● مقدمه:
سیچیلایدها (cichlids) یكی از مهمترین و زیباترین خانوادههای ماهیان آكواریومی میباشند كه جای بسیار زیادی را برای خود در میان آكورایومهای كوچك و بزرگ سراسر جهان باز كردهاند.
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Actinopterygii
Order: Perciformes
Family: Cichlidae
این خانواده با بیش از ۱۹۰۰ گونه مختلف (Kullander, ۱۹۹۸) در اندازههای گوناگون از cm۳ (جنس: e.g. Apistograma )تا اندازه ۱ متر (جنس:Boulengerochromis, cichla) در آبهای شیرین (Fresh water) و آبهای لب شور (Brackish water) پراكنش دارند.
همچنین قابل ذكر میباشد كه اولین فسیل آنها در اوایل دوره سوم زمینشناسی (Lower tertiary )به ثبت رسیده است.
این ماهیان دارای رنگآمیزی بسیار متنوعی میباشند كه ارزش زیبایی شناسی بالایی به آنها بخشیده است.
از سیچلایدهای معروف كه تقریباً در تمام آكواریمهای دنیا بسیار دیده میشوند میتوان به نمونههای زیر اشاره كرد:
ـ دیسكوسها سلاطین ماهیان زینتی كه شامل دو گونه (Symphysodon discus,( Heckel, ۱۸۴۰ و (S. eaquifascateus, pellegrin, ۱۹۰۳)، فوقگونه و انواع مختلفی از واریتههای رنگارنگ (مانند: Marlboro – orange- pigeon Blood – Qturquoise و ....) میباشند كه واقعاً دنیایی از رنگآمیزی و زیبایی را پیشروی در بیننده قرار میدهند.
ـ آنجلها یا فرشته ماهیان (pterophyllum scalare, schultze, ۱۸۲۳) این ماهیان آرام و زیبا هم دارای واریتههای بسیاری میباشند از جمله:
Silver – Zebra – Koi Angel – Black lace – Blushing – Golden – marble veiltail – Black – Half Black – pearl scale.
قابل ذكر است كه هر ۲ نمونه یاد شده از لحاظ رژیم غذایی، همهچیز خوار (Omnivorous) میباشند.
- اسكار یا سیچلایدهای مخملی (Astronotus Ocellatus, Agassiz, ۱۸۳۱) در مورد اینگونه از آوردن نام واریتهها صرف نظر كرده و تنها به ذكر دو نكته میپردازیم.
۱ـ جالب است بدانیم كه ریشهیابی (Etymology) نام علمی اسكارها از كلمه ستارهای شكل، در باله دمی آنها میآید:
(لکه شبیه چشم ـ eysspot) Ocellatus (قسمت خلفی ـ back) notus (ستاره ـ Star) Astro.
۲ـ این ماهی گوشتخوار (carnivorous) را بومیان آمریكای جنوبی بهخاطر پرخوری و ولع زیاد برای غذا خوردن خوك ماهی (pig Fish) نامیدهاند و همچنین از آن به عنوان یك ماهی خوراكی استفاده میكنند.
از دیگر گونههای معروف سپچلاپدها كه به عنوان یك گونه پرورش خوراكی به سراسر جهان معرفی شده است میتوان به تیلاپیاها (tilapia) اشاره كرد.
ریخت شناسی بدن سپچلایدها كاملاً متغیر میباشد اما معمولاً دارای بدنی فشرده و با ارتفاع هستند و در مورد نكات مشترك این خانواده هم میتوان موارد زیر را نام برد:
ـ یك جفت سوراخ بینی (Nostril) در هر طرف سر.
ـ خط جانبی منقطع (Lateral line) به جزء دو جنس (Gobiocichla , teleograma).
ـ یك شكل مشخص از یك اتولیت دارند.
و برخلاف سایر ماهیان روده كوچك آنها از سمت چپ معده خارج میشود ((Zihler, ۱۹۸۲ سپچلاپدها ماهیان آب شیرین ثانویه هستند كه بیشتر در مناطق poleotropics (آفریقا) و یا مناطق Neotropics (آمریكای جنوبی) و گونههای محدودی هم در آسیا یافت میشوند.
در سال ۱۹۷۰ـ۱۹۶۰ كه اعماق دریاچههای آفریقا (تانگانیكا، ویكتوریا و مالاوی) توسط غواصان كشف شد ثروت بزرگی از سپچلاپدها از آن دریاچهها بیرون آمدند كه یك منبع طلایی نوظهور برای غواصان بهشمار میرفت.
تفاوت بین یك سیچلاپد افریقایی را از یك سیچلاپد آمریكایی میتوان در ریخت دندانها مشاهده كرد كه در نمونه امریكایی دندانهای ساده و مخروطی (كله قندی) و نوكتیز و در نمونه افریقایی معمولاً دندانهای دو پایه و جانبی به صورت سه گوش مشاهده میشود.
در مجموع پراكنش سیچلاپدها را میتوان به نحو زیر معرفی كرد:
نهصد گونه شناخته شده در آبهای شیرین آفریقا، چهار گونه در خاورمیانه (اردن)، سه گونه در جنوب هند و سریلانكا، هفده گونه در ماداگاسكار، چهارده گونه در كوبا، نود و پنج گونه در شمال آمریكا و تنگه مركزی آن، دویست و نود گونه در جنوب آمریكا و همچنین گونه موردنظر ما در ایران (Kullander, ۱۹۹۸ ).
یكی دیگر از جذابیتهای زیبای سیچلاپدها در نحوه تولید مثل این ماهیان میباشد بنحوی كه در گروهی از گونههای این خانواده كه به اصطلاح دهان لانه ماهیان نامیده میشوند ما شاهد تولید مثل Mouthbrooder میباشیم در این ماهیان والدین از تخم ولارو خود در داخل دهان نگهداری میكنند باور نكردنی است كه در برخی از گونهها لقاح (Fertilization) هم در داخل دهان ماهی صورت میگیرد.
جنس نراین گونهها بر روی بالههای مخرجی ،پشتی و دمی خود دارای یكسری لكههای رنگی زیبا به نام egg spot میباشد كه در زمان تخمریزی این لكهها بسیار براق میشوند به این حالت اصطلاحاً لباس عروس گفته میشود.
جنس ماده این گونهها بالافاصله پس از تخمریزی از روی غریزه به دفعات تمامی تخمهایش را در دهان جمع میكند و به جنس نر فرصتی برای بارور كردن تخمها نمیدهد.
در این هنگام جنس نر با تكانهای مكرر بالههای خود توجه جنس ماده را جلب میكند و جنس ماده به خیال آنكه تعدادی از تخمها بر روی بالههای جنس نر چسبیده است با نوك زدن به این تخمهای خیالی قصد به دهان بردن آنها را دارد كه این كار خود موجب تحریك ماهی نر شده و جنس نر هم از این فرصت استفاده كرده، اسپرمها را برای بارور سازی تخمها در داخل دهان باز ماهی ماده میریزد و به این صورت لقاح در دهان ماهی ماده انجام میشود.
به هرحال ماهی ماده و یا حتی گاهی اوقات ماهی نر با انکوباسیون دهانی (oral incuhation )موجب حفظ نسل و بقاء خود میشوند.