• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

رشد طبیعی گفتار و زبان

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
گفتار یک توانایی انسانی است وهیچ موجود دیگری قادر نیست آن را درک کند و مورد استفاده قرار دهد. سیستم عصبی مرکزی می بایست به کارایی و کفایت لازم رسیده باشد تا فرد بتواند از طریق به کارگیری اندام های گفتاری(حنجره، زبان، لب و..) گفتار مناسبی دلشته باشد.
برای اینکه بدانیم کودکمان دارای اختلالی در گفتار و زبان نیست باید از رشد طبیعی گفتار وزبان آگاهی داشته باشیم بنابراین بهتر است ابتدا به مراحل طبیعی رشد طبیعی در این حیطه بپردازیم و در خلال روند با اختلالات آشنا شویم
لازم به ذکر است اگرچه ترتیب مراحل رشد کودکان مشابه و همگانی است اما رشد گفتار و زبان به غنی بودن محیط و سایر زمینه های تکاملی آنلن نیز بستگی دارد.بنابراین عموما تفاوت هایی در تکامل کلامی کودکان مشاهده می شود.به طور مثال بیان جمله در برخی از کودکان چندماه زودترو در برخی دیگران چند ماه دیرترمشاهده می شود.
- گفتار انسان با گریه های مربوط به نیازهای فیزیولوژیک نوزاد در اولین روزهای زندگی شروع می شود و به مرور زمان آهنگ گریه کودک متناسب با نیازمختص میشود و والدین از گریه کودک خود می فهمند که گرسنه است و یا.. ودر صدد رفع ناراحتی او بر می آیند.
- کودک در هفته های اول پس از تولد صداهایی( مثل قو، ق΄ق ΄)تولید می کند که نسبت به آنها آگاهی چندانی ندارد اما در 5-6 ماهگی آواسازی او به شکل آهنگین در می آید(مثل دادا، بابابا، ماما) که با تکرار توسط دیگران این صداسازی بیشتر می شود و متنوع تر می گردد این آواسازی گاهی به گفتار واقعی شباهت پیدا می کند و با تغییر آهنگ همراه می شود. نکته مهم این است که اگر کودکی در این مرحله صداسازی آهنگین نداشته باشد باید پیگیری شود و از سیستم شنیداری کودک ارزیابی لازم به عمل آید. اولین کلمه کلمات کودک در 10-15 ماهگی تولید می شود و کودک به گفتار خود آهنگ می دهد و منظور خود را به دیگران می فهماند.
هوشیار باشید اگر کودکی اولین کلمات خود را تا 18 ماهگی بیان نکرد باید مورد بررسی قرار گیرد.
- مرحله بعدی در رشد گفتار کودک، گفتار 2 کلمه ای است که کودکان حدود 18 -20 ماهگی به این مرحله می رسند. به نظر می رسد که ترکیب های دوتایی کودکان نوع خلاصه شده ای از جمله های بزرگسالان یا به عبارت دیگر گفتار تلگرافی می باشد.به طور مثال بجای جمله "مامان برایم کتاب بخوان" می گویند "مامان کتاب" که برای این سن قابل قبول است. نکته ضروری در این مرحله این است که برخی از کودکان برای رفع احتیاجات خود عادت به گفتار تلگرافی کرده و سعی در جمله سازی در ماههای آتی نمی کنند.
 
بالا