• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

دیابت (بیماری قند خون )

alik

متخصص بخش
دیابت یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی جهان است که با افزایش قند خون مشخص می شود. در حال حاضر بیش از ۲۵۰ میلیون انسان در جهان مبتلا به دیابت هستند. بیماریهای قلبی- عروقی، بیماریهای کلیوی، مشکلات چشمی، آسیب دیدگی اعصاب و عفونتهای مکرر از عوارض دیابت می باشد.
برای پیشگیری از ابتلا به دیابت باید :
۱- از اضافه وزن و چاقی جلوگیری کنید.
۲- به طور منظم و روزانه فعالیت ورزشی داشته باشید.
۳- مصرف مواد قندی و چربی ها را کاهش دهید.
اگر مبتلا به دیابت هستید با رعایت اصول زیر می توانید زندگی سالم و با نشاطی داشته باشید. این اصول عبارتند از :

  • تغذیه صحیح
  • آموزش
  • کنترل مرتب قند خون
  • فعالیت جسمانی
  • مصرف منظم داروها (قرص یا انسولین)
افراد دیابتی نیازهای تغذیه ای خاص خود را دارند.
لازم است به کمک پزشک و مشاور تغذیه برنامه غذایی خود را تنظیم کنید. دو اصل تعادل و تنوع را در تغذیه روزانه خود رعایت کنید، یعنی در برنامه غذایی خود از تمام گروه های غذایی و به صورت متنوع استفاده کنید. استفاده از راهنمای غذایی دیابتی ها به شما کمک می کند تا این دو اصل را به خوبی رعایت کنید.
راهنمای غذایی دیابتی ها، تقسیم بندی مواد غذایی و مقدار موردنیاز آن ها در این راهنما :

  • انواع نان و مواد نشاسته ای : یک واحد از این گروه مساوی با یک برش نان به اندازه کف دست ترجیحاً نان سنگک، بربری، تافتونسبوسدار یا یک سوم لیوان برنج (۵- ۴ قاشق غذاخوری) یا یک سوم لیوان ماکارونی پخته یا نصف لیوان لوبیا چیتی، عدس، نخود، لپه، یا یک عدد سیب زمینی کوچک یا نصف لیوان سبزی های نشاسته ای نظیر نخود سبزو ذرت. هر روز حداقل ۶ واحد از این گروه استفاده کنید. این مطلب که دیابتی ها نباید مواد نشاسته ای مصرف کنند اصلاً صحیح نیست .

  • انواع سبزی های غیر نشاسته ای : یک واحد از این گروه مساوی است با یک لیوان سبزی خام نظیر سبزی خوردن، کاهو و … یا نصف لیوان سبزی پخته نظیر هویج یا لوبیا سبز پخته، قارچ پخته و … یا نصف لیوان آب گوجه فرنگی، آب هویج و یا آب سایر سبزی ها. هر روز حداقل ۳ واحد از این گروه مصرف کنید.

  • انواع میوه ها : یک واحد از این گروه مساوی است با یک عدد میوه تازه کوچک نظیر سیب، پرتقال، لیموشیرین، موز یا دو عدد نارنگی کوچک یا نصف گریپ فروت بزرگ یا یک ویک چهارم لیوان هندوانه یا یک لیوان طالبی یا یک و یک چهارم لیوان توت فرنگی یا ۱۷ حبه کوچک انگور یا ۱۲ عدد گیلاس یا ۴ عدد زردآلو، یا یک لیوان تمشک یا نصف انار بزرگ یا دو عدد انجیر متوسط یا سه عدد خرما یا یک چهارم لیوان میوه خشک نظیر انواع برگه، کشمش، یا یک دوم لیوان آب میوه تازه و طبیعی، هر روز سعی کنید حداقل۲ واحد از میوه های متنوع استفاده کنید.

  • شیر و فراورده های آن : یک واحد از این گروه مساوی است. با یک لیوان شیر یا ماست کم چرب یا ۲ لیوان دوغ کم چرب. هر روز حداقل۲ واحد از این گروه را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

  • انواع گوشت و جانشین های آن : یک واحد از این گروه مساوی است با ۳۰ گرم گوشت پخته شامل گوشت قرمز کم چربی، مرغ و ماهی، یا ۳۰ گرم پنیر معادل یک قوطی کبریت یا ۲ عدد سفیده تخم مرغ. روزانه حداقل ۲ واحد از این گروه مصرف کنید.

  • انواع چربیها : یک واحد چربی مساوی است با ۱ قاشق مرباخوری روغن، کره، سس مایونز، مارگارین یا ۶ عدد بادام یا ۱۰ عدد بادام زمینی یا ۱۰ عدد زیتون سبز یا ۲ عدد گردو یا ۱ قاشق غذاخوری دانه کنجد.

  • انواع شیرینی ها : یک واحد شیرینی مساوی است با یک قاشق مرباخوری شکر، مربا، عسل یا ۳ عدد بیسکویت کوچک یا دو عدد بیسکویت سبوسدار.
توجه کنید!!! مصرف مواد قندی و قندهای ساده مثل قندو شکر، قند خون شما را به سرعت بالا می برد.
توصیه ها :

  • روزانه۳ وعده اصلی و ۳ وعده مصرف می کنید. غذا خوردن منظم در تنظیم میزان قند خون اثر زیادی دارد به خصوص اگر قرص یا انسولین مصرف می کنید. برای شما وعده های مکرر غذا و حجم کم مناسب است.
  • از مواد غذایی فیبردار مثل سبزی و میوه بیشتر استفاده کنید. در هنگام خرید، میوه های کوچک را انتخاب کنید، در غیر این صورت ممکن است مجبور شوید بیشتر بخورید.!!
  • مصرف نمک را به حداقل برسانید و سعی کنید در هنگام صرف غذا و برسر سفره به غذا نمک اضافه نکنید. چون خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی در شما زیاد است. از گیاهان معطر و ادویه های بدون نمک برای طعم دادن به غذا استفاده کنید.
  • از غذاهای کنسرو شده، کمتر استفاده کنید.
  • هر روز مایعات بدون شیرینی مانند آب به اندازه کافی بنوشید.
  • مصرف چربی را به حداقل برسانید. برای شما مغزهای گردوف بادام و … در گروه چربی ها قرار دارند. این مواد مغذی را جایگزین چربی های ناسالم کنید، به شرط آن که در مصرف آنها زیاده روی نکنید.
  • چربی گوشتها را از ان جدا کنید. قبل از پختن مرغ پوست آن را بکنید.
  • سعی کنید وزن خود را در حد مطلوب نگهدارید.
منابع :۱- دکتر علیرضا دلاوری و همکاران: برنامه کشوری پیشگیری و کنترل دیابت؛وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی؛ مرکز مدیریت بیماریها؛ اداره غدد و متابولیک؛ بهار ۸۳
۲- اصول پیشگیری و مراقبت بیماریها نظام مراقبت بیماریهای غیر واگیر – دکتر مسعود رفعتی، دکتر مرجان قطبی، دکتر هاله احمدنیا ؛ وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی؛ مرکز مدیریت بیماریها؛ مهرماه ۸۷
۳ – خانم دکتر فروزان صالحی و خانم خدیجه رضایی : پمفلت آموزشی سلامت ونشاط با تغذیه مناسب با موضوع دیابت؛ وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی؛معاونت بهداشت؛ دفتر بهبود تغذیه

تهیه کننده : سعید حمیدزاده کارشناس غیر واگیر – گروه پیشگیری ومبارزه با بیماریها – معاونت بهداشتی دزفول


:بای:
 
بالا