Ever Green
متخصص بخش پزشکی
امروزه تاثیر تغذیه مناسب در حفظ سلامت بدن بر کسی پوشیده نیست و تمایل به خوردن امری طبیعی است اما اگر تنوع و تعادل در رژیم غذایی رعایت نشود سلامت فرد به خطر می افتد.
عادات نامطلوب و انتخاب نادرست مواد غذایی به کمبود مواد مغذی بدن منجر می شود و در سلامت انسان اختلال ایجادمی کند. مواد مغذی برای عملکرد طبیعی بدن لازم و ضروری هستند و دریافت نکردن آن ها به مقدار کافی و زیاده روی در مصرف بعضی از مواد بی ارزش غذایی باعث برهم خوردن تعادل بدن و بروز مشکلات و عوارض مختلفی می شود.
متاسفانه بسیاری از افراد برای کاهش وزن خود بدون مشورت با کارشناسان تغذیه به رژیم های سخت و گیاه خواری روی می آورند که عوارض و مشکلات زیادی را به همراه دارد. رژیم های خیلی سخت با کالری کمتر از هزار و 200 در روز سلامتی را به دلیل پرخوری پس از رژیم و بازگشت به چاقی به خطر می اندازد.
رژیم های سخت و بدون مشورت با کارشناسان تغذیه عوارض جانبی نامطلوبی نظیر تهوع ، تحمل نکردن سرما ، ریزش مو ، سنگ کیسه صفرا و نامنظمی سیکل قاعدگی را به همراه دارد. رژیم های غذایی که شامل مصرف زیاد مایعات است سبب می شود پروتئین و سدیم بدن خیلی کم شود و فرد در معرض کمبود سدیم ، حالت تهوع ، گیجی ، سرگیجه و در موارد شدید کما قرار گیرد.
رژیم های غذایی که در آن ها ماهی ، تخم مرغ ، سبزیجات و دیگر غذاهای دریایی وجود ندارد و از اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 بی بهره است سلامت قلب و عروق ، چشم و عملکرد ذهنی را به خطر می اندازد.
گیاه خواران اغلب در معرض خطر کمبود روی هستند افرادی که رژیم گیاه خواری دارند باید غذاهای غنی شده با روی نظیر غلات کامل غنی شده ، حبوبات و فرآورده های سویا مصرف کنند. هم چنین مصرف نکردن شیر ، تخم مرغ و گروه گوشت در این افراد باعث کاهش ویتامین B12 و افزایش خطر بیماری های قلبی- عروقی می شود.خطر کمبود ویتامین B12 در افرادی که رژیم های غذایی سخت دارند کمبود ویتامین B12 منجر به بروز نشانه های عصبی و روانی شامل حرکات نامتعادل بدن ، تعادل نداشتن ، افسردگی ، اختلالات روحی ، حرکتی و تمرکز و کم خونی می شود.
اگر گیاه خواران با مشورت با کارشناسان یا متخصصان تغذیه به گرفتن رژیم غذایی اقدام کنند می توانند از بیماری های قلبی- عروقی ، چاقی ، دیابت نوع 2 و بعضی از انواع سرطان ها نظیر سرطان کولون و رکتوم در امان باشند. به منظور اجتناب از کمبود ویتامین B12 باید به طور منظم از غذاهای غنی از این ویتامین نظیر برنج یا سویای غنی شده ، غلات و جایگزینی های گوشت و مخمرها استفاده کرد.
استفاده از منابع گیاهی غنی از کلسیم مانند سبزی های برگ سبز و تیره ، خمیر سویا و سبزی های خانواده کلم و مصرف غذاهای غنی شده با کلسیم شامل غلات آماده ، سویای غنی شده با کلسیم و نوشیدنی ها نظیر شیر سویای غنی شده با کلسیم برای افرادی که رژیم گیاه خواری دارند مفید و مناسب است. گیاه خواران باید به طور منظم غذاهای گیاهی غنی از اسید های چرب امگا 3 مانند گردو ، فرآورده های سویا و شاهدانه نیز مصرف کنند.
عادات نامطلوب و انتخاب نادرست مواد غذایی به کمبود مواد مغذی بدن منجر می شود و در سلامت انسان اختلال ایجادمی کند. مواد مغذی برای عملکرد طبیعی بدن لازم و ضروری هستند و دریافت نکردن آن ها به مقدار کافی و زیاده روی در مصرف بعضی از مواد بی ارزش غذایی باعث برهم خوردن تعادل بدن و بروز مشکلات و عوارض مختلفی می شود.
متاسفانه بسیاری از افراد برای کاهش وزن خود بدون مشورت با کارشناسان تغذیه به رژیم های سخت و گیاه خواری روی می آورند که عوارض و مشکلات زیادی را به همراه دارد. رژیم های خیلی سخت با کالری کمتر از هزار و 200 در روز سلامتی را به دلیل پرخوری پس از رژیم و بازگشت به چاقی به خطر می اندازد.
رژیم های سخت و بدون مشورت با کارشناسان تغذیه عوارض جانبی نامطلوبی نظیر تهوع ، تحمل نکردن سرما ، ریزش مو ، سنگ کیسه صفرا و نامنظمی سیکل قاعدگی را به همراه دارد. رژیم های غذایی که شامل مصرف زیاد مایعات است سبب می شود پروتئین و سدیم بدن خیلی کم شود و فرد در معرض کمبود سدیم ، حالت تهوع ، گیجی ، سرگیجه و در موارد شدید کما قرار گیرد.
رژیم های غذایی که در آن ها ماهی ، تخم مرغ ، سبزیجات و دیگر غذاهای دریایی وجود ندارد و از اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 بی بهره است سلامت قلب و عروق ، چشم و عملکرد ذهنی را به خطر می اندازد.
گیاه خواران اغلب در معرض خطر کمبود روی هستند افرادی که رژیم گیاه خواری دارند باید غذاهای غنی شده با روی نظیر غلات کامل غنی شده ، حبوبات و فرآورده های سویا مصرف کنند. هم چنین مصرف نکردن شیر ، تخم مرغ و گروه گوشت در این افراد باعث کاهش ویتامین B12 و افزایش خطر بیماری های قلبی- عروقی می شود.خطر کمبود ویتامین B12 در افرادی که رژیم های غذایی سخت دارند کمبود ویتامین B12 منجر به بروز نشانه های عصبی و روانی شامل حرکات نامتعادل بدن ، تعادل نداشتن ، افسردگی ، اختلالات روحی ، حرکتی و تمرکز و کم خونی می شود.
اگر گیاه خواران با مشورت با کارشناسان یا متخصصان تغذیه به گرفتن رژیم غذایی اقدام کنند می توانند از بیماری های قلبی- عروقی ، چاقی ، دیابت نوع 2 و بعضی از انواع سرطان ها نظیر سرطان کولون و رکتوم در امان باشند. به منظور اجتناب از کمبود ویتامین B12 باید به طور منظم از غذاهای غنی از این ویتامین نظیر برنج یا سویای غنی شده ، غلات و جایگزینی های گوشت و مخمرها استفاده کرد.
استفاده از منابع گیاهی غنی از کلسیم مانند سبزی های برگ سبز و تیره ، خمیر سویا و سبزی های خانواده کلم و مصرف غذاهای غنی شده با کلسیم شامل غلات آماده ، سویای غنی شده با کلسیم و نوشیدنی ها نظیر شیر سویای غنی شده با کلسیم برای افرادی که رژیم گیاه خواری دارند مفید و مناسب است. گیاه خواران باید به طور منظم غذاهای گیاهی غنی از اسید های چرب امگا 3 مانند گردو ، فرآورده های سویا و شاهدانه نیز مصرف کنند.