• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

بهداشت دهان و دندان

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : خمير دندان

نقش تغذيه در سلامت دهان و دندان(بخش سوم)

کتر رضا آمری نيا: پروسه پوسيدگى با توليد اسيد شروع مى شود و ناشى از متابوليسم باكترى ها در پلاك دندانى است. پلاك يك توده بى رنگ و چسبناك از ميكروارگانيسم ها و پلى ساكاريدها است كه در اطراف دندان تشكيل مى شود و به دندان ها و لثه ها مى چسبد و اين خود باكترى توليد كننده اسيد را مى پرورد و محصولات آلى ناشى از سوخت و ساز آنها را در تماس با سطح دندان نگه مى دارد. چندين دسته از نوشيدنى ها شامل نوشيدنى هاى سبك، نوشابه هاى انرژى زا، آب ميوه و نوشابه هاى حاوى مكمل هاى حاوى ويتامين C داراى ميزان بالايى از اسيد است. بنابراين مى تواند يك PH اسيدى ايجاد كند.
• انواع پوسيدگى
اگر چه در كل شيوع پوسيدگى در ايالات متحده كاهش يافته ولى با اين حال بيش از ۱۷ درصد بچه هاى سنين ۲ تا ۴ سال پوسيدگى دندان دارند. مطابق بررسى هاى تغذيه اى و معاينات ادوارى بيش از ۵۰ درصد كودكان تا ۸ سالگى پوسيدگى داشتند. از پوسيدگى هاى ريشه روى سطح ريشه دندان هاى دائمى به دنبال عقب نشينى لثه رخ مى دهند كه اين مسئله در معاينات افراد مسن به چشم مى خورد. فاكتور اوليه در ايجاد پوسيدگى ريشه عقب نشينى لثه است كه اغلب ناشى از بيمارى لثه است كه در اين حالت ريشه هاى عريان بسيار مستعد به پوسيدگى هستند. فاكتور هاى ديگرى كه به افزايش شيوع اين پوسيدگى ارتباط دارد، سن، فقدان فلورايد موجود در آب، بهداشت ضعيف دهان و خوردن مكرر كربوهيدرات هاى قابل تخمير است. درمان پوسيدگى ريشه شامل ترميم دندان و مشاوره تغذيه است. پوسيدگى ريشه يك بيمارى عفونى دندان است كه در بالغين مسن تر بيشتر مشاهده مى شود زيرا اين جمعيت دندان هاى طبيعى خود را در مدت بيشترى نگه داشته اند.
• فلورايد
فلورايد ماده اوليه ضد پوسيدگى است كه به صورت سيستميك و موضعى به كار مى رود و به عنوان يك معيار مطمئن و موثر جوامع بشربراى كاهش شيوع و وقوع پوسيدگى هاى دندان است. در سال ۱۹۴۶تا ۱۹۷۹ افزودن فلورايد به آب به تنهايى ۴۰ درصد تا ۶۰ درصد موجب كاهش شيوع پوسيدگى در افرادى كه از اين آب استفاده كرده اند، شد. افزودن فلورايد به آب از سال ۱۹۷۹تا ۱۹۸۹ ۳۰،درصد شيوع پوسيدگى را كاسته است. به كارگيرى فلورايد روى پيشگيرى از پوسيدگى به صورت افزودن فلورايد به آب، خمير دندان ها و دهانشويه ها همچنين استفاده ازنوشيدنى هايى با آب داراى فلوريد انجام مى شود.
سه مكانيسم اوليه عمل فلورايد روى دندان ها به اين قرار است. اولاً وقتى با مينا و عاج تماس مى يابد با كلسيم و فسفر موجود در آنها فلوروآپاتيت را تشكيل مى دهد و اين تركيبى است كه نسبت به هيدروكسى آپاتيت به اسيد مقاوم تراست. فلورايد همچنين ترميم و معدنى شدن مجدد سطح دندان هاى پوسيده را تسريع مى كند و كمك مى كند كه روندتخريب مع***** شود و موجب افزايش مقاومت سطح دندان در برابر پوسيدگى شود. در نهايت، فلورايد موجب كاهش اثر تخريبى باكترى ها در حفره دهان از طريق تداخل در تشكيل و عملكرد ميكرو ارگانيسم ها مى شود. فلورايد ممكن است به صورت موضعى و سيستميك به كار رود. وقتى در غذا و نوشيدنى مصرف مى شود فلورايد وارد جريان خون سيستميك مى شود و در استخوان ها و دندان ها تجمع مى كند. گردش خون سيستميك با فراهم كردن فلورايد در بزاق اثر موضعى هم دارند. مقدار كمى از فلورايد وارد بافت نرم مى شود و باقى مانده آن در بزاق ترشح مى شود. منبع اوليه فلورايد سيستميك آب فلوريده شده است. غذا و نوشيدنى ها مقدار كمترى فلورايد دارند. منابع فلورايد موضعى شامل خمير دندان، ژل ها، دهانشويه كه روزانه توسط مصرف كننده ها استفاده مى شود و فلورايد غليظ شده توسط متخصصان دندان بيشتر به صورت هاى ژل ها _ خميرهابه كار مى رود.
• افزودن فلورايد به آب
افزودن فلورايد به عنوان يك اقدام بهداشت عمومى توسط انجمن دندان پزشكان آمريكا و انجمن تغذيه آمريكا مورد تائيد قرار گرفته است. اين انجمن ها بهداشت دهان و دندان و نيز ارزش افزودن فلورايد به آب را در زمينه پيشگيرى از بيمارى هاى دندانى و حفاظت از دندان ها مورد تاكيد قرار مى دهند. اما به رغم اين حمايت، استفاده گسترده از فلورايد مورد مخالفت ضدفلورايدافزاها، واقع شده است كه آنها مدعى اند فلورايد افزايى آزادى انتخاب هر فرد را محدود كرده و خطر ابتلا به ايدز و سرطان را افزايش مى دهد. خطر هاى مربوط به بيمارى ناشى از فلورايد بى پايه و اساس است.
• مراقبت هاى پيشگيرانه
در برنامه هاى پيشگيرى از پوسيدگى دندان، رژيم غذايى متعادل، اصلاح منابع و مقادير كربوهيدرات هاى قابل تخمير و تلفيق اعمال بهداشت دهان و دندان با شيوه هاى زندگى افراد مورد توجه قرار مى گيرند. بعد از وعده هاى غذايى و غذاى سبك بايد مسواك زد، دهان را با آب شست يا آدامس(بدون قند) را به مدت ۲۰- ۱۵ دقيقه جويد. عادات مثبت شامل خوردن خوراك هاى سبك، جويدن آدامس بدون قند بعد از خوردن يا آشاميدن موادى كه موجب پوسيدگى مى شوند.
با برنامه ريزى مناسب و بهداشت مناسب دهان و دندان و يك رژيم غذايى متعادل، خطر پوسيدگى زايى به شدت كاهش مى يابد. اعمالى كه بايد از آنها پرهيز كرد عبارتند از استفاده از نوشيدنى هاى گازدار طى دوره هاى ممتد، خوردن متناوب غذا هاى سبك و نگه داشتن مقادير زيادى از مواد قندى يا آب نبات هاى خوشبو كننده دهان طى دوره هاى ممتد. دارو هاى جويدنى يا مايع بدون نسخه پزشك و تركيبات ويتامينه هم ممكن است مواد قندى داشته باشند مانند ويتامين C كه قند موجود در اسيد آن موجب پوسيدگى دندان مى شود و خواندن دقيق برچسب به منظور جلوگيرى يا كاهش استفاده از چنين محصولاتى مهم است. كربوهيدرات هاى قابل تخمير مانند آب نبات، بيسكويت ها، كلوچه، چوب شور و چيپس بايستى همراه وعده هاى غذايى خاصى خورده شود. يك تكه پنير در يك وعده غذايى نمونه اى از تدبير هاى كاهش پوسيدگى دندان است. چيپس ها و بيسكويت هاى سبك، ميوه ها و آب ميوه ها احتمالاً نسبت به همتا هاى چربى دار خود از تراكم قندى بيش ترى برخوردارند. اعمال مربوط به بهداشت دهان و دندان از قبيل مسواك زدن و دهان شويى و جويدن آدامس بدون قند بعد از خوردن غذا مى تواند خطر پوسيدگى دندان را كاهش دهد. تركيب كردن ميوه ها و پنير در وعده هاى غذايى موجب كاهش پوسيدگى زايى غذا هاى مذكور مى شود.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : خمير دندان

عد از صبحانه مسواك نزنيد!

اغلب مردم كه به حفظ سلامتي دندان‌هاي خود اهميت مي‌دهند، روزي ۳بار - پس از هر وعده غذايي- مسواك مي‌زنند. اما تحقيقات دانشمندان در انگليس نشان داده است كه مسواك زدن بلافاصله پس از صرف صبحانه سلامت دندان‌ها را تهديد مي‌كند.
به گفته پزشكان در هنگام خواب باكتري و پلاك روي دندان‌ها تشكيل مي‌شود. از سوي ديگر اسيد و شكر موجود در غذا خاصيت محافظتي ميناي دندان را تضعيف مي‌كند به اين ترتيب مسواك زدن پس از خوردن صبحانه زمان لازم براي ترميم ميناي دندان را از بين مي‌برد.
به همين دليل پزشكان توصيه مي‌كنند قبل از صبحانه يا حداقل يك ساعت پس از آن مسواك زده شود.
علاوه بر اين استفاده از خمير‌دندان‌هاي حاوي فلورايد، پوششي روي دندان‌ها ايجاد كرده و از آنها در مقابل تاثيرات مخرب اسيد و شكر، محافظت مي‌كند. در ضمن در هنگام مسواك زدن بايد از فشار بيش از حد بر دندان‌ها خودداري كرد.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : خمير دندان

سلامت :دهان‌شويه‌ها به دهان حس تازگي و طراوت مي‌بخشند، به برطرف شدن بوي بد دهان كمك مي‌كنند و در درمان بيماري‌هاي لثه و دندان نقش دارند


دهانشويه‌ها از جمله فرآورده‌هايي هستند كه مظلوم و بي‌سروصدا، در گوشه‌اي رها شده‌اند و توجه كمي به سمت آن معطوف است.
دكتر فرين ميزانيان
در ميان گروه انبوهي از محصولات كه براي بهداشت دهان و دندان پيشنهاد مي‌شوند، در ميان خيل عظيم مسواك‌ها و انواع و اقسام نخ‌دندان‌ها و گروه‌هاي مختلف خميردندان‌ها، دهانشويه‌ها از جمله فرآورده‌هايي هستند كه مظلوم و بي‌سروصدا، در گوشه‌اي رها شده‌اند و توجه كمي به سمت آن معطوف است. شايد تعداد كمي از اطرافيان خود را بشناسيم كه در طول برنامه‌هاي بهداشتي روزانه كه براي دهان و دندان خود ترتيب داده‌اند، جايي براي دهانشويه‌ها هم بازگذاشته باشند. و البته شايد اگر از بعضي‌ها بپرسيم: <ببخشيد، آيا شما از دهانشويه‌اي استفاده مي‌كنيد؟> اين‌طور جواب دهند: <اي بابا، براي مسواك زدن و نخ‌دندان كشيدن هم فرصت نداريم چه برسد به دهانشويه‌ ...>
دهانشويه‌ها، هر چند نقش اصلي را در بهداشت و نظافت دهان و دندان بازي نمي‌كنند، اما استفاده از آنها به بهبود سلامت دهان و دندان كمك زيادي مي‌كند. اغلب دهانشويه‌ها به دهان حس تازگي و طراوت مي‌بخشند، گروهي از آنها به برطرف شدن بوي بد دهان كمك مي‌كنند و بسياري از آنها كه به منظورهاي خاص درماني تهيه مي‌شوند، در بهبود بيماري‌هاي لثه و جلوگيري از پوسيدگي‌هاي دنداني موثرند. با تمام تاثيرات مثبتي كه دهانشويه‌ها در سلامت دهان و دندان دارند، به ياد داشته باشيد كه استفاده از دهانشويه‌ها هيچگاه جاي مسواك و نخ‌دندان را نخواهد گرفت و مسواك و نخ‌دندان همچنان سربازان رديف اول مبارزه با بيماري‌هاي دهان و دندان هستند.

انتخاب كدام يك از هزاران ؟
گونه‌هاي مختلف دهانشويه‌هايي كه در بازار وجود دارند به دو گروه تقسيم مي‌شوند: دهانشويه‌هاي خوشبو كننده و دهانشويه‌هاي درماني
دهانشويه‌هاي خوشبو كننده: اين دهانشويه‌ها كه بدون نسخه از داروخانه قابل خريداري هستند، براي خوشبو كردن دهان و ايجاد حس تازگي و رفع بوي بد دهان استفاده مي‌شود. انواعي از اين دهانشويه‌ها هم وجود دارند كه باكتري‌هاي دهان را كاهش مي‌دهند. اثر اين دهانشويه‌ها كوتاه‌مدت است و بيش از 10 تا 15 دقيقه باقي نمي‌ماند.
دهانشويه‌هاي درماني: اين دهانشويه‌ها، علاوه بر آثاري كه دهانشويه‌هاي خوشبو كننده در دهان ايجاد مي‌كنند، اجزائي دارند كه در درمان بيماري‌هاي دهان و دندان موثر هستند. اين دهانشويه‌ها بايد توسط پزشك تجويز شوند و استفاده بيش از حد و بي‌موقع اين نوع دهانشويه‌ها ممكن است خطرناك باشند. دهانشويه‌هاي درماني معمولا به دو گروه تقسيم مي‌شوند. يك گروه از اين دهانشويه‌ها كه ضدباكتري است، براي درمان بيماري‌هاي لثه و پس از جراحي‌هاي دهان تجويز مي‌شود. گروه دوم از اين دهانشويه‌ها كه به منظور پيشگيري استفاده مي‌شوند، دهانشويه‌هاي فلورايد هستند. فلورايد يك ماده معدني است كه با نفوذ در ساختمان دندان به استحكام آن كمك مي‌كند. دهانشويه‌هاي فلورايد با قرار دادن موضعي فلورايد بر روي دندان‌ها باعث استحكام دندان‌ها مي‌شوند، استفاده مرتب از فلورايد، همچنين مي‌تواند پوسيدگي‌هاي بسيار كوچكي را كه هنوز در دندان حفره ايجاد نكرده است، متوقف كند.

من هم لازم دارم؟
اين سوال كه كدام يك از افراد به دهانشويه‌ احتياج دارند، معمولا به كمك دندانپزشكان، پاسخ داده مي‌شود. اگر جزء افرادي هستيد كه به مصرف يكي از انواع دهانشويه‌هاي خوشبو كننده عادت كرده‌ايد، نوع و مواد تشكيل دهنده آن‌را با دندانپزشك خود مطرح كنيد تا مطمئن شويد استفاده مرتب از آن، آثار سوئي بر ‌جاي نخواهد گذاشت. افرادي با پوسيدگي‌هاي شديد و زياد و يا افرادي كه بيماري‌هاي حاد لثه دارند نيز، با نظر پزشك مي‌توانند از دهانشويه‌هاي درماني براي بهبود بيماري خود استفاده كنند. در مجموع استفاده مرتب از دهانشويه‌هاي ملايم بدون عارضه به بهبود سلامت دهان و حفظ تازگي و رفع بوي بد دهان كمك مي‌كند.
اول مسواك يا دهانشويه؟
از آنجا كه استفاده از دهانشويه‌، قرار نيست جاي مسواك زدن و نخ دندان كشيدن را بگيرد، بايد اين ترتيب براي مراحل بهداشتي دهان و دندان رعايت شود: )1 مسواك زدن )2 استفاده از نخ دندان )3 استفاده از دهانشويه. به اين ترتيب به كمك مسواك و نخ‌دندان، محيط تا حد امكان از خرده‌هاي غذايي و پلاك ميكروبي تميز مي‌شود و سپس دهانشويه‌ اثر ضدباكتري و ساير آثار درماني خود را بر جاي مي‌گذارد. براي استفاده از دهانشويه‌ به اين روش عمل كنيد:
)1 ابتدا، مقدار كافي از دهانشويه كه معمولا به‌صورت پيمانه بردر بطري دهانشويه‌ ذكر مي‌شود (يا توسط دندانپزشك ذكر شده) داخل دهان ببريد.
)2 سپس، در حالي كه لب‌ها به هم چسبيده است و دندان‌ها كمي از هم فاصله دارد، دهانشويه را با فشار به تمام نقاط دهان از جمله لاي دندان‌ها، زبان و گونه‌ها هدايت كنيد.
)3 مطمئن شويد كه دهانشويه‌ به تمام نقاط دهان شما رسيده است. دهانشويه را به زمان لازم (بسته به دستورالعمل روي جعبه يا نظر پزشك) در دهان نگهداريد. معمولا زمان 30 ثانيه مدت مناسبي است.
)4 دهانشويه‌ را از دهان خود خارج كنيد و ترجيحا دهان خود را نشوئيد.

دهانشويه خانگي بسازيم
اگر توانايي مالي خريدن دهانشويه‌هاي كارخانه‌اي را نداريد و يا از آن گروه افرادي هستيد كه محصولات خانگي را بيشتر از كارخانه‌اي‌ها مي‌پسنديد، چند جور دهانشويه خانگي را به شما پيشنهاد مي‌كنيم:
)1 دهانشويه آب نمك: مخلوط يك قاشق چايخوري نمك در يك ليوان آب ولرم، يكي از ايده‌آل‌ترين دهانشويه‌ها براي ضدعفوني كردن محيط دهان است. البته مراقب باشيد كه اگر فشارخون بالا داريد اين دهانشويه‌ را رقيق‌تر تهيه كنيد يا آن‌را با نوعي ديگر از دهانشويه‌ جايگزين كنيد.
)2 دهانشويه جوش‌شيرين: اين دهان‌شويه كه به خنثي كردن محيط‌ دهان كمك مي‌كند، براي ايجاد حس تازگي و طراوت در دهان و رفع بوي بدن دهان هم بسيار موثر است .براي تهيه اين دهان شويه كافي است يك‌چهارم قاشق چايخوري جوش‌شيرين را در يك ليوان آب حل كرده و چند قطره عصاره نعنا يا مقداري عرق نعنا را به آن اضافه كنيد. عصاره نعنا براي رفع بوي بد دهان و شاداب كردن دهان موثر است.
)3 دهانشويه رزماري و نعنا: براي تهيه اين دهانشويه به موارد زير نياز داريد: 2/5 ليوان آب ، 1 قاشق چايخوري برگ نعناي خرد شده، 1 قاشق چايخوري برگ رزماري خرد شده ، 1 قاشق چايخوري رازيانه.
روش تهيه اين دهانشويه به اين ترتيب است كه بايد تمام مواد را پس از آنكه آب به جوش آمد، به مدت 20 دقيقه با شعله كم حرارت دهيد. سپس مايع باقي مانده را صاف كنيد و از آن به عنوان يك دهانشويه عالي استفاده كنيد.

مراقب باشيد
دهان‌شويه‌ها براي استفاده خارجي هستند و بلعيدن آنها براي بدن مضر است. دهان‌شويه‌ها را از دسترس اطفال زير 6 سال دور نگه داريد و به كودكان بالاي 6 سال هم استفاده صحيح از آن را آموزش دهيد و مطمئن شويد كه آن را نمي‌بلعند. مصرف دهانشويه براي كودكان زير 6 سال ممنوع است.
فلورايد به صورت موضعي جذب دندان‌ها مي‌شود و تماس طولاني‌تر فلورايد با دندان به جذب بيشتر آن كمك مي‌كند. بنابراين دهان‌شويه فلورايد را لااقل يك دقيقه در دهان نگه داريد و بعد از استفاده از آن دست كم به مدت يك ساعت دهان خود را نشوييد و چيزي نخوريد.چند سالي است كه عمل فلورايد‌تراپي به صورت گروهي و در مدارس انجام مي‌شود، اما اگر در تعطيلات، دهانشويه‌ها براي ادامه انجام طرح به خانه‌ها فرستاده شد، بايد سعي كنيم كه طبق برنامه‌اي كه از سوي مدرسه براي استفاده از اين دهانشويه طراحي شده است، كودكانمان را به استفاده صحيح از آن راهنمايي كنيم و در حفظ سلامت خانواده خود گام بلندي برداريم.
گروهي از دهان‌شويه‌ها در استفاده طولاني‌مدت ممكن است اثرات جانبي مثل تغيير رنگ دندان‌ها و زبان و تغيير حس چشايي را ايجاد كنند، بنابراين دهانشويه‌ها را بدون تاييد پزشك، طولاني‌مدت مصرف نكنيد.
اگر بعد از مصرف نوع خاصي از دهانشويه، حالت‌هايي مثل جوش‌هاي كوچك، كهير و خارش و قرمزي در دهان و لب‌هاي شما به وجود آمد، استفاده از دهانشويه را قطع كرده و با پزشكتان مشورت كنيد زيرا ممكن است به اين نوع از دهانشويه‌ آلرژي داشته باشيد

 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : خمير دندان

توصيه دندانپزشكان: مسواک زدن با خانواده

مسلماً بهترین راه و شاید تنهاراه برای بهداشت دندان‌های کودکان، مسواک زدن است. اما مسواک زدن کودکان باید از چه زمانی آغاز شود و كودکان چگونه باید مسواک زدن را یاد بگیرند؟
تحقيقات نشان داده است والدین باید بر مسواک زدن کودکانشان نظارت داشته باشند، چرا که طبق بررسی‌هایی که در انگلستان صورت گرفته بیش از ۲۰ درصد کودکان زیر ۵ سال که بدون نظارت والدین مسواک می‌زنند بعد از مدتی مسواک زدن را رها می‌کنند.
ناآگاهی و تصورات غلط والدین در مورد مسواک زدن کودکان یکی از مهم‌ترین عوامل مسواک نزدن کودکان است.
بررسی‌های موسسه بهداشت دندان انگلستان که در میان هزار خانواده انجام شده‌است نشان می‌دهد یک‌چهارم والدین انگليسي اشتباها فکر می‌کنند که کودکان نیازی به ۲ بار مسواک زدن در روز را ندارند و ضمنا بیش از ۶۷ درصد آنان یک دقیقه مسواک زدن را کافی می‌دانند.
به گفته كارشناسان، این مسئله باعث شده است وضعيت نگران کننده ای در انگلستان به‌وجود بیاید؛ اين‌كه نیمی از کودکان زیر ۵ سال دندان‌هایشان پوسیده است، اما دلیل پوسیدگی دندان‌های کودکان انگليسي تنها به مسواک نزدن مربوط نمي‌شود.
یکی از مسائلی که می تواند موجب پوسیدگی دندان‌ها شود مصرف نوشیدنی های گازدار است. ۲۳ درصد از والدین انگليسي تصور می‌کنند مصرف نوشیدنی‌های گازدار ضرری برای دندان‌های کودکان به همراه ندارد.
به گفته كارشناسان، آموزش کودکان برای به‌وجود آوردن عادت‌های مثبت در مسواک زدن بسیار حیاتی به نظر می‌رسد.
تحقیقات نشان داده است عادت‌های مثبت در کودکان به مراتب راحت تر از بزرگسالی شکل می گیرد و از طرف دیگر، عادت های بد در میان بزرگسالان می توانند باعث بیماری شود، اما برای جلوگیری از این مشکلات چه باید کرد و مسواک زدن از چه زمانی باید آغاز شود؟
پزشکان معتقدند شروع مسواک زدن کودکان زمان مشخصی ندارد و مسواک زدن دندان‌ها همزمان با ظاهر شدن آنها در دهان کودکان باید شروع شود.
مسواک زدن کودکان تا ۳ سالگی باید توسط خود والدین انجام شود و در سنین ۳ تا ۶ سالگی والدین باید کودکان را به مسواک زدن تشویق کنند تا خود آنها مسواک زدن را یاد بگیرند، اگرچه مسواک زدن هرگز نباید بدون نظارت والدین صورت بگیرد زیرا در غیر این صورت ممکن است کودکان مسواک زدن را کنار بگذارند.
در واقع این نظارت تا به‌وجود آمدن یک عادت مثبت در کودک باید ادامه پیدا کند.
مسواک کودکان نیز باید برس کوچک و البته نرمی داشته باشد تا مسواک زدن برای کودکان سخت و ناخوشایند نباشد و مسواک زدن کودکان باید ۲ بار در روز و با خمیر دندان فلوراید انجام شود.
پزشکان می‌گویند رعایت این نکات و آموزش مسواک زدن به کودکان و تشويق آنان به اين كار نقشی حیاتی را در بهداشت دندان‌ها دارد که والدین در این زمينه نقش تعیین‌کننده‌ای ایفا می‌کنند.
بررسی‌ها نشان می‌دهد ۲۰ در صد از بزرگسالان در انگلستان از خونریزی لثه دنج می‌برند که نیمی از آنها به سادگی آن را نادیده می‌گیرند و تمامی این بیماری ناشی از عادت‌های بد در مسواک زدن در دوران کودکی است.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : خمير دندان

ماست شايد مانع بیماری‌های لثه شود

پژوهشگران ژاپنی می‌گویند خوردن مرتب ماست و سایر محصولات غذایی حاوی اسید لاکتیک ممکن است برای بهداشت دهان شما مفید باشد.
به گزارش خبرگزاری رویترز دکتر یاشیرو شیمازاکی و همکارانش در بررسی خود نشان دادند که خوردن ماست و نوشیدنی‌های حاوی اسید لاکتیک به طور قابل‌ توجهی با سلامت بهتر بافت‌های اطراف‌دندانی همراه است. اما شیمازاکی می‌گوید: "شیر و پنیر چنین خاصیتی ندارند."
بیماری‌ بافت‌های اطراف دندانی (پریودنتال) یک عارضه باکتریایی مزمن است که با عقب‌روی لثه‌ها و از دست دادن دندان‌ها در افراد بزرگسال همراه است.
شیمازاکی از دانشگاه فوکواوکای ژاپن و همکارانش در شماره اخیر نشریه پریودنتولوژی می‌نویسند به جز مسواک زدن و نخ‌دندان کشیدن مرتب، شیوه‌های موثر برای مقابله با این بیماری‌ محدود هستند.
این پژوهشگران می‌نویسند بررسی‌های قبلی نشان داده‌ بودند که بیماری پریودنتال در میان افرادی که مقادیر زیادی لبنیات می‌خورند، کمتر بروز می‌کند، اما معلوم نبود که کدام یک از مواد لبنی بیشترین سودمندی را از این لحاظ دارند.
گروه شیمازاکی شدت بیماری پریودنتال را در 492 مرد و زن 40 تا 79 ساله و میران مصرف شیر،پنیر، و لبنیات حاوی اسیدلاکتیک مانند ماست مورد ارزیابی قرار دادند.
آنها دریافتند که افراد مبتلا به شکل عمومی (پیشرفته‌تر) بیماری پریودنتال مصرف کمتر غذاهای حاوی اسیدلاکتیک نسبت افراد دارای بیماری موضعی (کمتر پیشرفته) داشتند.
در مقایسه با افرادی که غذاهای حاوی اسیدلاکتیک نمی‌خوردند، افرادی که در روز 55 گرم یا بیشتر ماست و نوشیدنی‌های حاوی اسید لاکتیک می‌خوردند، به طور قابل‌‌توجهی شاخص‌های کمتری از بیماری پریودنتال شدید داشتند.
شیمازاکی در این باره گفت: "اثر مفید این فراورده‌ها بر روی بیماری پریودنتال ممکن است ناشی از اثر پروبیوتیکی باکتری‌های لاکتوباسیل باشد که در این مواد غذایی حاوی اسید لاکتیک وجود دارند.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : خمير دندان

عدم رعايت بهداشت دهان و دندان والدين باعث پوسيدگي دندان کودکان مي شود
به عقيده کارشناسان بين بهداشت دهان والدين و الگوي غذايي خانواده و پوسيدگي دندان کودک، ارتباط مستقيم وجود دارد.

دکتر رمضاني دندانپزشک کودکان در گفت‌وگو با ايسنا، گفت: عامل اصلي پوسيدگي دندان ميکروب‌هاي مولد پوسيدگي است، بعد از رويش دندان‌هاي کودکان ميکروب هاي مولد پوسيدگي داخل دهان ظاهر مي شود.

وي افزود: اگر والدين به خصوص مادر وضعيت بهداشتي دهاني مناسبي نداشته باشد و ميکروب‌هاي مولد پوسيدگي نيز در داخل دهانش وجود داشته باشد مي تواند از طريق بوسيدن وارد دهان کودک شود.

رمضاني تصريح کرد: عادات و اشتباهاتي که در بين مادران وجود دارد به هنگام غذا دادن به کودک و به منظور تميز کردن قاشق آن را در دهان خود کرده و وارد دهان کودک مي کنند ، اگر اين شرايط وجود داشته باشد ميکروب هاي مولد پوسيدگي بسيار سريع تر از زمان لازم وارد دهان کودک مي شود.

اين دندانپزشک کودک افزود : تحقيقات نشان داده که ارتباط مستقيم بين بهداشت دهان والدين و الگوي غذايي خانواده نسبت به پوسيدگي دندان کودک وجود دارد.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : خمير دندان

وجود ميزان مناسب فلورايد در آب آشاميدني

ایسنا:با وجود ميزان مناسب فلورايد در آب آشاميدني، پوسيدگي‌هاي دنداني تا ‌٦٠ درصد كاهش مي‌يابد. دكتر«سولماز اسكندريون» كارشناس بهداشت دهان و دندان معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي ايران، ضمن بيان مطلب فوق و با اشاره به اينكه فلورايد عنصري است كه به طور طبيعي در آب، خاك، هوا و برخي مواد غذايي خصوصا غذاهاي دريائي موجود است، اظهار كرد: زماني كه فلورايد به صورت خوراكي به ميزان مناسب مصرف شود، دندان را مقاوم كرده و از پوسيدگي پيشگيري خواهد كرد.
وي با اعلام اين مطلب كه مناسب‌ترين و ايده‌آل‌ترين روش پيشگيري از پوسيدگي مصرف فلورايد از طريق آب‌ آشاميدني است، گفت: ميزان مطلوب فلورايد آب آشاميدني براي كاهش پوسيدگي ‌٧/٠ تا ‌٢/١ بر حسب آب وهواي منطقه است؛ به‌گونه‌اي كه در نواحي گرم به‌د‌ليل نوشيدن مقاديرزياد آب، ميزان فلورايد آب آشاميدني بايد كمتر از اين ميزان بوده و در هواي خنك نيز مقدار ياد شده عكس حالت مصرف در آب وهواي گرم است.
اسكندريون همچنين با اشاره به اين كه مقادير بالاتر فلورايد آب ظاهر دندان‌ها را بدشكل مي‌كند، تصريح كرد: لازم است آب مناطقي كه ميزان فلورايد بالاتري دارند فلوريده شود
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : خمير دندان

نکاتی که با رعایت آن دندان های سفیدی خواهید داشت





دندان ها به مرور زمان و با افزایش سن، رنگ می گیرند، همچنین بعضی از غذاها، نوشیدنی ها، دهانشویه ها و داروها نیز باعث تغییر رنگ دندان ها می شوند. در ادامه به راه هایی ساده برای داشتن دندان ها و لبخندی سفید اشاره می شود:

سفید کننده های خانگی
شما می توانید تغییر رنگ های سطحی را خودتان بردارید. تعدادی از محصولات سفید کننده شامل “کیت های سفید کننده دندان”، “نوارهای سفید کننده” و “خمیردندان های سفید کننده” توانایی از بین بردن رنگ های سطحی روی دندان را دارند. اما برای از بین بردن تغییر رنگ های عمقی تر که به ساختمان دندان نفوذ کرده اند باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
“کیت های سفید کننده” برای درمان تغییر رنگ های جزئی، مانند تغییر رنگ ناشی از قهوه و چای موثرند.
“نوارهای سفید کننده” نیز نوارهایی بسیار نازک اند که با چشم به سختی دیده می شوند و برای تاثیرگذاری باید به مدت یک هفته و روزی ۵ دقیقه استفاده شوند. استفاده از آن ها برای بیش از یک هفته توصیه نمی شود.
“خمیردندان های سفید کننده” نیز حاوی مواد شیمیایی و ذرات ساینده هستند که استفاده از آن ها برای بیش از یک هفته توصیه نمی شود.
درمان های سنتی برای سفید کردن دندان ها
بعضی از افراد هنوز هم از درمان های خانگی قدیمی برای سفید کردن دندان ها استفاده می کنند. استفاده از مخلوطی از جوش شیرین و خمیر دندان و مسواک زدن دندان ها با استفاده از این ترکیب می تواند موثر باشد.
مواد غذایی که دندان ها را سفید تر می کنند
بعضی از مواد غذایی مانند کرفس، سیب، هویج و گلابی در سفید کردن دندان ها موثرند. جویدن آدامس های بدون شکر هم بسیار مفید است. این مواد غذایی باعث تحریک ترشح مقادیر زیادی بزاق می شوند، این بزاق اضافی مانع از ایجاد پوسیدگی دندانی و تغییر رنگ ناشی از پوسیدگی دندان ها می شود.
مواد غذایی که باعث تغییر رنگ دندان ها می شوند
بعضی از مواد غذایی باعث بد رنگ شدن دندان ها می شوند. یک راه ساده برای اینکه بفهمیم کدام غذا دندان ها را رنگ می کند وجود دارد: “هر غذایی که یک پارچه کتانی سفید را رنگ می کند باعث تغییر رنگ دندان ها هم می شود.”
چای، قهوه، شربت های میوه، شاتوت، ذخال اخته، چغندر، شراب قرمز و نوشابه های انرژی زا نمونه هایی از موادی هستند که به مرور زمان و با استفاده طولانی مدت، باعث تغییر رنگ دندان ها می شوند.
پیشنهاد می شود پس از مصرف این مواد دندان ها یتان را مسواک بزنید و یا حداقل دندان هایتان را با آب بشویید.
سیگار و دخانیات
نیکوتین موجود در دخانیات باعث ایجاد تغییر رنگ های قهوه ای بر روی دندان ها می شود که با مسواک زدن به سختی برداشته می شوند. سیگار کشیدن همچنین باعث بوی بد دهان، التهاب لثه و همچنین سرطان دهان می شود.
داروها
بعضی داروها مانند آنتی هیستامین ها، داروهای ضد افسردگی، دهانشویه های کلرهگزیدین و ستیل پریدینیوم و همچنین آهن و فلوراید اضافی نیز باعث تغییر رنگ دندان ها می شوند. آنتی بیوتیک تتراسایکلین چنانچه در دوران حاملگی توسط مادر مصرف شود یا در سال های اولیه پس از تولد به کودک داده شود نیز باعث تغییر رنگ دائمی دندان می شود.
مسواک زدن و نخ دندان کشیدن
یک استراتژی ساده برای داشتن دندان هایی سفید و لبخندی درخشان این است که روزانه حداقل یک بار مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. به این ترتیب از تجمع رنگ ها و ایحاد لکه بر بروی دندان های تان جلوگیری می کنید. برای گرفتن نتیجه بهتر می توانید بعد از هر وعده غذا و بعد از خوردن غذاهای دارای رنگدانه، مسواک بزنید.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : خمير دندان

کاشت دندان چه روش هايي دارد؟ فرق آنها چيست؟ و هزينه آنها چقدر است؟
از نظر علمي، کاشت دندان معادل ايمپلنت است که به شکل پيچ کردن دندان در استخوان لثه است. قيمت آن براي هر دندان بسته به موقعيت و فرد انجام دهنده، حدود يک تا يک ونيم ميليون تومان است. البته پروتزهاي ثابت (روکش يا بريج) نيز در ميان مردم به نام کاشت دندان خوانده مي شود. هزينه هر واحد بريج نيز بسته به جنس روکش (تمام سراميک يا فلز و سراميک) و نظر دندانپزشک و لابراتوار، از ۵۰ هزار تا ۳۰۰ هزار تومان متفاوت است. روکش هاي فلز سراميک (PFM) از بقيه روش ها معمول تر و ارزان تر هستند. تفاوت آنها و امکان انتخاب هر يک، به موقعيت قرارگيري دندان ها و وضعيت سلامت لثه و استخوان هاي داخل لثه بستگي دارد.
-دکتر مي گويد اورتودنسي کنم، اما تحملش برايم ناممکن است. آيا راه بهتر و سريع تري وجود ندارد؟
طولاني بودن دوره درمان اورتودنسي و شکل ظاهري آن باعث مي شود افراد با موقعيت هاي اجتماعي خاص با اکراه از آن استقبال کنند. تصور کنيد مدير ارشد ميانسالي در جلسه يي صحبت مي کند و دندان هايش سيم کشي شده. در باور عمومي اندکي خنده دار به نظر مي رسد. البته اين حساسيت از لحاظ منطقي صحيح نيست، اما خب حساسيت است و قابل اعتنا. ممکن است در برخي موارد، بتوان به وسيله لمينيت يا روکش، نامرتبي دندان ها را اصلاح کرد. روش جديدي نيز ابداع شده که اورتودنسي نامرئي ناميده مي شود، به گونه يي که سيم هاي اورتودنسي و لوازم آن در پشت دندان قرار مي گيرند. اين روش هنوز در انحصار صاحبان اين تکنيک است و پيش بيني مي شود با گذشت زمان و همه گير شدن تکنولوژي آن، بسياري از اين مشکلات مربوط به اورتودنسي حل شود.
-آيا جرم گيري براي دندان مضر است؟
يکي از باورهاي نادرست عمومي اين است که «جرم گيري به دندان آسيب مي رساند». اما حقيقت اين است زماني که بيماري لثه و جرم وجود داشته باشد، انجام جرم گيري لازم است. جرم دندان توده يي از مواد آهکي است که به دلايل مختلف در قسمت هايي که دندان به لثه مي رسد، تشکيل مي شود. جرم با مسواک پاک نمي شود. اگر اين جرم توسط دستگاه جرم گيري و دندانپزشک از روي دندان ها تميز نشود، سبب بيماري لثه، تحليل لثه و استخوان فک مي شود. با گذشت زمان و به تدريج (بدون اينکه درد يا علائمي داشته باشد) دندان لق شده و خود به خود مي افتد، يا بايد کشيده شود. با ديدن کوچک ترين التهاب و قرمزي يا خونريزي لثه بايد به دندانپزشک مراجعه کرد و به وسيله جرم گيري و شست و شو با دهان شويه، آن را کاهش داد. توضيح اينکه لکه هاي رنگي روي سطح دندان، جرم دندان نيستند و رنگدانه (Stain) هستند که بر اثر مصرف سيگار يا نوشيدني هاي رنگي مانند چاي و قهوه ايجاد و با «بروساژ» برطرف مي شوند.
-آيا داروي گياهي براي رفع زردي يا جرم دندان وجود دارد؟
داروي گياهي براي رفع زردي يا جرم دندان وجود ندارد و استفاده از مواد غيراستاندارد اعم از گياهي يا… توصيه نمي شود. استفاده از راهنمايي هاي عمومي افراد غيرمتخصص و راهکارهاي عجيب و غريب خاله خانباجي منشانه، تنها ممکن است به طور شانسي افاقه کند و در بيشتر موارد باعث آسيب هاي جدي به دندان، لثه و دهان نيز شده است.
-آيا عسل به دندان زيان مي رساند؟
خوردن عسل به خودي خود هيچ ضرري براي دندان ها ندارد، مشروط بر اينکه بعد از خوردن آن، مسواک زدن فراموش نشود. اگر منظورتان مقايسه بين طبيعي بودن شهد عسل با شکر و قند است و اينکه چون عسل طبيعي براي افرادي که قند بالا دارند بي ضرر است، لابد براي دندان هم اين طور باشد؛ خير، تفاوتي ندارد. عسل صد درصد خالص هم چنانچه به مدت طولاني در مجاورت دندان قرار گيرد، مي تواند شرايط را براي پوسيده شدن دندان فراهم سازد.
-اگر دندانم عصب کشي شده پس چرا چند روز است که درد شديد دارم؟
درد فرآيندي است که در پي آزاد شدن واسطه هاي آماسي توسط گلبول هاي سفيد و تاثير اين واسطه ها روي پايانه هاي عصبي موجود در محل ايجاد مي شود. در دندان، عامل آزاد شدن اين واسطه ها باکتري ها و اجزاي مرده پالپ دندان هستند. در درمان ريشه، کانال ها از باکتري ها و ساير محرک ها پاکسازي مي شوند. اما کانال ها از طريق انتهاي ريشه با استخوان احاطه کننده ريشه و به ويژه اليافي که دندان را به استخوان متصل مي کنند، ارتباط مستقيم دارند. اين التهاب از داخل کانال به فضاي الياف مذکور و استخوان مربوطه گسترش پيدا مي کند که براي کنترل آن سيستم ايمني بدن سريعاً وارد عمل شده که چند روز کار آن به طول مي انجامد. ديده ايد که درد با فشار روي دندان بيشتر مي شود؛ يعني فشرده شدن ريشه روي استخوان، الياف ملتهب و دردناک. اين فرآيند کاملاً قابل برطرف شدن نيست، اما با استفاده از مسکن هاي ضدالتهاب غيراستروئيدي مانند «ايبوپروفن» تا برطرف شدن کامل التهاب قابل کنترل است. درد دندان بعد از عصب کشي ممکن است سه روز تا در برخي موارد حتي يک ماه طول بکشد.


 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : خمير دندان

مسواک‌های ویژه زبان



آیا استفاده از مسواك‌هایی كه دارای قسمت خاصی برای شستشوی زبان هستند، مفید است؟
سطح زبان به طور طبیعی پوشیده از پرزهایی است كه در اصطلاح به آن "پاپی" می گویند. این پاپی‌ها حاوی جوانه‌های چشایی هستند كه گاه تعداد آنها به دویست عدد برای هر پاپی می‌رسد. پاپی‌هایی كه نقش چشایی دارند، عمدتاً در نوك، كناره‌ها و ناحیه خلفی زبان قرار دارند.
طویل شدن بیش از حد این پاپی‌ها می‌تواند یك حالت غیر‌طبیعی تلقی شود و منظره ناخوشایندی را ایجاد كند. این پاپی‌ها در صورتی كه خیلی طویل شوند، می‌توانند محل تجمع باكتری‌ها و قارچ‌ها شده و در عین حال رنگ‌های خارجی را به خود جذب كنند و به رنگ‌های مختلفی از زرد تا قهوه‌ای و یا سیاه درآیند.
علت این طویل شدن به درستی معلوم نیست، ولی به نظر می‌رسد به دلایلی مثل افزایش لایه‌های شاخی و یا تاخیر در ریزش لایه‌های شاخی باشد.
بیمارانی كه سطوح زبانشان را تمیز نمی‌كنند، بیشتر به این عارضه مبتلا می‌شوند.
احتمال بروز این عارضه در حرفه‌ای بسیار بالاتر از افراد عادی است.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : خمير دندان

دهان و دندان ها نقش مهمي در خوردن غذا ، هضم غذا و صحبت كردن دارند. بنابر اين مراقبت از آنها ضروري است.
هريك از ما برحسب مراقبتي كه تاكنون از دندان هايمان كرده ايم ممكن است دندان طبيعي ، ترميم شده يامصنوعي داشته باشيم كه همة آنها باز هم نيازمند مراقبت هستند .
خشكي دهان يكي از مشكلات دورة سالمندي است كه با مصرف كافي مايعات مخصوصاً آب ساده وكنار گذاشتن سيگار و ساير دخانيات مي توان آن را كمتر كرد.با مراقبت صحيح دندان ها از دوران كودكي بسياري از مشكلات شايع دهان ودندان ها در دورة سالمندي وجود نخواهد داشت .پس مراقبت از دندان ها را به كودكان بياموزيم و خود ما نيز براي حفظ سلامت دندان ها تلاش كنيم.در فصل بعد باراه هاي مقابله با مشكل «يبوست» و«بي اختياري ادرار» آشنا مي شويم . مي خواهيم بدانيم براي كاهش اين مشكلات چه بايد كرد؟
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
اولين قدم براي سلامت، پيشگيري از بروز بيماري و درمان آن در مراحل اوليه مي‌باشد. هر فردي در طول زندگي خود دو سري دندان دارد: دندانهاي شيري و دائمي دندانهاي شيري از سن 6 ماهگي تا 3 سالگي در دهان رويش مي‌يابند. از سن 6 تا 12 سالگي به مرور اين دندانها مي‌افتند و بجاي آنها دندانهاي دائمي رويش مي‌يابند و تا پايان عمر در دهان باقي مي‌مانند.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : خمير دندان

نقش اساسي در جويدن، تغذيه و سلامت عمومي
حفظ زيبايي، تلفظ صحيح كلمات و كمك به سلامت روحي و رواني كودك
حفظ فضاي لازم جهت رويش دندانهاي دائمي و در نهايت جلوگيري از به هم‌ريختگي دندانها و كاهش نياز به درمانهاي ارتدونسي (يكي از دلايل مهم كج بودن دندانهاي دائمي، از دست رفتن زود هنگام دندانهاي شيري است)
* نهايتاً‌ پوسيدگي دندانهاي شيري موجب آسيب به جوانه دندانهاي دائمي مي‌گردد.

دندان 6 سالگي
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : خمير دندان

عدم رعايت بهداشت دهان و دندان (عدم استفاده از مسواك و نخ دندان) در زمان مناسب منجر به تشكيل لايه ميكروبي مي‌شود. 2 الي 5 دقيقه بعد از استفاده از مواد قندي و غذا، اسيدهاي مخرب ناشي از فعاليت ميكروبهاي موجود در لايه ميكروبي توليد شده و به مدت 20 دقيقه الي 1 ساعت در دهان باقي مي‌مانند اسيد توليد شده ميناي دندان را تخريب و منجر به شروع پوسيدگي مي‌شود.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : خمير دندان

استفاده از مواد قندي چسبنده‌ (مانند شكلاتها، تافي‌ها، آدامس‌ها و…) اين مواد به علت خاصيت چسبندگي به دندانها مدت زيادي در دهان مي‌مانند.

بالا بودن ميزان مصرف مواد قندي
* بالا بودن تعداد دفعات مصرف مواد قندي (بويژه در بين وعده‌هاي اصلي غذا)

اين نكته بسيار حائز اهميت است و بايد بسيار بر آن تاكيد كرد كه مواد قندي در طول روز در يك وعده مصرف شوند و از تدريجي خوردن آن در طول روز خودداري گردد.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : خمير دندان

مصرف شير لبنيات و مواد غذايي حاوي فلورايد مانند ماهي و چاي
استفاده از ميوه و سبزيجات تازه در بين وعده‌هاي غذايي مانند هويج و كاهو
براي پيشگيري از ايجاد پوسيدگي در دندانهاي كودكان، در كنار استفاده از مسواك، نخ دندان و تغذيه صحيح، به كارگيري روشهاي زير حائز اهميت است:


سطح جونده دندانهاي آسياي بزرگ در ابتداي رويش داراي شيارهاي خيلي عميق هستند. جهت جلوگيري از تجمع مواد غذايي و شروع پوسيدگي در اين نقاط، دندانپزشك با استفاده از مواد مخصوص اين شيارها را پر و كم عمق مي‌نمايد تا موهاي مسواك به راحتي بتوانند اين شيارها را تميز كنند.


مراجعه به دندانپزشك حداقل هر 6 ماه يكبار ضروري است،‌ هرچند هيچ نشانه‌اي از مشكلات دنداني و لثه‌اي وجود نداشته باشد. تشخيص زودهنگام پوسيدگي با استفاده از نور كافي و راديوگرافي در مطب دندانپزشكي و درمان به موقع پوسيدگيها خود عامل پيشگيري مؤثري است و مانع از مشكلات شديد بعدي خواهد گرديد.


 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : خمير دندان

تحقیقی جالب در رابطه با مسواک زدن
چند بار در روز عادت به شستن دندا‌ن‌هایتان دارید؟ هر چند وقت یک بار مسواک خود را عوض می‌کنید؟ ترجیح می‌دهید به جای مسواک زدن آدامس بجوید؟
در رابطه با عادات مسواک زدن آماری در دسترس است که با هم می‌خوانیم:
زنان بیش از مردها مسواک می‌زنند . طبق تحقیقات 49 درصد زنان و 42 درصد مردان عادت دارند روزی 2 بار مسواک بزنند. 18 درصد زنان و 29 درصد مردان هم روی یک بار مسواک می‌زنند. آمار دقیق‌تر نشان می‌دهد در حالی که 3 بار مسواک زدن در روز بعد از هر بار وعده‌غذایی توصیه می‌شود تنها 27 درصد مردان و 31 درصد زنان به آن عمل می‌کنند.سالمندان بیشتر وقت مسواک زدن دارند افراد زیر 25 سال و بین 26 تا 59 سال به طور متوسط 2 بار در روز مسواک می‌زنند و دلیل آن هم وقت نداشتن و مشغله‌کاری است.
این موضوع در رابطه با سالمندان متفاوت است و از آنجا که آنها وقت بیشتری دارند 41 درصد بعد از هر وعده غذایی مسواک می‌زنند.
محققان توصیه می‌کنند حتی اگر وقت مسواک زدن ندارید بهتر است از آدامس‌های بدون قند کمک بگیرید تا با استفاده از ترشح بزاق اضافی سطح رویه دندان‌ها تمیز شده و با مقابله با کاهش مواد معدنی از بروز پوسیدگی دندان جلوگیری شود.
آب کشیدن دهان بعد از غذا خوردن نیز سبب حذف قند، اضافات غذایی و اسید روی دندان‌ها می‌شود.مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی سخت است!
در طول شب میزان ترشح بزاق کاهش می‌یابد و در نتیجه پوسیدگی در طول شب راحت‌تر رخ می‌دهد.
آمار نشان می‌دهد که مسواک زدن قبل از خوابیدن رایج‌تر بوده و 55 درصد افراد همیشه این کار را انجام می‌دهند، در حالی که میزان مسواک زدن بعد از بیدار شدن 36 درصد و بعد از ناهار خوردن 9 درصد است!

هر مسواک زدن حداقل 3 دقیقه زمان می‌خواهد!
51درصد افراد حداقل 2 دقیقه 37 درصد 3 دقیقه و 12 درصد کمتر از یک دقیقه برای مسواک زدن زمان می‌گذارند.
3 دقیقه زمان استاندارد پخش ترانه‌ها است، پس کافی است هر بار که مسوک می‌زنید آهنگی را انتخاب کرده و با گوش دادن به آن شروع به مسواک زدن کنید و تا پایان آن این کار را ادامه دهید.


مسواک عمر کوتاهی دارد!
تعویض مرتب مسواک کاری مهم و ضروری است. در اثر استفاده، بین پرزهای مسواک باکتری‌ها رشد می‌کنند. بهترین کار این است که هر 3 ماه یک بار یعنی 4 بار در سال مسواک خود را عوض کنید.
آمار نشان می‌دهد مردان بیش از زنان به این مساله توجه دارند و سریع‌تر مسواک خود را عوض می‌کنند.


مسواک برقی موثر یا غیرموثر؟
مسواک برقی در مقایسه با مسواک‌های کلاسیک 2 تا 5/3 برابر بیشتر پلاک‌ها را از روی دندان بر می‌دارند و در ضمن بسیار مفید برای کسانی است که از 3 دقیقه مسواک زدن خسته می‌شوند چون استفاده از آنها ساده‌تر است. استفاده از این نوع مسواک‌ها به ویژه به سالمندان توصیه می‌شود!


درد دندان عامل مراجعه به دندانپزشک!
آمار نشان می‌دهد که 50 درصد افراد به طور میانگین سالی یک بار به دندانپزشک مراجعه می‌کنند. 21 درصد بیش از یک مرتبه و 4 درصد هرگز به دندانپزشک مراجعه نمی‌کنند. اکثر افراد تنها زمانی که حس می‌کنند دچار دندان ‌درد شده‌اند به دندانپزشک مراجعه می‌کنند.
درد دندان نشان پوسیده شدن و فساد دندان است. هر چه سریع‌تر به دندانپزشک مراجعه کنید درمان راحت‌تر خواهد بود.
توصیه می‌کنیم حداقل یک بار در سال به دندانپزشک مراجعه کنید.استفاده از نخ دندان بعد از مسواک زدن برای پاک کردن دندان از باکتری‌ها و اضافات غذایی لای دندانی ضروری است.
در صورتی که مسواک خوب نباشد، اضافات غذا لای دندان‌ها می‌ماند و به مرور سبب فاصله گرفتن دندان از لثه‌ها می‌شود که اصلی‌ترین دلیل بیماری‌های لثه‌ای است. آمار نشان می‌دهد که 29 درصد افراد زیر 25 سال، 49 درصد افراد 26 تا 59 سال و 56 درصد افراد بالای 60 سال عادت به استفاده از نخ دندان دارند.تاثیر سلامت دندان بر سلامت عمومی بدنبیماری‌های لثه‌ای می‌تواند احتمال ابتلا به ناراحتی‌های قلبی عروقی را افزایش دهد و بر سلامت کل بدن تاثیر منفی بگذارد.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
مسواك زدن كودكان
شايد برايتان تعجب آور باشد، اما مراقبت درست از دندان‌هاي كودك از قبل از جوانه زدن اولين دندان او شروع مي‌شود.

ماليدن روزانه يك حوله مرطوب بر روي لثه كودك باعث خواهد شد كه او در آينده دندان‌‌هاي سالمتري داشته باشد.

شما مي‌توانيد دندان‌‌هاي كودكتان را از هنگام رويش با مسواك نوزادان با آب ولي بدون خمير دندان تميز كنيد.

هنگامي كه كودك به 2 يا 3 سالگي رسيد و توانست خمير دندان را به بيرون تف كند، مي‌تواند تحت نظارت شما به اندازه يك نخود خمير دندان روي مسواك بگذارد و دندان‌هايش را تميز كند.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : خمير دندان

پيشگيري از آفت‌هاي دهاني
آفت‌هاي دهاني تاول‌هاي دردناكي هستند كه اغلب در داخل گونه‌ها يا لب‌ها، زير زبان، يا روي لثه‌ها ظاهر مي‌‌شوند.

آفت‌ها اغلب افراد را در سال‌هاي نوجواني و در دهه 20 زندگي و زن‌ها را بيشتر از مردها مبتلا مي‌كنند.

استرس، قاعدگي، بدي رژيم غذايي يا آلرژي‌هاي غذايي ممكن است بروز آفت‌ها را در برخي افراد تحريك كنند.

براي پيشگيري از آفت‌هاي دهاني اين نكات را رعايت كنيد:

* از خمير دندان‌ها و دهان‌شويه‌هايي كه حاوي مواد تحريك كننده هستند پرهيز كنيد.

* از آدامس و غذاهاي خيلي سفت، خشك يا ادويه‌دار اجتناب كنيد.

* با نخ دندان كشيدن مرتب و مسواك زدن پس از هر وعده غذايي دهانتان را تميز نگه‌داريد.
 

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
پاسخ : خمير دندان

استفاده مداوم از دهان شویه ها ی موجود در بازار خطر ابتلا به سرطان را ۹ برابر می کند
دانشمندان استرالیایی ادعا می کنند اگرچه دهانه شویه ها شیوه مناسبی برای درمان عفونت و التهابات دندانی هستند اما استفاده مداوم از این محلول ها که اغلب پایه الکلی دارند می تواند خطر ابتلا به سرطان دهان را تا ۹ برابر افزایش دهد.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از ایندیا تایم ، محققان دهان و دندان دانشگاه کویینزلند و دانشگاه ملبورن می گویند با وجود آنکه بسیاری از دهانه شویه‌های رایج می توانند جرم دندان و التهابات لثه را کاهش دهند اما تنها باید برای مدت کوتاه و فقط به عنوان مکملی برای دیگر اقدامات بهداشتی دهان و دندان مانند مسواک زدن و نخ دندان مورد استفاده قرار گیرند.

این پژوهشگران هشدار می دهند افرادی که از دهان شویه های دارای پایه الکلی استفاده می کنند در صورتی که سیگاری باشند خطر ابتلا به سرطان دهان ۹ برابر و درصورتی که از مشروبات الکلی استفاده کنند ۵ برابرمی شود.
این در حالی است که خطر ابتلا به سرطان دهان در بین افراد غیر سیگاری و غیر الکلی کمتر از پنج برابر است.
دهان شویه هایی که بیش از ۲۰ درصد الکل دارند می توانند عوارض مضر دیگری نیز داشته باشند از جمله بیماری التهاب لثه، لکه های کوچک ناشی از نشت خون موسوم به پتشی و جداشدگی سلول های موجود در دهان.
به گفته این دانشمندان استفاده طولانی مدت از دهان شویه های حاوی اتانول نیز می تواند مشکل زا و با خطر ابتلا به سرطان دهان مرتبط باشد.
بسیاری از دهان شویه های موجود در بازار دارای ۲۶ درصد الکل هستند.
مححقین بارها تاکید کرده اند که مصرف دهان شویه ها بایستی تحت نظر دندانپزشک و پزشک باشد و افراد بایستی از مصرف خودسرانه انواع مختلف دهان شویه ها خودداری کنند.
مصرف درازمدت برخی از دهان شویه ها عوارضی را به دنبال دارد. از مهمترین عوارضی که استفاده درازمدت دهان شویه ها به دنبال دارند تغییر در رنگ دندان ها است.
همچنین ایجاد حالت های التهابی در مخاط دهان، ایجاد شیارهایی بر روی زبان و ایجاد طعم های بد در حس چشایی از دیگر عوارض ناشی از استفاده طولانی مدت دهان شویه ها است
 
بالا