صادقانه بگویید چندی کلمه عبور یا همان پسورد برای خود دارید؟ اگر پاسخ شما ۱۰ تا یا کمتر از آن است احتمالا باید برای چند سرویس مختلف از یک پسورد یکسان استفاده کرده باشید که البته این کار امنیت حساب های شما را به خطر می اندازد. اما از سوی دیگر یکی از دوستان من بین ۴۵ تا ۵۰ پسورد مختلف برای اکانت های خود در سرویس های مختلف ساخته است و همه آن ها را در یک نرم افزار ذخیره سازی پسورد ها نگه داری می کند. مسلما اگر اتفاقی برای آن نرم افزار بیافتد او هم راهی برای به خاطر آوردن آن پسورد ها ندارد چون آنها را حفظ نیست.
داشتن پسورد متفاوت برای هر سرویس یکی از باید های دنیای مجازی امروزی است. شاید برخی ها به پسورد هایی روی آورده باشند که به صورت تصادفی به وجود می آیند، اما اینگونه پسوردها نقطه ضعف بزرگی دارند: به خاطر سپردن آنها تقریبا غیر ممکن است. اما چطور می توان ده ها و شاید صدها پسورد مختلف را به ذهن سپرد؟ به هر حال ذهن انسان ظرفیت خاصی دارد.
امروز با هم به این موضوع می پردازیم که چطور پسوردهایی بسازیم که کاملا ایمن بوده و حدس زدن آن غیر ممکن باشد و در عین حال خیلی آسان در ذهن ما ذخیره شود.
چه چیزی یک پسورد را ایمن می کند؟

۱- باید حداقل ۸ کاراکتر داشته باشد
۲- نباید شامل اطلاعاتی باشد که خیلی راحت حدس زده می شوند؛ مثلا تاریخ تولد، شماره تلفن یا موبایل، نام فرزند یا نام حیوان خانگی، نام کاربری و…
۳- نباید شامل لغاتی باشد که در دیکشنری یافت می شوند
۴- حتما باید دارای کاراکترهای خاص مثل @#$%^& و/یا اعداد باشد
۵- حتما باید هم شامل حرف های کوچک مثل a و هم حرف های بزرگ مثل A باشد
پسورد اصلی
روش به خاطر سپردن تعداد زیادی پسورد این است که یک پسورد اصلی داشته باشید که بر اساس سرویسی که در آن ثبت نام می کنید آن را تغییر دهید. منظور از پسورد اصلی به هیچ وجه یک پسورد جدید نیست، و من مطمئن هستم که بسیاری از شما همه چیز را در این مورد می دانید. برای من، مشکل اصلی این است که یک پسورد اصلی پیدا کنم که در واقع بتوانم آن را به یاد بسپارم. با وجود اینکه پایه ای ترین پیشنهاد ها برای ایمن کردن پسورد می تواند شامل عوض کردن حروف به اعداد و نشانه ها باشد، مثل تبدیل حرف i به ۱ یا !، یا تغییر در نوشتار حروف باشد مثل نوشتن حرف love به صورت luv یا حرف to به صورت ۲، اما این روش ها برای من گیج کننده هستند. این شیوه نوشتن چندان رایج نیست و ممکن است خیلی زود از یاد برود.
اگر این روش برای شما مناسب است پس حتما از آن استفاده کنید. به عنوان مثال کلمه Spooner را بردارید و آن را به p0on3r$ تغییر دهید و نام سرویس را هم به انتهای آن اضافه کنید که کاملا ایمن سازی شود. اما اگر به دنبال راه دیگری برای ساختن یک پسورد ایمن می گردید، راه های زیادی پیش رو دارید.
از کتاب مورد علاقه تان استفاده کنید
این یکی از روش های مورد علاقه من است و احتمالا اگر شما هم به کتاب علاقه داشته باشید از این روش خوشتان می آید. یک کتاب ( کاغذی ) که بیشتر آن را مطالعه می کنید را انتخاب کرده و از کتابخانه تان بیرون بیاورید. یکی از صفحاتش را باز کنید یا جمله مورد علاقه خود در کتاب را پیدا کنید. سپس لغتی که می توانید از آن به عنوان پسورد اصلی انتخاب کنید را شناسایی نمایید.
به عنوان مثال من اولیور توییست اثر چارلز دیکنز را انتخاب کردم. سپس به صفحه ۱۰۹ مراجعه کردم و کلمه jocularity را پیدا کردم. این کلمه، چهارمین لغت ازخط سی و سوم این صفحه از کتاب است. بنابراین پسورد اصلی من می تواند اینگونه باشد: ۱۰۹jocularity334. شما می توانید به جای استفاده از عدد خطی که در آن لغت مورد نظر را پیدا کردید از عدد پاراگراف استفاده کنید و با اعداد بازی کنید تا به چیزی برسید که راحت تر به ذهنتان می سپارید. حتی می توانید از نشانه ها هم برای این کار استفاده کنید.
می توانید دور کلمه مورد نظر در کتاب را با ماژیک یا خودکار علامت بزنید تا مطمئن شوید بعدا می توانید به این کلمه دسترسی پیدا کنید. فقط حواستان باشد که کتاب را کنار لپ تاپ نگذارید.
نمونه ای از یک پسورد کامل: ۱۰۹$jocluarity33#4MUO
با حروف صدادار بازی کنید
این یک روش جالب برای دست بردن در کلمه اصلی پسورد یا حتی نام سرویس است. برای این کار می توانید یکی از کلمات معروف و متداول را انتخاب کنید و سپس حروف صدادار را از آن حذف کنید. ضمنا می توانید همان حروف صدادار را در انتهای پسورد بیاورید تا حدس زدن آن تقریبا غیر ممکن شود.
به عنوان مثال من خیلی دوست دارم که اسب سواری کنم. بنانبراین عبارت Ride A Horse را انتخاب می کنم و حروف صدادار را از آن حذف می کنم که می شود RdHrs. حالا می توانم مطابق سلیقه خودم حروف صدادار را به آخر یا اول این عبارت اضافه کنم، مثلا RdHrsieAoe. درست شبیه پسورد های از پیش ساخته شده می ماند ولی اینطور نیست و اگر عبارت اصلی را به خاطر بسپارید خیلی راحت می توانید همه پسورد را بنویسید. برای ایمن تر کردن این پسورد می توانید برخی از حرف ها را با اعداد و نشانه ها جا به جا کنید یا حتی عددی که فکر می کنید می توانید به خاطر بسپارید را به اول یا آخر آن اضافه کنید اما توجه داشته باشید که این عدد زیاد مشخص نباشد، مثلا از تاریخ تولد خود استفاده نکنید.
می توانید این بازی را با نام سرویسی که در آن ثبت نام می کنید هم انجام دهید. فرض کنید می خواهید در Amazon ثبت نام کنید. یک گزینه مناسب این است که با دو حرف صدادار و دو حرف بی صدای اول شروع کنید، یعنی mzAa. گزینه های پر خلاقیت زیادی پیش رویتان است و تا زمانی که این متد را استفاده می کنید خیلی ساده پسورد را به یاد خواهید سپرد.
نمونه ای از یک پسورد کامل: RdHrsieAoe#285$Mkae
از Motor Pattern ها استفاده کنید

راه های زیادی برای ساختن یک پسورد ایمن وجود دارد. اما در این روش من توصیه می کنم که از یک شماره استفاده کنید ( باز هم تاکید می کنم که این شماره نباید خیلی مشخص باشد ). مثلا شماره ۲۵۸ را در نظر بگیرید. ساده ترین راه برای ساختن یک پسورد ایمن از این شماره سه رقمی این است که همه حروف روی کیبورد که زیر این اعداد قرار دارند را به آن اضافه کنیم. برای مثال ۲wsd8ikl5tgh. کاملا بی معنی به نظر می رسد، اینطور نیست؟ باز هم می توانید آن را ایمن تر کنید، مثلا از حروف بزرگ یا نشانه ها استفاده کنید، فقط زیاد پیچیده اش نکنید که یادآوری آن مشکل شود.
از روش موتور پترن ها می توانید برای نام سرویس یا سایت هم استفاده کنید. به عنوان مثال اگر نام سایتی که در آن ثبت نام می کنید MUO باشد، می توانید از کلید های کناری این حروف روی کیبورد کمک بگیرد. نتیجه اینگونه می شود: MnUyOi
نمونه ای از یک پسورد کامل: ۲wsd8ikl5tghMnUyOi
بازی با حروف اول پسورد
یک بازی جالب که می تواند کمک کند پسورد را راحت تر به خاطر بسپارید این است که یک جمله انتخاب کنید، مثلا: Love Makes The World Go Round. حالا حروف اول آن را به هم متصل کنید: LMTWGR. باز هم می توانید کمی خلاقانه تر عمل کنید. مثلا از حروف بزرگ و کوچک استفاده کنید یا نشانه ها را به کار ببرید و یا حرف اول و آخر هر کلمه را استفاده کنید: LeMsTeWdGoRd
حالا تنها کاری که باید بکنید این است که نام سرویس مورد نظر را به پسورد اضافه کنید. همین.
نمونه ای از یک پسورد کامل: Le2Ms8Te5Wd#Go$RdMUO
ترکیب کلمات
این هم روش خیلی خوبی برای ایمن سازی پسورد است اما به نظر من به خاطر سپردن آن کمی مشکل است و ممکن است باعث سردرگمی شود. اما همچنان روش بسیار مناسبی است و از آنجایی که ذهن هر کدام از ما به طور متفاوت عمل می کند، شاید این روش برای شما مناسب و آسان باشد.
یک جمله، فعالیت یا هر چیز دیگری که شامل حداقل ۲ یا ۳ کلمه باشد را انتخاب کنید. حالا طوری کلمات را با هم ترکیب کنید که همه حروف اول کلمات در ابتدا قرار بگیرند، همه حروف دوم بعد از حروف اول و الی آخر. مثلا اگر عبارت من chocolate milkshake باشد، پسورد من به شکل cmhiolckoslhaatkee خواهد بود. البته شما مجبور نیستید با یک جمله سخت شروع کنید. مثلا می توانید از عبارت eat cake استفاده کنید که پسورد شما به این شکل خواهد شد: ecaatke. بیشتر به این بستگی دارد که چقدر می خواهید پسوردتان ایمن باشد.
برای اینکه ایمن تر شود می توانید برای یک حرف از حروف کوچک استفاده کنید و برای حرف بعدی از حروف بزرگ. همچنین می توانید رقم موردعلاقه خود را هم به آن اضافه کنید، همان طور که من تا کنون در مراحل قبل این کار را انجام دادم. آخرین مرحله این است که نام سرویس را اضافه کنید.
نمونه ای از یک پسورد کامل: cMhIoLcLoLlHaAtKeE285MUO
برگرداندن کلمات

یا حتی می توانید نام سرویس را برگردانید. مثلا اگر در eBay ثبت نام می کنید می توانید نام آن را به yaBe تغییر دهید.
نمونه ای از یک پسورد کامل: kcalB#$taC285OUM
فاصله اضافه کنید
شاید این را ندانید ولی بسیاری از سرویس ها به شما اجازه می دهند در پسورد خود از فاصله یا همان Space استفاده کنید. من زیاد روی این روش برای پسورد اصلی شما تاکید نمی کنم چون برخی سرویس ها این اجازه را به شما نمی دهند و ممکن است به مشکل بر بخورید. اما می توانید بین پسورد و نام سرویس در پسورد یک فاصله ایجاد کنید، اگر سرویس قبول کرد شما یک لایه امنتیتی دیگر به پسورد خود اضافه کرده اید.
پسوردتان را چک کنید
حالا که پسوردی ساختید که می توانید آن را به خاطر بسپارید، نوبت آن است که امنیت آن را چک کنید. HowSecureIsMyPassword می تواند گزینه خوبی باشد چون به شما می گوید دقیقا پسورد شما چقدر ایمن است. این سایت به شما می گوید که چقدر طول می کشد که یک کامپیوتر پسورد شما را کرک کند، ضمن اینکه نکات ایمنی خوبی هم برای بالا بردن امنیت پسوردتان به شما می آموزد.
سایت The Password Meter هم سایت خوبی است و از ۱ تا ۱۰۰
به پسورد شما نمره می دهد، ضمن اینکه راه هایی هم برای ارتقای امنیت پسورد پیش پای شما می گذارد.
اینها فقط چند پیشنهاد بود
راه های بیشماری برای ساختن یک پسورد ایمن وجود دارد. به خاطر داشته باشید که راه هایی که در بالا ذکر شد فقط چند نمونه بودند و هر کدام از آنها می توانند به شیوه های مختلف دیگری هم استفاده شوند تا نتایج کاملا متفاوتی به دست آید. با هر چیزی که فکر می کنید راحت تر به خاطر می سپارید شروع کنید و سپس یک پسورد ایمن از آن بسازید. تا زمانی که از یک متد معین برای پسورد های خود استفاده می کنید، در به خاطر سپردن آنها مشکلی برایتان به وجود نمی آید.
شما خودتان چطور پسورد های تان را ایمن می کنید؟ راه های دیگری به ذهنتان می رسد؟ در کامنت ها ما را در جریان این راه ها قرار دهید.من شدیدا منتظر پاسخ اعضای سایتمون آذرکم هستم تا اقلا کمی دلگرمانه تر پست های جدیدم رو بزنم