برادران قرایی
سلسله جبال عضله
اگر ميخواهيد آنها را به يك ميهماني دعوت كنيد، پيش از هر كاري مطمئن شويد كه ساختمان منزلتان ضد زلزله باشد. شوخي نيست، شما با هزار كيلوگرم عضله طرف هستيد. البته اين تمام مشكل شما براي پذيرايي از آنها نيست. شما بايد فكر بار گذاشتن يك ديگ غذا هم باشيد تا بتوانيد آنها را سير كنيد.
رضا قرايي شناختهشدهترين عضو اين خانواده است كه امسال توانست در مسابقات «مردان آهنين»، لقب قويترين مرد ايران را از آن خود كند. البته در آن مسابقات داداش بزرگترش، امير و داداش كوچكترش، حميد هم بودند.
پدر و مادرشان دنبال فرزند دختر بودند. براي همين اصلا عجيب نبود كه پنج مرتبه شانسشان را امتحان كنند و هر پنج بار صاحب پسر بشوند. آنها با اين كارشان خدمت بزرگي به ورزش ايران كردند وگرنه نيمي از جذابيت مردان آهنين از بين ميرفت.
امير، بزرگترين فرزند خانواده قراييها متولد1357 است. پس از آن رضا كه 59 به دنيا آمده، دومين بچه خانواده به حساب ميآيد و حميد متولد64، تهتغاري قراييهاست. البته آنها دو داداش ديگر هم دارند. «عليرضا قرايي» كه كشتيگير 120 كيلوگرم است و «صادق قرايي» كه ميخواهد در سالهاي آينده خودش را به استاندارد مردان آهنين برساند.
آغاز كار آنها در بدنسازي، براي خودش داستان جالبي دارد. رضا ميگويد: « چند ماهي كشتي گرفتم ولي آخرش فرار كردم و رفتم سمت ورزشهاي رزمي. كيك بوكسينگ را دوست داشتم.
چند سالي كيك بوكسينگ كار كردم و همراهش بدنسازي هم ميكردم تا بالاخره سال79 آمدم توي بدنسازي و پاور ليفتينگ كار ميكردم». البته امير هم مدتي، كشتيگير بوده و از سال73، وقتي رضا براي كيك بوكسينگ، بدنسازي ميكرد او هم براي كشتي ميرفت باشگاه بدنسازي.
تا اينكه مينيسك پايش به مشكل ميخورد و كشتي را ميبوسد و ميگذارد كنار؛ هر چند كه انتخاب آنها هيچ تناسبي با ژنتيك و رگ و ريشهشان نداشت. پدرشان فقط هفتاد كيلوگرم وزن داشت و راننده ترانزيت بود.
مادرشان هم زير 60 كيلوگرم. براي سر درآوردن اصليتشان هم بايد از امير كمك گرفت: «سه چهار تا رگ و ريشه داريم. يكي از مادربزرگهايم تبريزي است و آن يكي مادربزرگم همداني. پدر و مادرم هر دو تا تهران به دنيا آمدهاند، اما در اصل ما را بايد همداني حساب كنيد. ما ترك همداني هستيم».
هشت وعده غذا در شبانهروز!
احتمالا كمتر كسي جرأت كند خانواده قرايي را به يك ميهماني دعوت كند؛ پنج تا داداش روي هم، بالاي هفتصد كيلوگرم هستند. سنگينترينشان رضاست با 145 كيلوگرم وزن و سبكترينشان امير با 110 كيلوگرم. حالا پيش خودتان حساب و كتاب كنيد كه براي سير كردن آنها چقدر بايد غذا بپزند.
البته خودشان اعتراف ميكنند كه در هر وعده غذايي، كم ميخورند. «اينجوري نيست كه ما توي هر وعده دو سه تا ديس برنج بخوريم. بيشتر از يك ديس نميخوريم. البته وعدههاي غذايي ما زياد است. روزي هشت نه وعده غذا ميخوريم»!
نبايد از قلم انداخت آنها در دو سه وعده از غذاي روزانهشان مكملهاي غذايي ميخورند و در باقي وعدهها، غذاي ايراني را ترجيح ميدهند. با اين حساب، كار مادر خانواده قرايي، درآمده.
هر ساعت از روز بايد يك ديگ غذا سر اجاق باشد تا بچهها بتوانند غذايشان را سر وقت بخورند. انگار ما در خانواده قورمهسبزي و كشك بادمجان را عالي ميپزد.
البته رضا اضافه ميكند كه: «مادرم هفتهاي يك بار توي خانه غذا ميسوزاند». و امير كلي خواهش و تمنا كه اين را ننويسيد وگرنه تا چند روز قهر ميكند و غذا نميپزد و ما گرسنه ميمانيم. آنها بايد بيشتر گوشت سفيد بخورند كربوهيدرات هم لازم دارند و البته ميوهجات.
رضا شوخي ميكند: «كلا آدمخواريم!» برخلاف آماتورها كه تصور ميكنند با خوردن سفيده تخممرغ و سيبزميني آبپز ميشود به هيكل آنها رسيد. هيچكدام از آنها سفيده تخممرغ نميخورند، فقط به خاطر آسيبي كه به كبد ميزند.
امير و رضا و حميد هر سه تا ديپلم درس خواندهاند و بعد ول كردهاند، آمدهاند سراغ ورزش. هر سه تا هم اعتراف ميكنند كه اگر پدرشان راننده تريلي نبود و نميتوانست خرجشان را بدهد به جايي نميرسيدند.
الان آنها به طور متوسط ماهي يك ميليون تومان پول براي تغذيهشان هزينه ميكنند كه تا چند سال پيش اين پول از جيب پدرشان خرج ميشد. اما الان درآمدي كه آنها دارند، حسابي جبران آن سالها را ميكند.
باوركردني نيست ولي برادران قرايي، بالاي 1200 شاگرد دارند. سه تا باشگاه در غرب تهران دارند و البته يك مركز مشاوره كه بدنسازها آنجا ميروند و از قراييها برنامه غذايي و تمريني ميگيرند.
آنها مكملهاي غذايي را ازخارج از كشور وارد ميكنند و حتي در سايتهاي اينترنتي آمده كه «مكمل ورزشي برادران قرايي» به بازار آمده؛ هر چند كه آنها اين خبر را تكذيب ميكنند. لباسهاي بدنسازي را نيز وارد ميكنند و البته از تجهيزات بدنسازي هم غافل نيستند.
به هر حال، برخلاف محراب فاطمي كه سرمايهاش را به يك شركت سرمايهگذار در بورس داده، قراييها دنبال سرمايهگذاري در بدنسازي هستند. آنها به قدري جدي شاگردهايشان را تمرين دادند كه دو نفر از آنها امسال در مسابقات «مردان آهنين» شركت كردند. حميد كرماني و حبيبالله كريمي هم كه در مسابقات بودند، چند سالي است شاگردي برادران قرايي را ميكنند.
احتياجي به جك نيست!
با وجود اينكه برخي از ورزشكاران خوشنام مسابقات و مردان آهنين، كلي جاي بخيه چاقو روي بدنشان دارند و حتي پارسال سه نفر از آنها در جريان يك زورگيري بازداشت شدند، اما برادران قرايي، هيچ تمايلي به زد و خورد و دعوا ندارند.
آنها كتمان نميكنند كه هر چند وقت يك بار يكي از دوستان سراغشان ميآيد و التماسشان ميكند تا بروند جايي و گرد و خاك كنند. اما آنها نميروند و اگر هم بروند كاري ميكنند كه دو طرف با ماچ و بوسه با هم آشتي كنند.
البته باز هم براي آدم ابهام پيش ميآيد كه آنها با اين هيكل و اين همه عضله، چطور هميشه اعصابشان را كنترل ميكنند و با كسي دعوا نميكنند. رضا ميگويد: «در موقعيت دعوا قرار نميگيريم. اصلا كسي با ما درنميافتد كه دعوايمان بشود. مثلا خود شما ميآييد با من دعوا كنيد؟ مسلما نميآييد.
ميدانيد كه نبايد با اين آدمها دعوا كرد. براي همين ما كمتر از آدمهاي عادي تو موقعيت دعوا هستيم». امير هم يك چيز بامزه اضافه ميكند: «ما آنقدر توي تمرينات زور ميزنيم كه ديگر هيچ زوري برايمان نميماند تا دعوا كنيم! ما هميشه دنبال اين هستيم كه مردمدار باشيم.
اين مردمداري به نفع خودمان تمام ميشود». خاطرهاي كه امير از دوران بچگي خودش دارد از آن خاطراتي است كه مجبورش ميكند هيچوقت با ديگران بد برخورد نكند. در آن سالها كه امير كشتي ميگرفت، انگار يك روز عليرضا رضايي هم توي باشگاه آنها تمرين ميكرد.
بعد از تمرين امير قرايي كه ميرود براي دوشگرفتن، ميبيند صابون نياورده و در عرض يك چشم به هم زدن ميبيند كه عليرضا رضايي صابون خودش را ميدهد تا امير دوش بگيرد. همين خاطره ظاهرا بياهميت كاري كرده كه ديگر هيچ برخورد بدي بين آنها و مردم عادي ديده نشود. آنها هر روز چند پيشنهاد عكس يادگاري و امضا دارند كه به تمامشان جواب مثبت ميدهند.
رضا، ماكسيما دارد و براي همين ميتوان به راحتي او را پشت فرمان ماشين تصور كرد. امير هم سوار زانتيا ميشود ولي نكته عجيب و غريب، ماشين حميد است. او با 137 كيلوگرم وزن پرايد دارد.
«صندليهاي عقبش را برداشتم تا جا بشوم.» البته او با ماشين خودش نيامده بود وگرنه نگاه ميكرديم تا بفهميم شوخي ميكند يا جدي ميگويد. آنها يك ماجراي جالب ديگر هم دارند و آن برميگردد به روزهايي كه فراموش ميكنند در صندوق عقب ماشينشان جك بگذارند.
تا حالا چندبار اين اتفاق افتاده و آنها توي جاده پنچر كردهاند. راهحل برادران قرايي براي حل اين مشكل بسيار ساده است. يكي از داداشها ماشين را بلند ميكند و آن يكي تاير را عوض ميكند. قراييها ديگر به «ژان وال ژان» بازي در خيابانهاي تهران هم عادت كردهاند.
هروقت ميبينند كه ماشيني توي جوي افتاده ميروند براي كمك. در زمستانها هم ماشينهايي كه توي برف گير ميكنند، ميتوانند دست به دعا ببرند تا يكي از برادران قرايي از آنجا بگذرد و ماشينشان را از برف بيرون بياورد.
سنگينترين ماشيني كه تا حالا رضا قرايي از زمين بلند كرده، يك تويوتاي دوكابين باري بوده كه البته در مسابقات آن را از روي زمين برداشت. او يكبار هم گاري 1550 كيلوگرمياي را در مسابقات جهاني كه در برزيل انجام شد، كشيد و حتي ركورد جهاني اين ماده را مال خود كرد.
قراييها - فاطميها
هر كسي كه حتي نام خانواده قرايي را شنيده باشد، در جريان رقابت بين قراييها و فاطميها هم هست.
بالاخره وقتي خانواده فاطمي، محراب را رو ميكند و خانواده قرايي، رضا را و اين دو نفر با اختلاف زيادي با ديگران برسر عنوان قويترين مرد ايران باهم رقابت ميكنند، كار به جاي باريك هم كشيده ميشود.
ماجرا وقتي علني شد كه در مسابقات دو سال پيش، در كيش يكي از دوستداران رضا قرايي با محراب فاطمي درگير شد و حتي كار به چاقو هم كشيد. جراحتها به حدي بود كه محراب آن مسابقات را با پانسمان روي صورت به پايان برد.
پس از آن ديگر هيچوقت رضا قرايي و محراب فاطمي باهم در مسابقات قويترين مردان ايران شركت نكردند. كار به جايي رسيد كه در مسابقات، يكسال برادران فاطمي كنار ميكشيدند تا قراييها شركت كنند و سال آينده برادران قرايي كنار ميكشيدند تا فاطميها حضور داشته باشند.
اما رضا قرايي، اين ماجرا را تكذيب ميكند، «اينجور نبوده كه ما به خاطر مشكل با هم در مسابقات شركت نكنيم. آن دو سه مرتبهاي كه من در مسابقات نبودم، به خاطر تمريناتي بود كه براي مسابقات قويترين مردان جهان انجام ميدادم.
آن مسابقات هم در فروردين و ارديبهشت بود و من مجبور بودم يكي از آنها را انتخاب كنم». باوجود اين امسال هم كه هر سه برادر قرايي بودند، نه حسين فاطمي در مسابقات بود، نه مهدي. محراب هم كه داور شده بود: «من نميدانم آنها براي چي شركت نكرده بودند. ولي مطمئن باشيد كه ديگر آن مشكلات حل شده.
الان ما باهم رفيق هستيم. البته قبول دارم كه يك رقابتي بين ما وجود دارد ولي اين رقابت كاملا سالم است. ما الان جوري هستيم كه به ما ميگويند استقلال و
پرسپوليس». البته در اين رقابت،
پرسپوليس براي رضاست. او يك
پرسپوليسي تمامعيار است.
رضا پارسال با نام
«پرسپوليس» در مسابقات جهاني «مردان آهنين» شركت كرد: «پيش از آن مسابقات، آقاي انصاريفرد به من اين پيشنهاد را داد و به خاطر اينكه من
پرسپوليسي بودم آن را قبول كردم».
البته بعد از اينكه رضا از رقابت به تهران برگشت در حاشيه اولين كنفرانس مطبوعاتي مصطفي دنيزلي در ايران، رضا قرايي هم حاضر بود و به سؤالات خبرنگاران جواب داد. در آن كنفرانس انصاريفرد از رضا قرايي تقدير كرد.
البته رضا پس از قهرماني در رقابتهاي امسال با يك پيشنهاد جذاب ديگر هم مواجه شده. يك كارگردان كه رضا اسمي از او نميبرد، پيشنهاد بازي در يك فيلم سينمايي را به قويترين مرد ايران داده. نقش اول آن فيلم براي قرايي كنار گذاشته شده، هرچند كه او هنوز جواب نهايي را به آنها نداده.
هفدهمين قدرت دنيا!
رضا قرايي امسال براي دومينبار، لقب قويترين مرد ايران را مال خود كرد. پيش از اين يكبار هم در سال 83، او توانست در مسابقاتي كه در شهرك سينمايي غزالي برگزار ميشد، قهرمان شود. اما اين تنها افتخار رضا قرايي نيست.
بزرگترين افتخار او شايد حضور در رنكينگ جهاني «مردان آهنين» باشد. در بين صد مردي كه در رنكينگ جهاني اين ورزش هستند، ايران تنها يك نماينده دارد كه آن هم رضا قرايي است. گويا او يك مرتبه در تورنمنت دبي، مقام آورده و پس از آن توانسته مجوز شركت در مسابقات جهاني مردان آهنين را به دست آورد.
مسابقات قويترين مردان جهان شباهت زيادي به مسابقات فرمول وان دارد. در هر ماه يك مسابقه در يك كشور انجام ميشود كه ورزشكاران حاضر در رنكينگ صدنفري، ميتوانند در آنها شركت كنند. اين مسابقات بيش از پانزده مرتبه در كشورهاي مختلف برگزار ميشود و لزومي ندارد در تمام مسابقات، هر صد نفر حضور داشته باشند.
در پايان سال براساس ركوردهايي كه اين صد نفر در اين مسابقات زدهاند، ردهبندي ميشوند. در سال 2006 رضا در چند دوره از اين مسابقات شركت كرد و در پايان سال در بين صد ورزشكار توانست هفدهمين مرد آهنين دنيا بشود.
او تا هر وقت كه دلش بخواهد در مسابقات جهاني مردان آهنين باشد، مجوز شركت در آن را دارد ولي اگر در عرض يكسال در هيچ رقابتي حضور پيدا نكند، احتمال خارجشدن از رنكينگ جهاني قويترين مردان جهان وجود دارد.
بههرحال صداوسيما تا حالا سعي نكرده مسابقاتي كه رضا قرايي در آن شركت ميكند را بخرد وگرنه تماشاگران تلويزيوني ميتوانستند رقابت او با مردان عضلاني اسكانديناويايي را ببينند؛ رقابتي كه رضا چندان هم در آن دست و پا بسته نيست. او پارسال در مسابقاتي كه در چين برگزار شد، توانست بين هفده ورزشكار به مقام سوم برسد.
(منبع: همشهری آنلاین)
مصاحبه رضا قرایی بعد از کسب عنوان سومی در مسابقات قوی ترین مردان دنیا:
قرایی: به دلیل علاقه به رنگ قرمز با پرسپولیس قرارداد منعقد كردم