• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

روزه - زخم معده

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
در مورد كساني كه زخم معده و اثني عشر دارند به هيچ عنوان ثابت نشده كه گرسنگي باعث ايجاد زخم پپتيك شود. معمولاً ما به افرادي كه سابقه زخم اثني عشري دارند و اين زخم ترميم شده، توصيه مي‌كنيم كه در سحر يا افطار يك عدد امپرازول و يا يك عدد رانيتيدين مصرف كنند و روزه خود را بگيرند اما اگر در كسي زخم فعال است يا سابقه عوارض اين زخم را داشته چون تنگي، خونريزي و ... نبايد روزه بگيرد و گرفتن روزه برايشان مخاطره‌آميز خواهد بود.

بيماراني كه زخم معده آنها بهبود يافته مي‌توانند با خوردن قرص امپرازول يا رانيتيدن روزه بگيرند

زخم معده معمولا با ميكروب هليكوباكتر پيلوري ايجاد مي‌شود و اگر فرد بيمار از آنتي‌بيوتيك در جهت نابودي اين ميكروب به موقع استفاده كرده و زخم معده او بهبود يافته باشد در روزه‌داري مشكلي ندارد. به شرط آنكه پس از افطار و سحر از يك قرص امپرازول يا رانيتيدن استفاده كند اما اگر زخم معده فعال باشد يا سابقه خونريزي يا تنگي داشته باشد افراد مبتلا به اين عوارض نبايد روزه بگيرند زيرا روزه‌داري باعث تشديد اين موارد مي‌شود.

روزه‌داري در بيماران مبتلايان به زخم معده فعال
از روزه‌داري خودداري کنند اما افراد بدون علامت مي‌توانند با مصرف دارو تحت نظر پزشک معالج خود روزه بگيرند.

برای بیماران مبتلا به زخم معده اجتناب از غذا های پرادویه و مشاوره با پزشک برای دارو و رژیم غذایی ، توصیه می شود.

آيا روزه سبب زخم معده مي شود ؟
عوامل بروز زخم معده اضطراب و استرس است . همچنين توان بدن در خنثي کردن اسيدهاي معده نقش مهمي در اين زمينه دارد ، اصولاً چون افراد روزه دار از يک آرامش عرفاني برخوردارند ، زمينه اي براي پيدايش زخم معده فراهم نمي شود . البته در کساني که زخم معده دارند به ويژه در دوران فعال بيماري ، ممکن است روزه گرفتن سبب تشديد عوارض شود .

بيماران گوارشي هم كه مبتلا به زخم‌هاي فعال سيستم گوارشي فوقاني مثل معده و اثني عشر هستند، از روزه‌‌داري معافند، چون روزه گرفتن در آنها با تشديد ترشح اسيد معده، منجر به فعال‌سازي‌ زخم و عوارضي چون خونريزي مي‌شود. البته اگر اين بيماران به توصيه‌ها عمل نكرده و روزه گرفتند و حين روزه‌داري، دچار علائمي چون دل درد خصوصا هنگام ظهر شدند كه نشانه فعاليت بيماري است، بايد از ادامه روزه‌ پرهيز كنند. اما سنگ كليه بيماري‌اي نيست كه مانع روزه‌داري شود و بيماران مبتلا به سنگ كليه مي‌توانند با نوشيدن 8 ليوان آب يا مايعات در فواصل افطار تا سحر روزه بگيرند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
آیا بیمارانی که زخم فعال اثنی‌عشر دارند، می‌توانند روزه بگیرند؟
در ماه رمضان پرهیز از خوردن و نوشیدن سبب تغییر در الگوی خوردن شده و بر برخی پارامترهای فیزیولوژی بدن اثر گذاشته، از جمله بر ترشح اسید معده و حرکات معده و روده. در یک بررسی اپیدمیولوژی بیشترین اثرات در هفته اول روزه‌داری دیده می‌شود، ولی گزارش در مورد بیمارانی که زخم فعال معده داشته و تحت درمان می‌باشند، کمتر است.
در یک بررسی کلینیکی اثرات روزه در فرایند ترمیم زخمی که تحت درمان با امپرازول هم بوده است به شرح زیر می‌باشد:
۱) زخم فعال اثنی‌عشر
۲) زخم بولبار سطحی متعدد
۳) زخم کانال پیلوریک
۴) زخم فعال معده
۵) زخم اروزیو اثنی‌عشر
۶) زخم معده یا اثنی‌عشر یا خونریزی فعال
تمام بیماران فوق که mg ۲۰ امپرازول دو بار در روز دریافت کرده‌اند به غیر از چند نفری که تست اوره آز مثبت داشته‌اند، آزاد بوده‌اند که روزه بگیرند یا روزه نگیرند.
در کل ۳۹ نفر با زخم اثنی‌عشر بررسی شدند. از این تعداد ۱۸ نفر روزه گرفتند، ۲۱ نفر روزه را شکستند، ۲ تا روزه‌دار و ۲ تا غیرروزه‌دار، سیگاری نیز بودند، هیچ کدام NSAID یا الکل مصرف نکرده بودند.
در بررسی آندوسکپی پس از ۵ روز در این بیماران نتایج ذیل دیده نشد.
۱۸ – ۱۷ نفر ۴/۹۴% بهبودی در گروه روزه‌دار
۲۱ –۲۰ نفر ۵/۹۵% گروه غیر روزه‌دار
در یک بیمار که در گروه روزه‌دار بود، زخم‌های بولبار سطحی متعددی در آندوسکپی وجود داشت که این فرد دو روز اول روزه گرفت ولی به علت درد شدید اپی‌گاستر روزه را شکست.
فرد دیگری که در گروه روزه‌دار بود، سیگاری و ۴۵ ساله بود در آندوسکپی ابتدا یک زخم فعال اثنی‌عشر بدون تغییر شکل دیده شد. بیماران دیگر، شکایتی حتی تا سه ماه بعد نداشتند.
در بررسی‌های جدید مشخص شده که افراد می‌توانند حتی با زخم فعال اثنی‌عشر روزه بگیرند، به شرط این که رژیم داروئی مورد استفاده قرار گیرد. در این صورت روزه گرفتن اثرات تخریبی برای ترمیم زخم اثنی‌عشر ندارد.
● نتیجه
توصیه‌های Feld man به شرح ذیل است :
برای بیمارانی که زخم فعال معده یا اثنی‌عشر دارند روزه واجب نیست، گرچه بیماران بدون علامت می‌توانند اگر خواستند، سعی نمایند، روزه بگیرند، به شرط آنکه وقت افطار و سحر یک Blocker H۲ (رانیتیدین، سایمیتیدین و ...) مصرف نمایند.
بیماران با زخم اثنی‌عشر فعال، نباید روزه بگیرند حتی اگر روی درمان باشند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
زخم معده ، سوزش سر دل ، ورم معده و ...

دلائل : افزايش اسيد در معده خالي باعث اين عوارض مي شود . سوزش سر دل ابتدا در قسمت فوقاني معده در بالاي دنده شروع شده و تا ناحيه گلو گسترش مي يابد . غذاهاي ادويه دار ، نوشابه هاي گازدار مثل کولا و نيز قهوه اين حالت ها را بدتر مي کند .

درمان : درمان هايي براي کاهش سطح اسيد معده موجود است .

تذکر : افرادي که دچار زخم معده يا ناراحتي هاي گوارشي هستند بايد جهت روزه داري با پزشک معالج خود مشورت کنند
 
بالا