• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

عوارض دیابت بارداری (مقالات و گزارشات)

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
يك متخصص بيماريهاي داخلي تاكيد كرد: ديابت قبل از بارداري با توجه به مدت و شدت عوارض، احتمال بروز ريسك‌فاكتورهاي زايمان زودرس، ماكروزومي، محدوديت رشد جنين، تولد نوزاد مرده و مرگ نوزاد قبل از تولد نسبت به جمعيت معمولي را افزايش مي‌دهد.



دكتر عليداد فاني در گفت‌وگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران با اشاره به اين كه ماكروزومي (چاقي بيش از حد نوزاد) و زايمان سخت از عوارض ديابت در زنان باردار است، تصريح كرد: ديابت در زنان احتمال خطرات زايماني را براي مادر و نوزاد افزايش مي‌دهد، لذا براي پيشگيري از بروز اين بيماري بايد قندخون ناشتاي زن باردار مبتلا به ديابت كمتر از 105 mg باشد.



وي همچنين به رژيم غذايي، دارو درماني با نظر پزشك و انجام حركات ورزشي براي كنترل بيماري تاكيد كرد.



اين متخصص خاطرنشان كرد: در زناني كه قبل از بارداري ديابت داشته‌اند، بروز عوارض بستگي به مدت بيماري، عوارض قلبي، ريوي، نفروپاتي و افزايش فشارخون دارد
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
كارشناس مسؤول ديابت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي اعلام كرد: طبق برآورد انجام شده حدود ‌٥/٤ درصد زنان در دوران بارداري دچار ديابت مي‌شوند.



دكتر عليرضا مهدوي در گفت‌وگو با خبرنگار سرويس بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران با بيان اين كه ديابتي كه به علت بارداري بروز كند « ديابت بارداري» اطلاق مي‌شود، اظهار داشت:‌ در چند درصد افراد ديابت پس از ختم بارداري ادامه‌ خواهد يافت.



وي از ريسك‌ فاكتورهاي ديابت بارداري را چاقي، سابقه فاميلي و سابقه ديابت در دوران بارداري دانست و تصريح كرد: در صورت وجود يكي از اين علايم انجام تست قندخون طي دوران بارداري ضروري است.



اين كارشناس مسؤول عوارض ديابت بارداري را سقط، مرده‌زايي و تولد نوزاد با وزن بيشتر از ‌٥/٤ كيلوگرم ذكر كرد و افزود: غربالگري زنان مبتلا به ديابت در هفته ‌٢٤ تا ‌٢٨ بارداري و تست تحمل گلوكز gtt انجام مي‌شود.



دكتر مهدوي ادامه داد: در اين تست پس از خوردن ‌٥٠ گرم گلوكز قند خون آزمايش و در صورت بالا بودن تست مجدد درخواست و كنترل و درمان صورت مي‌گيرد.



به گفته وي، زنان باردار قند خون كمتري داشته و به اين منظور fbs (قند خون ناشتا) ارزش زيادي ندارد.



كارشناس مسؤول برنامه ديابت وزارت بهداشت خاطرنشان كرد: براي درمان زنان باردار مبتلا به ديابت به دليل كاهش اثرات تراتوژن ساير داروها انسولين تجويز مي‌شود و در اين دوران مصرف قرص كاملا ممنوع است.



وي يادآور شد: بسياري از زنان باردار نگران استفاده از انسولين هستند ولي جز عوارض محل تزريق عارضه خاص ديگري ندارد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
آسيب‌هاي مغزي و كاهش ضريب هوشي در سنين بالا، ناشي از عوارض ديابت در دوران بارداري است.



دكتر محسن خوش‌نيت فوق تخصص غدد و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران با بيان اين مطلب، اظهارداشت: مهمترين عارضه‌ي ديابت در دوران بارداري افزايش وزن جنين يا ماكروزومي است، كه با وزن بيش از 4 هزار گرم در هنگام تولد همراه است و متعاقب آن احتمال ضربات و تروماهاي زايماني شامل دررفتگي شانه، آسيب اعصاب اندام‌هاي فوقاني و فلج شبكه‌هاي عصبي اندام فوقاني افزايش مي‌يابد.



وي تاكيد كرد: مرگ ناگهاني جنين در ماههاي آخر بارداري از ديگر عوارض قندخون كنترل نشده در دوران بارداري است. ميزان شيوع ديابت در دوران بارداري در جوامع مختلف تا 14 درصد گزارش شده، و به دليل آنكه با عوارض زيادي براي مادر و جنين همراه است، امروزه توصيه مي‌شود، همه‌ي زنان در دوران بارداري از نظر قندخون آزمايش شوند.



عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران يادآور شد:‌ ديابت در دوران بارداري با علايم ظاهري همراه نيست، لذا براي تشخيص اين بيماري تست قندخون در هفته‌هاي 24 تا 28 بارداري ضروري است. در اين تست پس از مصرف 50 گرم گلوكز، قند خون ارزيابي شده، در صورتي كه قند خون بالاتر از 130 گزارش شود، تست‌هاي تكميلي‌تر همچون تست تحمل گلوكز انجام مي‌شود و پس از اثبات ديابت به درمان آن مبادرت مي‌ورزند.



دكتر خوش‌نيت تصريح كرد: داروي مجاز در دوران بارداري انسولين است و زنان باردار مجاز به استفاده از قرص‌هاي خوراكي نيستند. در صورتي كه زنان باردار قبل از لقاح قندخون كنترل نشده داشته باشند، احتمال بروز ناهنجاري‌هاي جنين در سيستم قلبي و عروقي، عصبي و اسكلتي وجود دارد.



به گفته‌ي وي، مادران چاق و افرادي كه سابقه‌ي ‌فاميلي ديابت در بستگان درجه‌ي اولشان وجود دارد و كساني كه سابقه‌ي جنين درشت، دوبار سقط و مرده‌زايي دارند، بيشتر در معرض ابتلا به ديابت دوران باداري قرار دارند. به دليل عوارضي نظير چاقي، ديابت نوجوانان و عوارض مامايي در حين تولد و بعد از آن ضروري است، ديابت بارداري خيلي سريع تشخيص و به طور دقيق درمان شود.



دكتر خوش‌نيت در خاتمه خاطرنشان كرد: علت ديابت در دوران بارداري ناشي از يك نارسايي خفيف در لوزالمعده است، در اين دوران هورمون‌هاي زيادي ترشح مي‌شوند كه ضد انسولين بوده، در صورتي كه لوزالمعده‌ي مادر نتواند انسولين به مقدار زياد ترشح كند، قندخون افزايش مي‌يابد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
طبق يك سري مطالعات گسترده، احتمال سقط جنين در مادران بارداري كه به بيماري ديابت مبتلا هستند در حدود 5 برابر افزايش پيدا مي‌كند.

به گزارش ايسنا، همچنين احتمال مرگ نوزادان اين مادران در صورت زنده متولد شدن در ماه اول تولد 3 برابر بيشتر از ساير نوزادان است.

به علاوه آمار نشان مي‌دهد كه از هر 1000 نوزادي كه در اين شرايط متولد مي‌شوند 42 نوزاد به نارسايي‌هاي مادرزادي مبتلا هستند.

اين تحقيقات در واقع گسترده‌ترين مطالعات جهاني براي بررسي تاثير ابتلا به ديابت در دوران بارداري است. در اين مطالعات محققان 2356 هزار نوزاد متعلق به مادران ديابتي را در طول 12 ماه تا ماه مارس سال 2003 مورد آزمايش و مطالعه قرار دادند.

در اين مطالعات 63 مورد مرده‌زايي و نيز مرگ 22 نوزاد در 4 هفته اول پس از تولد مشاهده شد. ديابت يكي از شايعترين مشكلات دوران بارداي است كه تقريبا در هر 250 مورد بارداري يك مورد ابتلا به اين بيماري اتفاق مي‌افتد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
براساس يك پژوهش:
ديابت بارداري احتمال مرده زايي و يرقان نوزادي را افزايش مي دهد

براساس يافته‌هاي يک پژوهش، مرده زايي، ماکروزمي، زجر تنفسي، هيپوگليمي، يرقان و ناهنجاريهاي نوزادي مادرزادي در زنان مبتلا به ديابت بارداري بيش از ساير زنان باردار است.


به گزارش سرويس پژوهشي ايسنا علوم پزشکي تهران، ابوالفضل محمد بيگي، مربي گروه اپيدمولوژي دانشکده پيراپزشکي دانشگاه علوم پزشکي اراک در اين پژوهش آورده است: ناهنجاري‌هاي مادرزادي درزنان مبتلا به ديابت بارداري بيش از سايرزنان است.


اين مطالعه برروي 420 مادر بستري شده در بيمارستان‌هاي شيراز انجام شد که از اين تعداد 70 نفر مبتلا به ديابت بارداري بودند؛ اطلاعات مورد نياز از طريق پرسشنامه بدست آمد.


دوگروه تحت مطالعه ازلحاظ مرده‌زايي، ماکروزمي، زجر تنفسي، هيپوگسيمي، يرقان و ناهنجاريهاي مادرزادي با هم تفاوت معني داري داشتند.


نتايج مطالعه نشان مي دهد مرده زايي، ماکروزمي، زجر تنفسي، هيپوگسيمي و يرقان نوزادي در زنان مبتلا به ديابت دوران بارداري به طور قابل ملاحظه اي بيش از ساير زنان است.


طبق توصيه اين بررسي اقدامات پيشگيرانه ازبيماري ديابت جدا از عوارض شديد عصبي، کليوي، آناتوميک و... درهمه اقشار جامعه به ويژه زنان باردار به دليل عوارض و پيامدهاي آن بر روند زايمان و نوزاد ضروري است.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
دیابت و عوارض جنینی


ناهنجاری های مادرزادی در جنین مادران دیابتی 2 تا 4 برابر بیشتر افراد بدون دیابت می باشد.این ناهنجاریها عبارتند از عدم تشکیل لوله عصبی ، ناهنجاریهای قلبی و کلیوی .
میزان مرگ جنین در حوالی زایمان دو برابر افراد عادی است و بیشتر این مرگ ها بعلت ناهنجاریهای کشنده جنینی است.
بیشتر ناهنجاریها جنینی در سه ماهه اول حاملگی رخ می دهد و لذا کنترل قند در سه ماهه اول بارداری بسیار لازم است.عدم کنترل قند در قبل از لقاح و در سه ماهه اول بارداری می تواند باعث نقایص جنینی شدید در 5 تا ۱0% بارداری ها و سقط های خود بخودی در ۱5 تا 20 % بارداری ها گردد. این نقایص جنینی عامل عمده مرگ جنین مادران دیابتی می باشد.

عدم کنترل قند در سه ماهه دوم و سوم باعث درشت شدن جنین می شودکه برای مادر و کودک هردو خطرناک می باشد. افزایش وزن جنین (ماکروزوم) در افراد دیابتی دو برابر افراد بدون دیابت است.نوزاد درشت باعث افزایش خطر صدمات حین زایمان، افت قند نوزاد ، زردی ، زجر تنقسی، افزایش بیش از اندازه تعداد گلبولهای قرمز و بزرگی قلب نوزاد می گردد.
مطالعات متعدد نشان داده است ایجاد نقایص جنینی شدید در مادرانی که تحت مراقبت دیابت بوده اند بسیار کاهش می یابد و طبیعی کردن قند خون در حدود نرمال خطر ناهنجاری را تا حد افراد عادی جامعه کاهش می دهد.

بارداری های برنامه ریزی شده و با مراقبت تیم دیابت از بسیاری از این عوارض پیشگیری می کند.متاسفانه تا دو سوم این بارداریها بدون برنامه و ناخواسته بوده که خطر نقایص جنینی این مادران را زیاد می کند و لذا آموزش در مورد احتمال نقایص جنینی در بارداری بدون برنامه و با قند بالا به این مادران بسیار لازم و ضروری است.ضمن آنکه این افراد باید از یک روش مطمئن پیشگیری از بارداری استفاده کنند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
احتمال بروز بيماري وعوارض در مادران ديابتي بسيار بالا است

يك متخصص زنان با اشاره به اهميت بالاي مشاوره قبل از بارداري گفت: عوارض نوزادي و جنيني در مادران ديابتي بسيار بالا است.
دكترلاله اسلاميان در گفت‌وگو با ايسنا با بيان اين كه زناني كه ديابت دارند بايد قبل از بارداري بيماريشان را كنترل كنند، افزود: مشاوره اين افراد قبل از بارداري از اهميت بالايي برخوردار است و در تمام طول مدت بارداري بايد مراجعه به پزشك معالج خود را مستمر كنند، بنابراين مراقبت مادر و جنين بايد بيش از گذشته بايد مورد توجه قرار گيرد.

وي با بيان اين كه زنان باردار مبتلا به ديابت، دوران بارداري پراسترسي را مي‌گذارنند، اظهار كرد: اين افراد بايد مورد معاينه مستمر متخصص غدد و زنان قرار گيرند و از تغذيه متعادل تحت نظر پزشك بهره‌مند شوند. همچنين عوارض نوزادي و جنيني در آنها بسيار بالا است.

اين متخصص زنان با بيان اين كه ابتلاي نوزاد به ديابت از طريق مادر بستگي به نوع ديابت مادر دارد، خاطرنشان كرد: زناني كه ديابت بارداري دارند، ابتلاي نوزاد به ديابت در حد صفر است اما زناني كه از گذشته ديابت داشته و وابسته به انسولين هستند، احتمال تولد نوزاد ديابتي در آنها بسيار بالاست.

وي با بيان اين كه نزديك به دو درصد حاملگي‌ها امكان ديابتي شدن را دارند، تصريح كرد: همچنين شانس ديابت در جمعيت عادي تقريبا دو درصد است و با توجه به اين مساله ممكن است در نوزاد متولد شده، امكان كاهش قند خون، كلسيم و بروز تشنج وجود داشته باشد اما خطر ابتلاي اين نوزادان به ديابت در آينده بسيار ضعيف است.

دكتر اسلاميان ادامه داد: امكان تشخيص ديابت در كودكان بين سنين 4 تا 9 سالگي وجود دارد. زيرا ژن ديابتي به آنها منتقل شده و تنها در آينده امكان درمان از طريق پيوند پانكراس و سلول‌هاي بنيادي وجود دارد.

وي با بيان اين كه زناني كه به صورت مادرزادي رحم ندارند، امكان استفاده از رحم جايگزين را دارند، افزود: همچنين در صورتي كه به علت برخي بيماري‌هاي خاص و يا يك بيماري زمينه‌يي امكان رشد جنين در رحم مادر وجود نداشته و يا مشكلاتي در ناسازگاري خوني مادر وجود داشته باشد، استفاده از رحم جايگزين يا كمكي توصيه مي‌شود؛ به طوري كه تخمك و اسپرم در خارج از بدن رشد داده و در رحم زن ديگري كاشته مي‌شود.

دكتر اسلاميان با بيان اين كه زنان مطلقه و زناني كه همسرشان متوفي هستند، امكان اجاره رحم را دارند، اظهار كرد: وابستگي احساسي زن به كودكي كه رحم كمكي را 9 ماه در شكم خود نگهداري مي‌كند، يكي از مشكلات موجود به شمار مي‌رود.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
‬درصد زنان ديابتي باردار، امكان سقط مكرر، مرده‌زايي و بروز مشكلاتي در ارگانيسم مادر وجود دارد. به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز، دكتر” طالب آزرم” ازدانشگاه علوم پزشكي اصفهان در گفت وگو باخبرنگاران افزود:ديابت دوران بارداري ديابتي است كه فردبه‌دليل شرايط خاص اين دوران و استرس‌هاي مختلف ،به آن مبتلا مي‌شود.

وي با اشاره به اينكه ديابت در دوران بارداري حدود ‪ ۴/۵‬درصد از زنان بارداررا مبتلا مي‌كند، افزود: ” قند خون در حد طبيعي بين ‪۶۰‬تا ‪ ۱۲۰‬ميلي‌گرم درصد است واگر قند خون زن باردار دو ساعت بعد از غذا، بالاي ‪۱۴۰‬باشد، بايد منتظر اختلال جنيني بود”.

آزرم تشخيص دير هنگام ديابت در كشور رااز علل اصلي آمار بالاي سقط جنين دوران بارداري ذكر كرد و گفت: اگر زني كه مبتلا به ديابت است به موقع و به طورصحيح درمان شود و با آموزش‌هاي لازم قند خون خود راطبيعي نگه دارد، اين دوران به خوبي طي مي‌شود و نوزاد و مادر هر دو سالم خواهند بود.

وي اضافه كرد: افرادي كه فاميل درجه يك آنان مبتلا به ديابت بويژه از نوع دوم هستند و زناني كه دچار سقطهاي مكرر مي‌شوند بايد تحت نظر پزشك زنان ، متخصص ديابت و چشم قرار گيرند.

وي گفت: زناني كه سابقه به دنياآوردن فرزندان بالاي چهار كيلو يا سابقه ديابت در بارداري قبلي داشته باشند و كساني كه سن بالاي ‪ ۳۰‬سال دارند و داراي قند خون و چربي بالايي هستند نيز بايد قبل از بارداري تحت نظر پزشك متخصص باشند.

وي اضافه كرد : كساني كه از قبل سابقه بيماري ديابت دارند و تحت درمان هستند بايد توجه داشته باشند كه كنترل قند خون و نياز بدن به انسولين در زمان بارداري با زمان‌هاي ديگر تفاوت دارد.

وي با اشاره به اين كه اين افراد بايد در دوران بارداري تحت آزمايش‌هاي مداوم تخصصي هفتگي و ماهانه قرار داشته باشند گفت : بر اساس تحقيق انجمن ديابت بيش ‪ ۹۸‬درصد زنان بارداركه‌تحت درمان صحيح قرارگرفته‌اند بدون مواجهه با خطر، نوزادان سالم به دنيا آورده‌اند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
دیابت مادر در دوران بارداری بر حافظه کودک تاثیر منفی می گذارد
کودکانی که مادرانشان در زمان بارداری دچار دیابت بوده اند به دلیل کاهش آهن دچار تاخیر در تکمیل حافظه می شوند.
به گزارش سلامت نیوز مهر به نقل از رویترز، اختلال در عملکرد کامل حافظه به این دلیل ایجاد می شود که در مادران بارداری که دچار دیابت هستند وضعیتی ایجاد می شود که اکسیژن و آهن کافی به جنین نمی رسد و همین امر منجر به عوارض بدی می شود.

با توجه به اینکه نیاز به آهن در مدت بارداری به واسطه تشکیل سلولهای خونی در جنین دو برابر می شود و مادران باردار دیابتی دچار کاهش آهن می شوند این عارضه بر جنین و حافظه وی تاثیر منفی می گذارد.

همچنین با توجه به اینکه آهن ، سلولهای مورد نیاز برای حمل اکسیژن را می سازد در تامین اکسیژن نیز مشکل ایجاد می شود.

به طور کلی کودک در پایان 12 ماهگی باید دارای حافظه ای کامل باشد اما در این گونه کودکان که مادران دیابتی دارند این تکمیل حافظه تفریبا یک سال دیرتر و پس از پایان دو سالگی انجام می پذیرد.

به همین دلیل مادران بارداری که دچار دیابت بوده و یا در زمان بارداری دچار این عارضه می شوند باید به طور مداوم و منظم تحت نظر پزشک متخصص قرار بگیرند تا اقدامات لازم در موردشان انجام پذیرد و از تشدید وضعیت جلوگیری شود
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
يك متخصص غدد:
ديابت در دوران بارداري منجر به‌ چاقي نوزاد پس از تولد ‌مي‌شود


يك متخصص غدد درون ريز و بيماري‌هاي متابوليسم اظهار داشت: ديابت در دوران بارداري، منجر به‌ چاقي نوزاد پس از تولد نسبت به ساير كودكان ‌مي‌شود.

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منطقه يزد، دكتر صديقه سهيلي‌خواه در خصوص ديابت دوران حاملگي در كارگاه آموزشي ديابت در يزد گفت: تشخيص به موقع ديابت حاملگي از آن جهت اهميت دارد كه از عوارض بعدي بر مادر و جنين جلوگيري مي‌شود.

وي، نمونه‌اي از عوارض ديابت در اين دوران را افزايش سزارين در مادر و به دنيا آمدن كودكان با وزن بيش از5/4 كيلوگرم عنوان كرد.

وي افزود: كودكاني كه مادرانشان در دوران بارداري مبتلا به بيماري ديابت حاملگي بوده‌اند احتمال اين كه در آينده دچار بيماري ديابت شوند، بسيار زياد است و همچنين احتمال چاق شدن اين كودكان از ساير كودكان بيشتر است.

دكتر سهيلي خواه اظهار داشت: 90 درصد مادراني كه دچار ديابت حاملگي هستند بعد از زايمان قند خون طبيعي پيدا مي‌كنند و 10 درصد بقيه افرادي هستند كه دچار ديابت نوع 1 هستند.


وي تصريح كرد: ‌افرادي كه در هنگام بارداري، دچار ديابت حاملگي بوده‌اند و بعد از زايمان قندخوني طبيعي دارند، حتمال دارد در سال‌هاي آتي دچار ديابت و بيمار‌ي‌هاي قلبي و عروقي شوند لذا بايد تحت نظر پزشك متخصص هر چند وقت يك بار قند خون خود را تحت كنترل داشته باشند.

اين عضو هيات علمي مركز تحقيقات ديابت يزد اظهار داشت: ديابت حاملگي به نژاد، وزن و سن مادر بستگي دارد. سابقه‌ي فاميلي درجه اول، اضافه وزن قبل از دوران بارداري، سن بيش از 25 سال و افرادي كه در بارداري قبلي خود نوزادي با وزن زياد داشته‌اند شرايط ابتلا به ديابت حاملگي را دارند.


وي،اختلالات قاعدگي، وزن زياد در حين تولد و افرادي كه داروهاي كورتون دار مصرف مي‌كنند را مستعد ابتلا به ديابت حاملگي دانست.


دكتر سهيلي خواه در خصوص درمان ديابت حاملگي اذعان داشت: رژيم غذايي، تهيه گلوكومتر براي كنترل قند خون و مصرف انسولين با تحويز پزشك از روش‌هاي درمان اين عارضه است.


وي خاطرنشان كرد: مادراني كه دچار بيماري ديابت حاملگي هستند نبايد با ترس از افزايش قند خونشان، از خوردن غذا خودداري كنند و يا برخي از مواد غذايي را از برنامه غذايي خود حذف كنند.


وي توصيه كرد: رژيم غذايي در اين بيماران بايد تحت نظر پزشك معالج باشد و حتما 3 وعده غذايي و 3 ميان وعده‌ها را داشته باشند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
ديابت قبل از بارداري و در حين بارداري ‌ماكروزومي جنين را به همراه دارد

به گزارش سرويس «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران، ‌اصطلاح ماكروزومي به رشد جنيني بيش از ‌٤ هزار گرم يا ‌٤٥٠٠ گرم، بدون توجه به سن حاملگي اطلاق مي‌شود.

طبق نظر انجمن زنان و زايمان آمريكا ريسك فاكتورهاي ماكروزومي به غير از سابقه ديابت مي‌توان به سابقه ماكروزومي، وزن مادر قبل از بارداري، وزن به دست آمده در طي بارداري، جنين مذكر، سن بارداري بيش از ‌٤٠ هفته، نژاد، ‌وزن زمان تولد مادر، قد مادر، ‌سن مادر كمتر از ‌١٧ سال و تست غربالگري مثبت با ‌٥٠ گرم گلوكز همراه با تست تحمل گلوكز ‌٣ ساعته منفي، اشاره كرد.

اطلاعات به دست آمده از يك مطالعه نشان مي‌دهد كه زايمان نوزاد با وزن بيش از ‌٤٥٠٠ گرم در زمان مبتلا به ديابت بارداري درمان نشده و در مقايسه با زماني كه سطح تحمل گلوكز نرمال دارند، بيشتر است. همچنين، اگر ديابت بارداري تشخيص داده شود و درمان صورت نگيرد، خطر ماكروزومي تا ‌٢٠ درصد افزايش مي‌يابد.

انجمن زنان و زايمان آمريكا بر اين باور است كه ريسك بالاي انجام سزارين دنبال ماكروزومي اولين فاكتور خطر در مادر است.

نتايج حاصل از مطالعات نشان مي‌دهد كه اين ريسك زماني كه وزن جنين بيش از ‌٤٥٠٠ گرم تخمين زده مي‌شود، ‌حداقل ‌٢ برابر است.

با وجود،‌ وقوع نادر ديستوشي شانه، اين مسئله جدي‌ترين عارضه همراه با ماكروزومي است.

در واقع خطر ديستوشي شانه در زنان بارداري كه ديابت ندارند، ‌٢/٩ الي ‌٢٤ درصد و در زنان مبتلا به ديابت ‌٩/١٩ الي ‌٥٠ درصد افزايش مي‌يابد.

همچنين بايد دانست اگرچه ريسك ديستوشي شانه با ماكروزومي افزايش مي‌يابد، اين عارضه مي‌تواند به طور غير قابل پيش‌بيني در نوزادان با وزن طبيعي هم اتفاق بيفتد.

شكستگي ترقوه و آسيب به اعصاب شبكه براكيال شايع‌ترين صدمات نوزادي توام با ماكروزومي هستند در نوزادان ماكروزوم خطر شكستگي ترقوه دقيقا ‌١٠ برابر و آسيب به شبكه مراكيال، ‌١٨ الي ‌٢١ برابر افزايش مي‌يابد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
اغلب زنان مبتلا به ديابت بارداري نوزادان سالم به دنيا مي‌آورند

ديابت بارداري نوعي از ديابت است كه برخي از زنان طي دوران حاملگي به آن مبتلا مي‌شوند.

به گزارش خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران، بدن فرد مبتلا به ديابت بارداري نمي‌تواند از گلوكز (قند خون) به نحوي كه بايد استفاده كند و مقدار زيادي قند در خون باقي مي‌ماند.

بيشتر زنان مبتلا به ديابت بارداري نوزادان سالم به دنيا مي‌آورند، اما با درمان نكردن اين بيماري ممكن است مشكلاتي در حين زايمان بوجود آيد.

همچنين، ديابت بارداري مشكلات پس از زايمان را نيز دارد كه به نوزادان آسيب مي‌رساند مانند سطح پايين قند خون كودك پس از به دنيا آمدن و يا زردي نوزاد.

بعد از زايمان احتمالا ديابت برطرف مي‌شود، ولي به هر حال خطر ابتلا به ديابت در آينده در اين افراد بيشتر از سايرين است.

بهترين راه حفاظت از مادر و جنين در مقابل ديابت بارداري يك رژيم غذايي خاص است. يك زن باردار پس از اين كه متوجه شد كه ديابت بارداري دارد بايد رژيم غذايي در محدوده 2000 تا 2200 كالري در روز دريافت كند در صورت وجود اضافه وزن قبل از بارداري، به كالري كمتري نسبت به ساير زنان نياز دارد.

اين افراد براي انتخاب غذا بايد به موارد زير توجه نمايند:

ـ بايد در تمام وعده‌هاي غذايي پروتئين بخورند مانند مرغ پخته شده، ماهي كباب شده، سوپ حبوبات، پنير كم چرب، ماست، شير و تخم مرغ؛ از سرخ كردن اين مواد بپرهيزيد.

ـ بيشتر كربوهيدرات روزانه خود را در وعده ناهار ميل كنيد.

كربوهيدرات نوعي قند است كه در غذاهايي مانند نان، ماكاروني، غلات و... يافت مي‌شود.

40 درصد غذاي مصرفي شما در طول روز بايد از كربوهيدرات باشد.

فيبر نوعي كربوهيدرات است كه مانع از يبوست و افزايش سريع قند خون مي‌شود، كه در نان‌هاي سبوس‌دار، نان ذرت، غلات (بلغور ، جو، ...) حبوبات، ميوه‌جات و سبزيجات تازه يافت مي‌شود.

ـ چربي كالري زياد و ارزش غذايي كمي دارد ولي براي كمك به جذب ويتامين‌هاي محلول در چربي (a.d.e.k) لازم است ولي شما حتما غذاهاي كم چرب يا بدون چربي را براي خوردن انتخاب كنيد. پس هيچگاه از غذاهاي بيرون استفاده نكنيد.

ـ به جاي قند از شيرين كننده‌هاي مصنوعي به مقدار كم بهره ببريد.

ـ از خوردن چيپس، شيريني و اسنك پرهيز كنيد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
عدم كنترل صحيح قندخون مادر موجب مرگ جنين مي‌شود

مراقبت صحيح مادران باردار ديابتي و كنترل قند خون آنها، ميزان مرگ‌و‌مير مادر و جنين را از 65 درصد به حدود دو تا پنج درصد كه رقمي نزديك به يك حاملگي نرمال است، كاهش مي‌دهد.

دكتر زهرا وزيري جراح زنان و مامايي در گفت‌و‌گو با خبرنگار «بهداشت و درمان» ايسنا واحد علوم پزشكي ايران در خصوص بارداري زنان مبتلا به ديابت گفت: قبل از كشف انسولين در سال 1921 آمار مرگ‌و‌مير مادران باردار ديابتي بيش از 65 درصد بوده و عملا حاملگي در زنان مبتلا به ديابت امكان‌پذير نبود.

وي با اشاره به اقدامات پزشكي جديد و كاهش آمار مرگ‌و‌مير مادران و جنين آنها به لزوم كنترل دقيق مادر در سه تا شش ماه قبل از اقدام به بارداري تاكيد كرده و افزود: لازم است مادران مبتلا به ديابت از نظر كليه، تيروئيد، قلب و چشم قبل از اقدام به بارداري بررسي شده و هموگلوبين a1 آنها اندازه‌گيري شود.

عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران در ادامه افزود: در صورتي كه قند خون ناشتا مادر كمتر از 126 ميلي‌گرم و هموگلوبين a1 آن كمتر از 10 باشد (نشانه كنترل درست ديابت) مادر قادر به بارداري خواهد بود.

دكتر وزيري با اعلام اين كه در سه ماهه اول بارداري شانس سقط جنين در بالاترين حد خود قرار مي‌گيرد، تصريح كرد: در سه ماهه اول به علت حالت تهوع و استفراغ ناشي از ويار حاملگي، كنترل ديابت مشكل‌تر بوده و ممكن است بيمار به سمت كتواسيدوز ديابتي پيش رود.

وي همچنين اضافه كرد: در سه ماهه دوم در صورت عدم كنترل صحيح ميزان قند خون و عوامل مذكور جنين دچار ماكروزوميا (بزرگ شدن بيش از حد) مي‌شود.در سه ماهه سوم نيز كه كنترل بسيار مشكل خواهد بود؛ بيمار بايد هفته‌اي يك ‌بار توسط متخصص زنان معاينه شود و تست‌هاي بررسي سلامت جنين نيز از هفته 32 براي بيمار آغاز گردد.

اين متخصص در ادامه اظهاركرد: مهمترين مسئله براي اين افراد آن است كه در صورت احساس به كندي حركت جنين خود، بلافاصله پزشك را مطلع كنند، چرا كه حركت جنين اولين تست بررسي سلامت آن محسوب مي‌شود.

وي همچنين تاكيد كرد: از آنجا كه شيوع مرگ‌هاي بدون علت جنين‌هاي ديابتيك در هفته 35 و 36 حاملگي مشهود است؛ بسياري از متخصصان معتقدند كه بهتر است مادر در اين زمان در بيمارستان بستري شده و تا آخرين روزهاي دوران بارداري تحت مراقبت كامل قرار بگيرد.

دكتر وزيري در پايان با تاكيد بر لزوم استفاده از انسولين در مادران باردار، افزود: انسولين از جفت عبور نمي‌كند لذا توصيه مي‌شود مادران با خيال راحت انسولين را طبق توصيه پزشك معالج خود تزريق كنند.

وي همچنين رژيم غذايي مناسب را تحت نظر متخصص تغذيه و مصرف روزانه حدود 30 تا 35 كيلوكالري به ازاي هر كيلوگرم وزن بدن براي اين افراد سفارش كرد.
 
بالا