جواب سوالات melika
سلام
وارد مي شوم .....
سوالام همه با توجه به رشته تحصيليتون . شايد قرمز نباشن اما فكر كنم بسوزونن :
پيشاپيش براي علمي كردن بحث ......
سلام البته شما که استادید ولی قبل از پاسخ یه توضیحی در مورد رشته علوم انسانی بدم .
این مشکل رو من در عالم واقعی هم دارم که اکثر دوستانی که با توجه به متفاوت بودن رشتشون با رشته ی ادبیات و علوم انسانی آشنایی زیادی ندارند و بیشتر با اسم اون آشنان ؛ رشته علوم انسانی این ذهنیت رو در اونها ایجاد میکنه که علوم انسانی یعنی فقط ادبیات ، که به هیچ عنوان اینطور نیست ، بخش های تخصصی این رشته خیلی گسترده هستند از فلسفه و منطق گرفته تا تاریخ و آمار ... که البته ادبیات هم یکی از این زمینه ها هست.
به عنوان مثال همه ی توضیحات : این سوالات در چند درس اول فقط یکی از کتابهای علوم انسانی (آرایه های ادبی سوم دبیرستان) از بین کتابهای متنوع این رشته موجود هست .
68.بحر در شعر چيه ؟ همه بحر هاي شعر را ( با وزن و نام ) بفرماييد
بحر به قالب های شعری میگن . میشه گفت یکی از راه های وزن و آهنگ دادن به شعر همین بحر هستش .در یک جمله ی کتابی میشه اینطوری گفت :آرایش ارکان عروضی در کنار یکدیگر ، وزن ها یا بحر های عروضی را ایجاد میکنند . (البته بحر فقط مختص شعر نیست)
میدونید که بحرها زیاد هستند من خودم همشون یادم نیست ، مثل بحر طویل و بحر فرد(تک بیت) و همین بحرهایی که شما در سوالات 71 تا 76 گفتید .
برای آشنایی بیشتر میتونید این رو بخونید : http://www.encyclopaediaislamica.com...l2.php?sid=526
69.چرا اغلب آثارا ادبي اصيل و كهن ايراني نسخه اصليشون چاپ خارج از ايران ؟
کدوم آثار ؟ منظورت از کهن و اصیل چی هست ؟
اگر منظورت آثا ناب کهن و قدیمیتر ایران هست که اکثراً نسخه ی اصلی اونها دست نویس هست .
یه عده آثار دیگه هم هستند که در زمان هایی مثل دورانی که هنوز صنعت چاپ به ایران نیومده بود و یا اگر هم بود در حد وسیع نبود یعنی توان حروف چینی های گسترده با کیفیت رو نداشتند ، و یه عده هم که به دلیل شرایط بد اجتماعی دورانی خاص چاپ و حروف چینی خارج کشور میشدند .
70. عشق اوني كه در منظومه ويس و رامين يا ليلي و مجنون ؟چرا ؟
مسلماً ویس و رامین ، چون ایرانی هست .
71. غزل را كامل مشخصاتش را بفرماييد و يك مثال بزنيد
غزل یکی از پر کاربرد ترین قالب شعر هست . در بيت اول، هر دو مصراع هم قافيه اند و در بيتهاي بعدي، فقط مصراع هاي دوم هم قافیه با بیت اول هستند. تعداد بیت ها بین 5 الی 15 بیت گاهاً بیشتر تا فکر کنم 19 بیت.
72.قصيده را كامل مشخصاتش را بفرماييد و يك مثال بزنيد
شعرهایی با بیت های طولانی تر از قالب غزل مثلاً 60 بیت.
73.قطعه را كامل مشخصاتش را بفرماييد و يك مثال بزنيد
ابیاتی که مصراع دومشون هم قافیه است . شعرهایی که از حداقل دو بیت هستند گاهی هم بیشتر ماکسیمم یادم نیست. شبیه غزل ولی متفاوت از لحاظ نوع ساختاری بیتها .
74.مثنوي را كامل مشخصاتش را بفرماييد و يك مثال بزنيد
معمولاً شعرهای هستند بسیار طولانی که از لحاظ قافیه فکر کنم محدودیتی ندارند .
شاهنامه فردوسی بارزترین مثنوی هست با طول 60 هزار بیت .
75.رباعي را كامل مشخصاتش را بفرماييد و يك مثال بزنيد
شعرهایی با 4 مصراع در وزن خاص. معروفترین رباعی سرا هم که خیام بود .
76.دو بيتي را كامل مشخصاتش را بفرماييد و يك مثال بزنيد
اطلاع دقیق از سبکش ندارم جز اینکه دو بیتی های باباطاهر معروفند .
77.بازم هست ؟
گفتم تعدادشون زیاد هست .
تک بیتی های معروف از جمله تک بیتی های صائب جا موند . که من خیلی دوست دارمشون . مخصوصا اونهایی که مضمون تربیت و روابط روزمره انسانی دارند، که در عالم واقعیت زیاد به کار ما میان و من به همین دلیل ازشون خوشم میاد .
مثل :
سبک مغزی که از اسباب جهان بر خویش میبالد ... چو حمالیست که از بار گران بر خود می بالد
---
درون خانه ی خود هر گدا شهنشاهی است ... قدم برون منه از حد خویش و سلطان باش
اگر در اسم هاشون اشتباه نکنم ترجیع بند و ترکیب بند و مستزاد ... چندتای دیگه . شعر و قالبهای نیمایی هم که دیگه معروف هست .
78. بديهه سرايي چيه ؟ مثال بزن
79.شعر نو يا شعر كهن ( كلاسيك ) ؟ چرا ؟
سنتی ، چون نو رو فراری از طرف کسانی که دیگه استعدادی برای شعر گفتن سنتی نداشتند میدونم . بگذریم از اینکه خیلی ها هم معتقد هستند که در دنیای صنعتی امروز دیگه نمیشه سبک شعر سنتی رو به کار برد ولی من این رو هم بهونه میدونم ، البته نظر شخصی من هست که غالب هم نیست .
80.كل كتاب هاي غير درسي كه تا حالا خوندي ؟
بیشتر از تعداد انگشتان دستم .
81. نظرت در باره آثار جين آستن چيه ؟
جین اوستن ... عاشق کتاب غرور تعصبش هستم ، این کتاب روایت زندگی خودش هست در قالب رمان به خاطر علاقه ای که به داستان کتاب از قدیم داشتم 2 مدل فیلم سینمایی که از روی داستان این کتاب ساختند رو تا بحال دیدم اگر باز هم کارگردانی به سرش بزنه و فیلم سینمایی این کتاب رو بسازه باز هم من به سرم میزنه تا این فیلم رو بیابم و ببینم .
82.اگر نويسنده بودي دوست داشتي به جاي كدوم نويسنده ( چه ايراني و چه خارجي) باشي ؟
به جای صاحب این بیت :
بسی رنج بردم در این سال سی عجم زنده کردم بدین پارسی