• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

ريفلاكس ،يك بيماري با چند نشانه

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
سوزش سر دل، فتق و بیماری برگشت محتویات معده به مری (ریفلاکس)

بیماری ریفلاکس زمانی اتفاق می افتد که اسفنکتر تحتانی مری به درستی بسته نمی شود و محتویات معده به مری سر ریز می شود یا ریفلاکس می کند. اسفنکتر تحتانی مری حلقه ای از عضلات در ته مری است که مانند دریچه ای بین مری و معده عمل می نماید. مری غذا را از دهان به معده حمل می کند.


زمانی که اسید معده سر ریز شده با آستر مری تماس پیدا می کند باعث احساس سوختن در سینه و گلو به نام سوزش سردل می شود. این مایع حتی ممکن است در عقب دهان حس شود و به آن سوءهاضمه اسید گفته
می شود. سوزش سر دل گاهگاهی شایع است ولی لزوماً به علت بیماری ریفلاکس نیست. سوزش سر دلی که بیش از دو بار در هفته اتفاق بیفتد می تواند مطرح کننده بیماری ریفلاکس باشد و در نهایت می تواند به مشکلات سلامتی جدی تری منتهی شود.

هر کسی منجمله شیرخواران، کودکان و زنان حامله می توند بیماری ریفلاکس داشته باشد.

نشانه های ریفلاکس چه هستند؟

نشانه اصلی سوزش سر دل و سوء هاضمه اسید دائمی است. برخی افراد ریفلاکس بدون سوزش سر دل دارند. در عوض آنها درد در قفسه سینه، خشونت صدا یا مشکلات بلع را تجربه می کنند. ممکن است احساس گیر کردن غذا در گلو داشته باشید مانند اینکه گلویتان مسدود شده. بیماری ریفلاکس می تواند باعث سرفه خشک یا تنفس ناجور هم بشود.


ریفلاکس در بچه ها

مطالعات نشان می دهد که ریفلاکس شایع است و می تواند در کودکان و شیرخواران نادیده گرفته شود. این مسئله می تواند باعث استفراغهای مکرر، سرفه و سایر مشکلات تنفسی شود. دستگاه گوارشی نابالغ کودکان معمولاً مقصر است و بچه ها در زمانی که یکساله می شوند مشکلشان بر طرف می گردد. اگر این مشکل مرتب اتفاق می افتد و باعث ناراحتی می شود آن را با پزشک کودکتان در میان بگذارید. پزشک ممکن است راهکارهای ساده ای را برای پیشگیری از ریفلاکس مانند گرفتن آروغ شیرخوار چندین بار حین شیر خوردن یا نگه داشتن شیرخواردر حالت ایستاده به مدت 30 دقیقه توصیه کند. اگر کودک شما بزرگتر است پزشک ممکن است پرهیز از موارد زیر را توصیه نماید.

- نوشابه ای دارای کافئین

- شکلات و نعنا

- غذاهای چاشنی دار و معطر مانند پیتزا

- غذاهای اسیدی مانند پرتقال و گوجه فرنگی

- غذاهای چرب و سرخ شده

پرهیز از غذا خوردن دو تا 3 ساعت قبل از خواب نیز می تواند کمک کننده باشد. پزشک ممکن است پیشنهاد کند که کودک در حالیکه سرش بلند شده است بخوابد. اگر این اقدامات کارگرنباشند، پزشک ممکن است توصیه به تجویز دارو برای کودک شما کند و در موارد نادر کودک ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد.

چه عاملی باعث ریفلاکس می شود؟ هیچکس نمی داند که چرا افراد به ریفلاکس مبتلا می شوند. یک فتق ممکن است همکاری کننده باشد. فتق زمانی اتفاق می افتد که قسمت فوقانی معده ازدیافراگم یا میان پرده (دیواره ماهیچه ای که شکم را از قفسه سینه جدا می کند) بالا می زند. میان پرده ( دیافراگم) به اسفنکتر تحتانی مری کمک می کند که از بالا آمدن اسید به درون مری جلوگیری نماید. زمانی که فتق وجود دارد بالا آمدن اسید راحتتر اتفاق می افتد. فتق از این طریق می تواند باعث ایجاد ریفلاکس شود. فتق می تواند در هر سنی اتفاق بیفتد. بسیاری افراد سالم با لای 50 سال یک فتق کوچک دارند.

سایر عوامل کمک کننده به ریفلاکس شامل موارد زیر است:

- استفاده از الکل

- اضافه وزن

- حاملگی

- سیگار کشیدن

بنابراین غذاهای خاصی می توانند با وقوع ریفلاکس مربط باشند شامل:

- میوه های سیترات دار

- شوکولات

- نوشابه های کافئین دار

- غذاهای ادویه دار

- غذاهای حاوی مقدار زیاد گوجه فرنگی مثل خوراک لوبیا، سس های گوجه و پیتزا


ریفلاکس چگونه درمان می شود؟

اگر سوزش سردل یا یکی دیگر از نشانه ها را برای مدتی دارید باید با یک پزشک مشورت کنید. ممکن است لازم باشد یک متخصص داخلی (پزشک متخصص بیماریهای داخلی) یا یک فوق تخصص گوارش (پزشک متخصص بیماریهای معده و روده) را ببینید. درمان بسته به شدت ریفلاکس شامل یک یا چند تغییرزیر در شیوه زندگی یا دارو یا جراحی است.

تغییرات شیوه زندگی:

- اگر سیگار می کشید، ترک کنید.

- الکل مصرف نکنید.

- در صورت نیاز وزن کم کنید.

- غذای کمی بخورید.

- لباسهای آزاد بپوشید.

- تا سه ساعت بعد از غذا از دراز کشیدن پرهیز کنید.

- به اندازه 15 تا 20 سانتی متر سر تخت خود را با گذاشتن قطعات چوب زیرپایه ها با لا ببرید. بالش اضافی به تنهایی کمک کننده نیست.


داروها


پزشک ممکن است توصیه به استفاده از داروهای ضد اسید یا استفاده از داروهای متوقف کننده تولید اسید یا داروهای کمک کننده به ماهیچه هایی که معده را تخلیه می کنند، نماید.


ضد اسیدها

داروهای ضد اسید معمولاً اولین داروهایی هستند که در بیماری ریفلاکس برای از بین بردن سوزش سر دل و سایر نشانه های خفیف ریفلاکس توصیه می شوند. بسیاری از انواع موجود در بازار ترکیبات متفاوتی از سه نمک را به عنوان پایه استفاده می کنند که عبارتند از: منیزیوم، کلسیم، و آلومینیوم با یونهای هیدروکسید یا بیکربنات. به هر حال ضد اسیدها عوارضی دارند. نمکهای منیزیوم می توانند منجر به اسهال شوند و نمکهای آلومینیوم منجر به یبوست می شوند. نمکهای آلومینیوم و منیزیوم غالباً در ترکیب با یک محصول دیگر برای متعادل کردن این اثرات استفاده می شوند.

ضد اسیدهای کربنات کلسیم هم می توانند به عنوان منبع مکمل کلسیم استفاده شوند. اینها نیز می توانند باعث یبوست شوند.

عوامل کف کننده. برای پوشش دادن محتویات معده شما برای پیشگیری از ریفلاکس استفاده می شوند. این داروها به افرادی که آسیبی در ناحیه مری خود ندارند کمک می کنند.

مسدود کننده های گیرنده اچ 2 . این داروها بر تولید اسید اثر می گذارند. این داروها در مدت کوتاهی ایجاد راحتی می کنند ولی نباید به مدت طولانی تر از چند هفته استفاده شوند. این داروها در نیمی از افرادی که نشانه های ریفلاکس را دارند موثر هستند.

مهار کننده های تولید اسید. این داروها موثرتر از مسدود کننده های گیرنده اچ 2 هستند و می توانند نشانه ها را تقریباً در تمام افرادی که ریفلاکس دارند مهار کنند.

گروه دیگری از داروها که پیش فعال هستند به ماهیچه های اسفنکتر قوت می بخشند و باعث می شوند معده سریعتر تخلیه شود.

از آنجا که داروها از طرق مختلفی اثر می کنند. ترکیب داروها می تواند به کنترل نشانه ها کمک نماید. افرادی که بعد از غذا خوردن دچار سوزش سر دل می شوند بهتر است ضد اسید و مسدود کننده گیرنده اچ 2 استفاده کنندو ضد اسیدها در ابتدا به خنثی کردن اسید معده کمک می کند در حالیکه مسدود کننده گیرنده اچ 2 بر تولید اسید اثر می گذارد. زمانی که ضد اسید کارش تمام می شود مسدود کننده گیرنده اچ2 تولید اسید را متوقف می نماید. پزشک بهترین منبع اطلاعاتی برای نحوه استفاده از داروهای ریفلاکس است.


اگر نشانه ها پایدار بمانند چه؟

اگر سوزش سر دل با تغییرات شیوه زندگی بهبودی نیابد ممکن است نیاز به آزمایشات اضافی داشته باشید.

عکس رادیوگرافی بلع باریوم از اشعه x برای کمک به تشخیص ناهنجاری هایی مانند فتق و التهاب شدید مری استفاده می کند. در این آزمایش، محلولی را می خورید و سپس عکس اشعه x از شما گرفته می شود. گر چه باریک شدن مری که تنگی خوانده می شود، فتق و سایر مشکلات مشخص می گردند، آزردگی خفیف در این عکس مشخص نمی شود.

آندوسکوپی فوقانی دقیق تر ازرادیو گرافی بلع باریوم است و می تواند در بیمارستان یا مطب پزشک انجام شود. دکتر به گلوی شما اسپریی برای بی حس کردنتان می زند و سپس یک لوله پلاستیکی باریک را به نام آندوسکوپ از دهان شما به پایین می لغزاند. یک دوربین کوچک در آندوسکوپ به پزشک اجازه می دهد که سطح مری را ببیند و ناهنجاریها راجستجو کند. اگر نشانه های متوسط تا شدید داشته باشید و این روش آسیب به مری را نشان دهد معمولاً نیازی به آزمایش دیگری برای تأیید ریفلاکس نیست.

دکتر ممکن است از انبرکهای کوچکی در آندوسکوپ برای برداشتن قطعات کوچک بافت استفاده کند. نمونه مشاهده شده در زیر میکروسکوپ می تواند آسیب ایجاد شده به وسیله اسید را نشان دهد و سایر مشکلات را در صورتی که موجودات عفونی کننده یا اختلالات رشد وجود نداشته باشند رد نماید.

در آزمایش نظارت ph، پزشک یک لوله کوچک را در داخل مری به مدت 24 ساعت قرار می دهد. این لوله زمانی که شما فعالیتهای روزمره خود را انجام می دهید، میزان و مقدار اسیدی را که به مری شما وارد می شود اندازه می گیرد. این آزمایش در افرادی که نشانه های ریفلاکس را دارند ولی آسیب مری ندارند مفید است. در ضمن این روش در تشخیص اینکه آیا نشانه های تنفسی مانند خس خس و سرفه به وسیله ریفلاکس ایجاد شده اند یا خیر کمک کننده می باشد.

جراحی

جراحی زمانی که دارو و تغییر شیوه زندگی موثر نیست انتخاب می شود. جراحی ممکن است یک جایگزین منطقی برای درمان های دارویی دائمی که بعضاً می توانند ناراحت کننده باشند، تلقی شود.

کاشت

اخیراً برای افرادی که از جراحی پرهیز می کنند راهی به نام ایمپلنت یا کاشت پیشنهاد شده است. انتریکس محلولی است که اسفنجی شکل می شود و اسفنکتر تحتانی مری را تقویت می کند تا اسید معده را از جریان یافتن به داخل مری نگهداری کند. این ماده در حین آندوسکوپی تزریق می شود. کاشت برای افرادی که ریفلاکس دارند و آنان که به مهار کننده های تولید اسید جواب می دهند مورد موافقت قرار گرفته است. اثرات طولانی مدت کاشت نا شناخته است.

عوارض طولانی مدت ریفلاکس چه هستند؟

گاهی ریفلاکس میتواند باعث بروز عوارض خطرناکی شود. التهاب مری از اسید معده باعث خونریزی یا زخم می شود. به علاوه، جوشگاههای ناشی از آسیب بافتی می تواند مری را تنگ کند و باعث مشکلات بلعی شود. برخی افراد دچار مری بارِت (به کسر «ر») می شوند که در آن شکل و رنگ سلولهای مری غیر طبیعی می شود و در طول زمان تبدیل به سرطان می گردد.

در ضمن، مطالعات نشان می دهند که آسم، سرفه مزمن، و تصلب ریه می تواند ناشی از ریفلاکس باشد یا به وسیله آن تشدید شود.





نکاتی برای به خاطر سپردن:

سوزش سر دل که سوءهاضمه اسید هم خوانده می شود، شایعترین نشانه ریفلاکس است. هر کسی که دو بار در هفته یا بیشتر دچار سوزش سر دل می شود ممکن است ریفلاکس داشته باشد.

ممکن است ریفلاکس داشته باشید اما سوزش سر دل نداشته باشید. نشانه ها ممکن است شامل صاف کردن زیاده از حد گلو، مشکلات بلع، احساس گیر کردن غذا در گلو، سوزش دهان یا درد در قفسه سینه باشد.

در کودکان و شیر خواران، ریفلاکس ممکن است باعث استفراغ مکرر، سرفه و سایر مشکلات تنفسی شود. در بیشتر نوزادان تا سال اول تولد نشانه های ریفلاکس از بین می رود.

اگر بیش از دو هفته نیاز به استفاده از ضد اسید داشته باشید باید به یک پزشک مراجعه کنید. بیشتر پزشکان می توانند ریفلاکس را درمان کنند همچنین ممکن است نیاز به مراجعه به یک متخصص داخلی داشته باشید (پزشکی که در طب داخلی تخصص دارد) یا یک فوق تخصص گوارش (پزشکی که بیماریهای معده و روده را درمان می کند)

پزشکان معمولاً تغییرات رژیم غذایی و شیوه زندگی را برای برطرف کردن سوزش سر دل توصیه می کنند. بسیاری افراد دچار ریفلاکس به دارو نیز احتیاج دارند. ضمناً جراحی نیز می تواند یک انتخاب باشد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
ترش كردن و سوزش سر دل (مقالات)

سوزش‌ سر دل‌

سوزش‌ سر دل‌ عبارت‌ است‌ از احساس‌ ناراحتي‌ در قسمت‌ فوقاني‌ دستگاه‌ گوارش‌. سوزش‌ سر دل‌ (كه‌ با نام‌ برگشت‌ محتويات‌ معده‌ به‌ مري‌ نيز شناخته‌ مي‌شود) يك‌ علامت‌ است‌ و نه‌ يك‌ بيماري‌. اين‌ مشكل‌ ربطي‌ به‌ قلب‌ ندارد. سوزش‌ سر دل‌ مي‌تواند در هر سني‌ رخ‌ دهد، اما در افراد بالاي‌ 60 سال‌ شايع‌تر است‌. علايم‌ آن‌ غالباً با حمله‌ قلبي‌ اشتباه‌ گرفته‌ مي‌شوند.
علايم‌ شايع‌
آروغ‌ زدن‌ يا برگشت‌ مختصر محتويات‌ معده‌ به‌ دهان‌، كه‌ باعث‌ ترش‌ كردن‌ مي‌شود.
احساس‌ سنگيني‌، سوزش‌، يا ناراحتي‌ در قفسه‌ سينه‌
مشكل‌ در بلع‌
درد خفيف‌ يا احساس‌ نفخ‌
ندرتاً استفراغ‌
علل‌
سوزش‌ سر دل‌ همانطور كه‌ گفته‌ شد ربطي‌ به‌ قلب‌ ندارد. اين‌ حالت‌ به‌ دليل‌ برگشت‌ اسيد از معده‌ به‌ مري‌ رخ‌ مي‌دهد. عضلاتي‌ كه‌ قسمت‌ بالايي‌ معده‌ را مي‌بندند شل‌ مي‌شوند و به‌ اين‌ ترتيب‌، مقداري‌ از محتويات‌ معده‌ وارد مري‌ شده‌ و پوشش‌ مخاطي‌ آن‌ را آزرده‌ مي‌سازد.
عوامل‌ افزايش‌ دهنده‌ خطر
فتق‌ معده‌ (قسمتي‌ از معده‌ به‌ درون‌ قفسه‌ سينه‌ مي‌رود).
زخم‌ مري‌
استرس‌
رژيم‌ غذايي‌ نامناسب‌؛ پرخوري‌
چاقي‌
سيگار كشيدن‌
مصرف‌ الكل‌
مصرف‌ داروهايي‌ مثل‌ آسپيرين‌، داروهاي‌ مورد استفاده‌ در آرتريت‌ (التهاب‌ مفصل‌)، يا كورتيزول‌
پيشگيري‌
سيگار نكشيد، الكل‌ ننوشيد و پرخوري‌ نكنيد.
مقدار چربي‌ها، غذاهاي‌ سرخ‌ شده‌، ادويه‌جات‌، قهوه‌، چاي‌، و رب‌ گوجه‌ فرنگي‌ را در رژيم‌ غذايي‌ خود كم‌ كنيد.
بلافاصله‌ پس‌ از غذاخوردن‌ خم‌ نشويد، دراز نكشيد، يا ورزش‌ نكنيد.
لباس‌ تنگ‌ نپوشيد.
زير سرخود را به‌ هنگام‌ خوابيدن‌ بالا ببريد يا پايه‌هاي‌ سر تخت‌ را حدود 15-10 سانتي‌متر بالا آوريد.
اگر اضافه‌ وزن‌ داريد، وزن‌ خود را كم‌ كنيد.
عواقب‌ مورد انتظار
علايم‌ را مي‌توان‌ با درمان‌ كنترل‌ نمود، اما عود اين‌ حالت‌ شايع‌ است‌.
عوارض‌ احتمالي‌
معمولاً انتظار نمي‌رود عارضه‌اي‌ رخ‌ دهد. سوزش‌ سر دل‌ كه‌ به‌طور مكرر و به‌ مدت‌ طولاني‌ رخ‌ دهد ممكن‌ است‌ نشاندهنده‌ ساير بيماري‌ها مثل‌ زخم‌ معده‌ يا دوازدهه‌ باشد. اسيد معده‌ ممكن‌ است‌ به‌ مري‌ آسيب‌ وارد كند.
درمان‌

اصول‌ كلي‌
سوزش‌ سر دل‌ معمولاً در عرض‌ حدول‌ يك‌ ساعت‌ پس‌ از خوردن‌ غذا آغاز مي‌شود و ممكن‌ است‌ تا چندين‌ ساعت‌ ادامه‌ داشته‌ باشد. معمولاً نيازي‌ به‌ مراقبت‌ پزشكي‌ نيست‌. خوردن‌ ضد اسيد به‌ هنگام‌ بروز سوزش‌ سر دل‌ و رعايت‌ نكات‌ پيشگيري‌ قاعدتاً باعث‌ كنترل‌ علايم‌ مي‌شوند.
داروها
براي‌ ناراحتي‌ خفيف‌ مي‌توان‌ از شربت‌ معده‌ (ضد اسيد) استفاده‌ كرد. شربت‌ معده‌ روي‌ مخاط‌ مري‌ را مي‌پوشاند و اسيد معده‌ را خنثي‌ مي‌سازد. دوز معمول‌ عبارت‌ است‌ از يك‌ قاشق‌ غذاخوري‌ يك‌ ساعت‌ پس‌ از هر وعده‌ غذايي‌ و نيز قبل‌ از خواب‌.
فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري
با تخفيف‌ علايم‌، كارهاي‌ روزمره‌ خود را از سر گيريد.
رژيم‌ غذايي‌
از غذاها و نوشيدني‌هايي‌ كه‌ باعث‌ ترشح‌ زياد اسيد مي‌شوند پرهيز كنيد، از جمله‌ غذاهاي‌ پر ادويه‌، قهوه‌، آب‌ ميوه‌ ترش‌، يا الكل‌. خوردن‌ شكلات‌ بايد كنار گذاشته‌ شود و مصرف‌ غذاهاي‌ چرب‌ نيز محدود شود.
غذا را در وعده‌هاي‌ بيشتر و حجم‌ كمتر در هر وعده‌ ميل‌ كنيد.
درچه شرايطي بايد به پزشك مراجعه نمود؟
اگر بلع‌ غذا مشكل‌تر شود.
اگر به‌ هنگام‌ سوزش‌ سر دل‌ خون‌ بالا آورده‌ شود.
اگر سوزش‌ سر دل‌ علي‌رغم‌ درمان‌هاي‌ خانگي‌ ادامه‌ يابد.
در صورتي‌ كه‌ علايم‌ زير همراه‌ سوزش‌ سر دل‌ وجود داشته‌ باشند، ممكن‌ است‌ واقعاً حمله‌ قلبي‌ رخ‌ داده‌ باشد. بنابراين‌ كمك‌ اورژانس‌ بخواهيد: ـ تنگي‌ نفس‌ ـ تعريق‌ ـ درد در فك‌، گردن‌ و دست‌ ـ تهوع‌ يا استفراغ‌ ـ احساس‌ سرما و رطوبت‌
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
خلاصي از ترش كردن و سوزش سر دل


نویسنده :جودى فورمن
ترجمه: دکترزهرا عباسپور

مطابق معمول هر شب، ديرهنگام، خسته از كار به خانه باز مى گرديد، در حالى كه يك جعبه پيتزاى پپرونى با خود داريد، مى نشينيد و پس از پاشيدن فلفل، پرخورى را شروع مى كنيد. چند قطعه از آن را با نوشابه فرو مى بريد و بالاخره فنجانى قهوه مى نوشيد و يك راست به رختخواب مى رويد. آغاز بدى است! وقتى در اولين ساعات پس از نيمه شب با سوزش سردل و ترش كردن از خواب بيدار مى شويد، شايد داريد تاوان پرخورى شب قبل را مى پردازيد. در واقع اين علامت مشخصه همان چيزى كه پزشكان از آن به ريفلاكس يا بازگشت اسيد معده به مرى ياد مى كنند.




بزرگ ترين اشتباه شما چيست؟ دراز كشيدن بلافاصله پس از خوردن.

زيرا در اين حالت اسيد معده كه همچنان در حال ترشح شدن و در ميان گرفتن قطعات پيتزا است، اين امكان را پيدا مى كند كه به بالا و داخل مرى راه يابد. البته فلفل، نوشابه و قهوه هم در اين ميان تا حدى نقش كمرنگ ترى دارند.

همه گه گاه سوزش سردل را تجربه كرده اند. اما برطبق آمار موجود در وب سايت اتحاديه متخصصان بيمارى هاى گوارشى در آمريكا، ۶/۱۸ ميليون آمريكايى از ماهى يك بار تا چندين بار در هفته به بازگشت اسيد معده به مرى گرفتار مى شوند.اساس مشكل مربوط به ماهيچه موسوم به دريچه تحتانى مرى است كه باز شده و به غذا امكان مى دهد كه وارد معده شود اما پس از آن دوباره بسته مى شود. در افرادى كه سن بالاترى دارند يا يك اشكال كالبد شناختى به نام فتق شكافى دارند كه در آن بخشى از معده از راه ديافراگم وارد قفسه سينه مى شود، كاركرد دريچه مرى دچار اختلال بوده به اسيد معده و گاه غذايى كه به درستى هضم نشده است، اجازه بازگشت به سمت بالا را مى دهد. علائم بيمارى متفاوت بوده از يك آروغ ساده تا آسم، خشونت صدا و گلودرد تا دل درد شديدى كه فرد را از ترس حمله قلبى به بخش اورژانس مى كشاند، تغيير مى كند. بازگشت اسيد معده به مرى گاه مى تواند به تارهاى صوتى صدمه برساند و ايجاد زخم را در بافت مرى سبب شود.

به گفته دكتر فرانك هميلتون- رئيس برنامه بيمارى هاى گوارشى در انستيتو ملى ديابت و بيمارى هاى گوارشى و كليوى، كه بخشى از انستيتو هاى ملى بهداشت محسوب مى شود- تشخيص و درمان ريفلاكس، بالغ بر ۹/۳ ميليارد دلار در سال براى آمريكاييان هزينه در بردارد. استفاده از دسته اى از داروها به نام مسدودكننده هاى گيرنده H2 مانند رانيتيدين، سايميتيدين و وفاموتيدين در بيشتر موارد مؤثرترين درمان موجود است. مقادير اين داروها با مسدود كردن گيرنده هاى موجود در معده كه به هيستامين پاسخ مى دهند، ترشح اسيد را كاهش مى دهند. هيستامين يكى از اصلى ترين واسطه هاى شيميايى است كه سلول هاى جدار معده را به ترشح اسيد وادار مى كند.

اما مهم ترين سلاح در مبارزه با بازگشت اسيد معده به مرى، داروهاى مهاركننده هاى پمپ پروتون هستند كه PPIs ناميده مى شوند و از جمله آنها داروى اومپرازول است. برخلاف مسدودكننده هاى H2، كه تنها تحريك ترشح اسيد به وسيله هيستامين را متوقف مى كنند، اين داروها توليد اسيد توسط ساير مكانيسم ها را نيز مسدود مى كنند. به گفته دكتر ويليام راويچ، دانشيار بخش بيمارى هاى گوارشى دانشكده پزشكى دانشگاه جانز هاپكينز، براى كسانى كه از مصرف روزانه قرص نگرانى ندارند، مصرف اين داروها كه عوارض جانبى ناچيزى دارند، راه آسانى براى مبارزه با بازگشت اسيد به مرى است. اما براى كسانى كه علاقه اى به قرص ندارند، راه هاى ديگرى وجود دارد.

بهترين راه يا «استاندارد طلايى» براى موارد شديد، جراحى است، به ويژه روشى بنام فوندو پليكاسيون از طريق لاپاراسگوپى كه در آن از طريق برش هاى كوچكى كه در ديواره معده ايجاد مى شود، بخشى از معده به دور لبه پايين مرى پيچيده مى شود تا دهانه ورودى مرى به معده را تنگ كند.

راه غيرتهاجمى ترى وجود دارد كه البته به نظر مى رسد كه اثربخشى دراز مدت آن كمتر باشد. در اين روش از راه آندوسكوپى كه وارد مرى شده است و با چهار شيوه مختلف درمان صورت مى گيرد. همه اين شيوه ها در سال هاى اخير در دسترس هستند، اما برخى پزشكان از جمله دكتر بنت.اى.راث رئيس بخش بيمارى هاى گوارشى در دانشكده پزشكى «ديويد جفن» در دانشگاه UCLA، اعتقاد دارند كه بهتر است از اين شيوه ها در خط اول درمان استفاده نشود. يكى از اين روش ها، سيستمى به نام انتريكس (Enteryx) است كه توسط مؤسسه علمى بوستون ابداع شده است. در اين روش، پزشكان نوعى پليمر را به قاعده مرى تزريق مى كنند تا در محل دريچه مرى انباشته شده، آن را محكم تر كند. به گفته دكتر داگلاس پلسكو، رئيس بخش اندوسكوپى در مركز پزشكى «ديكونش»، مطالعات نشان مى دهد كه حدود هفتاد درصد بيمارانى كه اين شيوه درمانى برروى آنها انجام شده است، حداقل براى مدت يك سال از مصرف دارو معاف هستند.

و حرف آخر اين كه، در صورتى كه ريفلاكس، مشكل هر روزه شماست، به پزشك تان مراجعه كنيد و اين دستورالعمل ساده را فراموش نكنيد: سر تختخواب تان را بالا بياوريد تا براى اسيد معده بازگشت به مرى دشوارتر شود و در صورتى كه مصرف ادويه، الكل،قهوه و چاى علائم شما را بدتر مى كند، از مصرف آنها خوددارى كنيد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
اگر دچار سوزش قفسه سينه هستيد، بعد از غذا سريعا به رختخواب نرويد


پزشكان مي‌گويند كساني كه دچار مشكل بازگشت اسيد معده به مري هستند، نبايد بعد از شام سريعا به رختخواب بروند.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران به نقل از رويتر، فاصله بين غذا خوردن و به رختخواب رفتن رابطه مستقيمي با سوزش معده و بازگشت اسيد معده به ناحيه مري دارد.

محققان ژاپني معتقدند مبتلايان به اين مشكل بايد حداقل سه ساعت بين شام تا خوابيدن وقفه ايجاد كنند؛ در غير اين صورت به مرور زمان مشكل بازگشت اسيد تشديد مي‌شود و حتي ممكن است زمينه‌ساز سرطان مري در فرد باشد.

در عين حال در صورت رعايت فاصله زماني ياد شده، تدريجا مشكلات گوارشي فرد كمتر شده و علايم بيماري وي بهبود مي‌يابد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
جام جم آنلاين: غذاي سنگيني خورده‌ايد. يا شايد هم بلافاصله بعد از خوردن غذا دراز كشيده‌ايد. حالا سر دلتان مي‌سوزد، ترش كرده‌ايد و حال خوبي نداريد. اين ترش كردن و سوزش سردل را ريفلاكس مي‌گويند.

برخي آمارها نشان مي‌دهد 44 درصد افراد ممكن است يك مرتبه در ماه چنين شرايطي را تجربه كنند، اما وقتي اين حالت تكرار شود اين مشكل تبديل به بيماري شده و نياز به درمان و رسيدگي دارد.

بيماري ريفلاكس چيست؟

دكتر ستار جعفري، فلوشيپ بيماري‌هاي گوارش و كبد در اين‌باره به «جام‌جم» مي‌گويد: «هنگامي كه غذا مي‌خوريم، غذا بايد از طريق لوله‌اي عضلاني به نام مري وارد معده شود. داخل معده نيز اسيدها و شيره‌هاي مخصوص معده وجود دارد كه به عمل هضم غذا كمك مي‌كند. حال، چنانچه به هر دليلي شيره معده برگشته و وارد بافت مري شود، ممكن است سبب بروز مشكلاتي شود. در كل بازگشت غيرعادي اسيد و شيره معده به مري و آزرده شدن مخاط مري را بيماري ريفلاكس معده به مري مي‌گويند.»

نشانه‌هاي ريفلاكس

اين پزشك متخصص با اشاره به علائم اين بيماري، مي‌افزايد: «شايع‌ترين علامتي كه بيماران با آن به پزشك مراجعه مي‌كنند، ترش كردن است. يعني بيمار احساس مي‌كند مايعي ترش يا تلخ وارد دهانش شده است. همچنين ممكن است بيمار، سوزشي زير جناغ سينه نيز احساس كند.» وي با ذكر اين نكته كه اين بيماري گاهي خودش را با علائمي متفاوت نشان مي‌دهد، يادآور مي‌شود: «پزشك و بيمار هر‌دو بايد دقت داشته باشند چون گاهي علائم بيماري كمي متفاوت است. به عنوان مثال ممكن است مريض دردي زير جناغ سينه داشته باشد. گاهي نيز حالت تهوع، بخصوص اوايل صبح نشانه‌اي از بيماري است. باد گلوي زياد، وجود آب در دهان و تلخي دهان نيز مي‌تواند علائمي از اين بيماري باشد. سرفه‌هاي بدون علت نيز از ديگر موارد و نشانه‌هاي بيماري است. گاهي مريض با وجود اين سرفه‌ها ممكن است به آسم يا ساير بيماري‌ها مشكوك شود، در حالي كه ريفلاكس هم مي‌تواند چنين علائمي را ايجاد كند.»

اين پزشك متخصص با اشاره به اين‌كه علت بيماري ريفلاكس هنوز بخوبي شناخته نشده، توضيح مي‌دهد: «گاهي دريچه ‌انتهاي مري، دچار اختلال شده و به هر دليلي مدت طولاني‌تري باز مي‌ماند يا نمي‌تواند خوب جمع شود، كه به همين دليل اين مشكل بروز مي‌كند.»

پيشگيري و درمان

وي با اين توصيه كه هميشه پيشگيري بهتر از درمان است، مي‌افزايد: «پرخوري، غذا خوردن سريع و خوب نجويدن آن مي‌تواند باعث بروز مشكل شود. مصرف غذاهاي پرچرب، تند، شور، ادويه، فلفل و غذاهاي سرخ‌كردني هم باعث اختلال عملكرد دريچه مي‌شود. سير، پياز، موادي نظير سوسيس و كالباس كه مواد نگهدارنده دارند يا بعضي سس‌ها نيز مي‌توانند سبب بروز چنين مشكلي شوند. از ميان ميوه‌ها پرتقال و نارنگي و از نوشيدني‌ها قهوه، نسكافه، چاي پررنگ يا چاي مانده هم از جمله علل بروز مشكل هستند.»

وي به عوامل ديگري اشاره كرده و مي‌گويد: «خوردن نان‌هايي كه خميرشان خيلي خوب پخته نشده، افراد چاق و داراي اضافه وزن، كساني كه بعد از غذا سريع دراز مي‌كشند، افراد سيگاري، الكلي و كساني كه نوشابه‌هاي گازدار مي‌نوشند، كساني كه استرس و فشار روحي دارند و در نهايت افرادي كه لباس‌هاي خيلي تنگ مي‌پوشند نيز در معرض اين مشكل قرار دارند.»

تشخيص و درمان

دكتر جعفري شرح حال گرفتن از بيمار را بهترين شيوه تشخيص و درمان دانسته و مي‌گويد: «داروي ضد ريفلاكس به اين بيماري خيلي خوب جواب مي‌دهد. البته در اولين مرحله درمان، بايد علت اصلي به وجود آورنده مشكل را تشخيص دهيم. با تشخيص به موقع و پيشگيري از بروز اين مشكل مانند پرهيز از خوردن مواد غذايي چرب، كاهش وزن، ورزش منظم و خوابيدن حداقل 2ساعت پس از صرف غذا مي‌توانيم بيماري را كنترل كنيم. اگر اين علت‌هاي اساسي برطرف نشوند شايد مصرف دارو هم زياد موثر نباشد.»

وي با اشاره به طولاني بودن مدت درمان به مردم يادآوري مي‌كند: «اين داروها اشكال اساسي را برطرف نكرده و فقط ترشح اسيد را كاهش مي‌دهند، به همين دليل براي درمان موفق و اساسي بايد علل زمينه‌اي را برطرف كنيم.»

جراحي

دكتر جعفري با اشاره به عمل‌هاي جراحي كه براي درمان ريفلاكس استفاده مي‌شود، مي‌گويد: «به طور معمول افرادي كه به داروها و درمان‌هاي دارويي به خوبي جواب ندهند، براي عمل جراحي هم مناسب نخواهند بود. گاهي حتي 20 تا 30 درصد كساني كه اين عمل را انجام مي‌دهند، ممكن است پس از جراحي باز هم به استفاده از داروها نياز پيدا كنند. در نتيجه عمل براي اين بيماران خيلي موثر نيست.» وي باز هم به پيشگيري تاكيد كرده و به مردم توصيه مي‌كند از خوردن مواد غذايي چرب و فست‌فودها پرهيز كرده، ميان غذا و خواب مدتي فاصله بگذارند، بعد از غذا ورزش سنگين نكنند و اگر خواب راحتي ندارند از بالش اضافه استفاده كنند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
آروغ زدن نشانه اي از بيماري برگشت اسيد معده به مري

اروغ زدن ممكن است تنها تظاهربيماري رفلاكس معدي مروي باشد. محققان دپارتمان بيماريهاي گوارش و كبذ دانشگاه استانفورد در كايفرنيا ضمن اعلام اين مطلب خاطر نشان كرده اندگرچه آروغ زدن اغلب بعنوان علامتي از سوئ هاضمه معمولي در نظرگرفته ميشود اما ممكن است تنها تظاهر بيماري جدي و مهمي نظير برگشت اسيد معدوي به مري باشه.. از اينرو پزشكان بايد در بيماراني ك از نفخ معده و آروغ زدن شكايت دارند بخصوص اگر همراه با سوزش پشت جناغ سينه باشد استفاده از ph متري
مري را به منظور رد GERD در نظر داشته باشند.
 

shakira

متخصص بخش پزشکی
4 تاپیک فوق، به دلیل موضوع مشابه ( آشنایی با ریفلاکس‌)، ادغام گردیدند.:احترام:

:گل:
 
بالا