاي 10 mg/kg و 50 کاهش داد

نتيجه گيري: از اين آزمايش ها استنباط مي شود كه عصاره كلاله گل زعفران داراي اثر کاهنده بر كسب و بيان حساسيت رفتاري به مورفين است و همچنين اثر مورفين را در القاي فعاليت حرکتي در موش هاي کوچک آزمايشگاهي ماده از بين مي برد.

نشريه : گياهان دارويي
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
بررسي فعاليت آنتي اكسيداني عصاره متانولي و فراكسيون هاي آن از گياه .Salvia verticillata L با استفاده از سه روش متفاوت

مقدمه: آنتي اكسيدان ها تركيبات مهمي هستند كه محافظت بدن را در مقابل تخريب ناشي از استرس هاي اكسيداتيو در اثر راديكال هاي آزاد بر عهده دارند. انواع متفاوتي از مهار كننده هاي راديكالي در بدن موجود است كه اغلب آنها از رژيم غذايي مانند ميوه ها، سبزيجات و نوشيدني ها تامين مي شوند
.
هدف: در اين بررسي فعاليت آنتي اكسيداني گياه Salvia verticillata با استفاده از سه روش مختلف بررسي شده است
.
روش بررسي: در اين بررسي فعاليت آنتي اكسيداني عصاره هاي مختلف گياه Salvia verticillata با استفاده از سه روش مهار راديكال پايدار 2 و 2- دي فنيل -1- پيكريل هيدرازيل (DPPH)، ليپيدپراكسيداسيون ميكروزومي و مهار پراكسيداسيون لينولئيك اسيد بررسي شده است
.
يافته ها: نتايج نشان مي دهد كه عصاره اتيل استاتي برگ و ساقه گياه به طور نسبي در هر سه روش بيشترين فعاليت را نشان داده است. ميزان IC50 براي اين عصاره در روش مهار راديكال DPPH، ليپيد پراكسيداسيون ميكروزومي و مهار پراكسيداسيون لينولئيك اسيد به ترتيب معادل 8.78، 0.29 و 0.01 ميكروگرم است كه اين ميزان كمتر و يا در حد IC50 براي quercetin در شرايط مشابه است. عصاره هاي ديگر با به كارگيري روش هاي مختلف جواب هاي متفاوتي نشان داده اند
.
نتيجه گيري: تناقض به دست آمده در نتايج مي تواند در ارتباط با مكانيزم عمل اجزا، منبع توليد راديكال و يا كينتيك واكنش مهاري در روش هاي مختلف باشد. از هر يك روش هاي بررسي شده مي توان براي مطالعات اوليه غربال گري استفاده نمود

نشريه : گياهان داروي
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
آقطی سیاه







کلیات گیاهشناسی

آقطی سیاه که در همدان انگور کولی نامیده می‌شود از زمانهای قدیم مورد مصرف مردم بوده و از آن برای رفع امراض مختلف مانند دفع بلغم و صفرا استفاده می‌کرده‌اند. آقطی سیاه که خمان کبیر نیز نامیده می‌شود درختچه‌ای است که ارتفاع آن در نواحی مساعد به 10 متر می‌رسد. این درختچه معمولا در کنار جاده‌ها و حاشیه جنگلها و در نواحی مرطوب و سایه می‌روید. برگهای آن سبز رنگ ، بیضوی ، دندانه‌دار و مرکب از 7 - 5 برگچه می‌باشد. اگر برگها شکسته و مالش داده شود بوی بدی از آن متصاعد می‌شود. گلهای آن سفید و خوشه‌ای است که در اواخر بهار ظاهر می‌شود. میوه آقطی سیاه گوشتی ، ریز مانند انگور و به رنگ آبی سیر می‌باشد. قسمت مورد استفاده این درختچه گل ، برگ و پوست داخلی ساقه آن است. آقطی سیاه در ایران در نواحی آذربایجان و همدان می‌روید

...........


آقطی سیاه Elderberry

نام علمی Sambucus nigra

ترکیبات شیمیایی

پوست این درختچه و برگ آن دارای موادی مانند ساوبوسین Sambucine ،‌ سامبو نیگرین Sambunigerine ، کولین ، سیکوتین Cicutine و مقدر کمی نیترات پتاسیم می‌باشد. در گلهای آن الدرین Elderine و مقدر کمی اسانس وجود دارد. میوه آقطی سیاه دارای کریزان تمین Chrysanthemin ، مواد قندی ، اسانس ، صمغ ، اسید والریانیک و اسید استیک می‌باشد.
خواص داروئی
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
آقطی سیاه از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است. پوست ثانوی ساقه و ریشه آن از نظر طبی موثرترین قسمتهای این گیاه است.

*
در درمان رماتیسم و درد مفاصل موثر است.
*
ادرارآور است.
*
ملین و ضد یبوست می‌باشد و بهترین دارو برای رفع یبوست در افراد سالخورده و کسانی است که انقباضات روده بزرگ در آنها ضعیف شده است.
*
دم کرده برگهای خشک شده آن در رفع اسهال موثر است.
*
برای برطرف کردن درد و التیام بواسیر ، برگهای تازه این گیاه را له کرده و یا اینکه از آن پماد تهیه کنید و روی بواسیر دردناک بگذارید.
*
برای از بین بردن خارش بدن ، پوست ساقه آن را در روغن بجوشانید و سپس آن را صاف کرده و بگذارید سرد شود. این روغن را روی قسمتهایی که خارش درد بزنید.
*
برای جوش‌خوردن استخوان و مداوای شکستگی استخوان ، از دم کرده ریشه این درختچه استفاده کنید.
*
دم کرده گلهای خشک شده آقطی سیاه درمان کننده گریپ ، سرماخوردگی ، بیماریهای دستگاه تنفسی و نقرس می‌باشد.
*
جوشانده گلهای خشک شده این گیاه برای معالجه برونشیت و ذات‌الجنب مفید است.
*
بخور گلهای آقطی سیاه برای درمان بیماری سل مفید است.
*
بیماریهای کلیه و مجاری ادرار را درمان می‌کند.
*
سنگ کلیه را خارج می‌سازد.
*
شیر مادران شیرده را زیاد می‌کند.
*
در درمان بیماری صرع مفید است.
*
جوشانده گلهای خشک شده آقطی سیاه را به صورت کمپرس روی زخمهای اگزما بگذارید اثر مطلوب خواهد داشت.
*
جوشانده گلهای آقطی سیاه را روی سوختگیها بگذارید و کمپرس کنید.
*
جوشانده برک این درخت آفت درختان و سبزیجات را از بین می‌برد.
*
اگر پوست حساس دارید برای شستن صورت یا پاک کردن آرایش از دم کرده آقطی سیاه استفاده کنید.
*
برای شادابی پوست صورت از بین بردن لکه‌ها و کک و مک می‌توان از ماسک زیر استفاده کرد. گلهای خشک شده آقطی سیاه را دم کنید و مقداری پودر باقلای خشک را در ظرفی بریزید سپس دم کرده آقطی سیاه را روی آن ریخته و خمیری تهیه کنید. این خمیر را به صورت ماسک روی صورت بگذارید و پس از یک ربع ساعت بجوشانید این ماسک را هر روزه روی پوست خود بگذارید تا صورت را جوان و شاداب کند.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
طرز استفاده



*
جوشانده: مقدار 60 گرم پوست ساقه ، برگ و یا میوه این درختچه را در یک لیتر آب ریخته و بگذارید آهسته بجوشد تا حجم آن به نصف برسد. سپس آن را صاف کنید.

*
سرکه آقطی سیاه: 20 - 10 گرم برگهای خشک شده این درختچه را در یک لیتر سرکه ریخته و بگذارید تا مدت دو هفته بماند و هر روز آنرا بهم بزنید. پس از این مدت آنرا صاف کرده و در شیشه دربسته نگهداری کنید. مقدار مصرف این شراب سوپخوری و سه بار در روز است.

*
دم کرده آقطی سیاه: مقدر 100 گرم گل خشک شده این درختچه را در یک لیتر آبجوش ریخته و به مدت 10 دقیقه دم کنید. از این دم کرده می‌توانید برای شستشوی زخمها استفاده کنید.

*
شیره یا آب میوه: میوه‌های رسیده آقطی سیاه را فشار داده تا شیره آن خارج شود. مقدر مصرف این شیره یک قاشق چایخوری مخلوط در یک لیوان آب می‌باشد.

مضرات

استفاده زیاد از آقطی سیاه ممکن است باعث تهوع و همچنین ورم روده‌ها شود. آقطی سیاه سرد است و بنابراین افراد سرد مزاج حتما باید آن را با عسل بخورند.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
گياهى از خانواده سيب زمينى بادمجان گوشت فقرا:

بادمجان از خانواده بزرگ سيب زمينى است كه بنابر شواهد، وطن اصلى اش كشور هندوستان است. چينى ها از قرن نهم هجرى با اين گياه آشنا شدند و باقى نقاط جهان از قرن شانزدهم ميلادى پى به بادمجان و خواص آن بردند. همين اول كار بگوييم كه بادمجان از نظر غذايى، نيروى زيادى ندارد بنابراين مى توانيد در رژيم لاغرى از آن استفاده كنيد. حال ساير خواص:
۱- اگر به خوردن بادمجان حساسيت داريد، نخوريد.
۲- بادمجان معده را تقويت مى كند و عرق بدن را از بين مى برد و چنان چه شما از كسانى هستيد كه دست هايتان هميشه عرق مى كند، از آب سياه پوست بادمجان استفاده كنيد و يا دست خود را مدتى در جوشانده آن بگذاريد.
۳- در صد گرم بادمجان۳۰، كالرى انرژى، ۹۲ گرم آب، ۳ درصد پروتئين، ۶ درصد نشاسته و ۲ گرم چربى وجود دارد به علاوه ويتامين هاى A و B و C.
چند توصيه: بهترين نوع بادمجان، قلمى، بدون تخم و رسيده است. قديمى ها به اين نوع بادمجان، جوجه گياهى مى گفتند. قبل از پختن بادمجان، چند شكاف در آن درست كنيد روى آن نمك بريزيد و در آب سرد بچينيد. مدتى بعد آب سياه و تند آن را عوض كنيد تا هم سم آن گرفته شود و هم خوشمزه تر شود. اگر چربى شما بالاست، خودتان را به آب پز بادمجان عادت بدهيد. بادمجان را با روغن بودار سرخ نكنيد. بادمجان با وجود پياز و سير بسيار خوشمزه تر مى شود!
آشپزى با بادمجان: غذاها و ترشى هاى بسيارى مى توان با بادمجان تهيه كرد. در زير به مواد اوليه و طرز پخت چند مورد پرداخته ايم.
ته چين بادمجان: بادمجان را درسته پوست كنده و در روغن سرخ مى كنيم. نصف ماست و زعفران را پس از مخلوط كردن به بادمجان ها مى افزاييم. برنج را مانند چلو آبكش مى كنيم و در ته ديگ قدرى برنج روى آب و روغن مى ريزيم و روى آن بادمجان ها را كنار هم قرار مى دهيم و بقيه زعفران و ماست را روى آن مى ريزيم. پس از دم كشيدن برنج، روغن روى آن داده و در ديس مى كشيم.
دلمه بادمجان: دلمه اين گياه بسيار خوش طعم است. براى اين كار ابتدا پوست بادمجان ها را مى كنيم و سر آن ها را زده و تخمشان را خارج كرده و داخل آن را از مايه قيمه پر مى كنيم و سر بادمجان را مى دوزيم و بعد آن را در روغن سرخ مى كنيم و پس از آن قدرى آب گوجه فرنگى به بادمجان ها اضافه مى كنيم تا بجوشد و پخته تر شود.
كوكوى بادمجان: بادمجان ها را پوست كنده و سرخ مى كنيم و مى گذاريم با قدرى آب و نمك و فلفل بجوشد و تقريباً آبش تمام شود. سپس آن را خوب كوبيده و تخم مرغ را با قدرى نمك و آرد به آن مى افزاييم و مانند ساير كوكوها در ماهيتابه سرخ مى كنيم. در صورت تمايل مى توانيد بادمجان كبابى را هم چرخ كرده و با تخم مرغ كوكوى بادمجان درست كنيد.
حليم بادمجان: بادمجان ها را پوست كنده و سرخ مى كنيم. يك عدد پياز سرخ شده به آن مى افزاييم، نمك و فلفل مى زنيم و كنارى مى گذاريم. گوشت سرسينه چرب بدون استخوان را با قدرى نخود و چند عدد پياز متوسط مى پزيم. پس از پخته شدن گوشت دوباره با بادمجان ها مى گذاريم بپزد و سپس با گوشتكوب گوشت و بادمجان پخته را خوب كوبيده و له مى كنيم. براى تزيين روى غذا پس از آماده شدن، مى توان از كشك همراه با نعناع داغ و سير داغ و گوشت قيمه كرده، استفاده كرد .
ترشى بادمجان: ترشى بادمجان را به اندازه مصرفتان درست كنيد به اين ترتيب خواص ترشى تازه را تجربه خواهيد كرد. طرز تهيه سه نوع ترشى بادمجان را آورده ايم: ۱- بادمجان ها را كوچك انتخاب كرده، سر آن ها را زده و در سركه مى جوشانيم و سپس شكم آن ها را از ادويه ترشى و سبزى ترشى(سبزى هاى معطر نظير نعناع و ريحان و مرزه) پر كرده و روى هم در يك شيشه دهان گشاد مى گذاريم. بعد از پاشيدن نمك، در شيشه را محكم مى بنديم ودر جاى گرم قرار مى دهيم. ۲- در اين طريقه، پوست بادمجان را مى گيريم و پس از جوشاندن در سركه و نمك و سرد شدن، چرخ مى كنيم و پس از افزودن سياه دانه و ادويه ترشى، روى آن سركه ريخته و در بسته، نگهدارى مى كنيم. ۳- بادمجان را پس از كندن پوست و جوشاندن در سركه، چرخ مى كنيم. سپس تمرهندى را كه شب قبل در سركه خيسانده ايم پس از درآوردن هسته از صافى رد و به بادمجان ها اضافه مى كنيم و نظير دو مورد قبل در ظرف شيشه اى دهان گشاد گذاشته و پس از افزودن نمك و سركه، محكم مى بنديم.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
پیرتر-pyrethrum:

نام رایج گیاه :pyrethrum’
اسم لاتین:pyrethrum cinerariaefolium
خانواده گیاه : asteraceae

پیرتر گیاهی است با خاصیت حشره کشی، به طور طبیعی که موارد استعمال آن هم درمنزل وهم در کشاورزی معمول میباشد .
ماده حشره کشی این گیاه از سر شاخه های گل خشک شده دریافت میشود .
ازسال 1950 فرآوری این گیاه تنها متمرکز به کنیا بود ولی اکنون پرورش آن به استرالیا نیز گسترش یافته است.
این گیاه به طور معمول به دلیل خاصیت حشره کشی خوسش پرورش می یابد وماده موثره آن pyrethrin در سر شاخه های گیاه یافت میشود .این گیاه در اکثر کشورها یافت میشود بویژه در کنیا و تانزانیا و اکوادر و رواندا که به طوریکه برآورد شده هرساله تولیدات این گیاه 34/2میلیون پوند محصولات این کشور ما به خود نسبت داده است.خرمن سر شاخه ها به دو طریق است : هم به صورت کار دستی و هم به صورت مکانیزه که نوع دوم یعنی در مقیاس مکانیزه کارآیی کاملتری داشته و از کاردستی می کاهد

آرایش گیاه:inflorescence

پیرتر گیاهی است علفی و باریک و پایا به قد 12 – 30 اینچ و هم چنین قسمت مرکزی گل که به رنگ زرد میباشد از پهنا 2/11 اینچ میباشد.
این گیاه در مناطق معتدل با درجه بارندگی 45 تا 50 اینچ پرورش می یابد. برای کاشت این گیاه ابتدا بذرها را در خزانه میکارند و ان وقت بعد از گذشت 4 ماه یعنی زمانی که دارای گیاه به 4 تا 5 اینچ رسید انرا در زمین اصلی میکارند. در 4 ماه بعد خرمن سر شاخه های باز شروع میشود. بعد از 3 سال محصول دهی به تدریج بهره گیاه کاهش می یابد. ماکزیمم بهره کشت و کاشت این گیاه در فصل دوم گرفته می شود.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
گياه دارويي زوفا - hyssopus officinalis :

نام گیاه : زوفا

نام علمی : hyssopus officinalis


مقدمه :

زوفا یکی از مهمترین گیاهان دارویی و ادویه ای به شمار می رود . از دم کرده پیکر رویشی این گیاه برای درمان بیماریهای مربوط به دستگاه تنفس مانند سرفه ، سیاه سرفه ، برونشیت و آسم استفاده میشود . مواد موثره این گیاه سبب افزایش فشارخون ، هضم غذا و همچینین کاهش تورم می شود . زوفا اگر چه تلخ مزه است ولی به عنوان طعم دهنده مواد غذایی و همچنین در تهیه سس مورد استفاده قرار میگرد.



اسانس زوفا :

خاصیت ضد قارچی و باکتریایی دارد . این اسانس در صنایع کنسرو سازی ، نوشابه سازی و همچنین در صنایع آرایشی و بهداشتی کاربرد فراوانی دارد .به علت نوش فراوانی که در گلهای این گیاه به وجود می آید در ردیف گیاهان مولد عسل قرار دارد . عسل حاصله از آن کیفیت بسیار مطلوبی دارد .

مشخصات گیاه :

زوفا گیاهی خشبی وچند ساله است . منشا این گیاه آسیای صغیر گزارش داده شده و همچنین زوفا در سطح وسیعی در مرکز و جنوب اروپا ، عمدتا در روسیه ، بلغارستان، مجارستان ، ایتالیا ف اسپانیا، فرانسه و کشمیر و هند کشت میشود . واز دریای خزر تا دریای سیاه همچنین درمناطق شنی نواحی مدیترانه می روید.

ریشه زوفا مستقیم است وانشعابات فراوانی دارد ساقه چهارگوش ، مستقیم ارتفاع آن cm70_50 است . قسمت تحتانی (پای ساقه ) چوبی و قهوه ای رنگ و از انشعابهای فراوانی برخوردار است ولی قسمت فوقانی آن نرم و سبز رنگ می باشد . برگهای صاف ، فاقد دندانه، باریک، کشیده وکم وبیش نیزه ای شکل ورنگ آن سبز روشن است

روش کاشت :

از آنجایی که بذرهای زوفا قوه رویشی مناسبی دارند کشت مستقیم در زمین اصلی نتایج مطلوبی داشته وپس از کاشت زمین را باید آبیاری کرد چنانچه این گیاه در شیبها کشت شود چهت ردیف ها باید برخلاف جهت شیب زمین باشد در گذشته در برخی ازکشورها تکثیر زوفا به روش های غیرمستقیم (کشت در خزانه ویا حتی به روش رویشی است ) انجام میگرفته است ولی در حال حاضر در اکثر کشور هایی که این گیاه کشت میشود برای تکثیر از روش مستقیم استفاده میشود

تناوب کاشت :

زوفا 7_5 سال عمر میکند از این رو انتخاب زمین مناسب برای این گیاه ضرورت دارد علفهای هرز در رشد ونمو مقدارمواد موثره زوفا تاثیر منفی برجای میگذارد مبارزه با علفهای هرز در طول رویش گیاه ضروری است. زوفا را باگیاهانی مانند غلات، خردل وذرت به تناوب کشت کرد کاشت این گیاه در زمینهایی که به مقدار زیادی از علف کشهایی با ماده موثره تریازین استفاده شده است مناسب نیست تناوب کشت زوفا با گیاهانی که بذرآنها پس از رسیدن به اطراف ریزش میکند (مانند رازیانه ، گشنیز و... ) و همچنین تناوب با گیاهان ریشه ای ( مانند یونجه ، شبدر....) مناسب نیست زیرا این گیاهان در گسترش بیماریها موثرند

زوفا رامیتوان 5_4 سال متوالی در یک قطعه زمین کشت کرد پس از این مدت باید با گیاهان مناسب به تناوب کشت شود.

برداشت :

اگر هدف از کاشت استفاده از پیکر رویشی آن برای ادویه باشد اوایل گل دهی باید برداشت شود اگر به منظور استخراج اسانس کشت شده باشد گیاهان را در مرحله گل دهی کامل یعنی اوایل تابستان باید برداشت کرد .برداشت اندامهای مورد نظرگیاه باید از اندام فوقانی ساقه های چوبی صورت گیرد اگر هنگام برداشت هوا خشک باشد و آفتاب شدید نتابد پیکر رویشی برداشت شده را میتوان برای مدتی روی زمین قرار داد و پس از کاهش رطوبت آنها را به خشک کن منتقل کرد دمای مناسب برای خشک کردن گیاه با استفاده از خشک کن های الکتریکی 35_30 درجه است .

خواص دارویی :

نوشیدن زوفای جوشیده با عسل و گیاه سداب به کسانی کمک میکند که به سرفه های شدید، تنگی نفس ، افراد مبتلا به رماتیسم وکسانی که نفسشان با خس خس همراه است کمک میکند . این گیاه همراه با عسل کرمهای داخل شکم را میکشد و کوبیده شده آن با انجیر تازه به از خشکی در آمدن مزاج کمک میکند اثر آن قوی تر هم میشود اگر گل زنبق یا سوسن یا شاهی به آن اضافه شود این گیاه دارویی عالی برای ورم یا آماس لوزه در گلو است و این تحت شرایطی است که به عنوان غرغره ازآن استقاده شود مالیدن پماد آن به سر شپش را از بین می برد این گیاه برای کاهش بیماری خلط بسیار مناسب است و در تمام مشکلات ناشی از سرما یا بیماریهای قفسه سینه ویا ریه مناسب است و این تاثیر هنگامی است که مثل شربت استفاده شود
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
فيتواستروژن ها (Phytoestrogens)

آزادبخت محمد*
* ساري، دانشكده داروسازي،‌ دانشگاه علوم پزشكي مازندران


مطالعات اپيدميولوژي پيشنهاد مي كند جوامعي كه مصرف كننده زياد فيتواستروژن ها در رژيم غذايي خودشان هستند از ريسك پايين تري نسبت به خيلي از بيماري ها كه به بيماري غربي موسوم هستند برخوردار هستند. فيتواستروژن ها در خيلي از غذاها وجود دارند و فعاليت بيولوژيكي آنها در حيوانات در مطالعات متعددي به اثبات رسيده است. فيتواستروژن ها شامل چندين گروه از تركيبات مي شوند از جمله ليگنان ها، ايزوفلاونوييدها، كومستان ها و لاكتون هاي رسورسيليك. گياه سويا كه از گياهان خانواده نخود است حاوي فيتواستروژن هاي ژنيستئين، دايدزئين و گليستين بوده كه همگي جز ايزوفلاون ها هستند و روي رسپتورهاي استروژن عمل مي كنند و داراي هم خواص آگونيستي و هم آنتاگونيستي هستند. در موقعي كه ميزان استراديول در بدن براي رقابت در اتصال به رسپتور كم است، ايزوفلاون ها خواص آگونيستي را بيشتر ارايه مي نمايند. از طرف ديگر، خواص آنتي استروژنيك آنها به غلظت هاي نسبي فيتواستروژن و استروژن داخلي بستگي دارد و ممكن است موقعي كه استروژن داخلي فراوان است، فيتواستروژن ها استراديول را از رسپتورش جابه جا نمايند. در دوران يائسگي كه ميزان استروژن در محيط كم است فيتواستروژن ها اثرات استروژنيكي خود را قوي تر ارايه مي نمايند بنابراين در پيشگيري از علايم نامطلوب اين دوره همچون گر گرفتگي، خشكي واژن به همراه خطر افزايش يافته از دست دادن استخوان و همچنين بيماري قلبي عروقي و بروز سرطان هاي پستان، کولون، اندومتر و تخمدان موثر هستند.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
انار ، سرشار از ویتامین و ترکیبات آنتی اکسیدانی

جام جم آنلاین: تا کنون از سیب و فوائد آن بسیار شنیده اید اما بد نیست کی هم درباره خواص سودمند انار بدانید.
شاید اینک بتوان گفت خوردن یک انار در روز نیز شما از پزشک دور می کند.
کاملا درست است. انار نه تنها سرشار از ویتامین است اما دشمن قوی در برابر بیماری هایی همچون سرطان ، بیماری قلبی ، سکته مغزی و فشار خون بالاست.

خواص آنتی اکسیدانی


انار منبع مهم آنتی اکسیدان ها ، پتاسیم و ویتامین C است. در واقع آب انار یکی از غنی ترین منابع پلی فنل هاست ، که گروهی از آنتی اکسیدان های قوی هستند. هدف آنتی اکسیدان ها کند کردن یا جلوگیری از صدمه سلولی است که در بسیاری از بیماری ها رخ می دهد.
علاوه بر آنتی اکسیدان ، آب انار حاوی دیگر مواد مفید همچون تانن ها و آنتوسیانین ها که بنظر می رسد با بیماری ها مقابله می کنند نیز هست. آب انار همچنین دارای مقدار قابل ملاحظه ای فیبر ، نیاسین و پتاسیم است.
قدرت آنتی اکسیدانی آب انار ممکن است تقریبا سه برابر میزان آنتی اکسیدان موجود در چای سبز باشد. سایر میوه ها ی حاوی پلی فنل ها شامل توت سیاه ، زغال اخته ، پرتقال ، سیب و انگور است.

مقابله با بیماری ها


تحقیقات نشان داده اند که آب انار می تواند از خطر بیماری قلبی و سکته مغزی بکاهد. برخی مطالعات نشان داده اند که آب انار می تواند فشار خون را پایین آورد و به سلولهایی که باعث سرطان سینه می ش.وند حمله می کند.
در یک تحقیق نیز مشخص شده عصاره میوه انار ممکن است حاوی عامل موثری در برابر سرطان پوست باشد.
نوشیدن مقداری (حدود 28 گرم) آب انار در روز توسط مردان مبتلا به سرطان پروستات از پیشرفت سریع بیماری جلوگیری می کند.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
ريحان به علت داشتن ويتامين A و C از آسيب‌هاي سلولي جلوگيري مي‌کند

گياه ريحان به علت داشتن ويتامين‌هاي A و C آنتي اکسيدانت است و بدين دليل از آسيب سلولي پيشگيري

مي‌کند.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، ريحان داراي خواص آرام بخش، مقوي قلب، ضد عفوني کننده دهان و دستگاه گوارش و شيرافزا است.

جوشانده غليظ ريحان و مزمزه و جويدن آن براي مبتلايان به آفت مفيد است. همچنين بوييدن آن و جويدن برگهاي تازه آن باعث تسکين درد مي‌شود.

شيره برگ‌هاي ريحان براي معالجه کليه حالات عصبي مخصوصاً زناني که به بيماري روحي، بي‌خوابي شديد، بيهوشي و خفقان قلب هستند به کار مي‌رود.

عصاره ريحان همراه با شير براي سرماخوردگي و ناراحتي‌هاي ريوي و سرفه مفيدست.

ريحان به علت داشتن سبزينه و چند نوع اسانس، بوي پياز و سير و دهان را از بين مي‌برد.

مطالعات انجام گرفته بر روي حيوانات نشان مي‌دهد که ريحان، سيستم ايمني بدن را با افزايش پادتن تا دو درصد بالا مي برد.

اين گياه خنک کننده است و جهت درمان درد رماتيسم و پوست هاي حساس به کار مي‌رود.

ريحان يکي ازشفابخش ترين گياهاني است که شامل ترکيبات ضد سرطاني است.

همچنين آب ريحان جهت مارگزيدگي، تقويت عمومي بدن، سرماخوردگي و مشکلات پوستي و گوش درد توصيه شده است .

منبع: مركز بهداشت استان مركزي
 
بالا