• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

فعل – فعل ربطی

baroon

متخصص بخش ادبیات

فعل – فعل ربطی

فعل کلمه ای است که انجام دادن یا انجام گرفتن کاری یا داشتن و پذیرفتن حالتی را در زمان گذشته یا حال یا آینده نشان می دهد.

از میان اجزای جمله فعل مهمترین آنهاست.
اگر فعل را از جمله حذف کنیم، جمله معنی خود را از دست می دهد.

به مبحث فعل به طور مفصّل در بخش فعل پرداخته خواهدشد.

آخرین ویرایش:

baroon

متخصص بخش ادبیات

فعل ربطی

بعضی از فعلها معنی کاملی ندارند و نمی توان آنها را به چیزی یا کسی نسبت داد،بلکه به وسیله ی آنها چیزی یا امری به کسی یا به چیزی نسبت داده می شود. مانند : «است»، «بود» و «شد» که معنی کاملی ندارند.

در جمله های زیر به وسیله ی آنها امری را به چیزی نسبت داده ایم:

هوا مطبوع است.
هوا گرم شد.
هوا سرد است.

در این جمله ها «هوا» نهاد است. کلمه های «مطبوع»، «گرم» و «سرد» به وسیله ی فعل های
«است»، «بود» و «شد» به «هوا» نسبت داده شده اند.

کلمه های «مطبوع»، «گرم» و «سرد» را مُسنَد می نامیم.
مسند یعنی نسبت داده شده.

فعلهایی که مسند را به نهاد نسبت می دهند معنای کاملی ندارند و
فعل ربطی نامیده می شوند.
«است»، «بود» و «شد» فعل ربطی است.

ahsanjan

New member
سلام
من خیلی برام مهمه که بتونم لیست تمام حروف اضافه یا افعال ربطی را داشته باشم آیا منبعی می شناسید؟

baroon

متخصص بخش ادبیات

سلام خوش اومدی دوست عزیز:گل:
عرض کنم که افعال ربطی همونایی هست که تا حالا شنیدیم. یعنی «است»، «بود»، «شد» و مشتقاتش مثل «گشت» و «گردید». البته فعل هایی که معنی «به نظر آمدن، به نظر رسیدن» و فعل هایی که معنی «باشندگی» رو می رسونن به تازگی اضافه شده که هنوز قطعی نیستن و این نظریات مورد بحث هستن .

در مورد حروف اضافه، دستور زبان دکتر حسن انوری رو پیشنهاد می کنم.
دستور زبان های دیگه ای هم وجود دارن که معتبرن امّا من یا خوب به خاطر ندارم که تا چه حد در مورد حروف اضافه در اون ها بحث شده یا با پرس و جو براتون پیداش کردم و از چند و چون محتوا بی اطلاعم. امیدوارم مفید واقع بشن:

دستور زبان فارسي (كتاب حروف اضافه و ربط) : خلیل خطیب رهبر
دستور زبان فارسی : عبدالرّسول خیام پور
دستور زبان فارسی امروز : غلامرضا ارژنگ
دستور زبان فارسی : پرویز ناتل خانلری
دستور زبان فارسی معاصر : ژیلبرت لازار
و
پنج استاد

بالا