• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

مشکلات جنسی بیماران دیابتی(اخبار و گزارشات)

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
نتايج تحقيقات نشان داد:
56 درصد مردان ديابتي دچار ناتواني جنسي هستند

طبق تحقيقاتي كه در ايتاليا انجام شد: تقريبا 56 درصد از مردان ديابتي از ناتواني جنسي رنج مي‌برند.

به گزارش سرويس «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران، به نقل از منابع اينترنتي همچنين مشخص شد كه تقريبا تمامي افرادي كه به ناتواني جنسي مبتلا هستند دچار افسردگي مي‌شوند.

ناتواني جنسي در مورد مرداني كه هنوز بدنشان مي‌تواند انسولين بسازد قابل درمان است.

بيماري ديابت همچنين داراي عوارض بسيار نامطلوب ديگري همچون آسيب‌هاي عصبي، نابينايي، ناشنوايي، اختلال در حواس پنجگانه و عدم توانايي در كنترل ماهيچه‌ها و ... است.

اكثر آسيب‌هاي وارده به سيستم عصبي كه در اثر ديابت ايجاد شده باشد قابل بهبود است اما گاهي اوقات اين آسيب‌ها جدي و غيرقابل برگشت است؛ به عنوان مثال اگر كسي بر اثر ديابت نابينا شود هيچگاه بهبود نخواهد يافت اما ناتواني جنسي ناشي از ديابت حالتي برگشت‌پذير است.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
کلينيک خانواده - دکتر غلامحسين قائدي

روان‌پزشک کلينيک سلامت خانواده و عضو هيات علمي دانشگاه شاهد
مشکلات جنسي مردان و زنان ديابتي

در پاسخ به بيماران مبتلا به ديابت، به خصوص يکي از خوانندگان «سلامت» (آقاي 39 ساله‌اي که عنوان کرده‌اند هنوز ازدواج نکرده‌اند و نگران عوارض ديابت بر فعاليت جنسي‌شان هستند) به اين مبحث مهم مي‌پردازم. يکي از عوارض بلندمدت ديابت، عارضه عصبي است که اختلال عملکرد جنسي جزو عارضه عصبي اين بيماري محسوب مي‌شود...

البته بيماري عروقي و مشکلات رواني ناشي از ديابت نيز در ايجاد اختلال عملکرد جنسي سهيم‌اند. بر اساس مطالعات مختلف حدود 27 تا 75 درصد از مردان ديابتي مشکلات جنسي دارند. اين مشکلات شامل اختلال در ميل جنسي به صورت کاهش ميل جنسي، مشکلات انزال که به صورت کاهش مدت انزال يا کاهش حجم آن ديده مي‌شود و در نهايت، اختلال در رضايت جنسي است. مردان ديابتي 10 تا 15 سال زودتر از مردان بدون اين بيماري دچار ناتواني جنسي مي‌شوند. مشکلات جنسي در زنان ديابتي هم شامل کاهش ميل جنسي، کاهش لغزندگي دستگاه تناسلي، نزديکي دردناک، اختلال در لذت جنسي، اضطراب، اختلال در رضايت جنسي و حتي عفونت‌هاي واژن مي‌شود که ثانويه به اين مشکلات جنسي ايجاد مي‌شود. امروزه در درمان مشکلات جنسي ناشي از ديابت نسبت به گذشته توفيقاتي حاصل شده است و داروهايي وجود دارند که با مشورت پزشکان قابل تجويز است. همچنين روش‌هايي شامل تزريقات داخل جسم غاري (داخل بيشابگاه)، وسايل مکنده و محرک پاسخ‌هاي جنسي و درمان اينتريورترال و ***‌‌تراپي است. برخي داروها هم جهت استفاده در خانم‌هاي ديابتي وجود دارد. ايجاد تغييرات کيفي و سبک زندگي، همراه با ورزش و افزايش فعاليت‌هاي فيزيکي، کاهش وزن، کنترل و تنظيم مرتب قندخون مي‌تواند موجب افزايش عملکرد جنسي در اين افراد شود. اختلالات جنسي معمولا قبل از شروع اکثر عوارض ديابت خود را نشان مي‌دهد؛ از اين رو توجه به آن مي‌تواند از ديگر عوارض خطرساز پنهاني مثل افزايش فشارخون، افزايش چربي خون و يا وجود پروتئين دفعي در ادرار، ما را مطلع سازد. لذا ضروري است همه بيماران مبتلا به ديابت براي بررسي و درمان مشکلات جنسي خود با درمانگران مرتبط با خانواده و سلامت جنسي مشاوره کرده و راهنمايي‌هاي لازم را دريافت کنند. البته در مراکز کنترل ديابت نيز ارايه اطلاعات و مراقبت‌هاي لازم در اين زمينه ضروري است و حتي بايد براي پرسنل درماني اين مراکز در مورد تاثير ديابت بر مسايل جنسي دوره‌هاي بازآموزي وجود داشته باشد. آموزش مستقيم بيماران ديابتي و گسترش پژوهش‌هاي درماني مرتبط نيز بايد بيشتر مورد توجه همگان قرار گيرد.

هفته نامه سلامت
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
مشكلات جنسي در مبتلايان به ديابت

زينت محبي نوبندگاني ـ شهلا نجفي دولت آباد - زهره كريمي- زهرا ملازم عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي ياسوج ـ دانشكده پرستاري و مامايي حضرت زينب (س)


مقدمه : ديابت يك اختلال متا بوليكي مزمن است كه ناشي از افزايش سطح قند خون مي با شد . در حال حاضر 150 ميليون نفر در جهان و 3 ميليون نفر در ايران مبتلا به ديابت هستند . اين بيماري باعث بروز عوارض كوتاه مدت و بلند مدت مي گردد . يكي از عوارض بلند مدت ديابت ، عارضه عصبي است كه اختلال عملكرد جنسي جزء عارضه عصبي اين بيماري محسوب مي شود. البته بيماري عروقي ومشكلات رواني ناشي از بيماري ديابت نيز در ايجاد اختلال عملكرد جنسي سهيم مي باشند .اولين بار در سال 1798 ارتباط بين ديابت و ناتواني جنسي در مردان يا اختلال ارگاسم در زنان مشخص شد .

مشكلات جنسي در مردان ديابتي : بر اساس مطالعات مختلف ، حدود 5/27الي 75 درصد از مردان ديابتي مشكلات جنسي دارند . مشكلات جنسي در مردان مبتلا به ديابت شامل : اختلال در ميل جنسي به صورت كاهش ميل جنسي ، مشكلات انزال شا مل ضعف انزال ، كاهش حجم آن، انزال برگشتي و عدم انزال و اختلالات نعوظي به شكل ضعف نعوظ ، اختلال كامل نعوظ و در نهايت اختلال در رضايت جنسي مي باشد . مطالعات نشان داده حدود 50 درصد از مردان ديابتي اختلال نعو ظي را خواهند داشت . در تحقيق ديگري آمده است كه 25 درصد ديا بتي هاي جوان و 75 درصد ديابتي هاي مسن از اختلالات نعوظي رنج مي برند . مردان ديابتي 10 الي 15 سال زودتر از مردان بدون اين بيماري دچار اختلال نعوظي مي گردند . در مردان ديابتي بالاي 55سال احتمال مشكلات نعوظي 70 درصد مي باشد و قابل ذكر است كه در سن بالاي 70 سال اين احتمال به 95 در صد مي رسد .



مشكلات جنسي در زنان ديابتي : در زمينه مشكلات جنسي در زنان ديابتي تحقيقات كمتري صورت گرفته است . البته مطالعات در اين راستا ادامه دارد . بر اساس تحقيقات اخير اين مشكلات شامل : كاهش ميل جنسي ، كاهش لغزندگي واژن ، نزديكي دردناك ،افزايش زمان رسيدن به ارگاسم ، اختلال در لذت جنسي ، اضطراب ، اختلال در رضايت جنسي و عفونتهاي واژينال مي باشد .



نتيجه گيري : در مطالعاتي كه به مقايسه مشكلات جنسي زنان و مردان ديابتي پرداخته ، نتايج مختلفي به دست آمده است . در تحقيقات قديمي تر شيوع مشكلات جنسي در مردان بيشتر بوده است . در صورتي كه در بررسي هاي جديد تر شيوع مشكلات جنسي در زنان بيشتر گزارش شده است . اميد آنكه تحقيقات بيشتري در اين زمينه ، به خصوص در مورد علل اين اختلاف نتايج انجام شود .

مقدمه :

دیابت یک اختلال متابولیکی مزمن است که ناشی از افزایش سطح قند خون می باشد در حال حاضر 150 میلیون نفر در جهان و سه میلیون نفر در ایران مبتلا به دیابت هستند . این بیماری باعث بروز عوارض کوتاه مدت و بلند مدت می گردد و معمولا عوارض بلند مدت آن 10-5 سال بعد از تشخیص بیماری ، در هر دو نوع دیابت ایجاد می شود. یکی از عوارض بلند مدت دیابت ، عارضه عصبی است که اختلال عملکرد جنسی جزو عارضه عصبی این بیماری محسوب میشود . سیستم خودکار میزان وسیعی از اختلالات را در تمامی سیستم های بدن و از جمله سیستم ادراری- تناسلی ایجاد می کند و می توان گفت که اختلال عملکرد جنسی به عنوان یک عارضه بطور مکرر در این بیماران ایجاد می شود . البته بیماری عروقی و مشکلات روانی ناشی از بیماری دیابت نیز در ایجاد اختلال عملکرد جنسی سهیم می باشند . اولین بار در سال 1798 ارتباط بین دیابت و ناتوانی جنسی در مردان یا اختلال ارگاسم در زنان مشخص شد . لازم به ذکر است که عواملی مثل سن ، طول مدت دیابت ، مصرف دارو ، بیماریهای مزمن ، عوارض بلند مدت دیابت و فشار خون بالا با مشکلات جنسی در ارتباط هستند .

مشکلات جنسی در مردان دیابتی :

بر اساس مطالعات مختلف ، حدود 5/27 % الی 75 % از مردان دیابتی مشکلات جنسی دارند . تخمین زده میشود که در ایالات متحده دو میلیون مرد به دلیل ابتلا به دیابت دچار ناتوانی جنسی هستند . مشکلات جنسی در مردان مبتلا به دیابت شامل : اختلال در میل جنسی به صورت کاهش میل جنسی ، مشکلات انزال شامل ضعف انزال ، کاهش حجم آن ا، انزال برگشتی و عدم انزال و اختلالات نعوظی به شکل ضعف نعوظ ، اختلال کامل نعوظ و در نهایت اختلال در رضایت جنسی می باشد . الرفایی و همکاران در امارات متحده عربی در سال 2000 گزارش کردند که نقص در نعوظ خودبخودی و صبحگاهی ، ضعف نعوظ ، اختلال انزال و با شیوع کمتر کاهش میل جنسی و اختلال کامل نعوظ از اختلالات شایع مردان دیابتیک هستند . همچنین در مطالعه برونر و همکاران که در سال 1995 در آلمان انجام گردیده ، بیان شده است که 39 % از مردان دیابتیک اختلال نعوظ دارند . مطالعات دیگر این میزان را حدود 50% برآورد نموده اند .

بعلاوه سایر آمارها حاکی از آن است که اختلال نعوظی در 20 تا 50 در صد مردهای مبتلا اساس عضوی دارد که علل عضوی آنها میتواند ناشی از دیابت باشد . در تحقیق دیگری آمده است که 25 درصد دیابتی ها ی جوان و 75 درصد دیابتی های مسن از این اختلال رنج می برند. اختلالات نعوظی در مردان دیابتی می تواند در اثر اختلالات عصبی و عروقی در هر یک از مراحل نعوظ رخ می دهد . تغییرات مرفولوژیک فیبرهای عصبی اتونوم در اجسام غاری ، کاهش تحویل نیتریک اکساید به لایه عضلانی عروق جسم غاری در اثر اختلال در انتقال پیامهای عصبی آوران و وابران نخاعی ، اختلال در رها سازی نیتریک اکساید از اندوتلیوم و افزایش جایگاههای آنزیم نیتریک اکساید سینتاز در بافت پنیس ، اختلال در شل شدن عضلات صاف جسم غاری در اثر گلیکوزیله شدن فیبرهای الاستیک ، منجر به عدم اتساع درختچه های شریانی و سینوزوئیدها در طی فرایند نعوظ می شوند . اختلالات عروقی ناشی از افزایش فراورده نهایی گلیکاسیون پیشرفته نیز در افراد دیابتی باعث مهار فعالیت نیتریک اکساید و افزایش فعالیت میانجی های آسیب رسان عروقی مثل vegf و اندوتلین – 1 میشود که باعث کاهش جریان خون آرتریولی می شود .

ناتوانی جنسی نیز از عوارض عمده دیابت می باشد که کمتر مورد توجه قرار گرفته است . شیوع ناتوانی جنسی در مردان در سنین 40 سالگی 9/1 درصد است که با افزایش سن بالا می رود . ناتوانی جنسی یا عدم توانایی سفت کردن آلت و حفظ آن در وضعیت نعوظ در بیماران دیابتی شایعتر از افراد غیر دیابتی همسن می باشد . شایان ذکر است که نوروپاتی تنها علت ناتوانی جنسی در مردان دیابتی نمی باشد . بعضی از داروها مثل داروهای ضد فشار خون ، عوامل روانشناختی و سایر اختلالات طبی نظیر نارسایی عروقی که مردان غیر دیابتی را گرفتار می کنند ممکن است در بیماران دیابتی نیز باعث ناتوانی جنسی شوند . بعضی از مردان مبتلا به نوروپاتی اتونومی ، حالت نعوظ طبیعی دارند و می توانند اوج لذت جنسی را تجربه کنند ولی انزال در انها صورت نمی گیرد . در این حالت انزال معکوس صورت می گیرد ، به این ترتیب که مایع منی به طرف عقب حرکت می کند و از طریق پیشابراه خلفی وارد مثانه می شود . وجود تعداد زیادی اسپرم فعال در آزمایش ادرار ، تشخیص این عارضه را تایید می کند .

برای زوجهایی که تمایل به بچه دار شدن دارند ، انجام مشاوره از نظر عقیمی ضروری است . مردان دیابتی ، 10 الی 15 سال زودتر از مردان غیر دیابتی دچار اختلال نعوظی می شوند. در این افراد در سنین 55 سال احتمال مشکلات نعوظی 70 % می باشد و در سن بالای 70 سال ای احتمال به 95 % می رسد .

مشکلات جنسی در زنان دیابتی :

در زمینه مشکلات جنسی در زنان دیابتی تحقیقات کمتری صورت گرفته است . البته مطالعات در این راستا ادامه دارد . بر اساس تحقیقات اخیر این مشکلات شامل : کاهش میل جنسی ، کاهش لغزندگی واژن ، نزدیکی دردناک ، افزایش زمان رسیدن به ارگاسم ، اختلال در لذت جنسی ، اضطراب ، اختلال در رضایت جنسی و عفونتهای واژینال می باشد .

در تحقیق بوات در فرانسه در سال 2001، کاهش میل جنسی ، عدم لذت از نزدیکی جنسی ، کاهش لغزندگی واژن و اختلالات ارگاسمی به عنوان مشکلات جنسی در زنان دیابتیک شناخته شده است .

اثر نوروپاتی اتونومی بر فعالیت جنسی زنان کاملا شناخته نشده است . کاهش لغزندگی واژن به عنوان یکی از اثرات احتمالی نوروپاتی مطرح می باشد . سایر تغییرات احتمالی در عملکرد جنسی زنان دیابتی شامل کاهش میل جنسی و فقدان ارگاسم می باشد . شیوع عفونت واژن در زنان دیابتی افزایش یافته که ممکن است به علت کاهش لغزندگی و حساسیت و خارش واژن باشد . عفونتهای دستگاه ادراری و واژینیت نیز ممکن است عملکرد جنسی را تحت تاثیر قرار دهند



نتیجه گیری :

در مطالعاتی که به مقایسه مشکلات جنسی در زنان و مردان پرداخته ، نتایج مختلفی به دست آمده است . در تحقیقات قدیمی تر شیوع مشکلات جنسی در مردان بیشتر بوده است . این در حالی است که در بررسی های جدید تر شیوع مشکلات جنسی در زنان بیشتر گزارش شده است .

در پژوهشی که توسط جینسن در سال 1981 انجام پذیرفت 5/27 % از زنان دیابتی و 44% از مردان دیابتی مشکلات جنسی داشتند . در تحقیق دیمونت و همکاران در سال 2000 نیز شیوع مشکلات جنسی در زنان دیابتی 9/14 % و در مردان دیابتی 7/8% گزارش گردید . در این راستا شیوع 27 درصدی مشکلات جنسی در زنان دیابتی نوع یک و 22 درصدی در مردان نتیجه مطالعه ای است که در سال 2003 توسط انزلین و همکاران صورت گرفت. همچنین در این زمینه یک تحقیق که توسط امینی تحت عنوان بررسی مقایسه ای مشکلات جنسی مبتلایان به دیابت کنترل شده و کنترل نشده انجام پذیرفته ، مشکلات جنسی در زنان مبتلا به دیابت را با شیوع 86% و در مردان مبتلا را با شیوع 77% اعلام نموده است.

بنابراین با توجه به مطالب ذکر شده ضروری است تا مواردی همچون بررسی و شناخت بیماران مبتلا به دیابت با مشکلات جنسی و ارائه مراقبتهای لازم در این زمینه در مراکز دیابت ، برقراری دوره های باز آموزی کادر پرستاری در مورد تاثیر دیابت بر مسائل جنسی و اهمیت بررسی مشکلات جنسی و درمانهای لازم ، آموزش مستقیم بیماران دیابتیک در مورد مشکلات جنسی و گنجاندن مباحث مربوط به مشکلات جنسی بیماران مبتلا به دیابت در برنامه های آموزشی دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی مورد توجه قرار گیرند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
بی توجهی به عوارض دیابت ، زندگی زناشویی را با خطرهای جدی مواجه می کند

دیابت از شایع ترین بیماری های مزمنی است که مبتلایان به آن به علت افزایش قند خون خود به علایم گوناگونی مانند تشنگی، پرنوشی و پرادراری دچار می شوند و البته در بسیاری از موارد نیز بیمار به صورت اتفاقی و طی یک آزمایش خون ساده از ابتلایش به دیابت آگاه می شود…
به گزارش سلامت نیوز اگرچه امروزه انواع و اقسام عوارض این بیماری شناخته شده است و به طور جامع و مدون برای آن برنامه های پیشگیری، تشخیصی و درمانی موجود است اما هنوز به برخی عوارض مرتبط با این بیماری توجه جدی صورت نمی گیرد و گاه پزشکان و بیماران از آن غفلت می کنند. اختلالات جنسی از جمله عوارض شایع دیابت نوع دو محسوب می شوند که سال های طولانی از آن غفلت می شد و اکنون نیز گاه و بی گاه در روند درمان این بیماری به آن بی توجهی می شود.
دیابت، بیماری پرعارضه ای است که در صورت تشخیص دیرهنگام و درمان نامناسب، فرد را به انواع اختلالات عصبی و عروقی از قبیل سکته قلبی، نابینایی، نارسایی مزمن کلیه ها و قطع عضو اندام تحتانی دچار می کند.

● دیابت و ناتوانی جنسی مردان
ناتوانی جنسی یا اختلال در نعوظ اندام تناسلی مردان یکی از مهم ترین و شایع ترین اختلالات جنسی ناشی از ابتلا به دیابت است که به طور عمیق و گسترده ای بر کیفیت زندگی زوجین تاثیر می گذارد. اگر شیوع ناتوانی جنسی در جامعه مردان ۴۰ تا ۷۰ سال را حدود ۶/۹ درصد برآورد کنیم، ابتلا به دیابت، شیوع این اختلال را در مردان بالای ۱۸ سال به ۳۵ درصد می رساند. البته میزان شیوع آن در مبتلایان به دیابت نوع ۲ بیشتر از مبتلایان به دیابت نوع یک است که یکی از علل آن می تواند مسن تر بودن بیماران دیابتی نوع ۲ در مقایسه با بیماران دیابتی نوع ۱ باشد. همچنین مردان دیابتی ۱۰ تا ۱۵ سال زودتر از سایر مردان به ناتوانی جنسی دچار می شوند. مردان مبتلا به دیابت، علاوه بر احتمال ابتلا به ناتوانی جنسی، ممکن است به اختلال های جنسی دیگری از قبیل بیماری پیرونی، زودانزالی، دیرانزالی، برگشت انزال به عقب و بی میلی جنسی نیز مبتلا شوند. بخشی از این عوارض مربوط به پیشرفت بیماری دیابت و بخشی دیگر نیز عوارض داروهایی است که بیمار برای کنترل عوارض دیابت مصرف می کند. همان طور که گفته شد مردان مبتلا به دیابت به علل مختلفی به ناتوانی جنسی دچار می شوند. درگیری اعصاب محیطی، تنگی عروق و به ویژه اختلال عملکردی پوشش داخلی رگ ها موسوم به اندوتلیوم که نقش عمده ای در نعوظ اندام تناسلی مرد ایفا می کند، پرفشاری خون و نارسایی مزمن کلیه ها ناشی از دیابت همگی به بروز و تشدید اختلالات جنسی در مردان می انجامد.

● دیابت و دیگر عوامل
درباره دیابت و بروز اختلالات جنسی در مردان توجه به ۳ نکته دیگر ضروری است؛ نخست اینکه استعمال دخانیات، خطر بروز و شدت ناتوانی جنسی را در مردان دیابتی بیشتر می کند. دیگر اینکه بروز ناتوانی جنسی در مردان دیابتی زنگ خطری برای بروز قریب الوقوع تنگی عروق کرونری قلب و سکته قلبی است که باید جدی گرفته شود و نکته سوم، داروهایی است که مبتلایان به دیابت برای تنظیم قند خون و کنترل عوارض بیماری مانند پرفشاری خون مصرف می کنند؛ زیرا برخی از این داروها ممکن است بر سلامت جنسی بیمار تاثیر منفی بگذارند. از این رو ضروری است بیمار هنگام مراجعه به پزشک درباره مسایل خود با وی گفت وگو کند تا پزشک معالج با توجه به شرایط بیمار در صورت امکان درباره میزان و نوع داروی تجویزی برای کنترل دیابت تصمیم گیری کند.

● دیابت و مشکلات جنسی زنان
دیابت در زنان هم خطر ابتلا به انواع و اقسام مشکلات جنسی را بیشتر می کند. کاهش میل جنسی، نرسیدن به اوج لذت جنسی یا اصطلاحا ارگاسم، کاهش برانگیختگی جنسی، درد هنگام نزدیکی و عفونت های واژن با فراوانی متفاوت در بخش قابل توجهی از زنان مبتلا به دیابت بروز می کند. همه علل و عواملی که به بروز اختلالات جنسی در مردان مبتلا به دیابت می انجامد، ممکن است در بروز اختلالات جنسی زنان هم سهیم باشد.

● تشخیص و درمان
اختلالات جنسی در بیماران دیابتی مانند سایر عوارض این بیماری قابل تشخیص، درمان و کنترل است؛ به شرط اینکه هم پزشکانی که به درمان دیابت می پردازند و هم بیماران به آن توجه کرده و آن را جدی تلقی کنند. اگر بی توجهی به دیابت و عوارض جانبی آن حیات بیمار را به مخاطره می اندازد، بی توجهی به عوارض جنسی دیابت نیز حیات زندگی زناشویی فرد را در درازمدت با خطرهای جدی مواجه می کند و به طور قطع و یقین، کنترل قندخون در بیماری که زندگی وی بر اثر بی توجهی و درمان نامناسب یا دیگر عوارض جنسی دیابت از هم پاشیده است بسیار سخت تر و دشوارتر از بیماری است که به صورت همه جانبه به همه مسایل و مشکلات وی توجه می شود. همان طور که گفته شد، برای درمان اختلالات جنسی ناشی از بیماری دیابت، به ویژه ناتوانی جنسی در مردان، طیف گسترده و متنوعی از درمان های دارویی خوراکی، تزریقی و حتی وسایل کمکی وجود دارد که بیماران با مراجعه به موقع به درمانگران اختلالات جنسی می توانند با صلاحدید و تجویز آنها از این درمان ها و نیز مشاوره ها و تمریناتی که برای بهبود سلامت جنسی وجود دارد بهره مند شوند.
دکتر سیدکاظم فروتن/دانشیار دانشگاه شاهد، رییس کلینیک سلامت خانواده
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
آیا دیابت بر روابط جنسی تاثیر میگذارد؟

آیا دیابت تاثیری بر رابطه حنسی افراد دارد یا بدون هیچ گونه تاثیری می باشد؟آیا پاسخ این سوال را می دانید؟

مطالعات نشان میدهند که دیابت منجر به از دست رفتن میل جنسی و اختلالات نعوظ میشود.
محققان در شیگاکو میگویند مردان مبتلا به دیابت علاوه بر اینکه احتمال بیشتری دارد که عدم ابراز علاقه به جنس مخالف داشته باشند بلکه ممکن است اختلالات نعوظ را هم تجربه کنند.

این دانشمندان که آزمایشات خود را بر روی حدود 2000 نفر در سنین 57 تا 85 ساله انجام دادند کشف کردند که حدود 70 درصد مردان و 62 درصد زنان مبتلا به دیابت فقط حدود دو تا سه بار در ماه میل به فعالیت جنسی دارند . این مطالعات همچنین نشان میدهند که مردان دیابتی احتمال بیشتری دارد که عدم ابراز علاقه به داشتن رابطه جنسی داشته باشند.

همچنین مردان احتمال بیشتری دارد که به اختلالات نعوظ دچار شوند. زنان و مردان مبتلا به دیابت با درصد بالاتری نسبت به افراد سالم دچار مشکلات ارگاسم میشوندو فقط 19 درصد از زنان و 47 درصد از مردان در مورد مشکلات جنسی خود با پزشک مشورت میکنند.


منبع :salamatnews.com
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
دكتر سيدكاظم فروتن/دانشيار دانشگاه شاهد، رييس كلينيك سلامت خانواده/بي‌توجهي به عوارض ديابت در درازمدت، زندگي زناشويي را با خطرهاي جدي مواجه مي‌كند
تاثير ديابت بر رابطه زناشويي

ديابت از شايع‌ترين بيماري‌هاي مزمني است كه مبتلايان به آن به علت افزايش قند خون خود به علايم گوناگوني مانند تشنگي، پرنوشي و پرادراري دچار مي‌شوند و البته در بسياري از موارد نيز بيمار به صورت اتفاقي و طي يك آزمايش خون ساده از ابتلايش به ديابت آگاه مي‌شود...

اگرچه امروزه انواع و اقسام عوارض اين بيماري شناخته شده‌ است و به طور جامع و مدون براي آن برنامه‌هاي پيشگيري، تشخيصي و درماني موجود است اما هنوز به برخي عوارض مرتبط با اين بيماري توجه جدي صورت نمي‌گيرد و گاه پزشكان و بيماران از آن غفلت مي‌كنند. اختلالات جنسي از جمله عوارض شايع ديابت نوع دو محسوب مي‌شوند كه سال‌هاي طولاني از آن غفلت مي‌شد و اكنون نيز گاه و بي‌گاه در روند درمان اين بيماري به آن بي‌توجهي مي‌شود.


ديابت، بيماري پرعارضه‌اي است كه در صورت تشخيص ديرهنگام و درمان نامناسب، فرد را به انواع اختلالات عصبي و عروقي از قبيل سكته‌ قلبي، نابينايي، نارسايي مزمن كليه‌ها و قطع عضو اندام ‌تحتاني دچار مي‌كند.


ديابت و ناتواني جنسي مردان

ناتواني جنسي يا اختلال در نعوظ اندام تناسلي مردان يكي از مهم‌ترين و شايع‌ترين اختلالات جنسي ناشي از ابتلا به ديابت است كه به طور عميق و گسترده‌اي بر كيفيت زندگي زوجين تاثير مي‌گذارد. اگر شيوع ناتواني جنسي در جامعه مردان 40 تا 70 سال را حدود 6/9 درصد برآورد كنيم، ابتلا به ديابت، شيوع اين اختلال را در مردان بالاي 18 سال به 35 درصد مي‌رساند. البته ميزان شيوع آن در مبتلايان به ديابت نوع 2 بيشتر از مبتلايان به ديابت نوع يك است كه يكي از علل آن مي‌تواند مسن‌تر بودن بيماران ديابتي نوع 2 در مقايسه با بيماران ديابتي نوع 1 باشد. همچنين مردان ديابتي 10 تا 15 سال زودتر از ساير مردان به ناتواني جنسي دچار مي‌شوند. مردان مبتلا به ديابت، علاوه بر احتمال ابتلا به ناتواني جنسي، ممكن است به اختلال‌هاي جنسي ديگري از قبيل بيماري پيروني، زودانزالي، ديرانزالي، برگشت انزال به عقب و بي‌ميلي جنسي نيز مبتلا شوند. بخشي از اين عوارض مربوط به پيشرفت بيماري ديابت و بخشي ديگر نيز عوارض داروهايي است كه بيمار براي كنترل عوارض ديابت مصرف مي‌كند. همان‌طور كه گفته شد مردان مبتلا به ديابت به علل مختلفي به ناتواني جنسي دچار مي‌شوند. درگيري اعصاب محيطي، تنگي عروق و به ويژه اختلال عملكردي پوشش داخلي رگ‌ها موسوم به اندوتليوم كه نقش عمده‌اي در نعوظ اندام تناسلي مرد ايفا مي‌كند، پرفشاري خون و نارسايي مزمن كليه‌ها ناشي از ديابت همگي به بروز و تشديد اختلالات جنسي در مردان مي‌انجامد.


ديابت و ديگر عوامل

درباره ديابت و بروز اختلالات جنسي در مردان توجه به 3 نكته ديگر ضروري است؛ نخست اينكه استعمال دخانيات، خطر بروز و شدت ناتواني جنسي را در مردان ديابتي بيشتر مي‌كند. ديگر اينكه بروز ناتواني جنسي در مردان ديابتي زنگ خطري براي بروز قريب‌الوقوع تنگي عروق كرونري قلب و سكته قلبي است كه بايد جدي گرفته شود و نكته سوم، داروهايي است كه مبتلايان به ديابت براي تنظيم قند خون و كنترل عوارض بيماري مانند پرفشاري خون مصرف مي‌كنند؛ زيرا برخي از اين داروها ممكن است بر سلامت جنسي بيمار تاثير منفي بگذارند. از اين رو ضروري است بيمار هنگام مراجعه به پزشك درباره مسايل خود با وي گفت‌وگو كند تا پزشك معالج با توجه به شرايط بيمار در صورت امكان درباره ميزان و نوع داروي تجويزي براي كنترل ديابت تصميم‌گيري كند.


ديابت و مشکلات جنسي زنان

ديابت در زنان هم خطر ابتلا به انواع و اقسام مشكلات جنسي را بيشتر مي‌كند. كاهش ميل جنسي، نرسيدن به اوج لذت جنسي يا اصطلاحا ارگاسم، كاهش برانگيختگي جنسي، درد هنگام نزديكي و عفونت‌هاي واژن با فراواني‌ متفاوت در بخش قابل‌توجهي از زنان مبتلا به ديابت بروز مي‌كند. همه علل و عواملي كه به بروز اختلالات جنسي در مردان مبتلا به ديابت مي‌انجامد، ممكن است در بروز اختلالات جنسي زنان هم سهيم باشد.


تشخيص و درمان

اختلالات جنسي در بيماران ديابتي مانند ساير عوارض اين بيماري قابل تشخيص، درمان و كنترل است؛ به شرط اينكه هم پزشكاني كه به درمان ديابت مي‌پردازند و هم بيماران به آن توجه کرده و آن را جدي تلقي ‌كنند. اگر بي‌توجهي به ديابت و عوارض جانبي آن حيات بيمار را به مخاطره مي‌اندازد، بي‌توجهي به عوارض جنسي ديابت نيز حيات زندگي زناشويي فرد را در درازمدت با خطرهاي جدي مواجه مي‌كند و به‌طور قطع و يقين، كنترل قندخون در بيماري كه زندگي وي بر اثر بي‌توجهي و درمان نامناسب يا ديگر عوارض جنسي ديابت از هم پاشيده است بسيار سخت‌تر و دشوارتر از بيماري است كه به‌صورت همه جانبه به همه مسايل و مشكلات وي توجه مي‌شود. همان‌طور كه گفته شد، براي درمان اختلالات جنسي ناشي از بيماري ديابت، به ويژه ناتواني جنسي در مردان، طيف گسترده‌ و متنوعي از درمان‌هاي دارويي خوراكي، تزريقي و حتي وسايل كمكي وجود دارد كه بيماران با مراجعه به موقع به درمانگران اختلالات جنسي مي‌توانند با صلاحديد و تجويز آنها از اين درمان‌ها و نيز مشاوره‌ها و تمريناتي كه براي بهبود سلامت جنسي وجود دارد بهره‌مند شوند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
دیابت منجر به کاهش میل جنسی و اختلالات نعوظ میشود

دیابت بر روابط جنسی تاثیر می گذارد .

دیابت می‌تواند بسیاری از اعضا و دستگاه‌های بدن را درگیر کند و یکی از این دستگاه‌ها دستگاه جنسی بیمار است که می‌تواند مشکلات بسیاری را برای وی بوجود آورد. بطور مثال در دبابت‌های طولانی مدت، رشته‌های عصبی درگیر می‌شوند و همین درگیری اعصاب می‌تواند تحریک و عملکرد جنسی را مختل کند معمولا در غیاب درگیری عصبی هم ممکن است در دیابت، عملکرد جنسی دچار اختلال شود.

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، پژوهشگران در شیگاکو میگویند مردان مبتلا به دیابت علاوه بر اینکه احتمال بیشتری دارد که عدم ابراز علاقه به جنس مخالف داشته باشند بلکه ممکن است اختلالات نعوظ را هم تجربه کنند.

این دانشمندان که آزمایشات خود را بر روی حدود ۲۰۰۰ نفر در سنین ۵۷ تا ۸۵ ساله انجام دادند کشف کردند که حدود ۷۰ درصد مردان و ۶۲ درصد زنان مبتلا به دیابت فقط حدود دو تا سه بار در ماه میل به فعالیت جنسی دارند .

این مطالعات همچنین نشان میدهند که مردان دیابتی احتمال بیشتری دارد که عدم ابراز علاقه به داشتن رابطه جنسی داشته باشند.

همچنین مردان احتمال بیشتری دارد که به اختلالات نعوظ دچار شوند.

زنان و مردان مبتلا به دیابت با درصد بالاتری نسبت به افراد سالم دچار مشکلات ارگاسم میشوندو فقط ۱۹ درصد از زنان و ۴۷ درصد از مردان در مورد مشکلات جنسی خود با پزشک مشورت میکنند.

پژوهشگران می گویند نقش بیماری‌‌های جسمی در بروز اختلالات جنسی، بیشتر در آقایان و عمدتا در اختلال نعوظ، بررسی شده بود؛ چنان که تحقیقات نشان داده است که بیش از ۷۰ درصد موارد اختلال در نعوظ در مردان،‌ به دلیل بیماری‌های جسمی، شامل دیابت، بیماری‌های کلیه، مصرف الکل، بیماری‌های عصبی، ms، بیماری‌های عروقی، تصلب شرائین و مانند آن رخ می‌دهد.

آگاهی داشتن خانواده‌ها از تاثیر دیابت و سایر بیماری‌های جسمی ایجادکننده اختلالات زناشویی، سبب می‌شود که به محض بروز اولین علائم، برای پیگیری و درمان آن، و گرفتن خدمات مشاوره‌ای، مراجعه کنند و نگذارند مشکل از آن چیزی که هست، پیچیده‌تر شود و نهایتا به فروپاشیدن بنیان خانواده بینجامد.

متاسفانه در کشور ایران نه تنها مردم در مورد رابطه بین بیماری‌های جسمی و اختلالات جنسی اطلاعات درستی ندارند، بلکه متخصصان غدد و دیابت، و سایر متخصصان هم آن چنان که باید در این مورد بیماران‌شان را آموزش نمی‌دهند و مشاوره‌های لازم را به آنها نمی‌دهند و در صورت ردیابی مشکل ویژه جنسی، آنها را به مراجع معتبر ارجاع نمی‌دهند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
مشکلات زنان ديابتي در روابط زناشويي

رويترز: تاکنون نقش ديابت نوع 2 در ايجاد برخي اختلالات جنسي مشخص شده بود، اما به تازگي مطالعه‌اي انجام شده که نشان مي‌دهد زنان مبتلا به ديابت نوع 1، ديابت وابسته به انسولين که معمولا از دوران کودکي شروع مي‌شود بايد خود را آماده مواجهه با مشکلات جنسي کنند.

در اين مطالعه که در دانشگاه لوون بلژيک انجام شده، مشخص شده که ابتلاي همزمان اين زنان به افسردگي يکي از عللي است که موجب افزايش قابل‌توجه خطر بروز اختلالات جنسي مي‌شود. اختلالات مختلفي که در اين زنان به چشم مي‌خورد به ترتيب شيوع عبارتند از کاهش ميل جنسي 57 درصد، اشکال در رسيدن به اوج لذت جنسي (ارگاسم) 51 درصد، کاهش برانگيختگي جنسي 38 درصد و درد هنگام نزديکي 21 درصد. نتايج اين مطالعه به ديابتي‌ها،‌ به ويژه زنان هشدار مي‌دهد که هم بيماري اصلي‌شان را جدي بگيرند و هم مواظب عوارض کمتر شناخته‌شده بيماري باشند. پيش از اين، نقش بيماري‌‌هاي جسمي در بروز اختلالات جنسي بيشتر در آقايان و عمدتا در اختلال نعوظ بررسي شده بود چنان که تحقيقات نشان داده که بيش از 70 درصد موارد اختلال در نعوظ در مردان،‌ به دليل بيماري‌هاي جسمي، شامل ديابت، بيماري‌هاي کليه، مصرف الکل، بيماري‌هاي عصبي، ام.‌اس، بيماري‌هاي عروقي، تصلب شرايين و مانند آن رخ مي‌دهد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
افزايش شيوع اختلال جنسي در زنان ديابتي


سلامتيران: نتايج تحقيقات دانشمندان دانشگاه ويتاسالوت سن رافائل ميلان ايتاليا حاكي است، عملكرد جنسي در زنان مبتلا به ديابت نوع اول كاهش يافته و اختلالات جنسي آنهادر طول نيمه دوم چرخه قاعدگي پس از تخمك گذاري و قبل ازقاعدگي افزايش مي يابد.
به گزارش رويترز، اين دانشمندان با بررسي عملكرد جنسي در 05 زن مبتلا به ديابت نوع 1 و مقايسه آن با 74 فرد سالم دريافتند عملكرد جنسي زنان مبتلا به ديابت در مقايسه با سايرين كاهش يافته و به دليل اختلالات هورموني در نيمه دوم چرخه قاعدگي اختلالات جنسي آنها افزايش مي‌يابد. تحقيقات نشان داد، زنان مبتلا به ديابت نوع 1 درطول نيمه دوم چرخه قاعدگي داراي تستوسترون بيشتر و استروژن و پروژسترون كمتر ي نسبت به سايرين هستند.
دكتر سالونيا، سرپرست اين تحقيق، اظهار داشت: <كاهش عملكرد جنسي مستقل از رفتارهاي انحرافي عمل مي كند و به نظر نمي‌رسد كه تحت تاثيركنترل قند ميزان قند خون در اين زنان باشد
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
دیابت وناتوانی جنسی


بیماری قند به عنوان یک اختلال متابولیکی تقریباً شایعی است که 180 میلیون نفر از افراد جهان بدان گرفتار میباشند . بنا بر نوع و همچنین کیفیت کنترل این بیماری ، پی آمد های جسمی –روانی – جنسی ویژه ای بر زندگی این دسته از افراد سایه افکن میشود. بر اساس تحقیقات مرکز دیابت کانادا 25 درصد از زنان بیمار و بیش از نیمی از مردان مبتلا به دیابت در مراحلی از روند این بیماری ، مشکلات جنسی و افت کنش جنسی را تجربه مینمایند . طبق آمار بیش از 75 درصد از مردانی که مبتلا به دیابت هستند گرفتار ناتوانی جنسی میگردند و این پدیده در مردان مبتلا به قند 10 تا 15 سال زود تر از سایر مردان اتفاق میافتد . ( منظور از ناتوانی جنسی ، ناتوانی در ایجاد و یا نگهداری نعوظ در هنگام برقراری رابطه جنسی به مدت بیش از 3 ماه میباشد ) . مشکلات جنسی در مردان علاوه بر ناتوانی در ایجاد یا نگهداری نعوظ ، شامل زود انزلی ، میلی جنسی و کاهش دفعات ارتباط جنسی ، برگشت انزال به مثانه و کم شدن حجم انزال و در زنان ، التهاب دستگاه تناسلی ، عفونت های دستگاه تناسلی ، خشکی دهانه رحم و درد هنگام برقراری رابطه جنسی ، نرسیدن به خشنودی جنسی یا ارگاسم ،بی میلی جنسی و کاهش دفعات ارتباط جنسی نیز میباشد.

از آنجایی که رابطه جنسی فرایندی است که مستلزم همکاری سیستم های مختلف عصبی ، هورمونی ، شریانی وریدی و روانی میباشد هر گونه نفص و گرفتاری در هر یک از این عناصر ، تاثیری مستقیم بر کیفیت رفتار جنسی میتواند داشته باشد . لذا با بالا رفتن میزان گلوکز در خون ، رفته رفته آسیب بر دیواره رگها ، بیشتر محتمل میگردد و از آ نجایی که سیستم عروقی دستگاه تناسلی نیز از کل سیستم شریانی مستثنی نمیباشد بنا براین عدم خونرسانی گرفتگی یا تصلب شرایین در این ناحیه از بدن نیز ممکن است اتفاق افتد و نتیجتاً از این طریق کنش جنسی فرد تحت تاثیر قرار گیرد. آنچه موقعیت بیمار را پیچیده تر میسازد فشار خون بالای این دسته از افراد است که مزید بر علت میگردد . ناتوانی جنسی در مردان دیابتی زنگ خطری برای بروز قریب الوقوع تنگی عروق کرونری قلب و سکته قلبی است که باید جدی گرفته شود. از سویی داروهایی که این افراد به منظور کنترل قند در حال مصرف هستند خود میتواند دارای عوارض جانبی مانند تاثیر بر کنش جنسی فرد باشند

ناگفته نماند سبک زندگی ، چاقی ، مصرف مواد مخدر ، جراحی ، ورزش نکردن و کم تحرکی خود تشدیدگر مشکلات جنسی در ایندسته از بیماران بیماران محسوب میگردند . خبر خوش اینکه بیماران مبتلا به دیابت نوع دو با کاهش وزن میتوانند بر ناتوانی جنسی به شکل قابل توجهی غلبه نمایند. در پژوهشی که تیم تحقیق دانشگاه آدلاید در مجله داروهای جنسی در ماه آپریل سال جاری به چاپ رسانیده نشان داده شده است رژیم غذایی با زندگی جنسی این افراد رابطه مند است . در این تحقیق 30 مرد مبتلا به نوع دوم دیابت که به مدت 8 هفته تحت رژیم ویژه کاهش وزن قرار گرفته بودند ناتوا نی جنسی کمتری را گزارش کرده در کنش جنسی خود پیشرفت پیدا نموده بودند. این رژیم غذایی که حاوی غذاهای کم کالری ، کم چربی ، پر پروتئین و کم شیرینی در حد روزانه 600 کالری بوده است سبب گردیده تا پس از انجام فرایند کاهش وزن ، بیماران مشکلات جنسی و نیز گرفتاریهای ادراری خود را بهبود بخشند مضافا ً به اینکه دوام این دوره بهینه سازی و نتایج آن تا 12 ماه توانسته است ادامه داشته باشد.

در درمان مشکلات جنسی که افراد مبتلا به دیابت بدان دچار میباشند کمک تخصصی باید گرفته شود گفتگو با پزشک متخصص و تشخیص اینکه فرد در چه وضعیتی از نظر نوع بیماری قرار گرفته است گام نخست درمان محسوب میشود . سپس بنا بر سوابق ازمایشگاهی و معاینات لازم پزشکی وضعیت زندگی جنسی بیمار بایستی به راحتی با او در میان گذاشته شود. اینکه چند درصد از مشکلات جنسی بیمار ریشه بدنی و فیزیولوژیکی داشته و یا عوامل روانی در ان تاثیر گذارند باید از سوی پزشک مشخص گردیده و متعاقباً فرد به مراکز ذی صلاح ارجاع داده شود . از سویی در مورد عوارض دارویی که برخی از داروهای کنترل قند خون و یا داروهای فشار خون میتوانند بر میل جنسی و کنش جنسی داشته باشند برای بیمار توضیح دادشده راهها و تکنیک های موثر بر کیفیت زندگی جنسی فرد و همچنین عوارض جانبی هر یک از دارو یا متد ها به او شناسانده شود.

معمولاً در درمان مشکلات جنسی این دسته از بیماران ، راه کار های دارویی ، رواندرمانی و *** درمانی دست در دست یکدیگر و همگام با هم میتوانند زندگی جنسی فرد را بهبود ببخشند چرا که همانگونه که ذکر آن رفت در فرایند بیماری قند ، عوامل بدنی و نیز روانی دخیل میباشند که صرفا ً تاکید بر جنبه های دارویی و استفاده از قرص نمیتواند به اضطراب و ضعف اعتماد به نفس جنسی فرد کمک نماید لذا آموزش مهارت های کنترل روانی بیماری و نیز اموزش های جنسی ویژه ای که ایندسته از افراد میتوانند از آن بهره جویند در حیطه کار روانشناسان و *** درمانگران قرار میگیرد. پایین آمدن میل و انگیزه جنسی ، افسردگی حاصله ازناتوانی جنسی، ناتوانی در خشنود سازی شریک جنسی و مشکلات زناشویی متعاقب آن و .... مواردی میباشند که برای درمان آن ازتخصصن کارشناسان امور جنسی بایستی بهره جست.

نهایتا اینکه دیابت، بیماری پرعارضه ای است که در صورت عدم تشخیص و یا تشخیص دیرهنگام و درمان نامناسب، علاوه بر مشکلات جنسی ، فرد را به انواع اختلالات عصبی و عروقی از قبیل سکته قلبی، نابینایی، نارسایی مزمن کلیه ها و قطع عضو اندام تحتانی دچار میسازد

شاد و پیروز باشید و شعار همیشگی را در گوش که : *** بهتر زندگی بهتر
 
بالا