• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

روزی که ما میهمان کهریزک بودیم

fatemeh

متخصص بخش ادبیات و دینی
گفتگو با صوفی نژاد مدیرعامل آسایشگاه خیریه کهریزک


آسایشگاه کهریزک که از 42 سال پیش، پذیرایی مددجویان را بر عهده دارد و عنوان اولین آسایشگاه خیریه سالمندان تهران را هم به خود اختصاص داده در نقطه پایانی تهران و در جوار ایستگاه مترویی به همین نام واقع شده است.

83216281461673916417935599276122148101132.jpg
در دوره‌ای که هر روز بر تعداد سالمندان کشور افزوده می‌شود و این افزایش به اندازه‌ای رسیده که جامعه شناسان از آن به عنوان سونامی سالمندی یاد می‌کنند، پای صحبت مدیرعامل آسایشگاه کهریزک نشسته‌ایم تا از حال و هوای این روزهای آسایشگاه و هزینه‌های سالمندان و شرایط پذیرش و راه‌هایی که مردم می‌توانند از این طریق به یاری سالمندان و مددجویان بشتابند، بپرسیم. محمدرضا صوفی نژاد مدیرعامل آسایشگاه خیریه کهریزک با صبر و حوصله فراوان پای صحبت‌هایمان نشست و پرسش‌هایمان را پاسخ گفت و حاصل قسمت ابتدایی این گفت و شنود متنی شد که در ادامه می‌خوانید.

آقای صوفی نژاد! پیش از هر چیز می‌خواستم از تاریخچه‌ی آسایشگاه بگویید. اینکه چه سالی تاسیس شد و بسط و گسترش اش به چه صورت بوده است؟

سال 51 بود که این مجموعه به مدد دکتر حکیم زاده تاسیس شد، دکتر حکیم زاده هم مانند خود من اصالتاً گیلانی بودند، ایشان پیش از تاسیس کهریزک، آسایشگاه سالمندان رشت در استان گیلان را بنیان نهاده بود. دکتر حکیم زاده پس از آمدن به تهران ابتدا ریاست بیمارستان فیروز آبادی تهران را بر عهده گرفتند. ایشان در بیمارستان با سالمندانی مواجه شدند که نیازمند مراقبت بودند اما جایی برای ماندن نداشتند، این استارت اولیه تاسیس آسایشگاه کهریزک شد. او ابتدا ساختمان مخروبه‌ای را پیدا می‌کند و تعداد محدودی سالمند را به آنجا می‌آورد و اسکان می‌دهد و طول چهل و چند سال این مجموعه بسط و گسترش پیدا می‌کند تا اینکه به 180 هزار متر زیربنا ، 40 هزار مساحت امروزی‌اش می‌رسد که تعداد 175 نفر مدد و در آن زندگی می‌کنند.
16311189612617487178111261291243512868136.jpg
مددجویان کهریزک به غیر از سالمندان چه کسانی هستند؟

گروه‌های اصلی مددجویان کهریزک هم سالمندان و معلولان جسمی و حرکتی را شامل می‌شوند و هم بیماران ام‌اس اما به صورت موردی سایر بیماران مانند نابینا و قطع نخاع و ناشنوا هم در این آسایشگاه دیده می‌شوند و بخش بهزیستی هم در این آسایشگاه دیده می‌شود اما غالب مددجویان متعلق به آن سه گروه اصلی هستند و بیماران ام‌اس هم تا به امروز نهاد خاصی را برای نگهداری نداشته‌اند به غیر از آسایشگاه کهریزک.

کارکنان مجموعه چه تعداد هستند؟

حدوداً 900 نفر کارمند موظفی در مجموعه کهریزک داریم. علاوه بر این، ما حدود دو هزار بانوی نیکوکار داریم که خدمات یدی مددجویان را انجام می‌دهند، این افراد خیر با اتوبوس به کهریزک می‌آیند و در این بیست و چهار بخش مددجویان را حمام می‌کنند و ناخن‌هایشان را می‌گیرند و لباس‌هایشان را مرتب می‌کنند. این خانم‌ها بدون چشمداشت مالی و تنها به دلیل اجر معنوی هر هفته این خدمات را ارائه می‌دهند. این افراد کسانی هستند که از لحاظ مالی بی نیاز هستند و می‌خواهند زکات سلامتی‌شان را از طریق کمک به این مددجویان بپردازند. در کنار بانوان نیکوکار، 350 آقای نیکوکار داریم که آن‌ها هم خدمات آقایان را انجام می‌دهند. همین رویه را برای نیروهای متخصص مجموعه کهریزک هم داریم به این معنا که 40 پزشک متخصص هستند که خمس و زکات تخصصشان را با حضور در آسایشگاه و درمان رایگان بیماران پرداخت می‌کنند؛ پزشکان صاحب نامی که یک روز از هفته‌شان را برای توشه آخرت گذاشته‌اند.

40 پزشک متخصص هستند که خمس و زکات تخصصشان را با حضور در آسایشگاه و درمان رایگان بیماران پرداخت می‌کنند؛ پزشکان صاحب نامی که یک روز از هفته‌شان را برای توشه آخرت گذاشته‌اند

شاخص پذیرش سالمندان در کهریزک چیست؟

شاخص پذیرش ما بی کسی و فقر است. اما چون سالمندان معمولاً در سنین سالمندی دچار عوارض سالمندی مانند اختلال رفتار و زوال عقل و بی کنترلی و زخم بستر می‌شوند و این مشکلات برای انسان‌های بی نیاز هم رخ می‌دهد ممکن است برخی از مددجویان سالمند ما از خانواده‌هایی بی نیاز باشند.

هزینه‌های مجموعه کهریزک به چه صورت و از چه منابعی تأمین می‌شود؟ آیا دولت هم به این مجموعه کمک می‌کند؟

مجموعه در تمام این 42 سال با کمک‌های مردمی اداره شده است. در این 42 سال هم زیر نظر هیئت امنا و هیئت مدیره و مدیرعامل و کمک‌های مردمی که 82 درصد از هزینه‌های این محل را برآورده می‌کند. 18 درصد باقی‌مانده کمک‌های محدود دولتی است که درصد پایینی از هزینه‌های مدد جویانی را که سوی خود بنیادهای دولتی مانند بهزیستی و کمیته امداد به آسایشگاه معرفی شده‌اند ، تأمین می‌کند.
14793711513425117611520714924613822215645108.gif

مردم کمک‌هایشان را چگونه در اختیار آسایشگاه کهریزک قرار می‌دهند؟



برخی از خیرین، اموال خود را وقف آسایشگاه می‌کنند. به عنوان مثال یک نفر وصیت می‌کند که پس از مرگش، ملک یا دارایی‌اش به آسایشگاه واگذار شود. آسایشگاه کهریزک از دیر باز به داشتن فضایی مقدس و روحانی مشهور بوده است و به همین دلیل مردم برای این آسایشگاه نذر می‌کنند و غالب سردرهای این آسایشگاه نذرهای مردمی است. مسئله این است که در کهریزک زندگی کردن مهم است نه زنده ماندن و کهریزک ایستگاه قبل از بهشت زهرا نیست. به همین دلیل ما سعی می‌کنیم همه امتیازهایی که برای زندگی کردن و امید به زندگی است برای سالمندانمان فراهم کنیم مانند برگزاری برنامه‌های شاد و مفرح و سفرهای زیارتی و سیاحتی مددجویان آسایشگاه. متأسفانه در کشور ما تمهیدی برای این مقطع از زندگی اندیشیده نشده است و اصلاً این مقطع از زندگی را کسی نمی‌بینید.

به عنوان مثال زمانی که یک نفر خانه‌ای می خرد همیشه به فکر این است که اتاقی را برای فرزندش در نظر بگیرد اما هیچ زوجی در هنگام خرید خانه به فکر تهیه اتاقی برای سالمند خانواده نمی‌افتند. اما در آسایشگاه این مقطع از زندگی دیده می‌شود و تلاش برای ارتقای کیفیت زندگی در این سن وجود دارد. کلاس تئاتر، موسیقی،حافظ خوانی، آموزش های هنرهای دستی، کلاس‌های ورزشی همه و همه از فعالیت‌هایی است که مددجویان کهریزک است . ما همچنین مددجویان معلولی داریم که در رشته‌های ورزشی معلولین صاحب مقام‌های کشوری و حتی بین‌المللی هم شده‌اند. ما سه سال است که در بسکتبال با ویلچر کل کشور مقام اول را داریم. ما حتی مدرسه هم در کهریزک داریم و همه می‌توانند از نعمت تحصیل در این آسایشگاه بهره ببرند و مدرک دیپلم را هم دریافت کنند. شاید خیلی‌ها فکر کنند که آسایشگاه جایی است که در آن سالمندان انتظار مرگ را می‌کشند اما ما سعی کردیم خون زندگی را در رگ‌های مددجویان کهریزک به جریان در آوریم.
2421972275119923714620521583023513287130240.jpg
هزینه نگهداری سالمندان در این مرکز برای خانواده‌هایشان به چه صورت است؟

ما از 80 درصد از مددجویانمان هیچ هزینه‌ای دریافت نمی‌کنیم ، 20 درصد از مددجویان که امکان مالی دارند، به عنوان مثال کارگرانی که بازنشسته شده‌اند و خود حقوق بازنشستگی دارند ، هزینه‌هایشان را پرداخت می‌کنند. اما دریافتی ما در سال گذشته به طور متوسط برای هر مددجو ، 25 هزار تومان بوده است.

شرایطش چیست؟

زمانی که یک سالمند چند فرزند دارد توانایی نگهداری از او را دارند ، خب ما نمی‌توانیم او را بپذیریم چون شرط اول ما بی کسی و فقر است. با همین فیل تر ها هم باز ما ده‌ها نفر را در صف نوبت کهریزک داریم. به طور متوسط ما در طول ماه می‌توانیم بیست نفر را پذیرش کنیم در حالی که ماهانه بیش از صد مراجع داریم. با این فضایی که به وجود آمده و هزینه نگهداری سالمند در آسایشگاه‌های خصوصی از 700 هزار تومان تا 3 و نیم میلیون تومان است. خب با توجه به خیریه بودن کهریزک مشخصاً مراجعینش بسیار بیشتر هم شده است. از سوی دیگر این روزها خانواده‌ها از گسترده به هسته‌ای کشیده شده‌اند . در این شرایط اگر خود فرزندان هم بخواهند نمی‌توانند از پس نگهداری سالمندانشان بر بیایند. خانواده چگونه می‌تواند از پس هزینه‌های سالمند بر بیاید. این در حالی است که خب در باورهای دینی ما حضور سالمند در خانه باعث برکت است و در دین ما بسیار این مسئله سفارش شده است.

متشکریم
سپیده آماده
بخش اجتماعی تبیان
 

fatemeh

متخصص بخش ادبیات و دینی
قسمت دوم گفتگو با محمدرضا صوفی‌نژاد مدیرعامل آسایشگاه خیریه کهریزک:

کهریزک جایی برای تلنگر و محک!


42 سال پیش، ساختمان کوچکی در انتهایی ترین نقطه تهران از سوی دکتر حکیم زاده برای نگهداری سالمندان تاسیس شد. الان پس از گذشت 42 سال کهریزک به مجموعه ای بزرگ تبدیل شده که پذیرای هزار و 750 نفر سالمند و معلول و بیمار ام اس است.

124193662351171871079280142134812485312188.jpg



با توجه به ترکیب جمعیت جامعه و سیل سالمندی که در دهه های آتی پیش رو است، پای صحبت مدیرعامل آسایشگاه کهریزک نشسته ایم تا از حال و هوای این روزهای آسایشگاه شرایط پذیرش و راه هایی که مردم می تواند از این طریق به یاری سالمندان و مددجویان بشتابند، بپرسیم. محمدرضا صوفی‌نژاد مدیرعامل آسایشگاه خیریه کهریزک با صبر و حوصله فراوان پای صحبت هایمان نشست و پرسش هایمان را پاسخ گفت.


آقای صوفی نژاد! باز گردیم به مسئله خیریه بودن آسایشگاه، اطلاع رسانی برای کسانی که می خواهند در این امر خیر شرکت داشته باشند چطور است. مثلا کسی که نمی داند چطور می تواند با کهریزک ارتباط برقرار کند و نذوراتشان را در اختیار مستحقان بگذارد چه باید کند.

رسانه های مانند رسانه ملی، مطبوعات و سایت خود آسایگاه از روش های اطلاع رسانی کهریزک است. این روزها آسایگاه کهریزک یکی از اجزای زیر مجموعه موسسه خیریه کهریزک است و موسسه خیریه آسایشگاه شماره دویی راه هم در محمد شهر کرج تاسیس کرده که به زودی تخت های شبانه روزی اش مورد بهره برداری قرار می گیرد. از طرف دیگر خانواده نیکوکاری در منطقه افسریه تهران درمانگاه بسیار بزرگی را ساخته بودند تا به صورت خیریه اداره کنند و به دلیل ناآشنا بدون به این مسئله، کار در اختیار موسسه خیریه کهریزک قرار داده اند و موسسه کهریزک آن مجموعه را هم اداره می کند. از طرف دیگر واحد های زیرشاخه موسسه را هم می توان دفاتر جذب کمک های مردمی و مراکز فعالیت گروه های نیکوکاری را تقسیم کرد که گروه های بانوان نیکوکار فعال ترین گروه نیکوکاری در موسسه خیریه کهریزک است. به عنوان مثال دفتر بانوان نیکوکار ما که در باغ فردوس تجریش واقع شده است، بازارچه های فصلی خیریه و نیکوکاری برگزار می کند و عواید فروش را در اختیار مجموعه کهریزک می گذارد. برخی از نمایشگاه هایی هم که در طول سال برگزار می شود ،عوایدشان را به مجموعه کهریزک و فعالیت حاشیه اش، اختصاص می دهند. در طول این 42 سال فعالیت، مجموعه کهریزک ارتباط بسیار خوبی با مردم برقرار کرده است و ما پس از گذشت 42 سال امروز بیش از 50 دفتر جذب کمک های مردمی در سطح استان تهران داریم و این دفاتر یا از سوی افراد نیکوکار اهدا شده یا به صورت موقت در اختیار خیریه قرار گرفته یا از سوی خود مجموعه کهریزک خریداری شده است. از سوی دیگر در ساخت بناهای کهریزک حتی الامکان از کمک های ریز مردمی استفاده نمی شود و اغلب بناهای کهریزک بانی دارند حالا یا یک نفر یا یک خانواده یا یک تیم بر مسئولیت ساخت ساختمان های این مجموعه را بر عهده گرفته اند. البته تیم خدمات ساختمان های ساخته شده از قبیل آب و برق و تلفن و گاز و غذا و پرستاری و مسائل رسیدگی از کهریزک برعهده خود مجموعه کهریزک است. اعتمادی که مردم به مجموعه کهریزک دارند باعث می شود که کمک هایشان را در اختیار این مجموعه قرار دهند و حتی کسانی که پیش از این از خیرین کهریزک بودند اما از ایران خارج شده اند و در کشوری دیگر زندگی می کنند، هنوز هم دغدغه کمک به این مجموعه را ذهن خود دارند.

آسایگاه کهریزک یکی از اجزای زیر مجموعه موسسه خیریه کهریزک است و موسسه خیریه آسایشگاه شماره دویی راه هم در محمد شهر کرج تاسیس کرده که به زودی تخت های شبانه روزی اش مورد بهره برداری قرار می گیرد

آیا مجموعه کهریزک از تبلیغات شهری هم استفاده می کند؟

ما یک سری مناسبت های ویژه در کهریزک داریم به عنوان مثال عید قربان که یک ماه پیش از عید در سطح شهر تبلیغات خود را آغاز می کنیم تا حاجیان قربانی های خود را به کهریزک اهدا کند و کهریزک این گوشت های قربانی را به مراکز نگهداری معلولان و سالمندان بیش از سی استان کشور اهدا می کند. در عید نوروز و ایام محرم و ماه رمضان هم برنامه های خاص داریم و تبلیغات رسانه ای و شهری انجام می دهیم تا مردم بتوانند نذورات خود را در اختیار نیازمندان قرار دهند. یکی از خصوصیات کهریزک این است که فرزندان اعضای هیئت امنا و هئیت موسس و هیئت مدیره کهریزک پس از مرگ پدرانشان، فعالیت های خیریه آنها را ادامه می دهند.
16311189612617487178111261291243512868136.jpg

آقای صوفی نژاد! حمایت های دولتی از مرکز کهریزک به چه صورت است؟

در بسیاری از کشورها دولت به مردم اعلام می کنند که مالیاتشان را به مراکز خیریه ارائه دهند اما در کشور ما چنین اتفاقی نمی افتد و دولت التفات چندانی به مراکز خیریه ندارد. با افزایش قیمت های حامل های انرژی پس از هدفمندی یارانه ما در سال 90 ، 480 میلیون تومان را تنها در ازای مبلغ گاز مجموعه پرداختیم. به باور من دولت باید التفاتی به هزینه حامل های انرژی در خیریه ها داشته باشد تا این مراکز مجبور نباشند تا این اندازه زیر بار پرداخت هزینه های آب و برق و گاز بروند ، می تواند مراکز خیریه را هم مانند مساجد و اماکن متبرکه در زمینه هزینه حامل های انرژی مورد حمایت قرار داد چون آسایشگاه هم به نوعی مکان متبرک است. شما اگر ظهر عاشورا به آسایگاه کهریزک بیایید سیل دستجات را می بینید که از صبح تا عصر در مرکز به عزاداری می پردازند. اگر دولت در مسئله تخفیف هزینه حامل های انرژی و مالیات به خیریه ها کمک نکند، خیریه ها چطور می توانند با این گرانی و تورم روی پای خود باقی بماند. پرسش دیگری که مطرح می شود این است که چرا باید مراکز خیریه، مالیات بدهند؟ از طرفی دولت می تواند منبعی را برای بهره برداری مراکز خیریه معرفی کند تا ما به این مشکلات دست به گریبان نشویم. ما انتظار داریم نگاه دولت به ما نگاهی دوستانه باشد.

آقای صوفی نژاد! با ترکیب جمعیتی که در کشور ما وجود دارد در دهه های آتی ما با پدیده سونامی سالمندی روبرو هستیم و در آن زمان بیشتر جمعیت کشور افرادی هستند در سنین سالمندی به سر می برند به نظر شما دولت برای حل بحرانی های زندگی این تعداد سالمند چه کار باید کند؟

بله، ارتقای وضعیت سلامت و افزایش سن امید به زندگی باعث افزایش سن متوسط انسان ها شده است و با توجه به توزیع جمیعتی ما در آینده با 16 میلیون جمعیت سالمند روبرو هستیم و دولت باید تمهیدی برای نگهداری این تعداد در نظر بگیرد. به نظر من دولت می تواند بخشی از نیازهای سالمندان را در خانه هایشان تامین کند مانند شرایط اقتصادی سالمندان. بخش دیگر این کمک های درمانی و سلامتی و مراقبت از سالمندان است که دولت می تواند در داخل محیط خانواده ها به آن رسیدگی کند. از سوی دیگر برخی از سالمندان به دلیل مشکلات روحی و ناتوانی های جسمانی، بار منفی به خانواده وارد می کنند و حتی می توانند زوجین را تا مرز طلاق هم پیش ببرند آن وقت است که آسایشگاه می تواند عاملی برای حل بحران شود. از سوی دیگر به باور من آسایشگاه های سالمندان باید به صورت محلی اداره شوند به گونه ای که هر محله ای برای خود آسایشگاهی برای سالنمدان داشته باشد. از سوی دیگر آسایشگاه های مهد کودکی هم نمونه دیگری است. به عنوان مثال لازم نیست که همه آسایشگاه ها شبانه روزی باشد و آسایشگاه ها مهدکودکی که از صبح تا بعدازظهر از سالمندان نگهداری می کنند هم راهکار دیگری است.
16012415065421222351461551241821892281197479.jpg

عضویت پذیری مراکز مردم نهاد در خیریه کهریزک به چه صورت است یعنی اگر کسی بخواهد به این مجموعه ها اضافه شود باید چه کار بکند؟

عضوگیری ها اغلب به صورت محلی و دوستانه صورت می گیرد، مثلا اعضای Ngo بانوان نیکوکار از دوستان و اعضای خانواده شان هم دعوت می کنند و از این طریق به این اعضا اضافه می شود. از سوی دیگر کسانی که می خواهند هر نوع کمکی داشته باشند می توانند از طریق سایت کهریزک و یا حضور در مجموعه تمایل خود را به عضویت در فعالیت های خیریه اعلام کنند و از این طریق به عضویت این گروه ها در بیایند.

آقای صوفی نژاد! سالمندی در کشورهای غربی پدیده مطرودی نیست که همه از آن فراری باشند و نخواهند به مصایب آن فکر کنند. در کشورهای توسعه یافته، سالمندان هم مانند سایر اقشار جامعه زندگی می کنند و به تفریحاتشان می پردازند. اما متاسفانه در کشور ما این رویکرد به پدیده سالمندی وجود ندارد، شما برای اینکه سالمندان مرکز شاد باشند و از این برهه از زندگی شان هم لذت ببرند چه تمهیدی اندیدشه اید؟

سفرهای سیاحتی و زیارتی، گردهمایی های شاد و کارگاه های توانبخشی از جمله فعالیت هایی است که در این جهت برای مددجویان کهریزک برگزار می کنیم. علاوه بر این به عنوان مثال در شب های ماه رمضان ما کلاس های قران برگزار می کنیم. در مراسم نوروز هم یکی از زیباترین هفت سین های کشور را می چینیم و برنامه عید ما با حضور تعداد زیادی از خیرین و هنرمندان و سیاسیون برگزار می شود، مراسم شب چهار شنبه سوری و شب یلدا هم همینطور. در واقع باور من این است که آسایشگاه کهریزک مکانی است برای زندگی کردن نه زنده ماندن. ما سعی می کنیم این جمله را در بطن زندگی سالمندان تزریق کنیم و تلاشمان بر این است که مردم در این مکان شادی را از اعماق وجودشان احساس کنند.

مصاحبه از : سپیده آماده

بخش اجتماعی تبیان

 
بالا