• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

درباره گوارديولا : مردي كه دائما يادداشت برمي‌دارد

ahmadfononi

معاونت انجمن
در ماه گذشته وقتي بارسا مي‌خواست به ورزشگاه مستايا سفر كند تا بازي سرنوشت‌سازي با والنسيا داشته باشد، خبر رسيد كه يكي از مردان كليدي تيم در اين سفر نخواهد بود.


100840826855.jpg


اين‌بار نه نوبت ژاوي بود كه مصدوم شود و نه اينيستا يا داويد يا ليونل مسي. مصدوم اصلي پپ گوارديولا بود كه به خاطر درد ستون فقرات نتوانست همراه تيمش باشد. زماني كه خبر مصدوميت گوارديولا به اوناي امري، مربي والنسيا رسيد با خنده گفت: «حالا نمي‌شد عوض گوارديولا مسي مصدوم مي‌شد؟»
امري كه يكي از مربيان صاحب سبك و استراتژيست در لاليگاست، بخوبي به ارزش‌هاي مسي واقف است و البته در بازي با والنسيا هم مسي بود كه توانست تيمش را به پيروزي برساند و در هفته پس از آن هم پاس گل طلايي را به كيتا داد تا بارسا با همان يك گل ساراگوسا را شكست دهد.
البته گوارديولا هر طور بود خودش را به مستايا رساند، اما پس از بازي از شدت درد ناچار شد به بيمارستان برود و چند روزي بستري شود. سوال اصلي زمان بهبود گوارديولا نيست، بلكه موضوع اين است كه آيا واقعا حضور گوارديولا روي نيمكت بارسا تا چه حد مي‌تواند تفاوتي در سيستم بازي بارسا و تغيير نتيجه ايجاد كند؟
تاثير گوارديولا

اين يكي از مهم‌ترين سوالاتي بوده كه با خود گوارديولا مطرح شده و وقتي از دليل موفقيتش در اين تيم پرسيده‌اند گفته: «بازيكنانم خيلي خوب بوده‌اند.» البته او وقتي مسي گل فوق‌العاده‌اش را مقابل آرسنال در بازي‌هاي ليگ قهرمانان به ثمر رساند، به يكي از خبرنگاران گفت: «اگر به خاطر مسي نبود من بايد الان در دسته سوم اسپانيا مربيگري مي‌كردم.»
اما اين موضوع اصلا حقيقت ندارد و مشاركت گوارديولا در نتايجي كه تيم به دست مي‌آورد، كتمان‌ناپذير است. روزنامه ال‌پاييس چندي پيش درباره او و بارسا نوشت: «افسانه بارسا قبل از هر چيز با گوارديولا شروع مي‌شود.»
كاري كه گوارديولا براي بارسا انجام مي‌دهد در اين تيم ريشه دارد و چيزي نيست كه بتازگي ايجاد شده باشد. رافا ماركز، مدافع پيشين اين تيم مي‌گويد: «ما با شيوه‌اي بازي مي‌كرديم كه محصول 20 سال كار و تجربه در تيم بود و سابقه آن به زمان يوهان كرويف بازمي‌گشت و گوارديولا كاپيتان آن تيم در زمان مربيگري مرد هلندي بود. بارسا هميشه به اين فلسفه بازي احترام مي‌گذارد و نتيجه اين احترام را تا به حال بخوبي گرفته است.»
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
تاكتيك ثابت بارسا

هميشه در بازي‌هايي كه بارسا در اروپا مقابل مدعيان بزرگ انجام مي‌دهد، بحث درباره بازي تيم‌هاي حريف است. مثلا در ديدار اخير مقابل آرسنال در نيوكمپ كه با برتري بارسا خاتمه يافت، همه پيش از بازي درباره شيوه بازي آرسنال صحبت مي‌كردند، اما كسي حرفي درباره نحوه بازي بارسا و مهره‌چيني گوارديولا نمي‌زد. شايد به اين خاطر كه آنها قرار بود مثل هميشه بازي كنند، نه مثل زماني كه فرانك ريكارد مربي تيم بود و يكي از مسوولان مدعي بود، بارسا هميشه در صبح روز بازي متوجه تركيب نهايي‌اش مي‌شود!
وقتي در سال 2008 اين پست به گوارديولا پيشنهاد شد او از تيتو ويلانوا خواست شرايط كار را در اين باشگاه براي او توضيح دهد. چارلي ركساچ، دستيار كرويف گوارديولا را فردي مي‌داند كه توانايي اجراي هر تاكتيكي را دارد و اگر نياز باشد مي‌تواند با توجه به شرايط بازي تاكتيك مناسب را در نظر بگيرد. گوارديولا پيش از قبول مربيگري بارسا مدتي را نزد سزار منوتي، مربي تيم قهرمان جام جهاني 1978 آرژانتين و همچنين مارچلو بيلساي آرژانتيني گذراند. او برخلاف آنچه گفته مي‌شود مربي عملگراست و هميشه تصميماتش را براساس جريان بازي تعيين مي‌كند و آمادگي دارد اصول كارش را به خاطر شرايط خاص بازي زير پا بگذارد.
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
ارزش متقابل دفاع و حمله

براي او دفاع و حمله خوب به يك اندازه ارزش دارند و به همين خاطر بود كه بارسا در بازي برگشت با آرسنال سعي داشت اجازه ضد حمله به اين تيم خطرناك انگليسي ندهد. او درباره تاكتيك ويژه‌اش مي‌گويد: «ما هميشه سعي مي‌كنيم در زمين حريف بازي كنيم، چون وقتي توپ به نيمه ما مي‌آيد كمي نگران مي‌شوم. ما بدون توپ چندان خوب كار نمي‌كنيم و به همين خاطر بايد توپ حدالامكان در اختيار ما باشد و اگر هم قرار است توپي از دست برود در نيمه زمين حريف باشد.»
بهترين مدرك براي اثبات اين استراتژي گوارديولا آماري است كه دني آلوز در بازي‌هاي لاليگاي اين فصل داشته است. او يك مدافع راست است، اما در بين تمام بازيكنان لاليگا از لحاظ ضربه زدن به توپ در زمين حريف در رتبه چهارم قرار دارد.
بعد از اين موضوع نوبت پاسورها مي‌رسد. در لاليگا 9 پاسور اول همگي از بارسا هستند و اين تنها در بين بازيكنان هافبك و مهاجم نيست، بلكه در بين مدافعان بارسا هم آمار كاملا بالاست. گوارديولا در اين زمينه مي‌گويد: «فوتبال يك فرق بزرگ با بسكتبال دارد و آن اين است كه شما نبايد پس از مدت زماني مشخص توپ را شوت كرده يا آن را پاس بدهيد. به همين خاطر حمله و دفاع دائم معنايي ندارد. زماني كه در بازي با آرسنال در ورزشگاه امارات، بارسا با وجود برتري در نيمه اول مغلوب شد گوارديولا از بازي دني آلوز ناراضي بود نه به اين خاطر كه خوب دفاع نكرده، بلكه به خاطر كمبود نفوذهايي كه از راست انجام داد.
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
اصل بزرگ مالكيت توپ

ركساچ درباره اين تاكتيك گوارديولا مي‌گويد: «بارسا تنها تيمي است كه با در اختيار گرفتن توپ دست به دفاع مي‌زند. آنها توپ را بخوبي نگاه مي‌دارند و حركت توام انجام مي‌دهند و حتي زماني كه توپ را ازدست داده‌اند حريف خسته شده و توانايي اداره توپ براي مدت زمان زياد را ندارد و براحتي باز هم بازيكنان بارسا مي‌توانند حركات مورد نظرشان را اجرا كنند.»
ميشل لادروپ، بازيكن سابق بارسا و مربي فعلي تيم مايوركا درباره اين سبك بازي بيشتر توضيح مي‌دهد: «آنها به اندازه‌اي توپ را سريع بازي مي‌دهند كه وقتي به توپ مي‌رسيد زير پاي بازيكن ديگري است و با نااميدي بايد به سراغ بازيكن جديد برويد. آنها وقت را با تصاحب توپ تلف نمي‌كنند و با اين‌كه اكثر تيم‌ها به گرفتن كرنر از حريف راضي مي‌شوند، بازيكنان بارسا ترجيح مي‌دهند توپ را تنها بين خودشان تقسيم كنند.»
البته براي رسيدن به اين ميزان از برتري داشتن توانايي‌هاي تكنيكي يك اصل مهم است ولي در كنار آن، اصل بازي بارسا بر تعدد پاس‌ها و ايجاد زواياي جديد براي پاس و موقعيت‌سازي در محوطه جريمه حريف است. ويلانوا، دستيار گوارديولا درباره اين شيوه كار مي‌گويد: «ما كارهاي زيادي براي ايجاد موقعيت در محوطه حريف انجام مي‌دهيم. به اين ترتيب گزينه‌هاي ما در بازي زياد است و البته تلاش‌هاي اضافه و ناقص هم در بازي نداريم. همه در بازي به توپ نگاه مي‌كنند و مطمئن هستند كه در زمان مناسب زير پايشان خواهد رسيد.»
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
مربي با طرح‌هاي متعدد

گوارديولا در نيمه نهايي ليگ قهرمانان در فصل قبل متهم به مغلوب شدن مقابل مورينيو از نظر تاكتيكي شد، ولي رافا بنيتس، مربي پيشين والنسيا و ليورپول اين موضوع را قبول ندارد و مي‌گويد: «او طرح‌هاي خوبي براي آن بازي داشت، ولي همه راه‌ها به خاطر دفاع 10 نفره اينتر بسته شده بود. گوارديولا تمام جزئيات بازي را كنترل كرده بود ولي نتيجه لازم به وجود نيامد.»
با اين شرايط اگر فلسفه‌اي در اداره تيم بارسا وجود داشته باشد، اين فلسفه از آن گوارديولاست. زماني كه گوارديولا به آمريكاي جنوبي سفر كرده بود تا از سزار منوتي مطالبي را بياموزد، او بعدها در گفت‌وگويي از گوارديولا به عنوان مربي كه «دائما مي‌خواند و گوش مي‌دهد و يادداشت برمي‌دارد» ياد كرد و او را مربي داراي ظرفيت بالا براي درك موقعيت‌هاي مختلف بازي دانست.
 
بالا