• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

خواص زرشک

rahnama

پدر ایران انجمن
41605.jpg


خواص زرشک


میوه زرشک

- قابض است و تقویت کننده قلب و کبد است و برای برطرف کردن بیماریهای کبدی مفید است این گیاه درد مفصلی، روماتیسم و تورم را تسکین می بخشد.
- انواع عفونت هائی که زرشک می تواند در درمان آن ها موثر واقع شود عبارت است از عفونت گلو، مجاری ادراری مجاری معده ای روده ای، ریه ها، عفونتهای مخمری و اسهال است باید توجه کرد که پاره ای از عفونت ها در صورت مصرف نکردن آنتی بیوتیک ممکن است خطرناک باشد. هرگز در ین فکر نباشید که در صورتی که بدن شما به آنتی بیوتیک قویتر نیاز دارد به جای آن از گیاهانی مانند زرشک استفاده کنید.
- بواسیر خونی را درمان می کند
- خونریزی را برطرف می کند
- صفرابر است
- دم کرده زرشک را برای بر طرف کردن ناراحتی ها دهان غرغره کنید.

خواص ریشه، پوست و ساقه

سبوس و ریشه زرشک حاوی انواع بسیاری از مواد شیمیایی به نام آلکالوئید ایزو کیتولین است. دانشمندان و محققان این ترکیبات را در طول سالیانه متمادی مورد تحقیق و بررسی قرار داده اند، ولی پی بردند که آنها در واقع خواص آنتی بیوتیکی دارد. برخی ازآنها باعث پائین آوردن تب، کاهش تورم و فشار خون شده و به تنظیم ضربان قلب و انقباض عضلات قلب کمک می کنند.
- برای برطرف کردن سوزش ادرار مفید است، واریس را درمان می کند.
- نقرس و رماتیسم را برطرف می کند.
- بی اشتهایی را برطرف می کند.
- اعمال دستگاه گوارش را منظم می کند و سوء هاضمه را از بین می برد.
- برای درمان زردی و یرقان موثر است.
- آنهایی که مبتلا به ورم طحال هستند می توانند برای معالجه از این گیاه کمک بگیرند.
- برای معالجه بواسیر نافع است.

خواص برگ زرشک

- اسهال های مزمن را درمان می کند – برگ زرشک دارای مقدار زیادی ویتامین ث می باشد بنابراین در درمان بیماری اسکوربوت اثر مفید دارد- در موقع آنژین و گلودرد، دم کرده برگ زرشک را غرغره کنید.
- مصرف مقدار زیاد زرشک و یا ساقه و برگ آن برای زنان حامله مناسب نیست.
- میزان مصرف بالای این گیاه به مدت طولانی می تواند سبب ناراحتی معده و روده ها شود و جذب ویتامین B کافی در بدن را مشکل می کند.

منبع:www.taamasrar.com
 

پسرخاله

کاربر ويژه
زرشک

[h=2]زرشک (زرشك بي دانه ) با نام علمی Berberis Vulgaris L. و نام عربی امبرباریس: درختی است دائمی كه ارتفاعش به 3 متر می رسد. ريشه خزنده و ضخيم و شاخه‏ های شكننده دارد. ساقه و شاخ‏ه های ان، خاردار و خارهای آن 1-3 شاخه است. در صورتی كه پوست ساقه و شاخه كنده شود، زرد رنگ است. گل‏های آن زرد رنگ است كه به صورت خوشه ای از شاخه‏ ها آويزان مي‏ شوند و كم كم به ميوه‏ های بيضی و قرمز خوشرنگ تبديل مي‏ شوند.
بخش‏های مورد استفاده: میوه و پوست ریشه است(1)
از دیدگاه طب سنتی:
- دارای طبع سرد و خشك در درجه سوم است.
- کاهنده تشنگی و حرارت معده و کبد و جوشش خون و کم کننده خونریزی در برخی از انواع بواسیر است.
- تقویت کننده قلب و جگر و معده گرم می باشد و با ادویه مناسب، تقویت کننده کبد سرد و تر است و همچنین در رفع اسهالی که ناشی از ضعف کبد می باشد موثر است.
- آب زرشک می توان در کاهش حالت تهوع و استفراغ مفید باشد و دانه آن به تنهایی و یا به همراه ادویه مناسبه جهت بهبود علائم برخی از انواع زخم روده موثر است.
- تقویت کننده و افزایش دهنده اشتها است.
- برای افراد دارای مزاج های گرم و صفراوی مفید است(2).
کاربردها در طب نوین:
- با توجه به آنکه بيشترين مواد مؤثره آن در ريشه، سپس در ميوه و نهايتاً در ساقه آن وجود دارد، بيشترين تأثير دارويی و درمانی اين گياه، مربوط به ريشه آن است و ميوه زرشک، بيشتر، مصرف خوراكي دارد.
- زرشك خوراكی، حاوي vit c فراوان، قندها، پكتين و كمی بربرين (آلکالوئید سمی) است.
- همچنین مطالعات نشان داده میوه زرشک در بهبود برخی از انواع یبوست و افزایش اشتها، سوزش سردل(heartburn& stomach crampa) مفيد است.
- پوست ريشه آن ، دارای vitC بوده که سبب تقویت سیستم ایمنی بدن شده همچنین محرک جذب آهن و جلوگیری از ابتلا به اسکوروی می‏ گردد و دارای اثرات خفیف مدری نیز می‏باشد مقادير زيادي آلكالوئيد، از جمله پروتوبربرين ها كه مهمترين آن ، بربرين است، مي باشد؛كه بسيار سمی است (3).
بربرين، حساس به حرارت نيست و با جوشاندن از بين نمی رود؛ ولي چون vit c ، به حرارت حساس است، به هنگام نياز به اثرات vit c، از دمكرده آن با آب سرد استفاده می شود.
همچنین در برخی از انواع اسهال‏ هاي عفونی (Infectious diarrhea)، عفونت قسمت فوقانی دستگاه تنفسی (Upper respiratory tract infections)، هليكوباكترپيلوری (Anti-Helicobacter pylori)، پيشگيری از سرطان (Cancer prevention) دارای سطوح مختلف اثرات درمانی مي‏ باشد.
مطالعات حیوانی در رابطه با مصرف زرشک در دوران بارداری و شیردهی نشان داده است که زرشک باعث جداسازی بیلیروبین از پروتئین‏های حامل آن در سرم می‏ شود و احتمال بروز زردی نوزادی (کرنیکتروس ) را افزایش داده و همچنین در نوزادان مبتلا به زردی دارای منع مصرف است. (4 و5)
در مطالعات انجام شده زرشک دارای اثرات ضد باکتریال، ضد قارچ و ضد هلیکوباکتر پبلوری می‏ باشد.
همچنین مصرف زرشک در دوز کم اثرات محرک بر سیستم قلبی ریوی دارد ولی مصرف دوز بالای آن اثرات مهاری بر این سیستم نشان داده است. (6و7)
مصرف زرشک می‏ تواند باعث کاهش فعالیت پلاکتی شده و در بیماران مصرف کننده داروهای ضد انعقاد دارای احتیاط و تداخل اثر است. (8)
خطرات و هشدارها:
ار دیدگاه طب سنتی مصرف زرشک در افراد دارای مزاج سرد و سوءمزاجات بلغمی و سوداوی و افراد مبتلا به قولنج و نفخ مضر است.
با توجه به اينكه ، آلكالوئيدها ، محرك رحم و موجب آسیب به جنین در روند رشد داخل رحمی (تراتوژن) هستند؛ در زنان باردار ، احتیاط مصرف دارد.
طرز نگهداری: در ظروف دربسته دور از نور، رطوبت و در جای خنک نگهداری شود.
 
بالا