
بررسی بازار کار و حقوق کارشناس علوم آزمایشگاهی
کارشناسی علوم آزمایشگاهی که به عنوان یک متخصص آزمایشگاه پزشکی فناوری یا دانشمند آزمایشگاه بالینی نیز شناخته میشود، برای تجزیه و تحلیل انواع نمونه های بیولوژیکی کار می کند. آنها مسئول انجام آزمایش های علمی بر روی نمونهها و گزارش نتایج پزشکان هستند. کارشناسان علوم آزمایشگاهی با استفاده از تجهیزات پیچیده ای مانند میکروسکوپ، آزمایشهای پیچیده ای را بر روی نمونه های بیماران انجام می دهند. داده هایی که آنها پیدا می کنند نقش مهمی در شناسایی و درمان انواع بیماریها مانند سرطان، بیماری قلبی، دیابت و سایر شرایط پزشکی ایفا میکند. تخمین زده می شود که ۶۰ تا ۷۰ درصد از تصمیمات مربوط به تشخیص درمان بستری شدن در بیمارستان و ترخیص بیمار بر اساس نتایج آزمایشاتی است که کارشناسان علوم آزمایشگاهی انجام می دهند. کارفرمایان شرکت های معتبر در سایت ایران استخدام با هدف جذب کارشناسان علوم آزمایشگاهی و تکنسین آزمایشگاه به درج آگهی استخدام می پردازند.
کارشناس علوم آزمایشگاهی چه می کند؟
کارشناسان علوم آزمایشگاهی با پزشکان و تکنسین های آزمایشگاه پزشکی در تشخیص و نظارت و فرآیندهای بیماری همچنین نظارت بر اثربخشی درمان همکاری بسیار نزدیکی دارند. زمینه های آموزش آزمایشگاه پزشکی شامل میکروبیولوژی، شیمی، هماتولوژی، ایمونولوژی، پزشکی، انتقال خون شناسی و تشخیص مولکولی است.
کارشناسان علوم آزمایشگاهی دارای طیف گسترده ای از مسئولیت ها و وظایف هستند. این وظایف عبارتند از: بررسی و تجزیه و تحلیل خون و مایعات بدن، بافت ها و سلول ها، انتقال نتایج آزمایش به پزشکان، استفاده از میکروسکوپ شمارنده سلولی و سایر تجهیزات آزمایشگاهی با دقت بالا، تقاطع برای انتقال خون، نظارت بر نتایج بیمار، انجام شمارش افتراقی سلول ها به دنبال سلول های غیرطبیعی برای کمک به تشخیص کم خونی و لوسمی، ایجاد برنامه های تضمین کیفیت برای نظارت و اطمینان از صحت نتایج آزمایش، نظارت بر کار تکنسین آزمایشگاه.
تفاوت کارشناس علوم آزمایشگاهی و تکنسین آزمایشگاه
در حالی که این دو شغل مشابه هستند اما چند تفاوت کلیدی بین یک کارشناس علوم آزمایشگاهی و یک تکنسین آزمایشگاه وجود دارد. آنها را در آزمایشگاه کار میکنند و آزمایش هایی را روی نمونه های بیولوژیکی انجام می دهند. با این حال یک کارشناس علوم آزمایشگاهی معمولا تحصیلات بیشتری دارد و می تواند کارهای آزمایشگاهی بیشتری را انجام بدهد. یک تکنسین آزمایشگاه بیشتر کارهای معمول آزمایشگاهی را انجام می دهد و اغلب توسط یک کارشناس نظارت می شود.
به علت توسعه آزمایشگاه ها در سطح کشور، استخدام رشته علوم آزمایشگاهی رشد چند درصدی داشته است.
تفاوت کارشناس علوم آزمایشگاهی و دستیار آزمایشگاه
دستیار آزمایشگاه نیز زیر گروهی از تکنسین های آزمایشگاه است که مسئول تهیه نمونه های بیولوژیکی، ثبت اطلاعات و انجام کارهای بیشتری از جمله تعمیر و نگهداری آزمایشگاه، تمیز کردن تجهیزات و ذخیره سازی منابع هستند. یک کارشناس علوم آزمایشگاهی با تجزیه و تحلیل نمونه های آماده شده و انتقال اطلاعات برای ثبت با دستیار آزمایشگاه کار می کند.
محیط کار کارشناس علوم آزمایشگاهی
کارشناسان علوم آزمایشگاهی در بیمارستان ها، آزمایشگاه های پزشکی قانونی یا بهداشت عمومی و همچنین صنایع داروسازی، شرکت های بیوتکنولوژی، کلینیک های دامپزشکی یا موسسات تحقیقاتی کار می کنند. با توجه به تنظیمات ساعات کار آنها ممکن است متفاوت باشد اما آزمایشگاه ها ۲۴ ساعت شبانه روز و ۷ روز هفته کار میکنند. این امکان انعطاف پذیری در زمان بندی را فراهم می کند.
کارشناسان علوم آزمایشگاهی بیشتر وقت خود را روی پای خود می گذارند و نتایج آزمایشات در آزمایشگاه تجزیه و تحلیل می کنند.
چگونه به یک کارشناس علوم آزمایشگاهی تبدیل شویم؟
کارشناسان علوم آزمایشگاهی ارتباطات موثری با عقل سالم و علاقمند به علم و فناوری هستند. هماهنگی عالی چشم و دست، مهارت و دقت بینایی برای انجام تجزیه و تحلیل ماهرانه تست های مهم برای گزینش این افراد هستند. افرادی که عاشق علم و تحقیق هستند اما ترجیح می دهند با بیماران تعامل کم و یا حتی بدون تعامل باشند برای حرفه کارشناس علوم آزمایشگاهی مناسب هستند.
همه علاقمندان به علوم آزمایشگاهی می توانند پس از اخذ دیپلم دبیرستان به تحصیل و آموزش عالی ادامه دهنده تا پس از به اتمام رساندن تحصیلات خود به یک کارشناس علوم آزمایشگاهی تبدیل شوند.
در چند دهه اخیر با گسترش شغل کارشناس علوم آزمایشگاهی و آگاهی افراد نسبت به وظایف و مسئولیت های این فرد تقاضا برای تحصیل در این رشته افزایش یافته است با توجه به افزایش تقاضا برای تحصیل تقاضا برای استخدام کارشناس علوم آزمایشگاهی نیز روند رو به رشدی داشته است.
تحصیلات کارشناس علوم آزمایشگاهی
الزامات متداول آموزش عالی برای کارشناسی علوم آزمایشگاهی عبارتند از:
- تکمیل مدرک لیسانس در رشته فناوری پزشکی یا علوم آزمایشگاه بالینی
- مدرک لیسانس در یک رشته مرتبط با علم بهداشت به عنوان مثال شیمی و میکروبیولوژی نیز ممکن است در نظر گرفته شود
- تکمیل یک برنامه آزمایشگاهی بالینی یا کار آموزی از طریق یک برنامه مبتنی بر بیمارستان یا به عنوان بخشی از آموزش آنها
- دریافت گواهینامه ملی به عنوان یک تکنسین پزشکی یا کارشناس علوم آزمایشگاهی بالینی
- تجربه قبلی در یک محیط مراقبت های بهداشتی
فرصت های شغلی برای کارشناس علوم آزمایشگاهی
با توجه به اینکه آزمایشگاه ها همواره به وجود کارشناس علوم آزمایشگاهی برای تکمیل کادر فعال و ارائه خدمات به مردم نیازمند هستند. هر ساله دانشگاه ها درصد قابل توجهی از دانش آموزان را در رشته کارشناسی علوم آزمایشگاهی پذیرش می کنند. هر ساله شاهد فارغ التحصیل شدن کارشناسان علوم آزمایشگاهی هستیم که نیازمند فرصت های شغلی مناسب هستند. در این راستا برای تحقق بخشیدن به چشم انداز های شغلی مناسب علاوه بر آزمایشگاه ها، داروخانه ها، بیمارستان ها، کلینیک ها و سایر مراکز در سایت های اینترنتی در صفحات کاریابی مجازی آگهی های استخدامی منتشر کردهاند.
رشته شغلی و امنیت برای کارشناسان علوم آزمایشگاهی بالا است. طبق گزارش اداره آمار کار در حال حاضر کمبود تکنسین ها و کارشناسان علوم آزمایشگاهی در بسیاری از نقاط کشور وجود دارد که این موضوع تضمین کننده فرصتهای شغلی فراوان و حقوق بالاتر برای فارغ التحصیلان در این رشته است. با ادامه افزایش حجم آزمایشات آزمایشگاهی به دلیل رشد جمعیت و توسعه انواع آزمایشات جدید احتمال میرود فرصتهای شغلی سریع تر از حد متوسط افزایش یابد.
احتمال می رود که در چند سال آینده استخدام کارشناس علوم آزمایشگاهی حدود ۱۰ درصد افزایش پیدا کند.
درآمد کارشناس علوم آزمایشگاهی
طی مطالعات انجام گرفته به اثبات رسیده است که درآمد کارشناس علوم آزمایشگاهی نسبت به سایر مشاغل از میانگین خوبی برخوردار است. درآمد کارشناس آزمایشگاه به مدرک تحصیلی، تعداد سالهای تجربه، محل کار و تعداد ساعات کاری بستگی دارد.
یک کارشناس علوم دانشگاهی باید از مهارت های خوبی برخوردار باشد تا بتواند وظایف خود را به خوبی انجام دهد. این فرد باید بتواند ارتباط اجتماعی قوی با سایر افراد برقرار کند زیرا درست است که تعامل کمی با بیماران دارد اما در آزمایشگاه با تکنسین آزمایشگاه و سایر پزشکان ارتباط برقرار میکند.
همچنین باید مهارت نوشتاری عالی داشته باشد تا بتواند نتایج آزمایشها را به طور صریح و آشکار بیان کنند تا پزشکان در نگاه اولیه بتوانند نتایج را تشخیص دهند.
تنها با آموزش و تجربه بیشتر یک دانشمند آزمایشگاه پزشکی می تواند به عنوان سرپرست بخش یا مدیر آزمایشگاه شروع به فعالیت کند و برخی دیگر ممکن است به دنبال تخصص برای پیشرفت شغلی خود باشند. به طور معمول کارشناس علوم آزمایشگاهی در صورت افزایش دانش خود پیشرفت می کند در غیر اینصورت در پست فعلی خود باقی می ماند.
سخن پایانی
کارشناس علوم آزمایشگاهی فردی است که به تجزیه و تحلیل انواع نمونه های بیولوژیکی می پردازد. همچنین آنها به انجام آزمایش های علمی بر روی نمونه ها و گزارش نتایج این آزمایش ها به پزشکان می پردازند. کارشناس با استفاده از تجهیزات پیچیده ای چون میکروسکوپ آزمایش های پیچیده ای را بر روی نمونه های بیماران انجام می دهد.
کارشناس علوم آزمایشگاهی علیرغم اینکه با پزشکان و تکنسین آزمایشگاه رابطه خوبی دارد اما با بیماران تعامل زیادی ندارد. با توجه به کمبود کارشناس علوم آزمایشگاهی تقاضا برای استخدام این شغل مهم افزایش خواهد یافت. احتمال می رود در چند سال آینده در رابطه با استخدام کارشناس آزمایشگاه فرصت های شغلی زیادی در ایران استخدام ایجاد شود. اگر شما نیز به دنبال ورود به بازار کار این شغل هستید می توانید به عنوان کارجو در سایت ایران استخدام ثبت نام کنید و با ساخت رزومه حرفه ای اولین گام را بردارید.