
شرح شغل راننده و انواع آن
شغل راننده، یکی از شغلهایی است که شاید در نگاه اول به نظر برسد که نیازمند گذراندن مهارت یا دورهی خاصی نیست. در صورتیکه با کمی دقت متوجه میشویم، متناسب با نوعی که دارد، از حساسیت بالایی برخوردار است. رانندگی متناسب با نوع وسیله نقلیه و شرایط کاری دارای انواع مختلفی است.
به طور کلی فردی که به عنوان راننده انتخاب میشود، باید از تمام قوانین و ضوابط رانندگی مطلع باشد. حرفهای بودن در شغل رانندگی نیز یکی از موارد دیگری است که برای شروع کار لازم است. در واقع با توجه بهاینکه شغل رانندگی با جان و مال مردم و خود فرد روبرو است باید با تسلط و مهارت کافی شروع به کار کرد.
با توجه به حساسیت این شغل، در این مقاله تصمیم گرفتیم شما را با انواع شغل راننده، شرایط و پیچیدگیهای آن آشنا کنیم. خوشحال میشویم تا پایان ما را همراهی کنید.
شرح شغل راننده
رانندگی یکی از مشاغلی است که این روزها با توجه به افزایش و تولید وسایل نقلیه متنوع، دارای بازار کار مناسبی است. یک رانندهی خوب، باید از دقت، توجه و صبر بالایی برخوردار باشد. آگاهی داشتن از قوانین و مقررات رانندگی نیز یکی از موارد ضروری برای شروع رانندگی است.
به طور کلی یک راننده با توجه به نوع شغلی که دارد، دارای ساعت کاری، مسافت طی شده و وسیله نقلیه متفاوتی است. به عنوان مثال یک راننده ممکن است به عنوان راننده ماشین سنگین و اتوبوس در خارج از شهر فعالیت کند یا راننده ماشینهای سواری داخل شهری باشد. هرکدام از این رانندهها شرایط کاری مختص به خود را دارند. رانندهی ماشین سنگین باید در ابتدای کار دارای گواهينامه پایه یک باشد تا بتواند پشت ماشین سنگین بنشیند. با توجه به اینکه حرفهای بودن در این شغل امری ضروری است، در صورت علاقهمندی، بهتر است ابتدا در کنار یک راننده با تجربه شروع به کار کنید و بعد از کسب تجربه و مهارت کافی به صورت مستقل ادامه دهید.
ساعت کاری رانندگان نیز بر اساس قوانین شرکت حملونقلی که در آن مشغول هستند تعیین میشود. یک راننده ممکن است مجبور باشد در ساعت غیر کاری و تعطیل نیز مشغول به کار باشد. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با انواع شغل راننده، بازار کار و درآمد آن بیشتر آشنا کنیم.
انواع شغل راننده
همانطور که در مطالب بالا اشاره شد، رانندگی بر اساس نوع وسیله نقلیه، دارای انواع مختلفی است. این دستهبندی به صورت زیر است.
- راننده تاکسی
- راننده ون
- راننده مینیبوس
- راننده اتوبوس
- راننده کامیون
- راننده جرثقیل
- راننده لیفتراک
- راننده تریلی
با توجه به محدودیت حجم مطالب، در زیر به معرفی چند نمونه از مهمترین آنها میپردازیم.
شرح شغل راننده تاکسی
این شغل یکی از مهمترین انواع مشاغل رانندگی است که جهت جابهجایی افراد از مبدا به مقصد به کار میرود. برای موفقیت در این شغل، باید همانند انواع دیگر شغل رانندگی، دارای دقت و سرعت عمل کافی بود. داشتن مهارت کافی در برقراری ارتباط، آشنا بودن با قوانین رانندگی و شناخت مسائل فنی و مکانیکی جهت تعمیر ماشین از جمله مواردی است که برای موفق شدن در شغل رانندگی تاکسی، لازم و ضروری است.
شغل راننده تاکسی، نیاز به داشتن تحصیلات و مدرک خاصی ندارد. داشتن گواهینامه و آشنایی نسبی با مسیرها برای شروع کار لازم و ضروری است. این شغل به نسبت بازار کار خوبی دارد، این روزها با توجه به پدید آمدن سیستمهای اینترنتی جهت حمل مسافر، فرصتهای شغلی بسیاری برای افراد علاقهمند به این شغل وجود دارد. برای اطلاع از آگهیهای استخدام راننده تاکسی میتوانید با مراجعه به کاریابی مجازی ایران استخدام از آگهیهای به روز این سایت مطلع شوید.
شرح شغل راننده اتوبوس
یکی دیگر از مشاغل رانندگی که جهت جابهجا کردن مسافران در مسیرهای داخل شهر، خارج از شهر و خارج از کشور به کار میرود، شغل رانندگی اتوبوس است. این نوع رانندگی نسبت به راننده تاکسی حساسیت بالاتری دارد. در واقع یک راننده اتوبوس که جهت جابهجایی مسافران در مسیرهای طولانی مشغول به کار است، باید نسبت به حفظ امنیت جادهها نهایت تلاش خود را بکند.
راننده اتوبوس همچنین باید در حین رانندگی آرامش کافی داشته باشد و به قوانین رانندگی کاملا مسلط باشد. داشتن گواهینامه پایه یک اتوبوس نیز یکی از مهارتهای ضروری این شغل است. برای ورود به این شغل، کارجو باید برای مدتی در کنار رانندگان با سابقه آموزش ببینند.
مهارت های مورد نياز در شغل راننده اتوبوس
به طور کلی شغلهای رانندگی نیاز به تحصیلات یا مهارت پیچیدهای ندارند. با این وجود با بهرهگیری از مهارتهایی میتوان در شغل خود موفقتر بود. در زیر به چندمورد از آنها اشاره میکنیم.
- داشتن صبر و آرامش و حفظ خونسردی
- آگاهی نسبت به علائم و دستورالعملهای رانندگی در جادهها
- داشتن مهارت ارتباطی بالا و سرویسدهی مناسب به رانندگان
- آگاهی نسبت به قوانین رانندگی در کشورهای دیگر و آشنایی نسبی با زبان انگلیسی مختص رانندگان مسیرهای بینالمللی
- داشتن حس مسئولیت پذیری
- مهارت بالا در رانندگی
- توانایی برخورد قاطعانه اما مودبانه با مسافران بدرفتار
وظایف راننده اتوبوس
یک راننده اتوبوس، در طول روز با افراد زیادی سروکار دارد، ازاینرو در مقابل آنها وظایفی دارد. از مهمترین وظایف یک راننده اتوبوس میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- قبل از اقدام به حرکت، از سالم و ایمن بودن وسیله نقلیه خود اطمینان حاصل کند.
- داشتن رانندگی ایمن در داخل شهرها و جادهها
- قرار دادن اطلاعات درست از زمانبندی و مسیرها در اختیار مسافران
- کمک کردن به مسافرانی که جهت سوار شدن با مشکل مواجه شدهاند.
بازار کار و فرصت های شغلی راننده اتوبوس
برای شغل راننده اتوبوس، امکان اشتغال در شرکتهای مسافربری، سازمانها، شرکتهای اتوبوسرانی، سرویس مدارس و… وجود دارد. رانندگان همچنین میتوانند در صورت داشتن سرمایه و تجربه کافی، نسبت به راهاندازی شرکتهای مسافربری خصوصی اقدام کنند. شما هم اگر علاقهمند به شغل راننده اتوبوس هستید، جهت پیدا کردن فرصتهای شغلی مناسب میتوانید با مراجعه به سایت ایران استخدام از آگهیهای به روز در خصوص شغل اتوبوسرانی آگاهی کسب کنید.
شرح شغل راننده کامیون
راننده کامیون یکی از انواع شغل رانندگی است. در این شغل، فرد با استفاده از کامیون، بارها و اجناس مردم را از محلی به محل دیگر منتقل میکند. در ایران هم مانند اکثر کشورهای جهان، برای برگزیدن شغل راننده کامیون، باید دارای گواهينامه پایه یک بود.
شغل رانندگی کامیون با وجود مشکلاتی از قبیل حوادث بین جادهای و سرما و گرمای شدید، جز مشاغل سخت به شمار نمیآید. در شغل راننده کامیون نیز همانند راننده اتوبوس، نیاز است ابتدا مدتی به عنوان شاگرد شوفری در کنار رانندگان با سابقه، کسب تجربه کرد. بعداز آن میتوان با در نظر گرفتن اینکه خود فرد، صاحب کامیون است یا روی ماشین کسی کار میکند، کار را به طور مستقل ادامه داد.
مهارت های لازم جهت شغل راننده کامیون
راننده کامیون در مقایسه با رانندگان دیگر، زمان بیشتری را به طور مداوم مشغول رانندگی است. ازاینرو یکی از مهمترین مهارتهای لازم جهت این شغل، علاقهی زیاد فرد به رانندگی است تا از مسیرهای طولانی خسته نشود. از مهارتهای دیگر میتوان به داشتن تمرکز بالا در رانندگی، توانایی تنهایی رانندگی کردن به مدت طولانی، توانایی مدیریت شرایط و نشان دادن عکسالعمل مناسب در حین مقابله با حوادث بین جاده و شناخت کافی مقررات رانندگی اشاره کرد. یک راننده کامیون همچنین باید از توانایی بدنی بالایی برخوردار باشد تا در مقابل شرایط سخت کاری مانند رانندگی طولانی مدت، تعویض لاستیک، تعمیرات اولیه کامیون و.. دچار مشکل نشود.
وظایف راننده کامیون
از وظایف راننده کامیون هم میتوان به اطمینان حاصل کردن از درست بار زدن و رعایت ایمنی آنها، بررسی کامیون از نظر مشکل فنی و رفع آن قبل از شروع حرکت، نظارت کافی بر بار زدن کامیون، داشتن برنامهریزی درست و هماهنگی با مسئول مربوطه جهت حرکت و توجه به هشدارهای پلیس راهنمایی رانندگی اشاره کرد.
بازار کار و فرصت شغلی راننده کامیون
برای شغل راننده کامیون نیز با توجه به علاقهمندی فرد، فرصتهای مختلفی وجود دارد. یک راننده کامیون میتواند بدون وابسته به شرکت یا موسسه خاصی به صورت مستقل کار کند. در غیراینصورت در انواع شرکتهای ساختمانی، تجاری، کارخانههای مختلف، شرکتهای حملونقل امکان استخدام رانندگان کامیون وجود دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر، میتوانید با مراجعه به سایت ایران استخدام از اخبار به روز در مورد فرصتهای شغلی راننده کامیون مطلع شوید.
جمع بندی
رانندگی یکی از مشاغلی است که با توجه به نوع وسیله نقلیه دارای انواع مختلفی است. در این مشاغل متناسب با نوع کار مسافتهای مختلفی طی میشود. این شغل از جمله مشاغلی است که با وجود سختی که دارد اما اگر از روی علاقه، آن را انتخاب کنی، چندان سخت به نظرنمیرسد.
همانطور که در مطالب بالا توضیح داده شد، بازار کار و میزان درآمد رانندگان وسایل نقلیه مختلف، متفاوت است. به عنوان مثال ممکن است راننده اتوبوس با توجه به وقت و سرمایهای که میگذارد از شغل و درآمد خود راضی باشد اما برای یک راننده تاکسی، شرایط کمی دشوار به نظر برسد. در هر صورت میزان درآمد رانندگان مقدار ثابتی ندارد و به عوامل مختلفی بستگی دارد. این شغل مانند بسیاری از مشاغل دیگر دارای مشکلاتی است. به عنوان مثال برخی از رانندگان از کافی نبودن حقوق و مزایا و مشکلاتی مانند آرتروز شدید و کمردرد و پا درد بر اثر رانندگی طولانی مدت شکایت میکنند.
در این مقاله به معرفی شغل رانندگی پرداختیم و شما را تا حدودی با انواع آن آشنا کردیم. امیدواریم برای شما مفید واقع شده باشد.